Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já ale netvrdím, že to nezabírá. Já používám na tlumení kleštíka také organické kyseliny. Jen tvrdím, že dávat za 0,5 litrové balení něčeho, jehož obsah je 22 gramů kyseliny štavelove, 2,5 gramu kyseliny mravečí a 475,5 ml vody 700 korun je proti zdravému rozumu... toď vše.

Vždyť je to prakticky normální pokap štavelkou, která je schovaná ze název Varromed a je k tomu připočítaná tučná marže.
Mě citujes a to že píšu že je to drahe a da se to nahradit mnohem levneji stejně jako beesafe a že bez dotace neprodejné si nečetl? Oboje funguje na to vem jed mám to z praxe a vedec nejsem,jen idiot to koupí bez dotace. Dotovanej varromed 180 kč a je to asi na 12-15 vcelstev a beesafe 0,75 l za 200 kč koncentrat/cena loni a dle mě prijatelna/. Marty v pohodě, že to nefunguje jsem negoval na příspěvek pana Žihadla.
Tak ono to příští rok docela zdraží, dotace bude už jen 40%.
Honzo, citoval jsem, ale chtěl jsem tím reagovat i na příspěvek uživatele Aculeus. Shodneme se zkrátka na tom, že Varromed je předražená směs kyselin obohacená o barvivo, že funguje - nepopírám. Prakticky každá kyselina, která naruší kutikulu kleštíka je účinná. Je jen potřeba vědět, v jakém množství a kdy ji aplikovat, aby neudělala více škody jak užitku. Lepší by bylo neaplikovat nic, ale myslím, že je to rozhodně lepší cesta, než prostředky na bázi pesticidů. Já si osobně pokap za pár korun vyrobím sám a účinnost je skutečně srovnatelná s fumigací, kterou již nepraktikuji.
Jasný.
" Nevím jestli to tu už někdo někde napsal, ale SVS konečně přestala dělat s včelařů neschopné blbce a při vydání nové metodiky léčení včel dala zodpovědnost včelařům zrušila pro příští rok povinné plošné podzimní léčení proti varroáze. "

Pavle, nemas na to odkaz? Co tim sleduji? Letos se jim zbori domecek z karet, tedy pohadka o tom jak je roztoc primarni pricinou vsech uhynu a veterina nemusi nic delat jen kontrolovat tok dotovaneho leciva z Dolu. Odpovedi statu na kolapsy je symbolicke zruseni podzimniho leceni, to snad ne?
Metodický pokyn Státní veterinární správy pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroázy č. j.: SVS/2019/114754-G na vývěsce SVS
bude viset asi jen týden, bylo by dobré tu to pdf zafixovat.
(28.11.2019 7:53)Frey napsal(a): [ -> ]" Nevím jestli to tu už někdo někde napsal, ale SVS konečně přestala dělat s včelařů neschopné blbce a při vydání nové metodiky léčení včel dala zodpovědnost včelařům zrušila pro příští rok povinné plošné podzimní léčení proti varroáze. "

Pavle, nemas na to odkaz? Co tim sleduji? Letos se jim zbori domecek z karet, tedy pohadka o tom jak je roztoc primarni pricinou vsech uhynu a veterina nemusi nic delat jen kontrolovat tok dotovaneho leciva z Dolu. Odpovedi statu na kolapsy je symbolicke zruseni podzimniho leceni, to snad ne?
¨
ten metodický pokyn je takový neurčitý - "mělo by se","bude"....

-mě to spíš připadá jako první krok k redukci dotací na léčiva.....
Sejmuto má být 6.12.2019 J.
Len taký malý podnet k zamysleniu: skúšal som viacero typov úľov. V podstate by som ich mohol rozdeliť na dve kategórie. Konvenčné (klasika - rámiky a pod.) a staré typy (warre, japonec, košnice... teda bez rámikov). V tej druhej skupine sa to klasické, väčšinové včelárenie, kde sa prehadzujú nadstavky a pracuje s rámikmi, moc nedá a efektivita liečenia je tiež otázna, nakoľko plásty sú často krivé, cez seba (taký japonec je v tomto jednotka) a napr. priechodnosť avartinu po zadymení "uličkami" je otázna. Takže včelstvá sú v nich liečené menej efektívne, nie sú vzhľadom na priestor nijako extrémne silné, med sa od nich získava ťažšie a včelárske zásahy počas roka sú minimálne, plus rojenie je prirodzená súčasť včelárenia v nich. Úhyny u takto chovaných včelstiev sú skôr výnimkou ako pravidlom. V porovnaní s konvenčným včelárením v podstate žiadne (nemyslím všeobecne, ale u mňa na včelniciach). A tak sa mi natíska otázka, čím to je, ak v tejto kategórii úľov úhyny nie sú a na tej istej včelnici, resp. v tej istej lokalite u konvenčne vedených včelstiev sú a niekedy pomerne veľké... Prírodné podmienky majú rovnaké...
to může ovlivňovat x jiných faktorů/úhyny vs "neúhyny/-včely,stav díla nebo ono zmiňované léčení...

Ale třeba to celé bude jen NÁHODA....

já též úhyny nemám,a včelařím z vašeho pohledu "konvenčně"
Ano konečně někdo vyjádřil myšlenku, že za úhyny je i tzv konvenční způsob včelaření, při kterém dochází několikrát za sezonu k oslabení imunity včelstva a několikrát ke zbytečnému množení roztoče.
Prosím, pochopte, že hromadné úhyny jsou vyprovokovány kolapsy slabochů a neošetřovaných včelstev. V tomto případě nezáleží vůbec na ničem, o čem tu mluvíte!!!
V takovém případě záleží jen na genotypu včely, možná??? na způsobu nakrmení včelstev a na vzdálenosti od ohniska kolapsů. Takže nevymýšlejte teorie, zbytečná námaha.

To, o čem polemizujete ovlivňuje endemický vývoj roztoče a ostatních patogenů v jednotlivém včelstvu. Tento vývoj je řádově pomalejší a trochu zkušený včelař by měl špatný stav včelstva ohalit a jednat. Na takový vývoj ve včelstvuby stačil i ten "boj proti varroÁze", pokud by se prováděl alespoň trohu cíleně, právě podle toho stavu včelstva a ne podle zimní měli.
Některým závidím tu "jistotu" v čem co vězí Cool
A čím to, že některá včelstva jsou schopna přežít i když vyberou nemocné včelstvo. A přinesou si buď roztoče nebo něco jiného na co padlo uhynulé včelstvo. Rozhoduje genetika a imunita. A tu dokážeme našimi zásahy pěkně dokurvit.
(28.11.2019 11:33)jirka.marx napsal(a): [ -> ]A čím to, že některá včelstva jsou schopna přežít i když vyberou nemocné včelstvo. A přinesou si buď roztoče nebo něco jiného na co padlo uhynulé včelstvo. Rozhoduje genetika a imunita. A tu dokážeme našimi zásahy pěkně dokurvit.

a viete nám uviesť čo nerobiť? prípadne vieme nájsť nejakú metodiku ako to robiť správne?
(28.11.2019 11:44)Peter Salaj napsal(a): [ -> ]
(28.11.2019 11:33)jirka.marx napsal(a): [ -> ]A čím to, že některá včelstva jsou schopna přežít i když vyberou nemocné včelstvo. A přinesou si buď roztoče nebo něco jiného na co padlo uhynulé včelstvo. Rozhoduje genetika a imunita. A tu dokážeme našimi zásahy pěkně dokurvit.

a viete nám uviesť čo nerobiť? prípadne vieme nájsť nejakú metodiku ako to robiť správne?

Víš, ono je to s tím "dělat správně" jako třeba s Optimálním plodištěm a řadou jiných témat tady, prostě v řadě případů dostaneš jen takový nástin a naťuknutí a pak již je na každém, jak si s tím poradí a na co "sám" přijde. Pro technokrata je důležité něco, pro puntičkáře je nutný přesný postup od A do Z, pro snílka jeho sen a ty ruce, co lezou do úlů máme taky každý jiné Big Grin
Myslím , že metodika je známa ,?.J.Marx zrejme poukazuje ,že treba chovať,držať to čo sa osvedčilo v tvojej oblasti -proste tvoje včely, ktoré nemajú problémy pri ,,Spravnom ošetrovaní´´ včelstiev proti klieštikovi- je dosť možné ,že určité druhy podskupiny virusov pri prevoze včelstiev,oddielkov,matiek, môžu vyvolať problémy dajme tomu tvojim včelstvám,ktoré nie sú zvyknuté na iné poddruhy virusov. takže tak nejako to bude+ dôsledné poznanie svojho stavu včelstiev /klieštik/-ktorý je ,patrí medzi hlavných spúštačov rôznych ochorení + hlad, nedostatok znášky.peľu. Asi toľko.
Janko, Marošovi padlo 95% včelstiev, tak drží, čo sa mu osvedšilo. V komerčnom chove to ale neobstojí. Takou metodikou môže včeláriť len včelár pozorovateľ, alebo výskumník. Koľko včelárov včelári pre zisk ?Wink 90% ? Tí si úhyny môžu dovoliť len po hranicu rentabilnosti. Ostatným by úhyny vadiť nemali.
Ale jistě, těch věcí je víc a je to na delší povídání. Na jaře jde o přehazování rámků a nástavků, pak vytáčení medu v květnu, vytáčení medu v červnu, léčení , přílišné zmenšování prostoru, krmení v srpnu a v září..... tohle vše jsou zásahy včelaře, které jdou přímo proti přirozenosti včel.
Referenční URL's