Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Maroš nevsimaj si "expertov"...vedia všetko kým uhyn nepostretne ich... potom stichnu a hľadajú pomoc...

Viac krát som postrehol, že včelári pri problémoch spomínajú, že miznutie včiel sa šíri akoby na susedné úle v rade....
Dokonca padnú aj odložence robené z rodín na spoločnom stojane, a problémy nie sú u odložencov z iných rodín na včelnici....
Zrejme tam funguje zalietávanie, resp.posledné žijúce včely (už choré) neodletia uhynúť ale sa vžobrú do susedov...

viem že včely nemáš na spoločných stojanoch, ale trápi ma že u teba padlo viacero stanovíšť...
...tie sú predsa nie blízko seba ako včely na spoločnom stojane...

Z tých úvah mi vyvstali otázky na teba:
Keď si usadil roj (resp. odloženec) zostával na tej istej včelnici, odkiaľ pochádzali včely (plodové rámiky..)?
Tie žijúce rodiny (držím im palce..) boli na jednej včelnici, alebo na každej včelnici rodinka-dve?
To by mě taky zajímalo. Jestli ty co přežily mají jinou genetiku než ty co nepřežily. Nehledejte v tom složitosti. Virus akutní paralyzy je svině a jestli se s nim dosud nesetkaly tak je to ukázkový případ toho jak to muže dopadnout. Dokonce i to ze 5% má přirozenou imunitu do toho zapadá. Vzpomeňte si na Peterka. Zbývá mnozit to co přežilo a z toho vybírat . Provozy včel po republice nahrávají šíření nemoci a to je z jedné strany dobré a z druhé špatné. Tak jako skoro vše u vcelBig Grin
Ze svych zkusenosti,mnozit z toho,co prezilo je jedina cesta,ale nedava zadnou zaruku,ze namnozene nepadne priste.Priste to muze byt mix v uplne jinem slozeni.
U Maroša sa mala stretnúť celá divízia veterinárov a dalších komparzistov a riešiť problém. Predstavte si, že by uhynulo v nejakom inom profichove 95% zvierat /svine, kozy, sliepky, kravy/ na jednej farme a 30% v celej krajine na CCD, čo je vlastne včelárske UFO.
Mnohí tu tvrdíte, že laboratoria a výskum sú zbytočné. Potrebujeme teda vedieť na čo mu uhynuli včelstvá a aké boli interakcie patogenov v uhynutých včelstvách ? Ak nie, tak straty operatívne doplníme odložencami a všetko je OK. Z čoho sa teda chcete poučiť ?
Alberte byl mu tam zjištěn virus akutní paralyzy!!! To je pro tebe málo? Nebo jsi si toho nevšiml?
Jirko, nechcem konfrontáciu.
APBV našli vo vzorkách žijúcich včelstiev, ale to neznamená, že dalších 384 uhynulo na to isté. Naopak, môže to dokazovať, že APBV nebol hlavný patogen úhynu, ak 20 včelstiev pozitívnych na APBV prežilo. Stále dokola tu kladiem otázku, aké množstvo patogenov a za akých podmienok spustia úhyn. Viete na to odpovedať po odklopení víka, alebo treba na to rozbory ?

Z nahodilej vzorky žijúcich včiel z niekoľkých včelstiev diagnostikovali šikovné laborantky ABPV
To co na úhynových včelnicích zústalo prostě mělo jen méně varoázi. V genetice to není. Dobře zde zaznělo že jaro začalo o měsíc dřív (u mne to bylo spíš o 6týdú). Varoáza získala náskok a to je celé. Ty viry tam najdou po úhynech v laboratoři vždycky. Stejně tak na uhnulé krávě najdete červy. A já se vás ptám ,ta kráva umřela na ty červy ?? Všechny studie a vědátoři najdou na uhynulých včelsvech viry ale nemohli nikdy studovat plod uhynulých včelsvech dva měsíce předem. Já nic jiného nedělám než včely mám to vysledovaný a prostě byla to varoáza. Karliak vám to názorně předvedl, pokroucené pahýly křídel plodu který je plný varoa. Ty viry to jsou jen mrchožrouti po té varoáze.

Letos 10.4 jsem zde na foru napsal toto :
Vyroza je jen důsledek na zhrouceném včelstvu. Jaro a velké plodování začalo snad už 15.2 a rostoč se bude moct množit o mnoho déle než jiné roky. To zas bude virozBig Grin

To zas bude viroz jsem napsal s velkou ironyjí. Mohl jsem já vědět že bude hodně vyroz ?? Nemohl ale přemnožení varoa bylo téměř jisté tam kde už v zimním včelstvu pár brouků přežilo.
Není pravda, že by viry byly vždy přítomné. To platí snad jen u DWV, ale ani tam to není na 100%. Ale je to marné, za všechno může varroáza, magické zaklínadlo.
Včelár lepší a skúsenejší ako ja nadškrtol, že Maroš ako Bio včelár určite robil premetanie včelstiev. V tom krátkom videu je to vidieť, že rámiky z uhynutého včelstva sú novovystavané. V žijúcom včelstve však viditeľné časti rámikov tak nevyzerajú. Vieme, že kyseliny môžu čiastočne poškodiť plod a preto viacnásobné použitie v sezóne môže včelstvá oslabiť a nevhodne zvolený termín premetania, keď v prírode nie sú zdroje, tiež môže k oslabeniu prispieť.
(16.11.2019 12:22)JosPr napsal(a): [ -> ]Ze svych zkusenosti,mnozit z toho,co prezilo je jedina cesta,ale nedava zadnou zaruku,ze namnozene nepadne priste.Priste to muze byt mix v uplne jinem slozeni.

jo , mám to taky vyzkůšané. problém je taky v tem, že genetiku ředijů cizí trubci.
Ředí přece vždycky ti lepší. Nemůže být spíš problém v nekvalitně odchované matce? Velmi často se jedná o větší touhu včelaře množit včely, než včel.
Jestli za úhyny nemůže z e j m a...

...tak za ně určitě může převčelstevní:
https://colosscz.webnode.cz/hustota-zavceleni/

Zajímalo by mně, zda jsou nejvíce postižené úhyny převčelstvené katastry (červená barva)

Včelstva mám umístěná v katastru s cca 8 včelstvy/km2 a úhyny nemáme....

Úhyny postižené jsou katastry s cca 10 včelstvy/km2 a víc?
Treba Konicko (Konice a okoli) nevypada na mape prevcelena a prece to tam popadalo houfne.Tim to nejspis nebude,ale hezky pokus najit nejaky duvod.
myslí 100% souvislost v úhynových letech najdete v abnormálně časném jaru a nepoužití gabonu v předchozím roce před úhyny.

Já mám včelstva na územích 12-19 včelstev na km čtvereční a jsou to hlavně moje včelstva.Úhyny nemáme až na jednoho průseráře 3 ze tří
[quote='milan.hula' pid='225718' dateline='1573919327']
Jestli za úhyny nemůže z e j m a...

...tak za ně určitě může převčelstevní:
https://colosscz.webnode.cz/hustota-zavceleni/
nj tohle jsou 2 roky staré udaje a jejich relevance asi také nebude valná - jelikož podle mapy na mých stanovištích a mých sousedů je zavčelení 0 - tak jen věřím že to tak nebude na jaře příštího roku.
No decka, tak jsem zvedavej na spad, odpoledne co prestaly litat jsem tem 4VN zlodejkam dal Varidol (tento kape), kdyz jsem je sel otevrit za 40 +/- minut, videl jsem letmo tak 100 broucku. A to jsem to pred fumingaci cistil. Rano a hlavne dale to bude zajimavy. Myslim, ze do tolika neumim ani pocitat.
Jinak dneska litaly nejvic, par vcel prilitlo s pylem, kazdopadne dost vynasely vcera vyskrabanej plod, takze cistotny jsou taky ...
Teplota nahore v ulu je podle senzoru 20 stupnu, nedivim se ze se rozlezly zpet i do ctvrtyho VN.
Chose.
Nepouziti gabonu? Loni zkouseli novy flum,letos ho pro zmenu dali opet a katastrofa.Ma nekdo na flum jiny nazor?
Nevim co bylo letos v lete za gabon, ale na letosni schuzi u nas na zacatku unora bylo dost hlasu ze gabon v lete (lonskem) nezafungoval. A nejspise to same i letos v lete co rikal pri nasem rozhovoru vcelar-skupinar v HK.
Pruser je v tom, ze kdyz se da gabon, kterej vlastne nefunguje a nejsou spady, tak bez dalsi/krizove kontroly si vcelar mysli ze nema VD a oni se v klidu mnozi a mnozi a mnozi a ... pokud nesledovali podlozky, kde by v tom pripade byl alespon prirozeny spad, mohli treba vcas zasahnout.
Jenze ted je to uz jen samy kdyby.
Chose
(16.11.2019 14:58)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Ředí přece vždycky ti lepší. Nemůže být spíš problém v nekvalitně odchované matce? Velmi často se jedná o větší touhu včelaře množit včely, než včel.
Tož určitě ide zasej o víc vlivů. A nikde néni zaručené, že průbojnější trubci v kombinaci s určitů matků vytvořijů požadovanů či chtěnů kombinaci.

Zvlášť dyž věčina tych trubců néni mojích.
(16.11.2019 19:15)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Nevim co bylo letos v lete za gabon, ale na letosni schuzi u nas na zacatku unora bylo dost hlasu ze gabon v lete (lonskem) nezafungoval...
Pruser je v tom, ze kdyz se da gabon, kterej vlastne nefunguje a nejsou spady, tak bez dalsi/krizove kontroly si vcelar mysli ze nema VD a oni se v klidu mnozi a mnozi a mnozi a ...
Chose

Možná i to je důvod proč Dol pustil monopol na léčiva, který řadu let před tím zuřivě bránil proti každému novému přípravku co se objevil... V tomto duchu ponížili i dotační podporu výrobcům. Dovedete si v kombinaci s úhyny představit, že alternativy, které tu jsou teprve pár let by nebyly?
Referenční URL's