Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je jak u blbejch , záleží na stupni poškození zimní generace a tam je velká proměnná.
No a my tu stéle hľadáme tie proměnné.IdeaO varoáze vieme všetci Smile.
Ano lecil jsem po 20.cervenci az po vytoceni medu, preci si nebudu kontaminovat med thymolem. A to jsem lecil o neco drive. Jindy zacinam v polovine prazdnin. Zimni generace.. to je takova specificka vec.. delal jsem radu let pokusy s pozdnimi oddelky
smetenci a norske zimovani. Takto nove utvorena vcelstva normalne vyzimuji. Vcelstva si v pohode vychovaji zimni generaci i v srpu a zari. Zimuji i mala vcelstvicka v mini plusech(dva nastavecky jsou standard, experimentalne i 3 plastecky v 1 miniplusu). Jak jsem psal monitoring delam celorocne a peclive. Mam slusny prehled kolik roztocu je ve vcelstvech. Pokud mi nejaka vcelstva padla, vzdy to bylo s nevelkym poctem roztocu, ale vzdy se mi zdala takova vcelstva bez energie, nemela proste stavu, stagnovala. Predloni jsem objevil u jednoho vcelstva v polovine cervence poskozene vcely. Akorat jsem z nej delal odd. Nasadil jsem thymol a vcelstvo se z toho zbrchalo. Ten oddelek z nej byl do 10 dnu kaput. Cely odd jsem rozpitval, roztocu v nem moc nebylo ale spousta poskozenych vcel-jeste v zavickovanych bunkach. Nez padly, tak pred odd mnozstvi lezoucich vcel s paralyzou. To kmenove vcelstvo normalne prezimovalo, pral jsem do nej thymol ikdyz uz nic nepadalo, po stavelce kolem vanoc spad minimalni. Loni tohle vcelstvo zesililo pomaleji, nez ostatni, nicmene bylo ve finale na stejne sile jako jina vcelstva a doneslo srovnatelne medu. Udelaly tich.vymenu a do zimy sly na 8 vysokych plastech. Aktualne jsou na 3 ulickach, lecebne spady minimalni. Kazdopadne ikdyz daji zimu, tak jim vymenim matku za jiny material.
Ano, pozdní oddělky mám také ověřeny, přežijí i když to popírá některé teorie.
(01.01.2020 20:59)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]To je jak u blbejch , záleží na stupni poškození zimní generace a tam je velká proměnná.


To je neuvěřitelný sám v létě vůbec nelecis , ale všichni tady jsou pitomci kteří tam mají v červnu tolik roztočů, je mají poškozenou celou zimní generaci roztocem a nikdo z nich to nevidí. Kolik těch roztočů by tam muselo být když zimujes silné vcely třeba 30.000 . Pak sám připustis , ze si tam něco přenáší? Takže mám pro tebe tři otázky.
1. Kolik je potřeba roztočů na zabiti silného včelstva.??
2. Jak to , ze některá včelstva přežijí i když v nich byly tisíce roztočů a jiná nepřežijí i když v nich je par set roztočů.

3. Vysvětli mi mechanismus , kdy si silné včelstvo přinese v srpnu či září par set či par tisíc roztočů a to včelstvo padne. Jak to ta varroaza dokáže.

A mimochodem mám včelstva v různých nadmořských výškách . V 600 m se včelaři mnohem lépe a jednodušeji než ve 350 .
(01.01.2020 21:13)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Pokud mi nejaka vcelstva padla, vzdy to bylo s nevelkym poctem roztocu, ale vzdy se mi zdala takova vcelstva bez energie, nemela proste stavu, stagnovala. Predloni jsem objevil u jednoho vcelstva v polovine cervence poskozene vcely. Akorat jsem z nej delal odd. Nasadil jsem thymol a vcelstvo se z toho zbrchalo. Ten oddelek z nej byl do 10 dnu kaput. Cely odd jsem rozpitval, roztocu v nem moc nebylo ale spousta poskozenych vcel-jeste v zavickovanych bunkach. Nez padly, tak pred odd mnozstvi lezoucich vcel s paralyzou.

Toto korešponduje s tým, čo pozorujem aj ja - virózy si idú bez významnejšieho pôsobenia varoázy!!! Ale DWV som pozoroval len pred tromi rokmi. Tento rok to boli malátne mladušky neschopné letu ale bez nafúknutých brušiek.
(01.01.2020 20:59)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]To je jak u blbejch , záleží na stupni poškození zimní generace a tam je velká proměnná.
Jak tedy vysvětlíš hromadný úhyn velmi silných včelstev, ve kterých vybíhal poslední plod, už v polovině října? To proto, že včely byly krátkověké?
Jsem presvedceny, ze jde o N.ceranae a v nekterych letech se k tomu pridaji viry. Jako chovatel matek si testuji vcelstva na nosemu. Posledni roky je N.apis mene a N ceranae je vice. Po urcite praxi se daji rozlisit i mikroskopicky. Jsou vcelstva, ktera nosemu maji na velmi nizke urovni a v sezone se ve vzorcich nic nenajde. Jsou vcelstva, kde i v sezone nosema ve vzorcich je, sice ne moc, ale je tam. Staci nejaky vetsi stres v kombinaci s nedobrym pocasim a uz to ve vzorcich leti nahoru..tohle sledovat je uzitecny nastroj pro selekci. Mimochodem si pamatuji casy, kdy se lecilo jen napodzim 3x taktikem a pozdejc se pridal gabon, ktery byl vsak casto k dispozici az polovine srpna. O fumigacich to ze vcel padalo po tisicich..kolikrat i na treti fumigaci to byly desitky roztocu. O nejake nule bych pochyboval. No a tahle vcelstva v pohode prezila v sile zimu. Nejake to uhynule vcelstvo bylo(vetsinou padlo hlady, bud na podzim vyloupene, nebo odtrzenim od zasob, ci-li chybou vcelare, tedy mne). Tak jak je to tedy s tou zimni generaci a roztocem ? Smile
Asi sa dáme na kyseliny- konkretne mravčiu, a veľmi veľmi silné selekcie včelstiev-aspoń u mňa a čo počúvam vobec toto nemá klesajúci trend skôr naopak.
Ano, primárně mechanismus VD je takový jak popisuje Zdeněk Barnat, ale další vyšší level je jiný - hustší na různé inf. tlaky, nejen jeden na VD.

Přejít z nižšího do vyššího levelu jde bez problému, ale problémem je sestoupit z toho vyššího levelu sraček dolů.

Zdeněk Barnat úspěšně brání své včely ve své prvolevelové lokalitě. Bravo. A vy chytřejší raději místo hádání sním, vyviňte svou inteligenci nato, jak dojít do takového stavu a sestoupit z hustě destrukční zóny sestavených z několika vln smrti do klasické pouze z VD v jaké se Zdeněk nachází.

Opravdu jak u blbejch.
Napísal si to poeticky.
Veľa z nás by bralo zdravé klieštiky a varoázu spred 15-20 rokov. Máš pre nás aj vecnú radu, postup, ako z tých sraček von ?
jirka.marx

Na červencovém plodu musí být brouků tisíce - 200 brouků včelstvo nezahubí.

Pokud je na červencovém plodu roztočů málo vytvoří se zimní generace , roztoči tam však jsou a během srpna se ještě namnoží ,poškodí jen zbytky plodu a pak jich při léčení spadnou tisíce. Naopak když někdo léčí koncem črvence jako Tomáš Blecha tak při úhynu tam moc broukú není a včelař tvrdí že tam brouci nebyli a sejně mu to umřelo.

K bodu 3 Silné včelstvo umřelo na svoje roztoče né na donešené. Stále se tvrdí :moje včeli si to donesly a pak umřeli. To je blbost.

A všem kteří si myslí že silně poškozená červencová generace vychová srpnovou nebo žářijovou kvalitní zimní generaci jsou na omylu. To funguje (a moc dobře) jen u zdravých včelstev.

Ještě dodám že i u nás na horách stačí trochu ošulit léčení a včelař je ukázkově kompletně bez včel, vyztrácejí se mu.
Pred 3 rokmi stačilo 1-2x zadymiť v septembri, pred 20 rokmi sme doplnili Gabon v auguste o mesiac skôr, teraz už musíme liečiť koncom júna a nemáme istotu, že to bude stačiť.
Ako je možné, že velkým včelárom /100-200/ padli včely. Liečili o týždeň skôr, alebo neskôrIdea ??? Prečo im to minulý rok stačilo ?
Určite urobili chybu, ale nevedia kde. Keby tušili, že včely plodujú nepretržite, liečili by nepretržite ?
Z jednej fumigácie sme sa dostali na celoročné liečenie - je to v poriadku ?
(01.01.2020 23:42)gupa napsal(a): [ -> ]Bravo. A vy chytřejší raději místo hádání sním, vyviňte svou inteligenci nato, jak dojít do takového stavu a sestoupit z hustě destrukční zóny sestavených z několika vln smrti do klasické pouze z VD v jaké se Zdeněk nachází.

Opravdu jak u blbejch.

Mimo hustě destrukční zónu byla ještě nedávno celá republika. Hustě destrukční zona se rozšiřuje. Někam se ještě nedostala. I na Barnata a další dojde. Pak se bude drbat na hlavě.

A není to jak u blbejch (takové výrazy sem nepatří).
Je to jak "u těch, co jim chybí osobní zkušenost" a jen vypouští teorie s tím, že úplně ignorují realitu.
je to marný, je to marný
ti kteří si úhyny prošli a dokázali si vzít ponaučení budou připravenější, nad úhyny budou přemýšlet komplexněji a ne tak dogmaticky jak p.Barnat
(02.01.2020 8:43)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Naopak když někdo léčí koncem črvence jako Tomáš Blecha tak při úhynu tam moc broukú není a včelař tvrdí že tam brouci nebyli a sejně mu to umřelo.

Přečti si ještě jednou, co Tomáš Blecha napsal. On neléčí jen koncem července.
Fakt si to přečti!
Prostě jaro začalo strašně brzo a roztoč se namnožil o mnoho více. Jsem přesvědčen že se to zase vrátí do normálu bez úhynú. Stačí když zimy budou normálně dlouhý i když budou teplejší než kdysi. A k tomu budou včelaři léčit zodpovědněji. Né abyt o léčení bylo splněno ale abych brouka ke konci roku vymítil.
Už je ta diskuse dlouhá a pořád dokola. Není možné, že úhyny způsobí to, že včelař neodhadne, jestli a kdy má zasáhnout proti VD nebo NC? Já to řeším tak, že NC předpokládám vždy a zasahuji včas. Pokud vím tak téměř nikdo na NC nijak nereaguje.
(02.01.2020 9:16)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(02.01.2020 8:43)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Naopak když někdo léčí koncem črvence jako Tomáš Blecha tak při úhynu tam moc broukú není a včelař tvrdí že tam brouci nebyli a sejně mu to umřelo.

Přečti si ještě jednou, co Tomáš Blecha napsal. On neléčí jen koncem července.
Fakt si to přečti!

Já jsem nenapsal že léčí jen v červenci.Ber to v kontextu s tím umírajícím včelstvem že už tam brouci byli málo. Jaké je pak ještě podzimní léčení je jedno.

Abych to nějak uzavřel. s tou zimní generací jsem vám to snad vysvětlil. A ještě jednou zdůrazním že všichni skušení včelaři se kterými jsem mluvil. Šumperk,Žamberk.Dvůr Králové. Choceň, Mohelnice všichni mi svorně říkali že jim to uřelo na varoázu proto že tam ty brouky všude viděli.
Rozděluji si stanoviště na ty s viry a bez virů a Zdenkovi klidně jedno to virové mohu zapůjčit. Je to obrovský rozdíl a včelař musí mít dva přístupy při ošetřování. Také není záležitostí jedné sezóny dostat virové stanoviště do normálu.
Referenční URL's