Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.01.2020 0:17)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Chlapci louky s chosem, když vám budou padat průběžné VD do jara budete je nějak v březnu třeba řešit a čím?

já určitě ne, léčit mezi posledním zimním léčením a posledním medobraním nechci
Jj, to jsme minimalne dva, ale nikdy nerikej nikdy Smile
Chose
(13.01.2020 5:56)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Aby oddělek padl téhož roku na klasickou varroázu, to už musí být něco špatně. Byl odebrán první zavíčkovaný plod od nové matky?

Proč by měl být odebrán první plod nové matky? Já dělám oddělek na nouzový matečník, čili minimálně měsíc je tam klid a nic se nemnoží, takže i kdybych tam přendal 20 brouků, tak už se do zimy nepřemnoží na kritickou mez.....ale zřejmě jsem jich tam přendal třeba 100 a víc....jeden stojan, kde mám 16 včelstev byl fakt hodně zablešenej, tam mi padlo tolik, že si to ani nedovedete představit, jak byly ty podložky poseté a všechny ty oddělky právě z těhle včelstev padly.....když jsem začal pozorovat úhyny, tak v úle zbylo třeba 20 včel a na každé přisátý 4 brouci, takže tam je snad ta varoáza jasná.....a zrovna tenhle stojan byl loni na jaře nejsilnější, takže to je k tomu chování silných včelstev.....plus tomu samozřejmě u mě nenahrává ten polystyren, proto jsem začal od letoška včely ochlazovat a otvírám jim otvory ve víkách, abych jim tam táhl studenej průvan a mohl jsem léčit v prosinci "snad" bez plodu, nebo s co nejméně plodem.......možná je to o genetice to nepopírám, ale nebudu kvůli tomu měnit 100 včelstev, musim se hold vymyslet takový ošetřování včelstev, aby to pasovalo na ty moje, a nemusel jsem do budoucna takové úhyny řešit...
Proč by měl být odebrán první plod nové matky?

Uděláš oddělek a necháš si včely narazit matečníky a vychovat matku. Takhle to děláš ne? Mezitím než se matka vylíhne a oplodní, tak se ti vylíhne i veškerý zavíčkovaný plod a brouk nemá jinou możnost než vegetovat na včelách. Co myslíš, že po té pauze udělá s prvním plodem, který se mu naskytne?
A ještě přidám jeden poznatek, abych vyvrátil tvrzení třeba Marxe, že je dobré nakrmit co nejdřív, protože pak včely omezí plodování. Já to letos udělal, 7. července jsem přeléčil a 8. jsem začal krmit, všem jsem dal 24kg během týdne a pak už jsem v nich do řijna nebyl....a evidentně plodovat nepřestaly, protože jinak by se tam tak brutálně brouk nepřemnožil.....takže za mě tohle krmení rozhodně nedoporučuju, možná právě tohle byl u mě ten největší problém, protože v té době máte ve včelstvu dejme tomu 1000 brouků a včelstva by měly naplno plodvat a tvořit zimní generaci, ale vy jim tim obrovským množstvím zásob vše zalejete, takže vám tam zůstane třeba jen jeden rámek plodu, kterej bude samozřejmě plný brouka, pak se jich vylíhne 3x tolik a ten brouk už je pak už pomalu na každé včele. Když krmíte postupně, tak včelstva pořád silně plodujou a ten brouk není na každé ale třeba na každé 5. a to už je pak ve finále velkej rozdíl. Ale to at si každej přebere sám.

(13.01.2020 9:41)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Proč by měl být odebrán první plod nové matky?

Uděláš oddělek a necháš si včely narazit matečníky a vychovat matku. Takhle to děláš ne? Mezitím než se matka vylíhne a oplodní, tak se ti vylíhne i veškerý zavíčkovaný plod a brouk nemá jinou możnost než vegetovat na včelách. Co myslíš, že po té pauze udělá s prvním plodem, který se mu naskytne?

rozumim, ale tak to bych mohl po vylíhnutí jednou přeléčit a bylo by to to samé....ale jak říkám nikdy mi žádnej oddělek neodešel, při zimním léčením padá pár bourků, tak jsem neměl důvod tohle dělat....od letoška určitě budu oddělky, než začne klást matka, léčit
Vytvorenie odloženca bez jeho preliečenia v plodovej prestávke zastaví len jeden plodový cyklus, čo je bezvýznamné aj pri normálnom plodovaní, bez jesených výkyvov počasia. Tvorba odložencov bez preliečenia nezníži počet VD a pokračuje s vývojom odloženca rovnako, ako v materskom včelstve. To isté platí pre roj. Jeden VD cyklus včelstvo nezachráni.
Zdá sa, že VD a vírusy majú naozaj vyvinutú sofistikovanú evolučnú strategiu a hrajú s nami šach. Ak však uhynú všetky včely, skončí aj klieštik, aj vírusy. Evolúcia by mala byť natoľko cieľavedomá Smile, aby sa to nestalo.
Když bude brouk zvládnutý ve včelstvu tak se následně nemusí řešit v oddelku. Logiku mi dává co píše Zdeněk Barnat, dobře zvládnuté léčení v předchozím roce.
Louky,
pro otestovani jsem zkusil polystyrenaky (domaci vyroba z 6cm extrudaku), ale to vcelstvo mi zije se standardnim spadem, ackoliv dostalo jako vznikajici oddelek (1.5.) ramek od zablesencu z r. 2018.
Zajimalo me totiz porovnani velikosti vcelstev zateplenej palubkovej nastavek vs. polystyren. Takze je mi divny, proc se to u tebe melo tak namnozit ze holky padly.
Jak treba trubcina ? Kontrolujes ? Vyrezavas ?
Vezmi si, ze vicemene jsme zacli krmit stejne. Tu svoji davku (min. 30kg) ale jakubakem mam na mesic s tim, ze cca v pulce krmeni provedu kontrolu jak na tom jsou se zasobama a zaroven mam i zpetnou vazbu od vcel jiz ne tak razantnim odberem krmeni. V tu dobu krmeni neni problem 8 ramku plodu, magori na vedlejsim stanovisti jich meli 14 ramku 39x24. Vetsinou koncim do pulky srpna, kde je vrchni VN plnej zasob a spodni VN 50/50 zasoby/plodiste. Zasoby co mi zustanou na jare jdou do oddelku.
Rok 2019 zablesenost vyssi, krome zlodejek ale zvladnutelny KM.
Mel jsi treba znamky DWV nebo podobne ? Kolik byly spady VD ? Podelis se o info ? Fakt nevysiram, zajimalo by me to. Muze to bejt pouceni pro priste i pro nas ostatni.
Dikas
Chose
(13.01.2020 10:06)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Vytvorenie odloženca bez jeho preliečenia v plodovej prestávke zastaví len jeden plodový cyklus, čo je bezvýznamné aj pri normálnom plodovaní, bez jesených výkyvov počasia. Tvorba odložencov bez preliečenia nezníži počet VD a pokračuje s vývojom odloženca rovnako, ako v materskom včelstve. To isté platí pre roj. Jeden VD cyklus včelstvo nezachráni.
Zdá sa, že VD a vírusy majú naozaj vyvinutú sofistikovanú evolučnú strategiu a hrajú s nami šach. Ak však uhynú všetky včely, skončí aj klieštik, aj vírusy. Evolúcia by mala byť natoľko cieľavedomá Smile, aby sa to nestalo.
Ale Alberte, mýlíš se. Kdyby byl např. virus DWV více virulentní, tedy do té míry, že veškerý roztočem napadený plod uhyne dříve, než se vylíhne, dostane se současná kooperace viru a roztoče do stavu konkurence (kompetice) až amenzalismu. To může být cesta úplného vytlačení roztoče ze scény (to je moje předpověď do budoucnosti).
Ale v tomto procese sme len pasívni pozorovatelia a môže to skončiť aj naopak. VD roznesie DWV typu B, ktorý je menej virulentný a zostane nám čistá Barnatová varoáza s neškodným DWV. A takú varoázu už zvládne každý včelár Smile.
Bylo by vsak ale lepsi, aby tu varrozu zvladly spise vcely nez vcelar. Smile
chose
Alberte jasný, že jeden cyklus včelstvo nezachrání, když je včelstvo hodně zablešené, ale když tam dáš na začátku 10 brouků, tak to není žádné ohrožení jako když tam dáš 200 brouků a v tom byl ten letošní problém.....první oddělky mi padly ty, kam jsem omylem přendal matku, kde žádná pauza nebyla, takže tam je jasné, že byl brouk hodně napřed proti ostatním, čili všechny indicie hrajou jednoznačně pro brouka. Ještě v létě bych se tady byl za to, že brouk ti nemůže nikdy takhle zničit včelstva, že stačí v pohodě v zimě jednou dobře přeléčit a je klid....jak je to včelaření ošemetné a co jsme si mysleli letos, příští rok nás může realita uplně otočit.

Co se týče těch spadů, tak jak jsem říkal, léčil jsem po vytočení jednou dávku KM a jelikož byl spad v řádech kusů, nebo desítek kusů, tak jsem nečekal, že je to takhle napadené a další léčení jsem udělal až koncem srpna kyselinou štavelovou(sublimace) a tam už to začalo razantně padat a do tejdne začly i první úhyny. Pak už jsem jen opakoval štavelku ještě 2x a naposledy na vánoce. Dál už léčit nebudu, zase až po medobrání, ale tam už půjdu cestou bud přemetání na mezistěny a nebo odstraněním všeho plodu a jednoho přeléčení, protože nechci do včel strkat dlouhodobé léčiva, který si myslim, že jsou jedinný, který můžou takovýmhle stavům předejít. Samozřejmě to není každej rok, jde to ve vlnách, ale na takhle velké včelnici je těžké sledovat denní spady, nebo zjistit že zrovna tenhle rok je u mě kritický a tak na to zaregovat, tudíž chci jít jednotnou metodikou každý rok stejně, i když to je v některých letech určitě zbytečné, ale alespon budu mít slušnou obměnu díla.

A co se týče DWV, tak ten jsem vůbec nezaznamenal, ani na těch nejvíce napadených včelstvech jsem letos mladušku bez křídel neviděl.

Já jsem si naštěstí udělal velkou rezervu v podobě oddělků, protože jsem se přesně tohodle bál, že to někdy přijde, takže to pro mě není likvidační jako u jiných včelařů a momentálně jsem na počtech se kterýma sem chtěl jít do další sezony, tak doufám, že už jich moc nepadne. Ale 90% všech včelstvech jsou dost podprůměrný a dobrých silných včelstev bych napočítal na prstech.
Bohužel to je to, co považuji za vůbec největší problém současnosti. Zasáhnout roztoče v červenci na velkých plochách plodu, kdy včely efektivně větrají hlavně odparné systémy jako jsou KM nebo thymol. Ubrousky s KŠ a glycerinem se mi nesvědčily a na gabon i dlouhodobé otěrové nosiče je nebo bude rezistence.
Hoši, kdy už to konečně pochopíte.
V červenci vám nemůže padnout i podprůměrně ošetřované včelstvo na varroózu vlivem vývoje populace roztoče ve včelstvu. To by byla dost veliká výjimka a ne hromadné kolapsy.
Nebezpečí číhá mimo úl !!!
Nezáleží tedy na tom, zda včelstvo ploduje a nebo neploduje, je nezbytná trvalá ochrana vůči roztoči zvenčí. Jednorázová pšouknutí varidolem jsou u plodujících včelstev k ničemu. Kdo nemonitoruje, tak tam musí mít tři měsíce NĚCO.
Pavle já někde psal, že mi padaly včelstva v červenci?

Co se týče toho co si přinesou odjinud.....to je pár včelstev na včelnici, na kterých je vidět, že intenzivně rabujou a s tim toho člověk moc nenadělá a je vlastně dobře, že takový včelstvo pak padne. Ale nevěřím na to, že by čistá zdravá včelstva, který v červenci byly bez brouka a líhla se tam zdravá zimní generace, padly na to, že si donesou x brouků. Pokud si donesou nějaký vir a nedokážou to ustát, tak s tím stejně nikdo nic nenadělá. Jediný co naděláme je počet brouků u nás v úle.
V červenci to nikomu nepadalo ale už bylo zaděláno na problém. Padalo to hlavně září říjen listopad. ,ojediněle v srpnu. U mnoha včelstev byla zimní generace poškozena jen z části a to jsou včelstva která nyní sedí ve čtyrech uličkách a mnohá se stejně jara nrdočkají.
Původně jsem nechtěl nijak do téhle diskuze vstupovat, ale budiž. V sobotu byla pod patronátem PSNV v Olomouci velmi zajímavá přednáška Mgr. Gruny ohledně úhynů. Jeho závěry jsou:
- Samotný kleštík bez virů pro normální jinak zdravé včelstvo je obtíž, ale nevede k úhynu a včelstvo s kleštíkem ustojí i víc než 5000 roztočů a po přeléčení úspěšně pokračuje v další sezóně.
- Včelstvo s kleštíkem, který nese viry, dokáže zlikvidovat už i několik set kleštíků. Jestli jsem to pochopil správně, tak kleštík nakazí část včel viry a ty už si to pak přenášejí mezi sebou a včelstvo zkolabuje těmi viry. Podle mě tam ještě může být v přítomnosti virů faktor přeprogramování vývoje včel, kdy včely, které měly být dlouhověké, jsou přeprogramovány na krátký život, jako mají jarní a částečně letní včely. To by korespondovalo s těmi úhyny, kde na konci je jen matka s hrstičkou včel.
Dále zmínil, že když byl úhynový rok, tak takový rok začal teplou zimou a/nebo předjařím. Podle dat z Klementina, bylo za první čtvrtletí v těchto letech více než 1/3 dní s maximální denní teplotou vyšší než 10 °C. To by souviselo s navýšením počtu vývojových cyklů roztoče.
Tedy závěrem:
Dlouhé teplé předjaří vede k intenzivnímu množení kleštíka, ten pak spolu s viry vede k plošným úhynům včelstev v podletí a později.
Z toho vyplývá – včelstva uchrání důsledný boj proti kleštíkovi.
V červenci jedině tam, kdo na to dlabal a stal se pohromou pro své okolí.
OK, takže Celý rok proti varoáze ? To sme na začiatku. Kobercové liečenie.
Minitoring -zásah/ od júna do decembra ?
/rezistencia a znížená imunita včiel a včelstiev/

Alebo selekcia - brakovanie od 30 do 90 % bez, alebo s obmedzeným liečením.
/zvýšené náklady na "plánované" úhyny, požiadavky na serioznu selekciu/

Alebo spolupracovať a vraziť peniaze do výskumu.
/ dodať vzorky a výsledky testov, poprosiť vrchnosť/
No já zkusim jít tou metodou odstranování veškerého plodu po posledním medobrání a pak léčení v prosinci.....nechci jít směrem zvýšení dávky léčiva po celý rok. To jestli to bude nebo nebude fungovat se pozná až za pár let.

Jo a ještě jedna poznámka ohledně vyřezávání trubčiny. 2 roky po sobě jsem vyřezával veškerou trubčinu ze stavebních rámků, včelstva jsem měl skoro bez trubců, jen pár kousků co matka nakladla mimo stavební rámky a neměl jsem s kleštíkem problém, ale zároven na té trubčině jsem taky brouka neviděl (nezkoumal jsem jí nějak podrobně, ale po odvíčkování pár buněk jsem brouka neviděl). Jenže jsem od lidí slyšel, že to je zbytečné, že to nepomáhá a že už to tolik lidí zkoušelo a pak od toho stejně upustilo, tak jsem se na to loni taky vykašlal.....jestli by se díky tomu něco změnilo, se už nedozvím....škoda. Každopádně k tomuto kroku se zase vrátím, ale jen na části včelnice, abych pozoroval rozdíl.
Referenční URL's