Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Amitraz-myslím ,že včely ho vedia určitým spôsobom ,usmernit ,odvetrať iným pre nich požadovaným smerom-na to poukazujú viacerí včelári. dalšia vec je správne množstvo aplikovaného liečiva ,čo pri vyšších ulových zostavách povačšinou Nn je odhadované množstvo povedzme kvapiek varidolu lotéria- včelárom stačí ,že niečo padá je dosť možné že určitú časť klieštikov vúbec nezapôsobí. Tam je hlavná podstata si myslím asi tej priechodnosti varidolu,avartinu-amitrazu.
Janko nikto ti tvoj názor nechce vyvracať....neviem ktorí včelári s tebou komunikovali ale názor ing. Michala Mačičku, CSc (dúfam že ti to meno niečo hovorí!) na amitraz a jeho účinnosť je úplne iný...
"Už takmer 40 rokov úspešne používam tento spôsob liečenia pri viac ako 100 vlastných včelstvách. A to všetko bez akéhokoľvek iného spôsobu liečenia a doteraz vždy bez výpadku včelstiev."

https://www.dymak.online/ad-ako-to-bolo-...-avartinu/
Ja som pochopil JankaR tak, že nie neúčinnosť amitrazu resp. rezistencia roztočov, ale i zjavné či nenápadné chyby včelára pri jeho aplikácii. S čím sa stotožňujem. Ja za 15 rokov jeho používania- bez problémov.
A podobne to vidím i u mnohých iných včelárov, jedno akým spôsobom liečia.
Daniel to potom je iná pesnička...
Neexistuje žiaden prípravok ani liečivo na "blbosť" včelára...Blush
A práve preto upozorňujem na jeden príspevok.
"Na prázdne úle vypáliť":
(06.01.2020 22:58)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(06.01.2020 22:38)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]Jirko, to může být přesně ten důvod těchto brutálních úhynů, tedy rezistence na amitraz
Spíše:
a) podtržená imunita včelstev vnějšími vlivy (dotace - monokulturní krajina a chemizace v zemědělství).
b) ruku na srdce, z některých včelařů by měl i Honza Kefuss nezřízenou radost (jejich práci chybí lidské sádlo. Nebo, že by to byly chromé ruce?).
Promiňte mi chlapci, ale včelstva si oddychnou až vymře člověk.
JK
Veterina to vymyslela pekne. Ma zkusenosti z lidskeho chovani v pripade moru. Nikdo nebude hlasit dobrovolne uhyny, bud ze strachu z mozneho paleni, pokuty (veterina prece dava pokuty,ze) a nebo z toho duvodu, ze veterinou proste pro jeji znamou neznalost opovrhuje.

Kdyby uhynula pulka slepic nebo divocaku v republice, po*rali by se z toho. Behali by tam ve skafandrech, zjistovali ohrozeni zdravi lidi, media by o tom reportovala mesic. Ted vi, ze je apokalypsa a hraji mrtveho brouka na zaklade toho, ze jim nikdo nic nenahlasil. Kolik z vas tu je bez vcel a nikoho jsem nevidel v mediich kalit jim vodu. Je nas 50tis a nikdo nedokaze pozvednout hlas. Misto toho se tu budeme hasterit navzajem az do jara..
(08.01.2020 10:28)Frey napsal(a): [ -> ]......Misto toho se tu budeme hasterit navzajem az do jara..

A pristi rok znova Smile

Chose
(08.01.2020 9:14)goro napsal(a): [ -> ]Janko nikto ti tvoj názor nechce vyvracať....neviem ktorí včelári s tebou komunikovali ale názor ing. Michala Mačičku, CSc (dúfam že ti to meno niečo hovorí!) na amitraz a jeho účinnosť je úplne iný...
"Už takmer 40 rokov úspešne používam tento spôsob liečenia pri viac ako 100 vlastných včelstvách. A to všetko bez akéhokoľvek iného spôsobu liečenia a doteraz vždy bez výpadku včelstiev."

toto síce môže byť pravda, ale úspech nemusí byť len amitraz ale napríklad aj kvitnutie smrekových monokultúr, ktoré sú v okolí čo tiež znižuje výskyt klieštika a zase na druhej strane zdravotný stav včiel na Liptove nie je nič moc, ak si pozriete výskyt moru tak je skoro v každej dedine. Článok som síce nečítal ale pán Mačička mladší sa skôr orientuje na matky ako na med, ten radšej skupuje pretože včeláriť na med sa "neoplatí", teda aj to môže prispieť k úsnosnej veľkosti populácie klieštika.
(08.01.2020 9:14)goro napsal(a): [ -> ]Janko nikto ti tvoj názor nechce vyvracať....neviem ktorí včelári s tebou komunikovali ale názor ing. Michala Mačičku, CSc (dúfam že ti to meno niečo hovorí!) na amitraz a jeho účinnosť je úplne iný...
"Už takmer 40 rokov úspešne používam tento spôsob liečenia pri viac ako 100 vlastných včelstvách. A to všetko bez akéhokoľvek iného spôsobu liečenia a doteraz vždy bez výpadku včelstiev."

https://www.dymak.online/ad-ako-to-bolo-...-avartinu/

No boli aj také roky, že matky neustále plodovali aj začiatkom decembra a preto sa nedalo liečiť…
A pritom nemal žiadne výpadky Exclamation Nesranduj. Možno v roku 2005, alebo má včely na Lomnickom štíte.
(08.01.2020 10:28)Frey napsal(a): [ -> ]Kdyby uhynula pulka slepic nebo divocaku v republice, po*rali by se z toho. Behali by tam ve skafandrech, zjistovali ohrozeni zdravi lidi, media by o tom reportovala mesic. Ted vi, ze je apokalypsa a hraji mrtveho brouka na zaklade toho, ze jim nikdo nic nenahlasil. Kolik z vas tu je bez vcel a nikoho jsem nevidel v mediich kalit jim vodu. Je nas 50tis a nikdo nedokaze pozvednout hlas. Misto toho se tu budeme hasterit navzajem az do jara..

Amen.
On,kdyby se soudruh dogmatik prinutil k premysleni (mysleni pravda nektere boli),tak by mozna prisel na to,ze folklor sberu a vyhodnoceni zimni meli jaksi neodpovida zmene nahledu na monitoring a sledovani roztoce,nebot napr.stanoviste,kde je 10 vcelstev,z nichz 8 je "cistych",devate ma zimni spad 1 a desate 9,tenhle davno prezity lobisticky model prisunu penez za vysetreni vzorku,vyhodnoti celkove jako spad 1 !!! a tim naprosto mylne,ze je v poradku.Zcela opacne vyhodnoti totez stanoviste,kdyz je prolet par dnu pred odberem meli,a roztoci se vlivem pohybu vcel kutaleji na podlozku,jako stanoviste s velkym spadem....
Neverim,ze tohle nikdo nevidi,ale ze je tenhle centralne vyhodnocovany nesmysl udrzovan zamerne.
Pritom by stacilo flotaci prenest na vcelare po jednotlivych vcelstvech,kde by ta logika byla v osetreni vcelstev se spadem a ne mnohdy hromadnemu nateracstvi niceho...Uspora financi,casu pracovniku laboratori,casu funkcionaru a datlovani nesmyslu do CIS.Usetrene penize presunout na mvp,mozna vyzkum (pokud v CR nejaky je).
Bohuzel vliv pametniku Narodni fronty na Svazu neschopnych vnimat realitu a lobistu za prijmy laboratori je porad velky.Hlavne,ze mame barevne grafy,ktere jsou nasim vcelam platne jako mrtvemu zimnik.
K tomu lieceniu ci funguje/nefunguje rezistentny/nerezistentny... atd.

Napisem par otazok a kazdy si odpovedzte sam na ne a potom sa zamyslime nad tym ci nieco funguje alebo nie a ci je chyba v obsluhe.....
Ja liecim fumigaciou a mam ten "srandasak" na vytvorenie hmly ktora roznesie ucinnu latku.

- kolko krat sme liecili?
- ake bolo realne pocasie a teplota pocas liecenia, nefukal vietor?
- podarilo sa nam sklbit 2 zakladne predpoklady uspesneho liecenia a to teplota ovzdusia nie na slnku ale tam kde mame vcely a to ze su bez plodu?
- bolo aspon 1x vcelstvo ozaj bez plodu pocas liecenia?
- neboli uz moc stiahnute a pripravene na nocnu teplotu ked sme ich liecili?
- aka bola teplota v noci pred dnom liecenia?
- dostala sa lieciaca hmla vsade?
- bola teplota pocas dna dostatocna aby sa chumac roztiahol?
- vieme s urcitostou povedat ze ak sa nam podarilo tuto jesen splnit vsetky predpoklady na uspesne liecenie, podarilo sa to aj predoslu liecebnu sezonu?
- tych detailnych otazok by mohlo byt viac...

Snazim sa to robit poriadne ale aj tak by som asi klamal sam seba keby som sa buchal do prs zo slovami ze ja toto vsetko mam ozaj zvladnute....

Mam jednu teoriu a myslim ze je do maximalnej moznej miery realisticka.
Vcielky nam vzdy na konci leta alebo na jesen vystavia ucet ako sme sa o ne starali. No nie v danom roku ale v roku pred tym... a ten uz je tak velmi daleko ze s tym uz nic neurobime. Snad len to ze sa budeme snazit robit veci lepsie. Niektory rok sa nam to podari viac a iny menej....

Nikto nerobime nic na 100% ale snazme sa k tym sto percentam priblizit co najviac ako vieme.

Prispevok ukoncim citatom z casopisu Dymak od ING.Michal Mačička CSC:

"Ak chceme uspesne vcelarit, musime byt dosledni a disciplinovani nie len voci sebe, ale aj voci ostatnym vcelarom v okoli. Nestaci sa vyhovarat len na kliestiky a virozy. Musime si priznat aj vlastne chyby a v buducnosti sa ich vyvarovat.
(08.01.2020 11:48)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Nesranduj.
ja nesrandujem, ja citujem...
Mačička v tej vete o plodovaní do decembra pokračuje, ked by sme čítali celý článok dozvedeli by sme sa ako postupoval v takomto roku...

albert srandovať na Mačičkov účet asi nám neprináleží (lomničák Confused),
to že tebe včely hynú a jemu nie ...
ja medzi vami arbitra robiť nebudem, nemám na to...

(a keby som ti napísal že ja som mal také šťastie, že za posledných 10 rokov mi od leta do jari uhynulo len jedno včelstvo ani mne neuveríš?)
(08.01.2020 10:28)Frey napsal(a): [ -> ]Kdyby uhynula pulka slepic nebo divocaku v republice, po*rali by se z toho. Behali by tam ve skafandrech, zjistovali ohrozeni zdravi lidi, media by o tom reportovala mesic.
Bohužel víš kolik se spotřebuje POMĚR MEDU na jednoho obyvatele proti slepičímu nebo hovězímu Dík za odpověď. Ať se daří Zdeněk
Ten monitoring měli by musel být nahrazen něčím podobně finančně drahým pro daňového poplatníka. To je princip demokratické pravdy. To samé je např. při vybírání poplatků za popelnici podle baráku v kterém nikdo odpad neprodukuje. Jde o koloběh peněz, zaměstnanost a ne úsporu peněz.

A také jde u sběru měli oto, aby to včelaře jednou za rok donutilo k nějaké aktivitě s SVS. A hlavně se z toho musí vyjet svodka dat jako důkaz činnosti a správného postupu SVS při zvládání nemocí. Proto je dodnes sběr měli lepší než nic. Nemít nic znamená že dohlížet veterinárně nad VD v ČR není potřeba.

Takže otázka je jestli včelaři chcou nějakou oficiální státní součinnost prostřednictvím SVS a využít jejich možnosti přes sběr měli, jestli ne, tak navrhněte lepší ale stejně nebo lépe drahou aby bylo koryto patřičn zajímavé pro změnu. Nějaké samodomo nenavrhujte, natom nikdo nemůže vydělat. Oto ve změně musí jít především, aby to bylo jako levné ale v součtu to zaměstnalo nějakého trafikanta. Protože tak se mění zákon, vyhlášky, směrnice, povinné postupy. Aby se na provádění nabalilo co nejvíce potencionálních politických zlatokopu s vazbou na trafiku.

Jinak je to mlácení prázdné slámy a škoda času nad hodnocením významu nebo nevýznamui sběru měli včelího plodu v ČR.

Pamětníci a historici asi pamatují, že před touto akcí při úhynech na roztočíka byl sběr mrtvolek dělnic pro rozbory tracheí a určování zamoření podle mikroskopování. Tak o takové změně např. píšu, aby nějaký vzorek něčeho byl podroben, levně, nějakému testu na výskyt a nebezpečnost virových jednotek v úlu, např. z výkalů ze včelího tmavého plástu nebo z měli jako dosud. Ale znovu by to musel vypracovat Dol coby hlavní trafika včelařů v ČR. Protože jiná akeditovaná labina, např. SVS s ničím novým co vím pro včelaře zatím nepřišla.
Už jsem to zde psal. Okresní veterynář který má u nás v okrese na starosti včely mi říkal že vzorky měli se určitě rušit nebudou a k tomu prý přibyde další povinný vzorek měli na mor. Toto je plán SVS nebo aspoň našeho okresu. Jelikož zmíněného veterynáře znám, (má sám asi 30včelstev)tak jsem do něj vandroval kdy tu kokotinu s mělí zrušej.
Zase dalsi laciny prachy a aktivita na poli vcelarstvi pro SVS, ktera nic pro vcelare (podobne jako stat) nedela.

Medaku nevim pomer spotreby o proti kurecimu a divocakum, ale byla vycislena hodnota prace vcelstev v ramci EU na 380mld korun. 74 % rostlinne vyroby je na vcelach primo zavisle. Vcela by mela mit pro stat vetsi dulezitost nez kurata, ktera beztak ve vetsine vozime z Polska.
(09.01.2020 2:09)gupa napsal(a): [ -> ]Ten monitoring měli by musel být nahrazen něčím podobně finančně drahým pro daňového poplatníka. To je princip demokratické pravdy. To samé je např. při vybírání poplatků za popelnici podle baráku v kterém nikdo odpad neprodukuje. Jde o koloběh peněz, zaměstnanost a ne úsporu peněz.

A také jde u sběru měli oto, aby to včelaře jednou za rok donutilo k nějaké aktivitě s SVS. A hlavně se z toho musí vyjet svodka dat jako důkaz činnosti a správného postupu SVS při zvládání nemocí. Proto je dodnes sběr měli lepší než nic. Nemít nic znamená že dohlížet veterinárně nad VD v ČR není potřeba.

Takže otázka je jestli včelaři chcou nějakou oficiální státní součinnost prostřednictvím SVS a využít jejich možnosti přes sběr měli, jestli ne, tak navrhněte lepší ale stejně nebo lépe drahou aby bylo koryto patřičn zajímavé pro změnu. Nějaké samodomo nenavrhujte, natom nikdo nemůže vydělat. Oto ve změně musí jít především, aby to bylo jako levné ale v součtu to zaměstnalo nějakého trafikanta. Protože tak se mění zákon, vyhlášky, směrnice, povinné postupy. Aby se na provádění nabalilo co nejvíce potencionálních politických zlatokopu s vazbou na trafiku.

Jinak je to mlácení prázdné slámy a škoda času nad hodnocením významu nebo nevýznamui sběru měli včelího plodu v ČR.

A hlavně se z toho musí vyjet svodka dat jako důkaz činnosti a správného postupu SVS při zvládání nemocí. Proto je dodnes sběr měli lepší než nic.
Ne,ne, to je horší, než nic!
Když prostuduješ ty jejich výsledky, tak dospěješ k tomu, že praví opak, než je realita. Kdyby se někdo chtěl jejich výsledky a pokyny řídit, tak dojde ke katastrofě.
Je SVS včelařství nějak prospěšná? Zkuste někdo vyjmenovat čím.
Oni mají obrovské pole možností, jak se racionálně uživit službami pro včelaře, ale "vyšší zájmy" to utínají.
SVS může provádět např. tyto služby:
-vyšetření vybraných včelnic na spektrum viróz
-vyšetření na NC
-rozbory pylu (pergy) na přítomnost POR
- jednou za pět let plošné vyšetření na MVP, nebo každoročně po krajích
- co takhle školení včelařů, jak diagnostikovat a jak ošetřovat - zatím tuto činnost místo profesionálních MVDr dělají jenom odborní laici
Na tom všem se dá ze státní kasy vydojit majland. Mně je jasné, kdo to tak nechce a je mi divné, že i po těchto průserech ještě mají tu moc to takhle kazit.
Bez vydokladovania úhynov žiadne prúsery nie sú. Pavel, návrh je super, ale publikum je hluché.
Nechápem "vyšší zájmy". Najvyšší záujem pre včelárov je udržať včelstvá živé a zdravé. Hlavným produktom včiel je opeľená a zdravá krajina. Med je len individuálny bonus pre včelára, ale opeľenie je benefit pre všetkých. Treba to dať do ústavy, aby to papaláši rešpektovali ?
(09.01.2020 8:04)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Už jsem to zde psal. Okresní veterynář který má u nás v okrese na starosti včely mi říkal že vzorky měli se určitě rušit nebudou a k tomu prý přibyde další povinný vzorek měli na mor. Toto je plán SVS nebo aspoň našeho okresu. Jelikož zmíněného veterynáře znám, (má sám asi 30včelstev)tak jsem do něj vandroval kdy tu kokotinu s mělí zrušej.


U nás už měl na mor dáváme od loňska ( asi nepovinně) pro letošek už mi přišlo info. duvěrník to nazval "Hrr na mor". Jako nečlen to mám zdarma,výsledky chodí hromadně, pokud to budu chtít pro sebe tak +200 Kč
Referenční URL's