Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(07.11.2019 9:11)Ondřej Krištof napsal(a): [ -> ]Poslední % ?? no tak z toho bych si opravdu příklad nebral - ten člověk má za sebou 5 let včelaření a rozdává rady na všechny strany - plus si z toho udělal dobrý kšeft - ale budiž -jen bych byl opatrný si jeho slova vykládat jako nějaké evangelium - zkušenosti a pokora - to je to co v tomto případě chybí. Neříkám že musí být vše co píše špatně - ovšem mé zkušenosti jsou odlišné.

Tak se těším, až své zkušenosti tady popíšeš, ať mohu srovnat, děkuji předem
T.
Tak délku života si nevěřící tomášové mohou ověřit velice jednoduše a pak zjistíte ,že jak Jirka tak Leoš mají pravdu.Kupte si BF matku nebo Vlašku pridejte ji v Červnu do pěkného Kraňského včelstva a asi se v Dubnu budete hodně divit a nebude to vypadat blbě u těch co vědí,máte to tak bez složitého značení a práce a neskutečně perfektně budete sledovat jak zvýšení zimní generace jinak zbarvéné včely tak vyvoj přes zimu a na jaře...Dál to nemá cenu rozebírat jde to zjistit velice jednduše.......
Tadiskuze začala s tím, že se prý v září nelíhnou dlouhověké včely. Líhnou.
(06.11.2019 22:03)Frey napsal(a): [ -> ]
(06.11.2019 20:00)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]... No a kdo z vás tady našel odvahu vyzkoušet dopady na včely třeba u glyfosátů? Nikdo, hlavně, že žvaníte, jaké to má dopady. Já mám třeba za sebou dvou, resp. tříleté pokusy v malém s oddělky a pak roční polní pokus s 30ti včelstvy a kontrolní skupinu 12 ti včelstev. Tak vím své a vím i jak se tohle dá řešit, protože spoléhat se třeba na MZe...., je bláhovsot. Ono to něco stojí, ale úspěch ....

Pane Dvorský, nezlobte se, ale vaše příspěvky jsou typické knížecí rady. Většinu znáte, většinu víte, ale nepovíte... Smyslem této diskuze je vzájemná pomoc hledat odpovědi, pokud si chcete budovat kult osobnosti vstupte mezi politiky, nebo když napíšete A přidejte i B, třeba někdo přidá C...

Měl jsem na glyfosátu stanoviště, ne z odvahy, ale díky špatné komunikaci agronoma. Přišel jsem o létavky v horizontu dvou dnů. Matky z toho roku díky pylu vydržely pouze 2 roky, pak došlo k záhadnému úhynu nebo výměně. Teď vím, že když včelstva nestihnu odsunout, tak jim dám vodu a pokud nejsou hyce zavřu je ráno před aplikací.

Milý Frey, ano máš naprostou pravdu a souhlasím s tebou, že dávám jen knížecí rady. To se ti ulevilo co? Vezmu to lehce od konce. K tomu co jsi napsal o gyfosátech a tvé zkušenosti, napíši jen jediné. „Postižení“ glyfosáty není jen o jednorázovém účinku, ale dlouhodobém. Víc psát nebudu. Kdo ví, pochopí, kdo ne, nemusí vědět, protože pro tu informaci nedostl. Někdo ale pochopí, že jsi přinejmenším napsal neúplnou, ne li zkreslující informaci (to jsem k tobě dost shovívavý). Snad to ty a tvoji „ručitelé“ konečně pochopíte. To neovlivním a vlastně ani nemohu a hlavně nechci. Člověk je ale pravdě blíže vždy když nemá žádnou informaci, než zkreslenou nebo dokonce nepravdivou.
Ano, máš pravdu. Těch „knížecích rad“ je vlastně všude plno , třeba v knize zvaná Bible, nebo Cesta cti ( volně přeloženo z čínštiny ) a dalších (samozřejmě i vědeckých publikacích). To jsou ty různé sútry, podobenství… různých proroků, mudrců, učenců... No ti co o nich učí (rabíni, kněží….,ale dnes i mnozí učitelé) a vykládají svým ovečkám často jen po svém účelově a klidně by ty proroky zabili, kdyby se v jejich hájemství objevili znovu. Pro mne to jsou z 99 % podvodníci, protože se tím vykládáním živí, ale nežijí tak. Ovečkám je to celkem jedno, ty uvažují na úrovni fanoušků kotle Slavie, Sparty, Baníku…, prostě slepě věří a kdo ne, je nepřítel. Je to tak pohodlné. Těm ovcím je ale celkem jedno, kdo je vede nebo jestli se to stádo rozdělí. Neuvědomují si, že boj o stádo je záležitostí ovčáků a ne jejich. No a pak tu jsou, světe div se, i tací, kteří ta různá podobenství… pochopili nebo se snaží pochopit a prostě je nějak přijímají, přemýšlí o nich a žijí s nimi. To jsou ti rebelové, co se chtějí a dokáží o sebe postarat za všech okolností. Věř mi , že jsou s touto filozofií docela šťastní a přijímají tu realitu s pokorou. Nemohu ale docílit toho , aby holátko, které vypadlo z hnízda, přesvědčili o tom, že neletí, ale padá. Zvláště když to holátko je podporováno dalšími holátky z hnízda, která ho přesvědčují o opaku. Ono je to trochu pravda, letí, ale jen chvíli, že. No a když pak to padající holátko spadne na zem a zabije se, jen suše konstatují: „No jo může za to orel“. Představit si, že nejprve musí zesílit, musí jim narůst peří…, to neumí. Je to dlouhodobá záležitost, vývoj, práce. V přírodě, na štěstí, jsou ta holátka řízena instinkty matičky přírody a neřídí se rozumem davu, proto dorostou a naučí se létat. Bohu žel u lidí to tak nefunguje. Neboj, víc už tě trápit nebudu. Vše dobré ti přeje ld
Nuž, tak to bola pekná rozprávka na dobrú noc.
Leoš má pravdu, na včely treba dorásť. Úhyny sú dobrá škola.
https://sluncevsrdci.cz/
Leoš, ...
....................
... radšej nič.
Myslím ,že sa tu prejavuje staré známe. Čo nepoznám to neexistuje... pričom to vôbec nemusí byť pravda. Je to smutné. ˇČo dodať- L.Dvorského si rád prečítam,povačšinou má pravdu,možno celú,len som /sme /na ňu celkom nedospel /li.
Tolik zbytečných řádků, tolik promarněného času a jen minimum k věci.
umění podmanivé rétoriky....
přečetl jsem si poslední dvě strany příspěvků tzv. o ničem a musím konstatovat dobře vám tak!!!! Úhyny už se teď strachem třesou jak s nimi zatočíte! R. S.
K těm nespokojeným:
Místo abyste hledali Kostnera, raději si vyhledejte něco od Dvorského. Třeba
přednáška v Brně. Tam najdete i problém „pesticidy“ v a jeho vysvětlení. Na internetu je i spousta bakalářských prací, které by byly k věci.
(07.11.2019 15:54)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]přečetl jsem si poslední dvě strany příspěvků tzv. o ničem a musím konstatovat dobře vám tak!!!! Úhyny už se teď strachem třesou jak s nimi zatočíte! R. S.

Souhlasim.
Na druhou stranu je "lepsi" cist blaboly nez dalsi zpravy o tom, jak padaj vcelstva nebo cely stanoviste.

Chose
Jozef,
čítaš niekedy po sebe ?
Čítať bláboly je lepšie ?
Nie je to náhodou zbytočne stratený čas ako si naopak prečítať niečo k veci ?!
Už se ví nějaká statistika úhynů. Kolik %, Kde a Celkem za ČR%Sad
V tomto smyslu seš povolenější než svaz a státní orgáni. Určitě bude tvá koule přesnější.
(07.11.2019 16:48)Aculeus napsal(a): [ -> ]Jozef,
čítaš niekedy po sebe ?
Čítať bláboly je lepšie ?
Nie je to náhodou zbytočne stratený čas ako si naopak prečítať niečo k veci ?!

Jsme ve vlaknu Uhyny vcelstev 2019/2020. Chces rict, ze by jsi radsi cetl o tom, ze tomu vcelaroj padlo X vcel, tomu dalsi den Y vcel a sousedoj Z vcel, a ...

Ok, tak to jsem asi jedinej.

Kazdopadne ty stranky napadani a blabolu tohle vlakno dost degradujou.

chose
Stránku degradujú siahodlhé články, v ktorých sa dozvieš, že si sa nič nedozvedel.
jedno se přece jen dozvíš, že jsou všichni hloupí a pisatel bůh
Ja si to predstavujem tak, že niekto vyselektuje VT včely a rozchová M. Ja si kúpim VT matky a rozchovám VT včely. Je v tejto úvahe slabé miesto ?
Referenční URL's