Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Z každého klieštika, ktorý sa dožije marca, sa do októbra namnoží ca. 100ks.
Tzn., že ak vám ich prežije do jari 100, tak ich zrazu na konci sezóny máte 10 000.
Nepodceňujte teda dodatočné „odvšivenie“ včelstva v bezplodom stave. 100 klieštikov sa dokáže v reprodukčnej fáze ukryť na ploche menšej ako je 10 x 10 buniek.
... a potom to koncom leta začína padať.

[attachment=5575]
Ahoj lidi. Také se podělím se svým příběhem, který je teprve v polovině (jaro daleko). Mám v doletu asi 600 metrů jednoho včelaře. Minulý týden jsem se dozvěděl od předsedy, že z 19 včelstev už má jen 3 a to ještě asi nedají zimu. Mě tato krátká vzdálenost a včelí návštěvy už stála 15 včelstev, zbývá mi jich "zatím" 25. Po první fumigaci jsem měl u všech veliké spady.
Můžete se snažit jako včelař jak chcete, ale pokud někdo zanedbá podletní ošetření a vy máte silná včelstva, máte zaděláno na problém. Nyní budu celou zimu jako na trní.
Dnes hlasena totalka jednoho stanoviste v doletu po mesicni navsteve chatare.6 vcelstev fuc.Alespon vime,kam nam holky letaly nakupovat...Hlaseno SVS,zpetna zadost SVS o monitorovani poctu postizenych stanovist.
Zatím co mám v doletu tak je klid.
(29.10.2019 17:19)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Ahoj lidi. Také se podělím se svým příběhem, který je teprve v polovině (jaro daleko). Mám v doletu asi 600 metrů jednoho včelaře. Minulý týden jsem se dozvěděl od předsedy, že z 19 včelstev už má jen 3 a to ještě asi nedají zimu. Mě tato krátká vzdálenost a včelí návštěvy už stála 15 včelstev, zbývá mi jich "zatím" 25. Po první fumigaci jsem měl u všech veliké spady.
Můžete se snažit jako včelař jak chcete, ale pokud někdo zanedbá podletní ošetření a vy máte silná včelstva, máte zaděláno na problém. Nyní budu celou zimu jako na trní.

A jak víš, že tvých 15 je na úkor jeho 16 a není to obráceně? Mně třeba jako první padlo nejsilnější včelstvo. Není to o síle včeltva, je to spíše o odolnosti proti patogenům.
@Tini:
asi tak, ze ty Tomasovy jeste zijou. Tomasovy vybrakovaly ty sousedovic, ktery padaly a asistovanou loupezi se mohly vetrit k Tomasovi.
Mam taky jedny holky, ktery nekde nakupovaly a mam peknej spad. Vloni to samy, ale prezily to. Letos loupi vcelstvo vedle lonskych loupezniku.. Tak uvidim.
Chose
Istým spôsobom je to na zamyslenie, ako vychádzame so svojím susedom včelárom.
Ja viem že to môže byť niekedy ťažké, ale treba si položiť otázku, či je pre nás len
nepríjemnou, otravnou konkurenciou, alebo je to priateľ, s ktorým nás spája spoločná téma a výmena skúseností sa stáva vzájomným obohatením.
Ano, s tím lze jen souhlasit. Ovšem určitě se najdou i sousedi, se kterýma se prostě nelze dohodnout a nebude jich, myslím, málo...

Padají včelstva i ve Warre úlech ? Košnicích ? Nebo je to jen specialita nástavkových úlů ?
Preto píšem, že to môže byť niekedy ťažké,
avšak takéto situácie dávajú príležitosť prelomiť ľady.
Je tu však aj iná možnosť - obe strany veľmi rýchlo skončia.
Ano, pokud dohoda je jednotný termín ošetření a počet ošetření, tak patřím k těm, s kterými se nelze dohodnout. Příznávám, že pokud za mnou někdo přijde s tímto požadavkem, tak budu tím zlým. 40 let se tady šlechtí kleštík k vyšší odolnosti a to není cesta moc lákavá.
Rozhodně si ale nenechávám oslabená včelstva vykrádat, pokud nejsem zrovna na dovolené.
V synchronizácii to nespočíva.
Dôležité je vedieť, nielen čím, ale hlavne kedy, ako a prečo.

Tvoja posledná veta ma zaujala. Dávaš im domáce väzenie ?
Doživotí Confused
Správne, nič iného si nezaslúžia Big Grin
(29.10.2019 20:11)Tini napsal(a): [ -> ]Rozhodně si ale nenechávám oslabená včelstva vykrádat, pokud nejsem zrovna na dovolené.
Pěkná vize,můžu se zeptat na opatření,když nejsi na na dovolené jak to děláš,aby nebyla loupež. Ať se daří Zdeněk
(29.10.2019 18:22)Tini napsal(a): [ -> ]A jak víš, že tvých 15 je na úkor jeho 16 a není to obráceně?

Vycházím ze dvou teorií. Ta první je taková, že včelař je z velké dálky a již ho považuji za vyhořelého co se týče práce ve včelách. Prostředí okolo včelnice je prvotním znakem. Jeho je zanedbané. Nedávno na něho sousední organizace poslala veterinu, protože dle jejich názoru nechával včelí úly atd. poházené po včelnici. (tento subjektivní pocit nehodlám rozebírat)

Za druhé zesláblé včelstvo nenapadá silné. Je to obráceně.
Co zkusit zootechniku a nadupaná včelstva v podletí rozdělit čás dát na mezistěny.
Zmenšíš loupeživostIdea
Ahoj, doplním svoji úvahu"
pokud máš v podletí silné včelstvo plné létavek, tak ty se samozřejmě snaží pro oul donést zásoby schromaždovací pud.
V krajině jsou ostatní včelstva a mají na feronomové rovině vývěsný štíty a pokud někdo na ten štít nastříká feronom výprodej je hotovo.
Pokud ty silná včelstva rozdělíš formou přelétáku, má to ten efekt že jim klesne shromaždovací pud na pud zachování společenstva, samozřejmě musíš okamžitě krmit a mít bud matky nebo matečníky.SmileSmile
Toto jsem letos udělal s jedním včelstvem v podletí, zdárně se rozvíjely, braly cukerný roztok, vyytvořily zimní zásoby a pak odešli obě. Jak je na včelnici infekční tlak, tak odejdou včelstva s kleštíkem, bez kleštíka a patrně jen genetika rozhodne o tom, co vydrží.
PS: proto se přikláním k názorům J. Peterekovi, místní včela a výběr, co přežije, rozchovat (když přežije)
Alespoň tak. Výsledek je včelstvo, které snáze přežívá kolapsové stavy. Základem je chovat včelstva, která se do kolapsového stavu nedostanou. To rozeznávat bond-testy nejde.
Z mých 53 včelstev zatím letos žije 100% i když všude v okolí padá jedno včelstvo za druhým. Podle některých za úhyny mohou vosy, nebo cizí včelstva, která nebyla krmena. Já svá včelstva krmím postupně po 6 úlech a žádný problém jsem s loupežemi nezaznamenal. Můj názor je takový, že pokud je včelstvo zdravé, tak se dokáže ubránit proti všem loupežníkům i když není úplně nejsilnější.
Před několika lety jsem koupil 5 včelstev. Až následně jsem zjistil, že u nich neproběhlo letní léčení. Během několika dní 4 včelstva padla a jejich zásoby rozebrala ostatní má včelstva. Poslední včelstvo sice zesláblo, ale nakonec přežilo zdárně zimu. Toto včelstvo jsem pak začal intenzivně množit.
Referenční URL's