Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Právě nyní je třeba doléčit do pomyslné nuly .

--------

Pokud je pomyslná, pak to není nula.
Neznám situlaci v Maďarsku ale léčit 14x kouřením varydolem při plném plodování je hlupáctví. Milan Havelka má teplo jak v Maďarsku. Začal klíckovat matky a rozškrabávat plod, proč pak asi???
Velká část světa má problém s úhyny a neví co s tím. Při tom je to tak jednoduché, stačí se zeptat Zdeňka Barnata!
stefanos689 napsal(a):údajně špatná šarže KM, prý to po ní vůbec nepadalo. Tak nevím co si o tom mám myslet.

Že tam roztoči nebyli.
Nezda se mi spatna sarse KM - myslim, ze by to max "moc" naredili, ale brouci padaj i u 60% KM, formitol ma tusim 85% ?
Veril bych problemu u Gabonu, pripadne jak byl tedka problem s Varidolem (rozsol, nesel kapat), ta KM se mi ale nezda. Napada nekoho neco ?
Chose
no, hlavně včil nezačnite šecí tů KM před použitím koštovatSmile
tak už i KM je slabá ?

stále dokola..když někomu včely uhynou, tak za to můžou všichni okolo! a teď už i KM!Smile zanedlouho by to mohly být viry z Ruska....
(18.12.2019 22:40)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Velká část světa má problém s úhyny a neví co s tím. Při tom je to tak jednoduché, stačí se zeptat Zdeňka Barnata!
Zdeněk skutočne robí všetko, aby svoje včely udržal živé a v kondícii. Ale to robil až donedávna aj Mroš Bujňák a včely mu tiež nepadali. Významný slovenský výskumník a špičkový šľachtiteľ prišiel pred rokom o polovicu včiel. Je veľa dalších tajných veľkých úhynov, ktoré nikto nezverejňuje. Liečili rovnako zodpovedne a profesionálne ako Zdeněk. Zdeněk má šťastie a ešte stále hrá svoju ruskú ruletu.

(18.12.2019 20:51)Tini napsal(a): [ -> ]Zdenku a došlo při tom rozhovoru i na to, jak budou léčit v příštím roce, aby měly ty úhyny nulové? Nebo jaký byl rozdíl v léčení u 60% které to nedaly a těmi, které to daly?
Kde urobili chybu ? Liečili rovnako poctivo, ako vždy a ako Zdeněk.
I jestli léčili pořádně tak léčili s plodem. Léčili brzo což je nejčastější chyba , nebo jim včely plodují celou zimu což je problém teplích oblastí a nynější změna klimatu.
ne,Zdeněk nemá štěstí a nehraje svoji ruskou ruletu...

Prostě včelaří v jiných podmínkách,s jinými včelami,v jiných úlech,jiným způsobem a léčí jinak než i jeho nejbližší soused...

Trochu mě mrzí od těch co úhyny měli či mají,když dělají z ostatních samolibé ňoumy,kteří přece mají JEN ŠTĚSTÍ a nic jiného,že úhyny ještě neměli !

Nebude VŠE schováno jen v kombinaci výše zmíněných faktorů ?/podmínky,včely,zootechnika atd/.
VD nici vcelstvo viry, ktere prenasi. Vysaje tukove telisko a dojde k OSLABENI vcel. Stejne oslabeni vcel a nasledne proniknutu viru do vcelstva zvladne pyl s nenonikotinoidy, nespravne pouzite kyseliny leptajici travici trakt a pravdepodobne i obe nosemy.
Léčili brzo což je nejčastější chyba
Ale to by musela byť chyba liečenia z minulého roka, nie tohtoročná, ak som to správne pochopil.

Nebude VŠE schováno jen v kombinaci výše zmíněných faktorů ?/podmínky,včely,zootechnika atd/.
Podmienky sú dané, všetci majú predpisové kranky, tak zostáva len zootechnika a o tom sa tu bavíme. Prečo pri rovnakej zootechnike niekomu včely uhynú a prečo niekomu nie ? Aký detail stačí na úhyn/neúhyn, aby ho včelár dokázal včas zaregistrovať a reagovať ? Riešením je neustály monitoring a liečenie na nulu ?

Ňouma nie je ani Zdenek, ale ani veľa dalších včelárov, ktorí uhyny mali a liečili podobne, ako on. Však som to tam napísal...

(19.12.2019 9:43)Frey napsal(a): [ -> ]VD nici vcelstvo viry, ktere prenasi. Vysaje tukove telisko a dojde k OSLABENI vcel. Stejne oslabeni vcel a nasledne proniknutu viru do vcelstva zvladne pyl s nenonikotinoidy, nespravne pouzite kyseliny leptajici travici trakt a pravdepodobne i obe nosemy.

OK, ale prečo tieto dobroty nemá Zdenek IdeaHuh
...pretože vlani dobre zlikvidoval klieštika, nepoužíva kyseliny, nemá repku a nozémy...Wink
Ještě jsem zde nezmínil včelaře který je členem okresního víboru ČSV Ústí nad Orl.. Nevím přesně od kud je ,někde mezi Žamberkem a Chocní. Ze 170včelstev mu umřelo 100 včelstev a zbytek jsou žebráci kde počítá s dalšími úhyny. Sám jasně a racionálně říká varoáza -varoáza.
Je zde popsáno 73 stránek o letošních úhynech vesměs stesků nad ztrátami a plné dohadů o virech a jiných příčinách. Avšak co je zásadní a jiné na každém stanovišti rozhodující je chovatel včel.
(19.12.2019 9:59)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Sám jasně a racionálně říká varoáza -varoáza.

A má pravdu?
No a sme na str. 15 Smile
No jasně ti chlapi tam ty brouky viděj když rozpitvají plod.

Určitě nemusí být v červnu roztoč v každé buňce,možná stačí každá pátá nebo desátá buňka ze kterých se rozšiřují ty virozy. Koncem července jsou pak brouci skoro všude.
Dříve se skloňovala hemolymfa a nyní tukové tělísko, ještě že máme ty věděcké týmy Big Grin , alespoň víme, co je oslabené.
(19.12.2019 9:49)Albert Gross napsal(a): [ -> ]
(19.12.2019 9:43)Frey napsal(a): [ -> ]VD nici vcelstvo viry, ktere prenasi. Vysaje tukove telisko a dojde k OSLABENI vcel. Stejne oslabeni vcel a nasledne proniknutu viru do vcelstva zvladne pyl s nenonikotinoidy, nespravne pouzite kyseliny leptajici travici trakt a pravdepodobne i obe nosemy.

OK, ale prečo tieto dobroty nemá Zdenek IdeaHuh

To by věděl nejlépe on, kdyby potlačil ego. Takhle můžeme jen hádat. Vyšší nadmořská výška nenutí včely déle plodovat, nemnoží se roztoč, ale také včely mají plodovou pauzu. Když je deštivé jaro, nestihnou donést tolik řepky. Mistní agronom, pokud včelaří u monokultur stříká jedy jak má. Rovněž když je zde více chladno a méně slunečních dní než v jiných regionech neběží tolik jarní loupeže a podzimní reinvaze. Neznáme zavčelení, funkčnost plošeného organizovaného léčení atd..
Referenční URL's