Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nejlip to vzit od Venuse po Mars,kobercovy utok.A rovnou komisionelne Martan,svazak,Venusan.....Halo-Je rok 2020-za zdravotni stav odpovida chovatel a ne Narodni Fronta.
(28.02.2020 23:51)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Josef, na Orave nie je intenzívny agropriemysel, je tu pestrý peľ a včely hynú.

Bez testů na imunitu uhynulých nebo oslabených včelstev a bez testů pylových zásob se tu můžeme hádat a zaklínat kleštíkem dalších 30let.
Stačí chladné dlouhé jaro a virozy se ztratí jak pára nad hrncem. Kolapsové roky už tu byli ,jak je možné že následující roky byly bez kolapzú. Mně je to jasné.
U nás také 2014 zatím se onemocnění neukázalo.Ztráta z 1354 včelstev 2 konec roku 2019.
Opavsko podle posledních informací má úhyn 85 procent, vesnice jsou bez včel. Přežívající včelstva jsou slabá, většinou na dvou až třech uličkách. Je to můj poslední příspěvek do jakéhokoliv fóra, je to opravdu zbytečné. V současné době mám 60 včelstev z 210, sousedi nemají už nic. Popíši celý rok 2019 jak probíhal u mých včelstev. V měsíci únoru proveden nátěr plodu s následnou fumigací. Jarní rozvoj byl velmi slibný a poté i vysoký výnos jarního medu. Po jeho vytočení tvorba oddělků za stále mírné snůšky ze svazenky, dále včelstva prakticky bez zásahu. Koncem června expedice 70 oddělků do Liberce které velmi prosperují. 4. ledna další objednávka na rok 2020, ale bohužel. Do konce čevna byla ještě včelstva zdravá. Patogen, který způsobil rozvrat a zkázu desetisíců včelstev se začal projevovat až kolem 10. července, kdy při dalším vytáčení jsem pozoroval zvýšenou bodavost a již nebyly obsednuté všechny rámky, i když plné medu. Bylo zcela nemyslitelné tvořit smetence, nebylo z čeho. Okamžitě jsem zastavil expedici oddělků až na 4, které prosperují. Po vytočení medu dodáno 15 kg cukru, který už některa včelstva již nezvládla. Po odvíčkováni plodu skoro žádna varroa, po zakrmení všech včelstev jen běžné ošetřovaní a 20. července vložen gabon za naprosto bezvýznamného spadu. Kolem 20. srpna při vyndávání gabonu zjištěno další oslabení včelstva. Intenívně plodovala za až extremní donášky pylu, u některých již motýlice, kolem 10. záři během jednoho týdne již bez včel. Celé řady úlů plné zásob, protože je neměl kdo vylupovat tam stojí ještě dnes a to u všech včelařů. Zásoby se použiji při tvorbě nových včelstev, plodové rámky do Strážiska. Snad se nad mým příspěvkem zamyslí všichni ti, co tady píší o kyselinových clonách, různých kyselinách, reinvazích roztočú a mnoha dalších pitomostech. Až k těm všem dorazí patogeny, které zničily naše včelky, tak z toho svého jášství a všech těch hovadin, co tady píší, budou rychle vyléčeni. Včelař 71 roků, zdravím Josefa Procházku.
To Opavsko je velký okres, chtělo by to upřesnit která strana je na tom tak jak popisujete.Volal jsem tam kolegovi a ten je vcelku v pohodě, z 24 včelstev má 22 cca na 5-6 uličkách,prolety už měl.
(28.02.2020 21:58)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Hledáme-li skutečně pravdu, tak musíme systematicky. Výše zmíněné "vyšetření mrtvol patologem" je častým jevem, který nemůže dát odpověď na to, co bylo původcem zkázy včelstva, on může zjistit nanejvýš jen to, co to včelstvo v posledním tažení dorazilo.
Z mého pozorování trvá kolaps, zhroucení včelstva, nejméně tři týdny. Do buněk plodu vchází už jen roztoč sebevrah, v tu dobu už je plod velmi špatně živen. Roztoč už dává přednost evakuaci před plodem. To by se v samém závěru muselo ve včelstvu roztoči hemžit a nehemží. Přitom jich tam před třemi týdny bylo v tisících. Roztoč vykazuje schopnost rozeznat zdravotní stav včelstva, podobně jako loupící včelstvo nebo vosy.
Roztoč způsobí spolu s viry a NC zdravotní stav včelstva neúnosným, včas jej opustí, NC a viry zůstanou a dílo zkázy dokonají. To je můj názor, můj scénář a podle něho se orientuji a pracuji na včelnici. Je na každém, co pochopí, čemu uvěří, co hodlá s tím dělat.

Tady jste si sám odpověděl, akorát to neumíte správně vyhodnotit. Pošklebujete se "chemikům", i jinak jste pane Holub velmi bohorovný, blbnete s organickým chovem včel, nebo jak tomu říkáte a pak se divíte, že to dostane viry a NC? Jak by mohlo nedostat když to mělo tisíce roztočů?

Vaše myšlenka, že roztoči poznají, že je "slovíno" a včas "evakuují" je velmi zajímavá, originální (čtu to poprvé). Přesto, že s vámi nesouhlasím stran vedení včelstev a ošetřování proti kleštíkovi, tohle je velmi podnětné, zajímavé, objevné a díky za to, má to logiku. Tohle je konkrétní důkaz, že i od openenta, či někoho, kdo dělá věci jinak, je možné se něčemu naučit. Nemusíme se zrovna objímat. Ale komunikujme a učme se jeden od druhého.
U Zbynka to vypadá, že ty včely odešly na moc pesticidů v úle....jarní nátěr hovoří a gabony hovoří za vše....když se to dělá 20 let pořád dokola a stejně, tak jednou se musí dojít do fáze, že už je toho moc....
Ta evakuace tu nezazněla poprvé. Na mě to působí, jak červenej hadr na bejka.
Je zajímavé, že s velkou částí výkladu Pavla Holuba souhlasím.
Louky

Jedovatost Gabonu je zanedbatelná proti jedovatosti KM. To samé Amitraz, ten je v úle jen hodiny, KM dlouhých mnoho dní za sebou...

Mě spíš zaujal ten jeho jarní nátěr. Proč? To měl velký zimní spad? Proč měl velký zimní spad? Proč já nemám deset let v řadě za sebou v zimní měli nic a nebo do 0,1 brouka/vč?
Projití onemocnění naší obcí zdá se je stejné,jak jsem postupoval je popsané k pochopení problému o co jde. Varroa destruktor před příspěvkem 1332.
(29.02.2020 9:58)Louky napsal(a): [ -> ]Ach jo....Ach jo...vy jste fakt neponaučitelný.
To samé si říkají všichni, kteří už mají svoji zkušenost. Je to tady už několik let stejné.
Jedna skupina říká, já léčím dobře, mě se to stát nemůže. Ostatní na to serou a proto mají úhyny.(taky jsem do této skupiny patřil, jako mnoho jiných, V té době bych taky plácal Barnata po ramenou)
Dnes souhlasím se zbynekc. Je zajímavé, že téměř všichni, co mají zkušenost, už nemají sílu tebe a další upozorňovat na skutečnosti, které odmítáte vzít na vědomí. Ach jo.....
Míro to že někdo říká, že léčí dobře, ještě neznamená, že léčí dobře....víc opravdu nemá smysl řešit.....já si úhyny prošel, prošel jsem si svazáckym poctivým léčení a prošel jsem si svým pokusem léčit co nejméně.....takže povíme si za pár let.

Tom50:

asi máte špatné informace o jedovatosti gabonu a amitrazu.....látky z těchto "léčiv" zůstávají ve vosku několik desítek let ve velké koncentraci...což se o kyselinách rozhodně říct nedá...
Já tu zkušenost pane Vochozko mám v r 2007. Do té doby jsem byl jako mnozí, namachrovanej blb, co ho strašně otravovali funkcionáři s nějakým komisionelním ošetřováním a který nepotřebuje od nějakejch dědků vodit za ručičku když přece vím, co mám dělat. Výsedek se dostavil, "vytratilo" se mi do zač září všech 11 tehdy chovaných vč.

Když jsem si po pár letech pořizoval včely znovu, řekl jsem si, že to zkusím přesně tak, jak se má. A funguje to!

(29.02.2020 22:33)Louky napsal(a): [ -> ]Míro to že někdo říká, že léčí dobře, ještě neznamená, že léčí dobře....víc opravdu nemá smysl řešit.....já si úhyny prošel, prošel jsem si svazáckym poctivým léčení a prošel jsem si svým pokusem léčit co nejméně.....takže povíme si za pár let.

Tom50:

asi máte špatné informace o jedovatosti gabonu a amitrazu.....látky z těchto "léčiv" zůstávají ve vosku několik desítek let ve velké koncentraci...což se o kyselinách rozhodně říct nedá...

To je jedno tvrzení. Dejme tomu, že tomu tak je. Ve vosku je taky ještě DDT a nepoužívá se co já vím asi 50 let. A je tam, naředěné, ale je.

Možná jste přehlédl, že nevytáčím nikdy rámky jiné než panenské (pravda, na mezistěně) a moje medníkové rámky nikdy nezažily léčení. V jiném vláknu řeším jak nemít mezistěnu ani v tom medníkovém díle. Zatím se zdá, že to bude fungovat. Přijdu na to.
Tady máte důkaz....kolik pesticidů je v úle kvůli zemědělcům a kolik kvůli včelařům.

[Obrázky: 53632169-334641597178215-3094454916643553280-n.jpg]

Tome to že nepoužíváte přeléčený vosk do medníků je sice schválihodné, nicméně včely se líhnou v plodišti, které je kontaminované....
Jarni nater + fumigace-presne dle Dolske metodiky.
Koncem cervna -60 oddelku,ktere ziji!!!
10.cervence-zvysena bodavost,prvni problemy.
Po vytoceni okamzite zakrmeno,provedeno kontrolni odvickovani plodu-bez napadeni!
20.cervence Gabon-beze spadu.
10.zari finito.
Ted si to zkuste precist znova a hledejte,kde a kdy se tam tak mohl premnozit klestik,tak masivne,aby poslal vetsinu vcelstev do kytek k tomuhle datu...Pak mozna zacnete premyslet ,ze tenhle ukazkovy uhyn posledni doby je trosku o necem jinem.
Josefe, díky, já umím číst a chápat hned napoprvé. Jestli musí dělat jarní nátěr, něco tam není dobře. Tečka! Já tu už několik let tvrdím, že kolapsy můžou být následky něčeho, co včelař udělal špatně o půl roku a i dříve před tím. Copak kouření někoho zabije hned? Ale že se výsledek dostaví snad už nikdo nepochybuje, že ne.

Louky

Ale notak, fakt myslíte, že tohle bylo nutné?

Víte co mě fascinuje? Když napíšu, že jsou v medu ze zakladeného voští výkaly plodu, je zle, vy jste mlčel, pravda. A nyní děsně vadí co je ve vosku? A opravdu to tak vadí? Kdyby to bylo tak strašné, že by se mi výsledek ještě za 10 let nedostavil? Co myslíte?

Mnozí argumentovali, že se ty výkaly do medu neluhují a co když měli pravdu? A co když se neluhuje do larev plodu to všechno, co je ve vosku? A proč hledat něco ve vosku když stačí netýrat včely kyselinama? Ale třeba to tak není proboha, bavíme se, "setřásáme", diskutujeme.

Fascinuje mě, jak vy mladí máte bleskurychle na všechno honem tabulku a "nezvratné důkazy" a co třeba obyčejný selský rozum? Je to ve vosku, ok, když to našli, je to tam. Kde je studie o tom, jak to ničí včely, tedy když jejich larvy byly vychovány v takovém vosku ve srovnání s vosem čistým?
Celá tato diskuse mi připomněla jeden citát A. Ensteina.

Teorie je, když víme všechno, ale nic nefunguje.
Praxe je když vše funguje, ale nikdo neví proč.
Když se pak spojí teorie s praxí, nic nefunguje a nikdo neví proč.

A tak jsme letos na tom na mnohých včelnicích v obou našich státech.
Zdravím JK
Jenže vždy je problém to, že to co někdo vidí tak jak píše, nemusí být tak jak píše....v tom je třeba u mě ten největší problém. Já to u sebe vidim nějak a je sice hezký, že někdo to napíše takhle, ale i na tom by se dalo najít spousta věcí, který jsou jinak, i když on to vidí takto.....například napadení plodu malé....kolik toho plodu odvíčkoval, jak přesně tohle prováděl atd....napsal, že i oddělky co si nechal, tak přežily, což znamená, že i ty oddělky co poslal pryč, by možná taky přežily i u něj....možná oddělky po zhotovení přeléčí a jsou čisté...což u jeho kmenových včelstev nebude. Gabon na řadě míst vůbec nefunguje a to že nevidíte spad na podložkách, ještě neznamená, že není (viz mravenci) atd atd....jak už jsem psal několikrát, nevyvracím roli nějakých virů, ale bez brouka by nebyly a co se týče jarního nátěru...je účinný? může se taky udělat špatně, že nezafunguje? je po tomhle ošetření ve včelstvu opravdu nula nebo jednotky brouků?....nebo možná jo, ale už je tam ten nemocnej plod, který brouci nakazili...je tu spousta nejasností.....ale jedno je jasné....se současnou metodikou léčení většiny včelařů to nebude lepší....

Tome to jestli to vadí nebo nevadí nechám na zvážení každého....ale když se tyhle údaje každým rokem zvyšují a zvyšují, tak někde ta hranice musí být, kdy to začne zabíjet i včely.......nebo ne? kdo ví.....já proto radši přeléčím štavelkou a můžu si odškrtnout jeden důvod, na co mi včelstva nehynou a můžu nadávat na zemědělce, jak ničí planetu pesticidama, vy to rozhodně říct nemůžete, protože to děláte taky. A co se týče hoven v medu z tmavých plástů, tak já se nechci zapojovat do diskuzí, který mě tak nějak nezajíma a prd o nich vím...... může to být tak jako tak, ale mě to v medu nevadí, většinu mám sice panenskou, ale rozhodně mi nedělá problém dát do medníku rámek s medem z plodiště, který byl už zakladenej. Pochybuju, že by pár tmavých rámků bylo poznat mezi stovkama panenských.
(29.02.2020 22:42)Louky napsal(a): [ -> ]Tady máte důkaz....kolik pesticidů je v úle kvůli zemědělcům a kolik kvůli včelařům.

[Obrázky: 53632169-334641597178215-3094454916643553280-n.jpg]

Tome to že nepoužíváte přeléčený vosk do medníků je sice schválihodné, nicméně včely se líhnou v plodišti, které je kontaminované....

Z toho grafu nějak postrádám zjištění, kolik těchto akaricidů a pesticidů je od včelařů a kolik jich včelstva přinesla od agrochemiků? Vždyť tyto látky jsou také obsaženy v prostředcích ochrany rostlin.
Referenční URL's