Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak kdo jak kde, záleží na agronomovi.
Celý rok proti varoáze.
(24.10.2019 6:31)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Pesticídy v poľnohospodárstve? Rovnako padajú aj včelstvá v horách na Orave, kde pesticídy obmedzene používajú len niektorí záhradkári od čias DDT.

Na poli pesticidů bude dyž né celý, tož aspoň velká část zakopaného psa.
Omezené používání pesticidů? No když u nás na dvoře nechám čistý bílý plastový kýbl tak měsíc, jednů nebo dvakrát do něho naprší, tak je v něm tmavě červený sediment. Tož neco mosí lítat ve vzduchu či padat z mraků, dyž to tak reaguje se skoro potravinářským včelařským plastem plastem. Možná to lítá enom sůsedovi z komína, ale pozoruju to během celého roka, aj dyž netopí.
Vzděláním su zootechnik, dělal sem aj agronoma, doma neco chováme a velků část krmení a základních potravin máme ze svojého pola a vidím jaký je to boj vypěstovat neco s minimem nebo bez chemie. aj vybrané odolné odrůdy majů v tem tlaku z okolí co dělat. Na polách sůkromníků plných turkyně a pšenice vidím jak se mění skladba plevelů co vydržijů čím dál větší dávky postřiků a nedělám si iluze, že dyž s takýma polama sůsedím že máme nejaké echt bio.
A dyž má čovek kolem sebe né jedno, ale víc stanovišť, kde se jakůsik záhadů snižujů během sezóny počty včelstev až k nule, prázdné ůle tam pak ostávajů otevříté jak dyby čekaly na nejaké tůlavé včele.......je to boj.
Tak s pesticidy je to stejne jako s mikroplasty.Ty dnes uz najdete zcela prokazatelne i na Antarktide a urcite je tam nikdo nevezl.Pesticidy jsou naprosto vsude a argumet ze mizi vcelstva i na Šumavě je slabej.Dobre si urcite pamatujete jak otravily vcelstva na desitky kilometru v DE pri pitomem seti morenych semen kukurice.Agrochemie nehraje jedinou ale je jednou z hlavnich roli v tomhle problemu a hmyz je prvni na rane.
Clovek ve sve hloupe honbe za ziskem zabiji sam sebe a nevidi zdvizeny varovny prst prirody a nechce si priznat fakt ze to je priroda kdo druhy vyhubí a zije dal.
A vcely a hmyz jsou mozna prvni co nam ukazuje prave diky nezastupitelne roli hmyzu v ekosystému.
Neni vule u tech kde ma mit a nekdy vazne premyslim zda nebude lepsi prijmout holy fakt a vcelarit s modelem jak napsal Alber,prezije,neprezije.Pokud by vazne nekomu naa svete slo o zjisteny proc vcely timto zpusobem mizi davno by se to muselo nekam posunout protoze kam Svět postoupil za poslednich 20 let pri hledání otazky "proč je prázdný úl".A kam to vše směřuje??K drogérii a nákupu štětečku jak uz nám ukazal jeden z největších znečišťovatelů planety.....
Pesticidy se budou používat protože zemědělec jde cestou nejmenšího odporu.
Že to jde jinak ukazují výjimky.Idea
(24.10.2019 7:17)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Omezené používání pesticidů? No když u nás na dvoře nechám čistý bílý plastový kýbl tak měsíc, jednů nebo dvakrát do něho naprší, tak je v něm tmavě červený sediment. Tož neco mosí lítat ve vzduchu či padat z mraků, dyž to tak reaguje se skoro potravinářským včelařským plastem plastem. Možná to lítá enom sůsedovi z komína, ale pozoruju to během celého roka, aj dyž netopí.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak taky červenohnedy sediment mam u nas tiež..kyble s medom na medovinu,ktore som mal mesiac pod holym nebom - mali vrchnaky cele zafarbene- ale bol som v tom,že to je nejaka hneda riasa,nakolko sa na tych vrchnakoch držala po daždoch mala vrstva vody..tak teraz neviem..
Tato problematika bude stále zahalována tejemstvími do té doby, dokud bude Státní veterinární správa zaujímat vůči včelařům současný postoj. Ten je z toho administrativního a legislativního spíše restriktivní, než aby vyjadřoval upřímnou snahu včelařům pomoci. Takto oni strkají hlavu do písku a úplně stejně i včelaři. Nic zásadního se oficiálně neděje. Nahlašovací povinnost úhynů od 25% výše většina včelařů nenahlásí. Nedivím se jim. Tak zůstává SVS odtržená od reality. Je otázkou, zda náhodou není lepší, aby tak bylo. Za současného stavu jejich vzdělání a závislosti na Know-how Dol bych souhlasil, že ano. Cestou, jak z toho ven podle mne je jediné, přesvědčovat a vytrvale prvotně vymáhat změnu všech veterinárních nařízení, které se varroózy týkají. Ta současná jsou neefektivní, možná kontraproduktivní a když nebudou žádná, jistě bude lépe a otevře se vstřícná cesta k SVS. Stačí jen napsat jediné opatření "nahlašte nám problém a my vám pomůžeme".
Pavle,promin ale silně s tebou nesouhlasím.I kdyby se vse hlasilo není vůle něco měnit.Jinde se hlasilo a hlásí o 100/6 ale kromne toho ze jsou novejsi a jinačí pristupy k léčení tak i pres to vsechno vcely umirajo dal.Mam od znameho infa z DE a i tam přijdeš k vcelnici a 80% je fuč,mozna to neni az tak moc caste jako u nas presto se to deje porad a za 20 let se toho mnoho nezmnenilo Ano urcite to jde zmirnit(jiny chov matek,vyber odolnejsich vcelstev atd.) ale problem dal zustava.Proste neni zajem to vyresit a nalezt pravou pricinu pocatku toho vseho.
Albert Gross napsal:
Pesticídy v poľnohospodárstve? Rovnako padajú aj včelstvá v horách na Orave, kde pesticídy obmedzene používajú len niektorí záhradkári od čias DDT.

Oxidy dusíku, kterých je pět se nacházejí v ovzduší a jsou to zplodiny nejen nákladních aut, se mohou nacházet také všude. Víme, jakým způsobem škodí včelstvům? Je zde na fóru nějaký chemik, se kterým bych mohl konzultovat reakci KM na tyto oxidy. Možná by to pomohlo pochopit kladný vliv KM na prostředí v úlu.
(24.10.2019 10:16)KTM napsal(a): [ -> ]Pavle,promin ale silně s tebou nesouhlasím.I kdyby se vse hlasilo není vůle něco měnit.Jinde se hlasilo a hlásí o 100/6 ale kromne toho ze jsou novejsi a jinačí pristupy k léčení tak i pres to vsechno vcely umirajo dal.Mam od znameho infa z DE a i tam přijdeš k vcelnici a 80% je fuč,mozna to neni az tak moc caste jako u nas presto se to deje porad a za 20 let se toho mnoho nezmnenilo Ano urcite to jde zmirnit(jiny chov matek,vyber odolnejsich vcelstev atd.) ale problem dal zustava.Proste neni zajem to vyresit a nalezt pravou pricinu pocatku toho vseho.
Ano, ale já jen ukazuji cestu k porozumění a k řešení. Ty to pořád vidíš současnou optikou, a to se může změnit, pokud bude zájem.
Pravá příčina kolapsů je nalezena, to je stovkami pokusů a studií CCD potvrzeno, že kolapsy jsou různorodé a jsou popsány všechny vlivy, které je umocňují. Diagnózu typu "příčinou je pouze tento patogen, pesticid,..." neočekávej, neexistuje. Včela je na hraně svých možností, tak to je. Je to stejné, jako stou řepkou. Pěstují se nadměrné hektary nejvýnosnější a zároveň nejméně odolné odrůdy závislé na trvalém chemickém ošetřování. Chovají se nadměrné počty nejvýnosnějších a zároveň nejméně odolných plemen včely medonosné závislé na trvalém chemickém ošetřování. Obojí proces je tučně dotačně podporovaný, cesta do pekel.
To, co se odehrává letos, to je jen malinké nakouknutí do těch pekel, může být hůř.
Jiste samozrejmne ze o odolnosti vcelstev je to dane to se snad shodneme vsichni,ale proste nemuzu souhlasit s tou nynejsi optikou pro nadnarodni subjekty je "kseft svatý" a ani kdyz najdes super odolnou vcelu vyhra to nebude.Uz tomu neverim dokud nebudou umirat desetitisice lidi jine to nebude.My tu tridime odpad a v Číně,Peru a dalsich to sypou rovnou do řek.Proto s problemem vcel podle mne zadne hlaseni a zmena metodiky nic neudela,kdo chce uz davno zacal u sebe a tuhle praci za nas nikdo neudela,to mi sami musime tomuhle problemu celit je to na osobni rovine,kdo to pochopil uz davno jede podle vlastnich vedomosti nebo rad.Hlavni boj musi svest kazdy na vlastni vcelnici,protoze dokud nevyhazou vlastni clenove sve vedeni ČSV z oken nikdy se za včelaře nepostaví,jak se tato organizace rada tvrdiva ze zastupuje největší % vcelaru coz je samozrejmne pravda,tam nic nezacina takze se kazdej musi spolehat na sebe nebo blizke okoli.Vcelar ma dneska stokrat mensi zastani a jen se keca....
Trochu odbočím od vaší diskuze,ale je to k tématu též jeden podnětů.
Byl jsem na návštěvě u jednoho včelaře. Přišel druhý se ho ptát : Co mám dělat , mám úly bez včel? Plno zásob i nějaký plod......
Tak jsem oddělal střechy ať to včely vyberou a mám aspoň čisté rámky.......
Na otázku proč to nezavřel jen odpověděl : A co má být ,já už včely nemám a druhý ........A to bych musel vracet 1 D! A v Křemencové to pak stejně rozfofrujou!
A ještě něco na přemýšlení : Vrtá mi hlavou jedna z otázek .
Masívní úhyny nastávají po vyklíčení řepky a ozimů.Proč ?Deformovaná křídla se též rozjela až po tom termínu.
Když hodíš řeč s agronomi o moření osiv, tak každý z nich plní Bobříka mlčení.
Nechci tvrdit ,že je to hlavní příčina, ale asi jedna z kapek do žbánu než přeteče. F.V.
Ano, gutační voda.
Dobrý den

Jedno stanoviště mám cca 20 m od rozhraní dvou lánů.Předloni na jednom byla zaseta řepka . Po vzejítí řepky jsem si všiml ,že včelstva dostala silný půjem .Už jsem je odepisoval ale nakonec zimu přežila. Z průjmu jsem podezříval krmení novým invertem. Letos to vidím úplně jinak.Na druhém lánu v srpnu něco zaseto začalo vzcházet obilí a potom do toho řepka. Včely v pohodě a už dormeny vše jak má být. Potom v poli stopy po postřikovači a druhý den všechna včelstva silný půjem. Na poli zežloutlo obilí a zůstala jenom řepka. Do konce září včelstva se docela zpamatovala mimo 3 ty jsou skoro poloviční. Předevčírem na poli zase stopy po postřikovači.Tak se uvidí.
Co jsem zjišťoval stříká se kombinace několika postřiků na včely se ohled nebere (používají se látky pro včely jedovaté) ,protože na poli nic nekvete.Přesto včely mají problém když jsou blízko.S hlášením postřiků se nikdo neobtěžuje.
MK
Když už se zdálo, že mi pánové Procházka, Holub, Marx a Losenický svými příspěvky pomohli trochu zdvíhnout zájem o způsob, jak se infekce dostane do organismu včely, problém se uzavřel tím že:
Citace: Psal to přece Pavel Holub - trofalaxí ( požíráním zbylého plodu a předáváním potravy mezi včelami...?)...
Jenže trofalaxe je pouze způsob obstarání potravy tak, že ho přinese nebo připraví někdo jiný.
Když vám manželka uvaří oběd nebo když matka kojí dítě, je to trofalaxe.
(Ne vždycky to musí končit kolapsem.)
V případě včel je tím samozřejmě míněna konzumace (infikované) potravy donesené z vyrabovaného úlu. .
I když včela takovou potravu požije, do hemolymfy jejího organismu se viry a bakterie dostanou pouze tehdy, jestliže ????

Odpověď na tuto otázku je důležitá proto, že se začínají rýsovat způsoby, jak takové hromadné infekce omezit a kolapsům mnohdy zabránit.
Výzkumné ústavy to zřejmě v programu nemají, tak je to zatím na včelařích.
Pokud bude zájem, můžeme v tématu pokračovat a případně se domluvit na nějaké formě spolupráce. Pokud zájem není, je pokračování zbytečné.
Vyškovsko, úhyny v desítkách na dvou stanovištích 70%. Vše po zakrmení.
Pane Šumero vy se ptáte,
I když včela takovou potravu požije, do hemolymfy jejího organismu se viry a bakterie dostanou pouze tehdy, jestliže ????
To já nemám ověřeno, ale:
Nemoc u ní se může projevit když

1) Je vystavena pracem, na které ještě nedospěla. (viz sociální imunita)
2) Je oslabena roztočem (nabodáváním v larválním stadiu zvláště)(viry)
3) Je krmena v larválním stadiu kontaminovanou potravou (pyl, med, voda)(NA,NC ,Mor)
Ještě k tomu doba od kontaminace do kolapsu záleží na intenzitě. Začněme se na imunitu včelstva dívat jinak než na lidskou. Pravá příčina snížené imunity včelstva je přece VD, tak začněte u něho. Bude méně kolapsů.
Už jednou jsem zde odkázal na příspěvek o sociální imunitě.

A samozřejmě životní prostředí.
To vypadá , ze je zabilo to krmeni. Ne vážně představte si situaci v podleti kdy se už nic v ulech neděje. A staré letavky mohou být nakažený nějakou nemoci z okoli. Třeba Nosemou ceranae. Za normálních okolnosti by postupně odletaly umírat a nic ny se nedělo. Ale to krmeni 20-30 litru roztoku vyžaduje spolupráci všech včel v ule. I těch nakažených s jak si to předávaji a zahuštuji nakazí se jich většina . A za tři týdny vcely konci. Zabilo je krmeni
Taky jedna možnost.
Zdravím, myslím že sa treba vrátiť niekoľko rokov do zadu, kde tie úhyny začali. trúfam si povedať ,že na Slovensku neviem či v Čechách takéto masívne úhyny pred 5-6 rokmi proste neboli, diali sa prevažne v západnej Európe ,tu maxim. padli na klieštika, čo si pamätám. Neviem prišlo to zo západu a akou cestou- prevozom včiel,. matiek, vzduchom neviem. Padajú včelstvá aj nekrmene na mede na dolniakoch aj horách s nízkou poľnohosp. činnostou. Ja by som sa skôr priklánal k nejakej mutácii virusov, agresívnejšej ako boli do teraz./viď chrípka u ľudí býva čoraz nebezpečnejšia/.Myslím ,že aj klieštik tu zohráva veľkú rolu ,ako spúštač takýchto ochorení .... Len úvaha.
Referenční URL's