Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano, viry se "vyvíjejí". Není to nějaká schopnost učení, ale spíše jejich neschopnost být stabilní. Nejméně stabilní viry jsou často nejagresivnější, protože se rychle vyvíjí/mění. Než se organismus naučí virus rozpoznat a eliminovat, změní podobu a pro organismus se opět stane neviditelný. Avšak toto se týká spíš lidí. Včely mají oproti nám mnohem méně vybavený imunitní systém. Hlavní obranou je jim právě kutikula. Uživit imunitní system je relativně nákladné. Proto organismus, který žije dlouho investuje do kvalitní imunity, aby byl schopen dlouho žít a odolávat....a naopak. Bohužel včely mají relativně málo (imunitních) nástrojů, jak bojovat s patogeny. Někdy se pokusím sem na toto téma napsat víc.
Kutikula má otvory na vstup vírusov len vo vzdušniciach a otvore na prijímanie potravy. Potencionálnym otvorom je vpich od VD, ktorý by mal spôsobiť úhyn len poškodeným včelám. Ako sa nakazia ostatné včely ? Potravou ? Dýchaním ? Infekciou spermie, alebo vajíčka ? Aká je stupnica infekčného tlaku ? Aké je kritérium imunity ?
(28.10.2019 8:45)m.h. napsal(a): [ -> ]Ano, viry se "vyvíjejí". Není to nějaká schopnost učení, ale spíše jejich neschopnost být stabilní. Nejméně stabilní viry jsou často nejagresivnější, protože se rychle vyvíjí/mění. Než se organismus naučí virus rozpoznat a eliminovat, změní podobu a pro organismus se opět stane neviditelný. Avšak toto se týká spíš lidí. Včely mají oproti nám mnohem méně vybavený imunitní systém. Hlavní obranou je jim právě kutikula. Uživit imunitní system je relativně nákladné. Proto organismus, který žije dlouho investuje do kvalitní imunity, aby byl schopen dlouho žít a odolávat....a naopak. Bohužel včely mají relativně málo (imunitních) nástrojů, jak bojovat s patogeny. Někdy se pokusím sem na toto téma napsat víc.
Zajímalo by mne, které typy virů jsou schopny přežít prostředí včelího žaludku a přejít prostřednictvím poškozené stěny nosemou ceranea do hemolymfy.
U viru chronicke paralyzy je popisovan prenos pouhym kontaktem vcel pres drobna povrchova zraneni po ulomenych chloupcich na tele vcel.Proc by to nemohla byt vstupni brana i pro dalsi viry? Muze to byt mene pracny a rychly zpusob prenosu viru,nez casove dlouhodobe navrtavani vcel klestikem?
Jsem rád, že se v několika posledních příspěvcích vracíme k otázce, která byla položena 21.10.t.r.
Citace: Jak se dostane infekce do hemolymfy včel takovou rychlostí a
v takovém množství?
Dokud si jasně neodpovíme na tuto otázku, nebudeme schopni úhyny podstatně omezit.
(24.10.2019 16:48)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]V případě včel je tím samozřejmě míněna konzumace (infikované) potravy donesené z vyrabovaného úlu. .
I když včela takovou potravu požije, do hemolymfy jejího organismu se viry a bakterie dostanou pouze tehdy, jestliže ????


Odpověď na tuto otázku je důležitá proto, že se začínají rýsovat způsoby, jak takové hromadné infekce omezit a kolapsům mnohdy zabránit.
Výzkumné ústavy to zřejmě v programu nemají, tak je to zatím na včelařích.
Pokud bude zájem, můžeme v tématu pokračovat a případně se domluvit na nějaké formě spolupráce. Pokud zájem není, je pokračování zbytečné.

Jaké má tedy řadový chovatel možnosti omezit hromadné infekce, pane doktore? Děkuji
Mikulov u hranic s Rakouskem úhyn 38 ze 40. Úhyny ve Frýdku 70%.
Zajímavé budů statistiky příští rok - počty včelstev, množství medu atd.

Nejzajímavější bude samozřejmě statistika úhynů
Píšete tu, že tam a tam jsou úhyny, ale popsání jejich průběhů nebo příčin chybí. Z toho by se dalo i něco vyčíst. Škoda. Letošní úhyny mohou být kvůli dlouhému plodování včelstev (VD), další příčinou může být NC, nebo obojí. Viry jsou složitější kapitola. A právě způsobem, jakým včelstva odcházejí, se dá přibližně určit co je příčinou a důležitým signálem pro okolí a ostatní.
Kdo tu statistiku uhynu vytvori? Pravda,do CISu ZO davaji jarni stavy (netyka se neclenu),ale par let je svaz nezverejnuje.Statistika produkce medu-kazdy si tam napise co ho napadne.Podzimni stavy v Hradisku-cekal bych,ze az 50% uhyny lze uspesne zamaskovat zahrnutim oddelku ci roju do stavu vcelstev k 1.zari.
Reseni-pro zadani o 1.D termin 1.4.snadna kontrola poctu vcelstev,vyplata na podzim,odpadne nesmyslne posuzovani sily vcelstev a kontroly do vydani rozhodnuti-kdo na tyhle blbosti ma cas??? Ti co nezadaji stavy nezkresli,zada vetsina.
Příznak úhynů: včelstvo brání česno a je v pohodě, pak uvidíš první vosu, která projde česnem a pak další, mrkneš pod folii a vidíš zásoby a žádné včely, tak vytáhneš rámky a najdeš plno zásob, hlouček včel s královnou, bez plodu a je vymalováno. Zaděláš česno a doufáš, že nepadnou další.
Dnes to jeste letalo na horcici,tak jsem chvilku sledoval provoz,vlozil do cesen zuzeni proti mysim.Prostor zuzeni hrdine branila proti vosam 1 jedina vcela,dalsi 2 branili ocko.Vsechny uspesne-vosy se o proniknuti neuspesne snazily,ale jakmile vyrazila strazkyne,vzdaly to.Pri zpravach jak leckde vylupuji vosy vcelstva jde mraz po zadech,pac proto vosy maji zrejme padny duvod.
----------------------------------------
To neni Tini priznak,to uz je v pr....i.

Je tady vubec nekdo z oblasti,kde nejsou zadne zpravy,ze by vcelstva odchazela do vecnych lovist???
(28.10.2019 15:02)Petr L napsal(a): [ -> ]Jaké má tedy řadový chovatel možnosti omezit hromadné infekce, pane doktore? Děkuji

Normálně se zeptá svého nákazového referenta.
(28.10.2019 16:52)JosPr napsal(a): [ -> ]To neni Tini priznak,to uz je v pr....i.

Je tady vubec nekdo z oblasti,kde nejsou zadne zpravy,ze by vcelstva odchazela do vecnych lovist???

Big Grin máš pravdu je to v pr... . Ale dříve jsem nic neviděl a když to zjistíš, zrovna do smíchu ti není, prostě jen čekáš, zda se to zastaví.
Nejen pro Petra L:
Již zde vidím velkou bezradnost a touhu po poznání jiného přístupu k ozdravění chovu. Pokud by vám stačila zkušenost od staršího včelaře, kterého se úhyny dosud netýkaly, avšak není Dr., tak tedy opakuji se, ale znovu:
Termíny pro letošek se již prošvihly, ale pro příště je to rada k zamyšlení.
1) téměř nulový počáteční stav na jaře (=nízká populace VD po sundání medníků)
2) nenechat hladovět a aplikace pelyňku do zimního krmení nutná (=eliminace NC)
3) Nasazení jiného redukčního prostředku, než je Gabon (=letní léčení např. Thymovar)
4) Podletní a podzimní kyselinová clona v případě nutnosti (=eliminace virů, Serratia z okolí) pro názornost – jako kdysi BEF
5) Omezení používání Varidolu (max. prosincové)
6) Celoroční monitoring (zasíťovaná dna)

Myslím si, že by to mohlo být docela dobře i nařízením veteriny od teď, ne až od podletí příštího roku.

Pro MuDr. Šumeru – možný vstup viru do buňky: - vzdušnice je složitě se větvící na stále jemnější trubičky a končící tracheolovou buňkou. Její kapilární útvary, zvané tracheoly, obetkávají jednotlivé buňky tkání těla včely a zásobují je kyslíkem. Vstup vzduchu i s možnými viry do vzdušnice je regulován průduchy. Takže asi takto vzduchem a zkrze VD je jasné. Obojí se dá tlumit kyselinovou clonou.
Zdravím, tak mě tohle potkalo loni, z 22 včelstev na stanovišti, zůstalo jedno, 12 jich odešlo do konce listopadu, zbytek přes zimu, buď úplně prázdný úl nebo jak zde píšou hrstka vcel s matkou. Co vcelarim tak jsem byl do loňska bez uhynu, myslím že se tomu předejít nedá, můj názor, co nejvíc stanovišť, a dělat si do zásoby hodně oddělků, tak bych to viděl asi já. A samozřejmě co největší kontrola stanoviště v podleti. Jak padne jedno, dvě včelstva, ostatní je vyberou a je hotovo.
(28.10.2019 16:31)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Píšete tu, že tam a tam jsou úhyny, ale popsání jejich průběhů nebo příčin chybí. Z toho by se dalo i něco vyčíst. Škoda. Letošní úhyny mohou být kvůli dlouhému plodování včelstev (VD), další příčinou může být NC, nebo obojí. Viry jsou složitější kapitola. A právě způsobem, jakým včelstva odcházejí, se dá přibližně určit co je příčinou a důležitým signálem pro okolí a ostatní.
Pro tento účel tu máme Monitoring úspěšnosti zimování včelstev COLOSS a ten je zdrojem informací pro vědecká pracoviště. To je jedna z mála aktivit, které by se měli včelaři účastnit. CIS by mohl sloužit, kdyby byl zájem správce systému ho kvalitně spravovat.
(28.10.2019 16:52)JosPr napsal(a): [ -> ]...
Je tady vubec nekdo z oblasti,kde nejsou zadne zpravy,ze by vcelstva odchazela do vecnych lovist???

Hoj,
ptal jsem se ve stredu nebo kdy naseho zdravotniho referenta, aktualne nema zpravy ze by to u nas v okoli padalo. Ale zima/jaro je jeste daleko.
Dneska jsem skouknul spad u toho co porad nosi a porad mu to pada, pred ulem 5 vcel s DWV, takze uvidime dale. Ikdyz v ty velikosti vcelstva je to nic. Ale taky za mesic muzou bejt kaput. Jinak ostatni vcelstva klid a bez spadu, jen tyhle 4VN blazni maji takovej spad a nej letovou aktivitu.
Chose
Většinou při dramatickém zeslábnutí včelstva zůstane hrstka včel s matkou.
Proč matka (nejstarší jedinec) přežívá? Proč nepodlehne infekci když je krmena ostatními včelami - infekce by se měla šířit trofalaxí...?
Zkuste si přečíst znovu můj příspěvek 258. Včely vám umírají jak na běžícím pásu a vy stále víte prdlačku a ještě jste na to pyšní! Nerozumím tomu! Zdraví R. S.
Referenční URL's