Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dokud nebude chtit prijmout fakt ze vosa je sice predator,ale zdrave vcelstvo s jisskrou v oku nikdy nevyloupi,budete si pod sebou dal podrezvat vetev.Dokud budete delat nesmysly typu odvazet oddelky z mista tlaku vos,zavirat rano cesna a dalsi veci nic se nezlepší.Vsechno je to jeden velkej omyl protoze nebyt vcelaru priroda by to rychle vyresila.Je jedno zda je to vinou genetiky, virů atd.Pokud dal u sebe trpite tyhle mrzacky vase hloupost.Po ranu vosy ul navstevuji,ale operuji jen v podmetu a k zasobam se nedostanou.Taky pokud vosa najde kolabujici vcelstvo zameri se na nej vic hnozd vos a pak to doslova vypada jako dalnice vos,ale nejsou z jednoho hnizda.Pamatuju rok kdy vosy byly doslova ve vrstvach pred cesny ale pres velke boje na cesnech na vcelach zadne oslabeni nebo spatne zimovni nebylo videt.Ja odhaduju ze za poslednich 5 let po vyrazovani vcelstev ktere napadaly vosy se zdravotni situace u mne zlepsila dost vyrazne.Loni jsem na stanovisti u baraku(30 vcelstev) rusil na podzim 2 oddelky a letos jeden kde vcely tvrdosijne odmitaly nove pridavane matky a kdyz 3 po rozkladeni rochly zrusil jsem je.Byt to v dobe kdy by matky nebyli slyy by driv.Na dalsich dvou stanovistich jsem nerusil nic.Mne uz vosy davno nevadi,prestal jsem hledat vinu v nich,delaji jen to k cemu jsou předurčeny.
Včelaři mají problémy, hrozí jim další kolapsový rok?
https://www.vecerni-praha.cz/vcelari-maj...psovy-rok/
Patko, dá se včelařit víkendově většinu sezóny, ale v dnešní době už ne v srpnu a v září..
To nepopieram, ja tam tiež väčšinu roka nechodím denno denne. Ale september a oktober proste musím. Doteraz moje včelstvá niekde rabovali a to si začína práve vyberať svoju daň. Prvé silné včelstvo na 4 NN už musím zrušiť, pritom 10 dní dozadu veselo lietalo smer dedina, predvčerom už začínali boje na jeho letáči a dnes som ho už zavrel. Nemá zmysel, včelstvo sa stiahlo k letáču, vrchné tri nadstavky plné medu. Angry
patko79, nám všem určitě dobře poradí, má s tím bohaté zkušenostiWink
To vieš, o cene medu nemám ani páru, tak čo iné mi zostáva? Tongue

Pred chvíľou som dané včelstvo rozobral. Po plode ani náznak, zaviečkované zásoby nedotknuté, na podložke zopár mŕtvych včiel, živé včely natlačené pri letáči (tak odhadom 200 - 300), ktorý vytrvalo bránili. Presne takto to vyzeralo aj pred dvomi rokmi.
Zdravím , u mńa relatívny kľud,žiadne rabovky ,skôr občasné výlety včiel ,nič extra. Až som mal obavy či mám včely,ale poklopaním na úle sa všade ozýva silná odozva včiel -tak by to malo byť všetko v poriadku. Mám ich na mede,až na pár včelstiev,rojov som nedokrmoval, Ekopol iba v júli- celý mesiac. Zatiaľ sa mi to pozdáva,som spokojný, zrušené iba 1 včelstvo slabé bez matky z 30tich..Myslím ,že je to veľmi dobre-no uvidíme. Nech sa darí
Večerní Praha to vystihla přesně, nepamatuji takovou katastrofu jaká se teď děje.
Ti co objednávají oddělky letos hodně popisují, plné úle a pak kolaps. Je to napříč republikou a postižení často léčili podle mě chybně aplikovanou kyselinou. U nas zatím klid.
Hoj,
jak myslis to leceni chybne aplikovanou kyselinou ?
Chose
Frey:....postižení často léčili podle mě chybně aplikovanou kyselinou.

To jako podle tebe je příčina úhynů? Z čeho tak usuzuješ a já třeba kyselinou neléčím a úhyny mám?
(20.10.2019 8:51)pavell napsal(a): [ -> ]Večerní Praha to vystihla přesně, nepamatuji takovou katastrofu jaká se teď děje.

Jo. Dokonce zmiňují škodlivost 1D.
Kyselinou to samozrejme neni.Letos to "plosne" bude cela CR,premistovanim a prodejem oddelku napric CR se "virovy" roztoc a s nim spojene smakulady rozsiril vsude.Navic se ma opet oteplit a domino pofrci dal.Doby kdy vcelstvo nezabili tisice roztocu jsou davno pryc,dnes na to staci obycejna loupez zasob z kolabujiciho vcelstva.Rada vcelaru netusi co se jim na stanovistich deje,ted sklizime dan za nesmyslne velky pocet vcelaru,hustotu zavceleni a pristup ke vcelareni.Hruzne info jdou i od lidi,kteri se vcelarenim zivi.A bude hur.

1.D ma na kolapsech takovy podil jako ja na porazce Napoleona.

Vcera jsem likvidoval ctvrteho loupeznika.Ze vcelstva ve 2 VN behem 10 dni od "nakupu" zasob triramkovy mrzak nastesti porad plny zasob.
Prominte možná blbý dotaz, ale co vede nakrmená včelstva k loupežím ?
dnes kontrola všech 3 stanovišt, vše v pohodě, některé nosí oranžový pyl, z okolí taky nemám žádné info o úhynech, uvidím až budu rozvážet léčivo, ale zatím to vypadá dobře.
Jospre mám to stejně jako ty, jeden ul bez včel se zásobami, jedno kmenové z 2 VN zeslablo na tri ramky včel během okamžiku a k nadhernymu oddelku na 2 VN litaj vosy jak do marketu. Spad po léčení strasnej nebyl a v létě sem léčil 2x. Na prazdnej ul sem přišel tak že po varidolu 15.10 měliy spad 0. Teď otázka co se zásobami po zavirovanych vcelsvech?
Tvrdi se,ze po prejiti mrazem budou ok.Asi potreba zkusit.Letos mi delaji radost "oddelky "tvorene na ramky po vytoceni z medometu vlozene do medniku,po chvili plne vcel vyjmute do plemenace,prevezene ke svazence,doplnene mladou matkou pokapane varromedem ("smetenec bez smetani,oddelek bez plodu-asi to jmeno nema,snad odsaty oddelek?).Krasne plnych vsech 6 ramku vcel,klestiku minimum,neslidi,sedi doma,nosi pyl z horcice,po poledni se mohutne proletuji).Uhyn u nich 0.
(20.10.2019 12:42)Tomáš R napsal(a): [ -> ]Prominte možná blbý dotaz, ale co vede nakrmená včelstva k loupežím ?
Shromažďovací pud Tomáši. Shromažďovací pud Tongue. Nemohou si pomoci. Jak je někde něco zdarma tak ...
JK
Jak je nekde neco zdarma bez prace tak se chovaji jak cast vcelaru Smile
Referenční URL's