Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včelstva, co odejdou na virózu jsou extra mizérie, evidentní chovatelské selhání.
Pravda, asi by se mělo začít tady, likvidovat neduživá včelstva a pak řešit roztoče.
Už jsem si říkal, že je lepší víc číst, než přispívat, ale už mně to nedá. Populární pojem - mluvil jsem s tolika včelaři a všichni říkají... Po letošní anabázi se ztrátou včel jsem také chodil pro rozum. Vše se otočilo na jedné informaci - "tady tak každé 3 až 4 roky vosy vybílí včely všem, kdo včas nestáhnou česna. Jdou z lesa a jsme na to zvyklí".
Ty včely, co zbyly, plodují doteď - asi se snaží dohnat ztráty, mají červencovou matku. Zároveň vím, že po přefouknutí varidolem vysypaly cca 500 kleštíků. Podruhé už cca 100 - to měly jen otevřený, nebo rozškrábaný plod. Jsou venku, kdykoliv se oteplí. Teď zase padají na podložku plodová víčka. Sedí na 4 uličkách a sleduju, co dokážou. B
Plodování do Vánoc je prostě špatně!
Nekompromisně vyměňte matky. Kdo taková včelstva chová, je genetickým ohrožením pro své okolí. Každý rok rozdávám svému okolí zralé matečníky, kdo přijde, dostane.
Letos mi včelstva až na výjimky plodovala do konce září.
Pavel : skoda ze jsi z druhyho konce republiky, nejake matecniky bych zkusil...
Chose
(22.12.2019 16:34)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já píšu co znám sám a co mi říkají včelaři s úhynama. Jak jsem zde psal jeden včelař přišel o 100včelstev ,nyní další včelař 200včelstev uhynulých. Oba jasně říkají na varoázu ......

Tím pádem, oba jasně říkají, jsme "píp", jsme lemplové, protože neumíme kleštíka zredukovat?
Dobré přiznání.
(22.12.2019 20:07)Bonáček napsal(a): [ -> ]Vše se otočilo na jedné informaci - "tady tak každé 3 až 4 roky vosy vybílí včely všem, kdo včas nestáhnou česna. Jdou z lesa a jsme na to zvyklí".

osy nie sú príčinou, (aj ked si na to zvykli včelári Blush)..
osy lúpia len včelstvá ktoré sú za "zenitom"...
napr. kvôli klieštiku...
Presne tak, vosy nejsou pricina, ale dusledek. Ukazujou na problemy, kdo je nevidi, at se nedivi.
Presvedcil jsem se o tom letos u jednoho oddelku, kam dorazely vosy. Problem pochopen, oddelek zije dal - ma chyba zpusobila premnozeni zavijece (ramek spatne polozen, do vznikly mezery se nedostaly vcely, ale zavijec mel z toho lihen).
Chose
Plodovani do vanoc je jisto jistě špatná věc, škoda ze to plati jen pri normalnim pocasi a bez dalsich vlivu co vcely neprirozene rozploduji.Uz hodne chovatelu utrelo nos a kdyz jejich matky byly prevezeny o kus dal chovaly se jinak.Vzhledem k tomu co za poledni dobu panuje za pocasi,pozdni snusky atd.musi kazdy prizpusobit včelaření svemu stanovišti tim jsem jen chtel ric ze nakupem matek od nekoho komu neploduji automaticky neznamena ze se stejne budou chovat jinde.Ted to bude o to vic o zkouseni a tvrde selekci u kazdeho jednotlivce protoze rozdily mezi stanovistiz byt jen 8 km od sebe jsou neuveritelne.
V tento čas je víc než dříve důležité sledovat i důvod proč můžou vcelstva nyni plodovat.
Asi je třeba selektovat, ale to, co se děje teď v zemědělství tu selekci neumožní - v listopadu lány rozkvetlé hořčice, svazenky a teplé počasí k tomu - to bude možná pravidlo, nebo jen výjimka jednou za 10 let. A že by měla být výhoda zkoušet matky jinde osvědčené - to jsem zkusil jednou, do roka byly vyměněné (měl jsem krásné od Adamcové v oddělcích). Budu si piplat své, ale nechci mírné a držící se na rámcích. Budu vybírat ostřejší hlídačky. B
(22.12.2019 21:10)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(22.12.2019 16:34)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já píšu co znám sám a co mi říkají včelaři s úhynama. Jak jsem zde psal jeden včelař přišel o 100včelstev ,nyní další včelař 200včelstev uhynulých. Oba jasně říkají na varoázu ......

Tím pádem, oba jasně říkají, jsme "píp", jsme lemplové, protože neumíme kleštíka zredukovat?
Dobré přiznání.

Dlouho byli bez úhynú a tak otupěli ,léčili jen tak že se to musí a asi brzo. Léčili na normální rok no a ono přišlo razantní jaro v půlce února.
No jestli uhynulo někomu 100 a více včelstev, je to v podstatě neschopný blb, který dlouho spoléhal na náhodu, že u něj to prostě být nemůže. Žel minimálně 10 let trvající problémy včelstev min. v celé Evropě naznačují, že je něco špatně a v budoucnu bude ještě hůř!!! No a všichni tito úhynáři tuto dobu promarnili. Dodnes neví, kde udělali chybu a už vůbec ne jak dál. Nevím, proč bych je měl litovat. Prostě nejdřív musíme vše včelařské v hlavě porovnat jinak, pak začnou jinak fungovat ruce a pak se vše začne měnit k lepšímu! Zdraví R. S.
(22.12.2019 21:58)Bonáček napsal(a): [ -> ]Asi je třeba selektovat, ale to, co se děje teď v zemědělství tu selekci neumožní - v listopadu lány rozkvetlé hořčice, svazenky a teplé počasí k tomu - to bude možná pravidlo, nebo jen výjimka jednou za 10 let. A že by měla být výhoda zkoušet matky jinde osvědčené - to jsem zkusil jednou, do roka byly vyměněné (měl jsem krásné od Adamcové v oddělcích). Budu si piplat své, ale nechci mírné a držící se na rámcích. Budu vybírat ostřejší hlídačky. B

No přesně to je přirozený způsob přizpůsobování včelstva novým podmínkám. Vymění si matky a přidají do svého genomu část místních genu od trubcu. A pak třeba ještě jednou. Nic bych neřešil a čekal co se z toho vyvine. Včelstva , která si sama mění matku mají velký potenciál
měl jsem krásné (matky) od Adamcové v oddělcích

Jak jsem zjistil tak se běžně prodávají i starší matky neboť mladé matky si přece každoročně chovatel umístí do svých včelstev. Ty rok staré přece nezamáčkne ale prodá začátečníkům v oddělcích. Pak se nedivte tichým víměnám.
"stara" matka neni nevyhoda. Ja jsem oddelky koupil s matkama "lonskyma", vedel jsem to, vcelar od kteryho jsem oddelky mel me informoval (a znacene byly lonskou barvou, vyhoda je ze je to oddelek ktery jde dobre do sily atd. Letos z nich krasny vcelstva, rojovka ukocirovana preletaky, matky si povymenily v klidu TV a jede se nadherne dal.
Takze pokud vim, ze je v oddelku "lonska" matka, za me jen vyhoda. To ze uz dala jednu zimu je pro me znameni, ze je vse OK. Letos jsem chtel alespon "lonskou" matku od vcelare koupit (ma domluvu s chovatelskou stanici), byly ale uz jen letosni. Ale taky dobre.
Chose
Já už několik let kupuji loňské matky. Výhoda - zakládání oddělků na začátku května s kladoucí matkou.
(23.12.2019 11:00)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No jestli uhynulo někomu 100 a více včelstev, je to v podstatě neschopný blb, který dlouho spoléhal na náhodu, že u něj to prostě být nemůže.

No tak to každopádně. Zrovna jako je neschopný blb kdo zemře na nemoci oběhové soustavy (nejčastější příčina smrti u nás) když ví že jen stačí zlepšit životosprávou.
(22.12.2019 21:27)KTM napsal(a): [ -> ]Plodovani do vanoc je jisto jistě špatná věc, škoda ze to plati jen pri normalnim pocasi a bez dalsich vlivu co vcely neprirozene rozploduji.Uz hodne chovatelu utrelo nos a kdyz jejich matky byly prevezeny o kus dal chovaly se jinak.Vzhledem k tomu co za poledni dobu panuje za pocasi,pozdni snusky atd.musi kazdy prizpusobit včelaření svemu stanovišti tim jsem jen chtel ric ze nakupem matek od nekoho komu neploduji automaticky neznamena ze se stejne budou chovat jinde.Ted to bude o to vic o zkouseni a tvrde selekci u kazdeho jednotlivce protoze rozdily mezi stanovistiz byt jen 8 km od sebe jsou neuveritelne.
V tento čas je víc než dříve důležité sledovat i důvod proč můžou vcelstva nyni plodovat.
Chcete selektovať na neplodovanie a neznášku ? Huh Stačí určiť potrebné terminy a včely to pochopia Wink
Kde něco píšu ve smyslu toho "rypnuti" ...Chce to trochu driv reagovat a nevytrhavat z kontextu, odpověď na dotaz neznamená ze neco v tomhle smyslu mam v planu,jsem Alberte tak trochu vic off topic,ale chápu to Zima je dlouhá
Tady jsem sice nováček, ale včelařím již 20 let. Podobná situace s úhyny jako je letos byla u nás právě před 20 rokama. Táta měl nějakých 9 včelstev a zůstaly 2. Tak jsem začal a učil se. Již tenkrát za to mohla VD a ještě něco, můj předpoklad byl virus. S přežitým zbytkem jsem se učil a experimentoval mnoho let a rozšířil je na 10 včelstev. Není to pro mnohé z Vás moc ale jsem omezen včelínem kam toho víc nedostanu. Po mnoho let jsem pozoroval klid a pohodu. VD se držela na minimu a nebyl žádný problém. Asi 5 let zpátky se zimní spad začal zvětšovat a zároveň se některá včelstva měla problém s rozvojem a celkově se celé společenstvo v úlu vytrácelo. Bylo jedno co jsem zkoušel většinou to skončilo kolapsem a likvidací včelstva. Zkoušel jsem měnit matky nakupoval jsem i různé matky, všemožné léčení na omezení VD, různé konstrukce úlů......., prostě mám to jako koníček a tak jsem si mohl dovolit experimentovat. Stejně jsem měl mizerné výsledky a časté úhyny. Nakonec jsem si sehnal letos pár oddělků od známého z druhého konce republiky. On si řízeně přimíchává i jiné plemena a nesnaží se o dokonale čistou kraňku a mohu zatím říct že s tím co jsem si dovezl jsem spokojený. Z mého pohledu dokud jsem měl čistokrevnou kraňku nebylo to ono a to je možná příčina aktuálních problémů. Dříve u nás byla černoška a můj děda jí měl mnoho let. Pak se hojně šířila kraňka a kousek ode nás si jeden včelař dovezl od příbuzných z rakouska italky. Dokud se tyto linie různě křížily tak nebyly takové problémy. Nakonec převládla kraňka a její gen a od té doby jsou problémy.
Nevím zda mám pravdu ale mám pocit že jsme jako včelaři udělaly velkou chybu že jme si omezily genofond. Je celkem jasné že nynější úhyny jsou spojené s VD a jako tichý společník za VD jdou viry, pak se ještě ukáže nosema a je vystaráno. Netvrdím že sem máme zase nacpat a křížit kde co. Ovšem řízenému přimíchávání se nebráním a může být ku prospěchu. Letos žádný úhyn nemám zato v okolí vím o ztrátách přes 200 včelstev a to i u včelařů profesionálních.
Samozřejmě že to kraňkou není !!! toje blbost.
Referenční URL's