Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
@Zdenek : Aha, takze asi mam cekat, ze pristi rok me tedy prezije jen to jedno vcelstvo, ktery jako jediny letos dostalo varidol (1x) z 21 zazimovanych vcelstev. To je to vcelstvo kterymu rikam zlodejky a uz jsem se tu o nem parkrat zminil a resil. To je letosni jedina aplikace Varidolu, VD jinak resen jinak mravencinou, ted cekam na mraz (asi se spis dockam duchodu) a vcelstva co si to zaslouzej dostanou pokap stavelkou. Jsou i vcelstva bez spadu VD, tem nevidim duvod neco rvat a zatezovat je

Ano, uznavam, ze asi tupe letni davani Gabonu a pak v rijnu narvat 3x varidol naslepo (tedy i do plodujicich vcelstev s timto pocasim) a strcenim hlavy do pisku je jednodussi. Lec o jiny ceste/zpusobu se clovek nedozvi od sve ZO CSV. Jenze v HK Gabon davali ale uz nemaj do ceho ten Varidol davat...

Chose
Ste si istý že Zdenek nehovorí pravdu- ste si istý že Vám neprezimuje vo včelstve 20ks klieštika,?. Ja si to netrúfam 100 perc.tvrdiť a problém môže byť na svete. Myslím že je zodpovedné snažiť sa zbaviť klieštika na pomyselnú nedosiahnutelnú 0 aj pre seba aj pre okolie. Kto chce experimentovať ,s klieštikom a s včelami aj liečivami- musí to mať pod kontrolou .Nedovoliť jesené rabovky, sledovať stav svojich včelstiev. Je tu nový prístup ku včelám, klieštik vraj včely nepoloží,dokáže byť v symbióze so včelami a iné bond testy a pod. -ja im držím palce - len nech to robia zodpovedný včelári tak aby neohrozili ostatných... To je hlavná podstata. So Zděnkom Barnatom súhlasím,prevažne je hlavným spúštačom vaaroázy + na to nadvädzujúcich vírusových chorôb- klieštik....
Pane Peterek, dejme tomu, že se vám podaří třeba na Chrudimsku přesvědčit včelaře, aby nechali přežít jen to, co na to má, pokud tam vůbec něco takového je. Tak nějak se domnívám, že nejvíce by to uvítal jeden pragmaticky uvažující včelař ze Seče, který by tajně ošetřil a příští rok prodával med za 800, odolné matky za 5 000 a odolné oddělky za 20 000 Kč. (Jakákoli podobnost s účastníky zdejšího fóra je čistě náhodná a ty ceny také nesedí!) Prostě to na světě chodí jinak. Připouštím, že ta selekce mezi včelstvy a včelaři je nevyhnutelná, ale nemusí být hned tak morbidní. Buďme rádi i za pomalé krůčky, kterými se posouváme vpřed. Já osobně jsem vděčný třeba za to, že někdo prosadil, aby se nesmyslně nepálilo celé stanoviště, při jediné podezřelé buňce na mor. Ještě nedávno to byla hořká realita. Hlavně už žádné žádné plošné ošetření, žádné plošné pálení, žádnou plošnou selekci a žádné plošné úhyny.
Mě by nikdy nenapadlo že spouštěčem varroázy je kleštík.
Jasne, ja nerikam ze Zdenek nema vubec pravdu, me jen pripada ze je to ortodoxni antivarroant. Vse v dobrym, nic proti Zdenku, neurazim. Me se totiz zda, ze vede Don quijote boj proti VD, tvrdou chemii a natvrdo vsem ikdyz to treba nepotrebujou. A do novy sezony jen s 100% cistyma vcelstvama. Jako kun s klapkama, ze nevidi jiny smery, moznosti.
Bylo by hezky zase neresit VD a jeho nasledky, ale my se uz musime naucit s VD zit a ano i s tema moznyma nasledkama. Proste brouk (VD) je tu a bude tu. Ze vcelam porad "utirame zadek" jim pomuzem jen v tom okamziku, ale ne z dlouhodobyho hlediska. Pro me jako pro vcelare to znamena, ze musim hlidat stav vcelstev a spadu a vcas zasahnout. A dle Jirky marxe i takovy vcelstva z chovu eliminovat, v tom je taky i pro me cast reality. Problem jen je se k tomu spravnymu materialu dostat. Dost to stezuje i aktualni stav pocasi. Z lonskyho vcelstva bez plodu zvlaste touto dobou se letos vyklubaly zlodejky. Takze zase co se jeden rok zda to spravny, pristi rok to muze bejt uplne naopak...
Chose

P.S. Zdenku, vazne nic proti, vse v dobrym, jen se mi zda ze jsi az moc krutoprisnej na VD Smile.
(16.12.2019 20:33)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]@Zdenek :

Ano, uznavam, ze asi tupe letni davani Gabonu a pak v rijnu narvat 3x varidol naslepo (tedy i do plodujicich vcelstev s timto pocasim) a strcenim hlavy do pisku je jednodussi. Lec o jiny ceste/zpusobu se clovek nedozvi od sve ZO CSV. Jenze v HK Gabon davali ale uz nemaj do ceho ten Varidol davat...

Chose
Ak máš silne napadnutý plod v auguste /srpnu/ Gabon ani nič iné Ti bohužiaľ už nepomôže.
Jj, souhlas. Ono letos to zacalo vice padat i v cervenci, ale jelikoz mam podlozky celorocne pod vcelama (varoadno), tak jsem to podchytil vcas.
Chose.
Honzo Peterku,kolik vlastních vcelstev si do nynějška objetoval na cestě pri hledani odolnych vcel??S jakým výsledkem??
Mantra varoázy nás ešte zabolí rovnako ako Maďarov. Ale rád by som sa mýlilUndecided
Je to tak. Padají i včelstva, která mají spády v jednotkách, max. v desítkách kusů. Dokonce i ošetřené oddělily, které prakticky žádné klestiky nemají. Ti co ještě dnes tvrdí, že je to varoaza a nezodpovědnost včelaře, jsou takový pštrosí včelaři.
Po takýchto vyjadreniach a skúsenostiach môžeme konečne hľadať skutočné diagnozy. Ale ešte určitý čas budú poštári takýchto správ neschopní včelári Smile
Dovtedy nám zostáva okrem liečenia len "šľachtenie" na svojej včelnici, aby sme mali pokoj v duši. Zreteľného výsledku sa dožije len pár včelárov zo súčasnej generácie 60+.
Zase jste se poslusne v mysleni vratili k reseni VD, ktery neni pricinou uhynu.
Zatím není na stole jediný solidně zdokumentovaný hromadný úhyn bez zásadního vlivu roztoče (pokud se ovšem nejedná o otravu POR). Zatím jsou to jen výkřiky zoufalství a výmluvy.
Myšlení je konstantní. VD je a zůstane významný vektor přenosu "čehosi". To je asi jasný každýmu, nicméně varoaza nebo jak se to jmenuje, vypadá jinak.
Alberte je to tak. Každý se s tím bude muset poprat jak umí. Nikdo to za něj neudělá. A to už je významný posun v poznání.
Pavel, VD je vektor úhynov, ale nemôžeš ignorovať fakt, že z čistej varoázy s tisícami roztočov sme sa po 15 rokoch dostali na úhynové počty VD v niekoľkých stovkách až desiatkách. To už nie je varoáza. To je prúser, ktorý "včelársky patologovia" nevedia pomenovať. Nemôžeme do smrti posledného roztoča naivne tvrdiť, že to je varoáza.
Pokud vím, tak stále to je o tisících, akorát to včelaři nejsou schopni zdokumentovat. Ten proces je překotný, rychlý a může nastat od konce července až po polovinu listopadu. To, co bylo dříve obdobím klidu, jen se zakrmilo a zúžilo, tak nyní je to to hlavní, podstatné období včelaření. Kdo dá přednost pohodlí, tak tam několikrát vrazí Apitraz, Gabon, Apivar nebo Thymovar, což se jednou může vymstít, nebo bude situaci bedlivě sledovat a v případě potřeby zasáhne KM.
Ja musim souhlasit,protoze pocet VD ve vcelstvech (mych) klesl za par poslednich let o rad.Coz je neprimo umerne nahle se objevivsim uhynum poslednich let.Dokud padaly ze vcelstev roztocu mraky i bez letniho osetreni (nekdy se nedelalo vubec) k uhynum nedoslo.Vysvetleni?
vysvětlení? KUMULACE
KUMULACE čeho ?
Dobry den. Poprosim vas o nazor.Včelstvo uhynulo behom mesiaca,pred mesiacom obsadal cca 6 až 8 uličiek. Včelstvo je napadane na podložke. Na ramikoch su vykali.
Je to tohtoročny odloženec robeny z 5 ramikov(plodovych) cc začiatok maja. Do konca sezony sa roztastol na dva n. B10 s jednym vytočenim. Ošetreny hned na začiatku kys.mrav. 85% po vytočeny Kys.m 85%. Klieštik cca 500ks . Včelstvo krmene cca 10 kilo cukru. Ako pišem pred mesiacom bolo cca 8 uličiek. Počas sezony neboli žiadne naznaky choroby matka mlada plodovala cca na 8 až 10 ramikoch.

[Obrázky: 20191216-103418.jpg]

[Obrázky: 20191216-103459.jpg]

[Obrázky: 20191216-103519.jpg]
Referenční URL's