Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
máš tam chybu - kúpim. já tů matku chcu dostat.
Je.
Bond test.
Ano hledají se matky především odolné vůči virům a Noseme c. A matky které funguji na jednom stanovišti nemusí !! Fungovat o 100 KM dal. Ale ani o deset . Zatím co jsem viděl, tak je ta odolnost patrna i na jiných stanovištích. Protože jde o imunitní záležitost nesmí jim to kazit včelař. Je dobré hledat v blízkém okoli. Hledání ale trosku bolí.
Cau,
kazit myslis to nechat na vcelach, bond test ? I v tyhle prevceleny krajine ? Nebo jak jsi psal eliminovat vymenama matek u vcelstev, ktery vyzadujou letni lecbu ?
Dikas
Chose
Jirko, ak je VT geneticky zakotvená v M, tak by mala mať rovnaké potomstvo hocikde. Blonďák zostane rovnaký u nás aj na Madagaskare. Prostredie môže skresliť prvé výsledky, ale po výmene všetkých M by sa pomery na včelnici mali podstatne zmeniť.
Vychovať si vlastné VT včelstvá je naozaj pre Popolušku, to by som nezvládol. Mrzko píšem, neprečítal by som po sebe záznamy Smile
Myslel som VT matky, NC a vírusy sú asi iný level.
VT včela by měla fungovat všude, ale v převčeleném území "brojlery" taky nemá šanci, vždyť jem psal o těch marodech. Pak se to svádí na jiné prostředí.
Někdo si nakoupí drahé VT matky a pak je zklamaný, podle mne blbý. VT matky nejsou šlechtěny pro zvládání kolapsů. Musí se napřed pracovat se svým okolím. Přesvědčit sousedy včelaře, že jedině společná práce je může posunout. Pak teprve má smysl si pořídit VT matky a společně selektovat. Druhou možností je to, že své sousedy přežehlím svými dvěma sty včelstvy a pak mi jejich osud může být volný.
Ano, dělat čistokrevný bond test je velmi ošemetná záležitost a chce to velmi zkušeného včelaře. Hlavní je pak nespustit dominový efekt. Vynecháním jarní a letní léčby prosejete včelnici a odstraníte úplný plevel. Pak už se dá pokračovat dál. A nebolí to tolik.
Alberte, včelí obrana vůči roztoči není jedna vlastnost, včely používají více mechanismů a to v různém období sezony. Některé se aktivují až při určitém množství roztoče. Ale znovu říkám, včelstva v prvních dvou letech bez léčby padají na virozy a NC . Teprve když je roztoče opravdu hodně, může způsobit úhyn včelstva. Takže první co je třeba najít, jsou včelstva odolná na viry a NC a pak se teprve soustředit na VD.
Kebyže potomok preberal vlastnosti len po matke, tak by sa o tom dalo uvažovať, ale druhá polovica genómu je po otcovi a ten pripája svoje vlastnosti.
A to nie je všetko, pretože tých oteckov v prípade včelej matky je minimálne tucet a niekto ten výsledok bude stále kaziť.
Kdyz to tak vezmu, tak z 3 produkcnich na stanovisti v lete bylo nutny zashnout kyselinou u vcelstva cislo 1 a 3. Moc pekny, matky si vymenily, atd. Takze tyto by nejspise ale diky VD neprezili do podzima.
Vcelstvo cislo 2 - to jsou ty, ktery jsem psal ze jsou na 4VN (spodni VN jako uschovu sousi mozna i castecne vyuzily). V rijnu jsem tam videl novou matku a puvodni, plodovaly na 3 ramich. Kazdopadne nekoho sejmuly a nanosily si peknou davku VD, videl jsem i pak 20-30 malych vcel s DWV, postupne vytahanych pred ul z podmetu. Ted uz se da rict ze nic. Vcelstvo stale zije, vicemene ve stejny sile. Je toto vhodny na rozmnozovani ? Proc jo/proc ne ?
Dikas a zatim
Chose.
to zjistíš zanedlouho/jestli je vhodný na rozmnožování/.....
Jasne, kdyz neprezije, neni co rozmnozovat, to je bez otazek.
Ale pokud prezije a nebude z nej mrzak, je nebo neni to vhodnej material s tema vlastnostma ?
Chose.
Josefe, mám pocit, že ty zasahuješ už při pár roztočích. Ale .... tenhle materiál co popisuješ, je částečně citlivý na DWV, dá se s ním asi pracovat, ale takový materiál funguje jen tehdy, když přestanou opravdu brzy plodovat. To znamená nekrmit v srpnu a hlídat to. Ale aspoň víš, že máš tenhle virus na včelnici. To je pozitivní
Můj názor je spíše ten, že krmit v srpnu stále, bývá období nedostatku a včelstva to řeší loupeží.
Ta včelastva, co plodují v říjnu prostě z chovu vyřadit. U sebe už mám vytříděné kandidáty, co budou v květnu zdrojem včel pro tvorbu oddělků. Kandidáti na rozchov se vytříbí až na jaře.
Reálna je druhá možnosť, mám včelnicu v horskom terene, tak by sa počet cudzích trúdov znížil - okruh 3 km. Ing. Čermák má na to vzorec, ale pomohlo by aj obmedzené večerné párenie.
Ak ale VT včelstvá má položiť NC a vírusy, tak potom nechápem snahu o vyselektovanie VT včelstiev. Úhyny na NC a vírusy pred objavením VD neboli, aj ked vo včelstve už tieto patogeny v latentnej forme existovali. Pandorinu skrinku otvoril až VD. Ak by VD zase náhle zmizol, padali by včelstvá stále na NC a vírusy ?
Kontrolou VD viem vo včelstve určiť stupeň varoázy, ale neviem zistiť prítomnosť NC a vírusov /okrem DWV/ až do doby, ked včelstvo uhynie. Takže jediná selekcia aj na NC a vírusy sú Bond testy = neliečenie. Potom je to už vyriešená vec aj vo vťahu k invalidným susedom. Vlastnosti cudzích VT matiek by mali selekciu podstatne urýchliť.
Jirko,
mas pravdu, ze resim brouka vic nez je zdravo, to bylo zpusobeno mou neznalosti a jakozto mladovcelare vlivem masirky mistni organizace.
Kdyz diky tvym fotkam vim, co vcely zvladaj (ale taky nemusi), to jsou pro me cenny informace. Vzpomen si na muj prispevek vloni po prvnim varidolu a spadu 500 brouku za 2 dny. Od te doby jsem se poposoupnul vpred, ale jeste me ceka dlouha cesta. Navic pri vetsim poctu vcelstev se jiz delaji "pokusy" a vybery lepe nez se 7
Chose.

P.S. @Albert : NC urcis pod mikroskopem, ja si ho kvuli tomu sehnal
Vdaka , celkom som zabudol, že ho mám. Na budúcu sezonu už na "výskum" budem mať čas.
(08.11.2019 10:19)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Reálna je druhá možnosť, mám včelnicu v horskom terene, tak by sa počet cudzích trúdov znížil - okruh 3 km. Ing. Čermák má na to vzorec, ale pomohlo by aj obmedzené večerné párenie.
Ak ale VT včelstvá má položiť NC a vírusy, tak potom nechápem snahu o vyselektovanie VT včelstiev. Úhyny na NC a vírusy pred objavením VD neboli, aj ked vo včelstve už tieto patogeny v latentnej forme existovali. Pandorinu skrinku otvoril až VD. Ak by VD zase náhle zmizol, padali by včelstvá stále na NC a vírusy ?
Kontrolou VD viem vo včelstve určiť stupeň varoázy, ale neviem zistiť prítomnosť NC a vírusov /okrem DWV/ až do doby, ked včelstvo uhynie. Takže jediná selekcia aj na NC a vírusy sú Bond testy = neliečenie. Potom je to už vyriešená vec aj vo vťahu k invalidným susedom. Vlastnosti cudzích VT matiek by mali selekciu podstatne urýchliť.
Proto to stále opakuji. Musí se začít s VT plošně, pak nebudou podmínky pro vznik kolapsů a neuplatní se viry a NC. Bude potlačena protokooperace roztoče, virů a NC.
Ty bys rád CR všelstvo, collapse resistant, že?
Nie až tak, ale chcem mať v tom jasno a poriadok - možno je to diagnoza Wink
No nechci vaše nadšení pro Bond testy nijak ovlivňovat, ale já je vyhodnotil jako slepou uličku a přestal jsem je provádět. Důvod je ztráta peněz za neprodaný med, kterého je málo. Kdo si myslí, že se jedná o tisíce, musí ještě 3 nuly přidat. Dále pak vznikají včelstva, která vyšší odolnost určitě mají, ale hospodářské vlastnosti spíš mizerné. Takže kdo nechce med tak BT je určitě dobrá cesta. Hodně se při ní naučíte, když se umíte dívat, vyhodnocovat a ptát se sám sebe a včel. První roky jsou skvělé a výsledky na dosah, ale pak se to zasekne a je to jeden krok dopředu a jeden zpátky. Polyandrie vás prostě dál nepustí. A tak sice neléčíte,ale úmrtnost 30 až 50 % jen s trochou medu. Ono také přeskočíte několik vývojových stádií. Nejdřív musíte pochopit princip fungování toho proč dolská metodika selhává a upravit jí aby na roztoče fungovala. Stačí si vzpomenout na Leošovy přednášky. Pak musíte pochopit jak se divoká včelstva umí bránit a něco podobného začlenit do vaší zootechniky. To je teď moje stádium a užívám si ho, protože se snad začíná dařit. No a poslední je začít šlechtit a ovlivňovat genetiku. No jo jenomže na tohle má tak jeden z tisíce a to kdoví jestli. A jakékoliv lepší vlastnosti končí za okruhem doletu. Ostatně proč Keffuuss velkochovatel matek náhle zmizel ze scény? Protože jeho matky někde jinde žádnou výraznou odolnost nemají. A tak bych mohl pokračovat. Je to stejné jako když černoušek sleze z palmy a chce začít řídit jadernou elektrárnu. Musí se někde začít a pomalu postupovat a hlavně pracovat na sobě. Ale to hodně bolí! Zdraví R. S.
(08.11.2019 8:15)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ja si to predstavujem tak, že niekto vyselektuje VT včely a rozchová M. Ja si kúpim VT matky a rozchovám VT včely. Je v tejto úvahe slabé miesto ?

Moje představa je že je to jak s medem.
Vyselektuju včelstvo které má hodně medu, rozchovám matky, rozdám matky včelařům a oni očekávají hodně medu.

Vyselektuji u sebe linii včel které dávají u mne na včelnici o 30% více medu než ostatní. Budou dávat také o 30% více medu i u ostatních chovatelů?

Odolnost na VD je dána spoustou vlastností, stejně jako schopnost donést více medu. Veliký vliv bude mít kromě genetiky prostředí, včetně včelaře.
Pro VD tolerantnost bude nejdůležitější ze všeho předělat myšlení včelařovo.
Referenční URL's