Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
PH
Během několika dnů můžeš mít na plodu tisícovku, aniž je zasáhneš.
z rabovania?
To je pro ty, kteří nemonitorují a chtějí mít jistotu, včely jsou dva až tři měsíce pod vlivem.
čeho ?
RS
sledovat pouze 3 ukazatele
ktoré ?
Rudo máš pravdu, je to lotéria. Faktorov, ktoré mohli mať vplyv na kolaps včelstiev by sa našlo. Ťažko povedať jednu príčinu, pravdepodobne sa ich nakopilo viac a mám vymaľované.

Včelstvá na jar 2019 prezimovali až priveľmi dobre, zimné straty- 2 včelstvá sa odtrhli od zásob a došli na prázdnych rámikoch v chumáči. V marci som našiel 8 včelstiev trúdokladných, to tiež počítam do zimných strát. Koncom apríla som podsadil 1 CS melicitóznych zásob pod včelstvá, ktoré im dovolili prežiť najstudenejší máj od roku 1961. Začiatkom júna znáška melicitóza s malinou dohromady, po 10.7. som len plné medníky poprehadzoval pod včelstvá. Až vtedy dostavali medzistienky v plodisku na 100%! Nie, že by v máji a júni nebolo zásob ALE nebol peľ a keď ten chýba tak sa voskové zrkadielka netvoria. A peľ chýbal celé leto až do zlatobyľovej znášky. Možno tu je kľúč ku problému. Nedostatočne vykŕmené včely, slabé tukovobielkovinové teliesko= oslabená imunita. Potom stačí aj 200 klieštikov a včelstvo, ktoré by ináč zvládlo aj virózu stratí lietavky a nevychová dostatočný počet zimných včiel.
(17.11.2019 21:08)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Tady jsme si nerzuměli já léčím jen na podzim celkem 3x 2x varydolem a 1x M1 AER . Foukám to tam furetem ve vodním roztoku.

Zdendo čili v létě po vytočení medu jsi žádné léčivo nedával? A sledování spadu během léta a podzimu? Pak jsi mohl mít štěstí, že se u tebe v podletí nevyskytla reinvaze, jinak mohly být úhyny i u Tebe.
Nebo jak řešíš období srpen- říjen?
"Během několika dnů můžeš mít na plodu tisícovku, aniž je zasáhneš.[/i]
z rabovania?....

Ano.

......."To je pro ty, kteří nemonitorují a chtějí mít jistotu, včely jsou dva až tři měsíce pod vlivem. [/i]
čeho ?".....

Pod vlivem "léčiv". To je může také zničit.
(18.11.2019 14:21)Maroš Bujňák st. napsal(a): [ -> ]Nie, že by v máji a júni nebolo zásob ALE nebol peľ a keď ten chýba tak sa voskové zrkadielka netvoria. A peľ chýbal celé leto až do zlatobyľovej znášky. Možno tu je kľúč ku problému. Nedostatočne vykŕmené včely, slabé tukovobielkovinové teliesko= oslabená imunita. Potom stačí aj 200 klieštikov a včelstvo, ktoré by ináč zvládlo aj virózu stratí lietavky a nevychová dostatočný počet zimných včiel.

Maroš predbehol si ma Smile aj som sa ti chystal zavolat s touto otazkou- že ako to bolo u vas s pelom..pamatam cca 5-6 rokov dozadu u nas priserne horučavy,jun,jul,august- včely nevedeli ziskat z prírody žiaden pel,všetko zahorete,dokonca ani z kukurice a slnečnice..pri prehliadkach v úloch nemali prakticky žiadnu uloženú zásobu,s tym som sa nikdy dovtedy a ani odvtedy nestretol..včelstvá síce nepadli,ale isli do zimy aj zo zimy potom v štvrtinovej sile nez sme boli zvyknuti..nestačí len nakrmit (glycidy)ale treba aj vykrmit (bielkoviny) ,lebo bielkovinová podvýživa casto núti včely k sliedeniu a rabovkám..otázka je čím je najlepsie doplnit ak nieje v prírode taký zdroj..samozrejme ale najdolezitejsie je vysievat a vysádzat..
Včely hynou, asi zde nerozlouskneme proč, ale jedno udělat můžeme. Někteří co jim padly včelstva by měli sebrat odvahu a medializovat to co se děje. Pokud budeme pouze interně nadávat, sepisovat ankety a petice nic se nezmění. Stát nevyčlení prostředky na výzkum, Svaz to zamete pod koberec, veterina nás odbyde a legislativa se ještě více otevře zemědělské lobby v náš neprospěch.

Dejte televizím, v předvánočním období plném poptávky po medu, skandál v podobě plných podmetů a prázdných úlů. Uvidíte, že se pak domino pohne i jinde...
Na to by som dal aj viac palcov.
Akýkoľvek úhyn vtákov, prasiat, oviec je patrične zdokumentovaný mediami a vyjadruje sa aj veterina. Včely nie. Ak uhynú všetky ovce, nebude syr, bryndza a jahňacina pre Talianov. Ak uhynú všetky včely, nebude med. Ale nebude ani veľa dalších potravín a zrúti sa množstvo ekosystémov. Všetci o tom vedia, ale sú hluchonemí:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/doc...14_SK.html

Podľa štatistík počet včelstiev neklesá. Ako prvé treba straty poctivo zdokumentovať k začiatku sezony = k 1.5.2020.
Straty 24,99% sú prípustné Surprised Je takýto limit aj na kravy a sliepky ?
http://www.vcelarstvi.cz/aktuality/zvyse...m-spravam/
Ještě se nabízí další důvod úhynu. Koncem léta zde bylo totálně sucho. V té době zemědělci stříkali všechno možné. Včely k tomu létaly a pravděpodobně to sbíraly jako vodu. Takže další možný hřebíček do rakve.
Starý včelársky vtip:

Utekajú vám včely ?
Chovajte svrab,
ten sa vás bude držať.

Samozrejme sa nechcem nikoho dotknúť, iba túto tému trochu odľahčiť. Angel
(18.11.2019 15:31)Petr L napsal(a): [ -> ]
(17.11.2019 21:08)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Tady jsme si nerzuměli já léčím jen na podzim celkem 3x 2x varydolem a 1x M1 AER . Foukám to tam furetem ve vodním roztoku.

Zdendo čili v létě po vytočení medu jsi žádné léčivo nedával? A sledování spadu během léta a podzimu? Pak jsi mohl mít štěstí, že se u tebe v podletí nevyskytla reinvaze, jinak mohly být úhyny i u Tebe.
Nebo jak řešíš období srpen- říjen?

Léčím až na podzim v listopadu. Jednou za dva roky gabon červenec-srpen Léčíme všichni pořádně a tak reinvaze není od kud.
(17.11.2019 12:28)JosPr napsal(a): [ -> ]Tak nejak pro vsechny kteri si mysli,ze se jim nic podobneho nemuze prihodit,by asi byl inspirativni prispevek 73420 na Vcelarske diskuzi vcely.or.cz od Jaroslava C.Kdo muzete,dejte na nej prosim odkaz.Dekuji.
Jen stručně v tomto kontextu naváži další informací z okolí. Můj známý včelař na jednom ze dvou stanovišť (Benešovsko) asi před 14 dny první úhyn a cca u 1/3 včelstev slábnutí, velké množství mrtvých včel na podložce, dle všeho téměř dosud plodovaly, takže klasika. Jdou mu do kopru jak včelstva ošetřená KM, tak Gabonem (Dík mu za ten srovnávací pokus, ač ho asi neměl původně v úmyslu dotáhnout tak daleko.) Do letošního roku byl přesvědčen, že dobrým ošetřením se může úhynům vyhnout. Všechno je jinak.
Druhé stanoviště má blízko u mne, ještě si vzpomínám, že jsme v létě řešili, zda má vzhledem k nízkému napadení zde vůbec cenu ošetřovat. Zde má ovšem vše v pořádku. O víkendu jsem nevydržel s nervama a jel se podívat. Také se zdá, že vše drží, i včelstva bez jakéhokoli ošetření na jaře, či v podletí. Na tomto místě máme asi letos kliku. Když se zakládalo na fóru vlákno letošních úhynů, říkal jsem si, že letos nebude o čem psát. Všechno je jinak.
Platí to samozřejmě jen pro letošek. Před pár lety mne to lízlo, když to padalo severním sousedům, předloni zase jejich severním sousedům a loni pro změnu mým východním sousedům.
(18.11.2019 20:57)Bej napsal(a): [ -> ]Ještě se nabízí další důvod úhynu. Koncem léta zde bylo totálně sucho. V té době zemědělci stříkali všechno možné. Včely k tomu létaly a pravděpodobně to sbíraly jako vodu. Takže další možný hřebíček do rakve.
To je zajímavý příspěvek. V pořadu Mistři včel zmiňovali, že i voda vysrážená na rostlinách z chemicky ošetřeného osiva může být příčinou úhynů. Zajímavé by bylo, kdo ze včelařů postižených úhyny dává v sezóně včelám vodu- napajedlo s pravidelně doplňovanou a kontrolovanou vodou
Včely napajedlo využívají jen sporadicky, hledají vodu s obsahem minerálů a kdo ví čeho všeho, a tak létají jinam. Gutační voda je jejich oblíbenou, stejně jako močůvka nebo zmoklé kravince.

(18.11.2019 22:08)Miroslav Šubrt napsal(a): [ -> ]Když se zakládalo na fóru vlákno letošních úhynů, říkal jsem si, že letos nebude o čem psát. Všechno je jinak.
Platí to samozřejmě jen pro letošek. Před pár lety mne to lízlo, když to padalo severním sousedům, předloni zase jejich severním sousedům a loni pro změnu mým východním sousedům.
Proto je tak důležité ve svém okolí spolupracovat a sdílet informace.
(18.11.2019 15:32)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]"Během několika dnů můžeš mít na plodu tisícovku, aniž je zasáhneš.[/i]
z rabovania?....
Ano.
......."To je pro ty, kteří nemonitorují a chtějí mít jistotu, včely jsou dva až tři měsíce pod vlivem. [/i]
čeho ?".....
Pod vlivem "léčiv". To je může také zničit.
Pavel, ako sa dostane 1000 VD do včelstva ?
Mám na včelnici 30 včelstiev, v okruhu 3 km mám cca 10 včelstiev. Ak včelstvo kolabuje, tak sa rýchlo znižuje počet včiel až do stavu, že už nedokáže brániť letáč a je vyrabované. Ja mám z 10 úhynov len 2 vyrabované včelstvá. Nesedia mi potom počty. Ak rabujú všetky včelstvá, čo prežili, tak sa VD z 2 vyrabovaných rozdelí medzi ne. V uhynutých včelstvách je možno plod, ktorý však zväčša zachladne aj s uväzneným VD a potom včely z foretickýcm roztočom, ktorých tam zostala len malá časť na začiatku rabovky - 500 VD?. Ak rabujú len niektoré, tak padnú len tie. Po včerajšej fumigácii som mal spady 30-200 VD, ale tak to mám vždy a sú to VD, ktoré zostali od septembra v poslednom plode.
Odkiaľ si teda prinesú 1000 klieštikov ?
(18.11.2019 15:32)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]"Během několika dnů můžeš mít na plodu tisícovku, aniž je zasáhneš.[/i]
z rabovania?...."

Ano.

Argumentace v tomto smylu má jistou nedůslednost.

Nejde současně tvrdit, že včelstvo položí čím dál menší množství roztočů (řádově stovky oproti tisícům v minulosti) a že si z loupeže nosí v silně zavčelené oblasti tisíce roztočů.

Buď včelstvo hyne na menší množství roztočů, a potom si ty případné tisíce nenosí z loupeže, nebo je něco jinak.

V každém případě to nebude jediné schéma úhynů - jedno včelstvo spustí úhyny jinak zdravých včeltev a uhynou stovky.
A myslím, že to ani není správné schéma - buď to nespustí jediné včelstvo, nebo většina těch uhynulých nebyla zdravá a bez roztočů.

Vidím, že jsme s Albertem reagovali téměř současně na to samé. Shy
Včerejší kontrola, na stanovišti kde mi po KM spadlo v srpnu i 1000 roztočů včely v pohodě, bez úhynu ( 12 včelstev) stanoviště o 10 km dále, v srpnu po KM jen okolo 300 roztočů, mám z 14 včelstev o 3 méně. Padly teď někdy před pár dny, zásoby netknuté.
Čekal jsem to obráceně, ale příroda si to selektuje podle sebe.
Jdou mu do kopru jak včelstva ošetřená KM, tak Gabonem (Dík mu za ten srovnávací pokus, ač ho asi neměl původně v úmyslu dotáhnout tak daleko.) Do letošního roku byl přesvědčen, že dobrým ošetřením se může úhynům vyhnout. Všechno je jinak.

Pokud se gabon aplikuje do silně napadeného včelstva varaozou po snůšce v srpnu tak už je pozdě. Zimní generace je zničena a včelstvo se vytratí i když bylo řádně léčeno.
Radku a Alberte, vysvětlení usilovně připravuji ve třetím pokračování Příčiny úhynů včelstev na varroózu. Díl III. – experimentální ověřování (Seeley) na vcelarisobe.cz
nebude to hned, mějte chvilku strpení, pak vám to bude jasné.
Nehľadám konšpirácie a fantomov úhynov. Chcem sa len dopátrať k skutočným príčinam úhynov a aby sa do záchrany včiel zapojili aj štátne inštitúcie.
https://ecsa.citizen-science.net/sites/d...ovak_0.pdf
Pod tlakom úhynov budeme musieť včely preklasifikovať z trpených hospodárskych zvierat na chráneného živočícha: https://www.ekovcely.sk/
Myslím. že by se mělo počítat i s NC.
Referenční URL's