Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
O nic špatného se nejedná. Na podložkách bývají vyhozené nedovivinuté kukly. Asi v ranních mrazech někde plod trochu zachladl a tak ho včeli vyhodili. To se stává často.
(09.02.2020 10:16)Marcela Macek napsal(a): [ -> ]Jediné co bych udělala, až to dovolí počasí, tak bych odstranila všechny plodové rámky a nahradila soušemi...

Marcelka ja by som to nerobil....Blush
Myslela jsem si, že včela v buňce před vylíhnutím by měla mít křídla již ve správné poloze, tvaru a velikosti. Vyházený plod (šedé včely), měly 1 křídlo menší než druhé nebo křídlo byl jen takový pahýlek pokřivený. Takže jsem usoudila, že to zdravé úplně není. Pokud je to jen zachlazený plod, tak jsem klidnější. Děkuji za Vaši reakci. Marcela

Pro Goro: "žít a nechat žít", to je samozřejmě to nejlepší. V roce 2018 jsem si zažila úhyny včel a už bych to nerada opakovala. Z dnešního hlediska se jednalo čistě o mé chyby z neznalosti. Děkuji, Marcela
Fotka je bez detajlů prosím o lepší, může jít o verzi kanibalismu při plodování a přesunování chomáče po díle. Může jít o projev žízně, hladu právě kvůli tomu plodování.

Voda se řeší vložením igelitu na horní loučky aby pravidelně kondenzovala voda nad chomáčem.

Hlad lze odhanout poměrně dobře a velmi dobře se řeší v tuto dobu jen částečným škrábnutím (do 1/4dm2) do víček plně zásobního rámku a přesunutím těsně k chomáči stranou kněmu.

Každopádně je špatně takto plodovat a proplodovat zimní energii a najaře může včelstvo před očima v březnu - dubnu zeslábnout.

Tento problém jsem osobně začal řešit barvou úlů č 1000. resp. 0100. (český vzorník) V ralu je to tuším 9010. Stříbrná je nedostatečná a hodně přijímá ještě tepla. (9110 č. vz.)

Opačně zase v létě je takový bílý úlový materiál oproti jinému odstínu úlu až v -30°C rozdílu.
Zdravím-jedna z možností /čital som to hádam od Dvorského/je dať pod nastavok so včelami foliu, nedorazenú cca 5 10cm- včelstvo lepšie reguluje tepelný režim nemusí prísť k zachladnutiu plodu- skúšam to aj ja cca 5 včelstiev chumáč sa mi zväčšil- len to odporúča pri oddelkoch po prelete, ja som im to namontoval už zač. februáraSmile
Marcelo koukni kolik mají zásob. Když jsou řádky měli téměř přes celou podložku může se jednat o hlad. Není třeba to podcenit...
Vloni jsem provadel pokus s nazvem roztočová bomba, bohužel jsem o tom nevedel. Jak jsem poté zjistil, soused to provadel o par tydnu drive. Kazdopadne neco jsem jeste stihnul vcasnym prelecenim KM zachranit, ale par vcelstev v lete odeslo...

Kdyz to tady tak ctu a vidim, ze nekteri o varroaze neveri, ze je schopna znicit vcelstvo uz na podzim, tak se prosim seznamte s fakty, at nepletete hlavu ostatnim. Kolegum odesla na podzim kousek dal cela vcelnice, cca 45 vcelstev. Takze ta zminovana roztocova bomba: http://www.vcelarisobe.cz/2020/01/bomby-...dil-treti/
Ahoj pratele vcelari, obracim se na vas s dotazem ohledne postupu co mam delat (snad jsem ve spravnem tematu, ale tyka se to mozneho uhynu).
Co se stalo: Ten dnesni vichr mi i pres zatizeni (holt ale nedostatecne) strhnul strechy u 5 ulu, odfouknul i folii, takze vcelstva byla zcela odkryta. Zjistil jsem to odpoledne, nevim jak dlouho byla takto odkryta. Behem dne do nich nejspis i naprselo. Kdyz jsem k nim prisel a zakryval je, tak jsem na uly poklepal a vzdy bylo slyset silne zahuceni ze spodniho nastavku. Takze vcely ziji a premistily se do nizsiho nastavku (zimuji na dvou nastavcich).
Ja ale nevim, jak jsou na tom se zasobama, kde je mely nyni ulozene a zda je maji i dole. Jelikoz vetsina z nich pred 14 dny byla v hornich nastavcich (delal jsem kontrolu pohledem pod viko), tak se nejspis dnes nucene stahly dolu.
Lze to ted nejak resit, abych mel jistotu, ze maji zasoby? Nebo si v tomto pocasi, kdy pres den je nejakych 5-8’C, se cely chomac presune na ramky, kde maji zasoby?
Diky a snad vam vase vcelastva vichr prezila.
Nic neřeš, vubec nic jim není. Toto už jsem zažil mnohokrát.Po zakrytí se zahřejou, chomáč se roztáhne a budou na zásobách.
Pokud ta včelstva byla normální a zdravá, tak jim jednodenní otužovací kúra nemůže vadit. Ujištění se, zda mají dostatek zásob je jen zomkem takové otužovací kůry.
Diky za uklidneni.
Mam je tedy uplne nechat byt a oni si poradi ? A nebo preci jen do nich nejake odpoledne (nebo pak az o vikendu) vlezt a zkontrolovat, kde maji zasoby ?
Jsem zastancem co nejmin zasahu, obzvlast v takovem chladnem pocasi, ale tohle je pro mne nova situace.
Jinak jsou to docela silna a i zdrava vcelstva.
Tím, že přišly o střechu nad hlavou, tím o žádné zásoby nepřišly. Jestli byly dost zakrmené, tak buď v klidu. Když už to "máš v oku", tak stačí nadzvednout úl a víš, jestli zásoby mají, nebo ne. Kdyby včelstvu náhodou zásoby došly, dáš jim od jiných, které mají moc, jinak v nouzi medocukrovou placku.
Stalo se mi to loni v zimě, vichr odfoukl víka na pěti úlech a do toho nasněžilo. Byl jsem v tu dobu na montáži a zjistil to po 4 dnech. Na loučkách čepice 15 cm jen uličky byly odtáté a z nich se na mě včelky smutně dívaly. Sníh jsem odmetl dal folie, víka a řádně zatížil. Přežily všechny.
K uvedenému tématu přidám jeden postřeh.
Před několika lety jsem byl v zimě kontrolovat včely. Bylo sněhu "pod prdel". Protože mám jednu včelnici u lesa, normálně nepřístupnou, vyrazili jsme k ní pěšky. Sněhu, jak říkám. Potřebný vercajk jsme vezli na saních. Už zdálky se mi na pohledu něco nezdálo. Čím blíž jsme přiicházeli - spíš přibrodili, tím se podezření potvrzovalo. Jeden stojan i se včelami byl dole. Prostě nevydržel, noha uhnila a stojan i se včelami se skácel.
Tak, jak se zkácel, přišel sníh a vše blahoskloně přikryl. Bylo ho cca 40 cm.
Měli jsme sebou foťák a tak jsem řekl synovi aby nic nedělal a všechno fotil.
Zkrátím to.
Na stojanu bylo 5 včelstev. 1 včelstvo to mělo za sebou, utrhlo se od zásob. Smůla.
Ostatní jsme po odhrabání sněhu opatrně rozebrali a znovu vrátili na opravený stojan. Kouzelná byla 2 včelstva, kterým odpadla víka, ale zůstala jen jakoby nakloněná. Tam totiž napadaný sníh vytvořil jakousi čepici, kterou stoupající teplo z úlu částečně rozpustilo.
Jak dlouho tak ty včely byly, netuším. Ale min. odhad byl na místě 2 týdny.
Včelstva spokojeně ševelila, jen nelibě nesla, kdo že je to zase ruší.
Někde bych dohledal i fota.
A výsledek? 3 nejlepší včelstva na včelnici, 1 slabé posléze spojeno.
iRP
hhonza
Mě se naštěstí nic podobného ještě nestalo,ale myslím,že včely jsou od přírody schopné i toto přežít,vždyť vyvrácení dutého stromu v zimě musely za svou existenci zažít milionkrát.
Jinak souhlasím se všemi příspěvky výše,které by tě měly uklidnit.
Přesto ode mne ještě něco,zatím bez zásahu do úlu.
Zítra vytáhni podložky z podmetu a dokonale smeť měl a do čista je vytři.
Znovu je zasuň do podmetu a za tři dny zkontroluj.
Pokud uvidíš nové,byť sotva znatelné uličky měli,je všechno ok.
Jinak délka uliček ti i napoví jak na tom mohou včelstva být se zásobama.
Pokud jsou na celou délku nástavku hrozí vyhladovění i když v jiné části úlu mohou zásoby být,včely se k nim nemusí z nějakého důvodu dostat.
Ať to bzučí.
Je to rýchlejšia cesta, ako neúspešná amatérska selekcia Idea Bez výskumu nám to ale nedojde Wink
http://www.osel.cz/11029-geneticky-modif...vcely.html
Nedostatočne liečená varoáza Exclamation. Včelári budú musieť zvýšiť intenzitu a dávky liečiv. Najlepšie celoročná clona.
Po celý rok v kyselině?
(12.02.2020 13:21)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Nedostatočne liečená varoáza Exclamation. Včelári budú musieť zvýšiť intenzitu a dávky liečiv. Najlepšie celoročná clona.

Jen si vás dovolím upozornit, že jestli je cílem panenství, nepůjde ho dosáhnout zintenzivněním souložení.

Pokud to přijde i sem, změním třeba na dva či tři roky léčiva. Jestli něco přestává fungovat, nepůjde to zvyšováním dávek, protože se nejspíš jedná o rezistenci.
Referenční URL's