Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.02.2020 12:38)Jiří V. napsal(a): [ -> ]
(05.02.2020 12:02)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Co byla ta klasika? Jiří V dělá závěry, aniž by věděl.
U nás například, je klasika KM. Tak jaká trefa?

Klasika to nebude, když ještě v r.2014 na mě kvůli léčení KM posílali papaláši z RV ČSV veterinu. Možná jsi však ještě nevčelařil nevím.

V roce 2014 jsem začínal, všichni svazáci jedou na Formidol, i v roce 2014.
Nechápu, proč kontrola na udání, když byla KM normálně používaná.
Pro BOBC

Je to manifestace neboli důkaz pro nevěřící, že při správné koncentraci a použití Formivanu nemůže včelstvu KM ublížit, ale i nějakým způsobem pomoci. Něco více si můžete přečíst na mých stránkách. Použil jsem to v úhynových létech.

Pro p. Vochozku - tehdy se nesměl Formidol používat místo podzimního ošetření tak asi tak. Já navíc používal Formivan - což bylo nemyslitelné.
(05.02.2020 12:47)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Zdravím, mám 14 ulu v řadě, mezi nima je metrova ulicka v půlce abych prolez

toto spomínal aj Sedláček na prednáške že rozostupy medzi úľmi by mali byť 1,25 m minimálne aby sa predchádzalo šíreniu chorôb, ak sú rodiny v jednom rade tak z infekčného hľadiska sa to počíta ako jedno včelstvo. Teda niečo natom môže byť pravdy.
Také jsem tou náhodou zatím nepřišel o nic.
Já bez náhody také o nic.
A jak jsem zjistil,vlastně používám taky Formivan,jen o něco dřív,aby byl nějaký odpar.
Miroslav Vochozka napsal(a):V roce 2014 jsem začínal, všichni svazáci jedou na Formidol, i v roce 2014.
Nechápu, proč kontrola na udání, když byla KM normálně používaná.

Reglstrovaným a tedy povoleným lékem byl pouze Formidol. Jiný způsob aplikace KM byl nelegální .
Používala se KM na zvápenatění plodu daleko dříve,2014 při plošném úhynu mě Formidol zachránil včelstva.Kolem příspěvku 1332 varroa destruktor debata. Zatím u nás podobný problém nenastal. Koncem 2018 ztráta 4 včelstev 2019 ztráta 2 včelstev při ošetření aerosolem za celou ZO.
(05.02.2020 12:16)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(04.02.2020 20:19)Louky napsal(a): [ -> ]Však jsem to psal, že tohle připouštím, ale mě rabuje pár procent včelstev a rozhodně to nezpůsobuje ty hromadné kolapsy co se dějou.

Tady bych jen upozornil, že malé úhyny co letos máš, mohou mít úplně jinou příčinu, než ty, co udělají na včelnici paseku. Mohou a nemusí.
Letos mám podobnou zkušenost jako ty, jen několik včelstev.
Ale mám už i zkušenost jinou, horší. To bylo něco úplně jiného.
Nedovolím si dělat žádné jednoznačné závěry. Sleduji, kdo co píše, porovnávám s tím, co znám, .....

Ale já mám letos zkušenost i s docela velkýma úhynyma na určitých stojanech a tam byla za mě jednoznačná příčina varroaza.....ze dvou stojanů a jednoho včelína mi zůstala tak polovina a padly z těchto včelstev skoro všechny oddělky a zbytek včelnice prakticky v pohodě.....tyhle včelstva padli hned na podzim, ale pak tu bylo pár, co právě v tom období hodně rabovaly (lítaly) a ty padly třeba až v prosinci v lednu....a né stylem, že se vytratily z úlu, ale našel jsem je všechny na podložce. Ale to byly 4-5 včelstev ze 100, takže pro mě zanedbatelný. A jak už jsem psal, možná lítaly protože věděli, že mají nějaký problém a padly by stejně a nebo rabovaly a něco si donesly.....tohle nám nikdo nikdy nepotvrdí a je na každém co si o tom bude myslet.

Ještě k tomu dodám, že ty co mi padly, byly nejstarší nejlepší včelstva, druhá část včelnice, byla rok předtim ještě oddělek a na zimu měla málo pylu a na jaře díky studenému jaru měla plodovou pauzu, takže jednoznačně kleštík......ale jak říkám každej si musí vybrat pro co se rozhodne a proti čemu bude bojovat a jak.....jen zkušenosti na naší vlastní včelnici nás někam posunou....tim nechci říct, že jsem zavrzelej v jednom názoru a samozřejmě čtu ostatní a přemýšlím o tom a dělám si na to názor....
Tak ty co ti zustaly padly v ule na dne,to se vsadim ze klestik pricinou nebyl.Zatim vzdy kdyz byly vcely na dne a nechal se udelat rozbor nebo vcelar sam cucel v mikroskopu vzdy tam byla v neskutecnem mnozstvi N.ceranae ktera je hodne podcenovana a prehlizena
Louky,

nechápem, píšeš, že na jeseň mali málo peľu, na jar plodovú pauzu kvôli počasiu a teda jednoznačne klieštik????
@KTM : presne tak to bylo u me pred 2 rokama, seslo se vic veci - moje chyby plus melecitozni snuska -> zesrany vcelstva na dne a ramcich. Ale podle me NC byla spis uz hrebicek do rakve, resp. kdyby vcelstvo bylo ok a neprelezlo na melecitozu, nejspis by prezily. Od ty doby ikdyz NC mam dle mikroskopu dal (behem podzima se staryma vcelama zmizi), vcelstva fungujou dal. A diky pouceni i ve vetsi sile. Mozna az velky zase.
Chose
Sorry napsal jsem to tam trošku zmateně.... ta část včelnice, která je v klidu, tak to jsou oddělky z roku 2018, čili na jaře 2019 měly málo pylu(viz třeba ty včelstva v OP) a tudíž se tam nemohl kleštík množit tak jako ve zbytku včelstev, kde měly pylu dost...tohle je pro mě jeden z hlavních důvodů proč já momentálně věřím, že je to vše o broukovi....ty včelstva jsou od sebe pár metrů, podle některých tvrzení (např. Marxe) by mi měla padnout celá včelnice, když mám tolik včelstev pohromadě, ale nestalo se tak, úhyny jsem měl jen na jednolitvých stojanech nejstarších včelstev a zbytek včelnice nic....
Louky popsal jsi to hezky podrobně, ale co tě vede k názoru, že když měly včelstva kvůli počasí plodovou pauzu, je to podle tebe jasně kleštík? Kde se namnožil do kritického stavu?
(05.02.2020 17:33)KTM napsal(a): [ -> ]Tak ty co ti zustaly padly v ule na dne,to se vsadim ze klestik pricinou nebyl.Zatim vzdy kdyz byly vcely na dne a nechal se udelat rozbor nebo vcelar sam cucel v mikroskopu vzdy tam byla v neskutecnem mnozstvi N.ceranae ktera je hodne podcenovana a prehlizena

Jo věřim tomu, že to tak může být, protože v těhlech včelstvech jsem plod nanašel jako u ostatních úhynů, čili brouka vylučuju a navíc minimálně 2 z nich byly fakt silný, ještě na podzim když jsem v nich byl, tak byly řekl bych jedny z top co jsem měl....

Já dával 2 roky po sobě jeden prostředek, který by měl posilovat imunitu včel a působit hlavně proti nosemě, bohužel poslední rok jsem z lenosti vynechal a asi se k tomu zase vrátím, určitě tim nic nezkazím.
Tak ono na nosemu vseobecne nic neni,leda vyvar z pelinku,odolnost vcelstev nebo ted nove se zkousi lek urceny na uplne neco jineho nejsou to antibiotika a zabiji obr nosemi na 95-100% ale zatim je malo zkusenosti jak se to projevi v dlouhodobem meritku kazdopadne po podani na jare v cuk.roztoku na sklonku sezony nosema 0 nebo min.mnozstvi.V zahranici se N.C.prisuzuje daleko vetsi spoluucast na uhynech nez u nas..Kazdopadne kdo ma misto je mnohokrate jak popsal Jirka Marx prokaazany a vyzkouseny ze jakmile jsou uly min.5 metru od sebe,neprijdou klasicke uhyny na CCD jak je zname,vyznamny rozdil v zaamoreni N.C. a dalsi.To ze ti Louky neodeslo cele stanoviste nic neznamena,bud jsi mel stesti,nebo tomu tve vcely co prezily v danou chvily dokazaly lepe vzdorovat.Kazdopadna ta vzdalenost je prokazanej vliv.Az uvidis to domino kdy za tri dny je na stanovisti o 100 vcelstvech 0 pochopis sam...
Zkus se podívat na VitafeedGold....celkem se mi to líbí, ale možná to je jen placebo. Co se týče toho domina....možná máš pravdu a možná se dočkám, ale já si pořád myslim, že pokud neudělám já svojí chybu, tak se to nestane....nemám to jednak v řadě a jednak ted už budu proti varoáze bojovat s plnou vážností, do letoška jsem si myslel, že to je jen velkej strašák, aby se dobře prodávalo léčivo. Kdyby to bylo jak říkáš, že je zbytek jen odolný, tak by na každém stojanu něco padlo a to odolné mi zůstalo, ale mě padaly vždy jen včelstva na stojanech se staršíma včelstvama. Vše ukáže čas a všem se jejich doměnky bud potvrdí, nebo jim to realita vyvrátí a budou zase na začátku. V tomhle já ted vidim pro mě největší výzvu a hrozně se na další roky těším, protože ted budou mít včelstva jen ty, co tomu opravdu něco dají a spousta včelařů kvůli stále opakujícím úhynům skončí a každá špatně zvolená metodika může být pro včelaře fatální a je jedno jestli včelaří 20 let a nebo 5 let....dočkáme se toho určitě i u velkovčelařů.
Vita neni nic noveho,zachytil jsem to uz nekdy v roce 2012 nebo tak nejak ,ale za mne je to jen predrazena komerce bez poradneho testu.Navic zpusob jakym ma byt podavan mi vic pripomina podnecovani a proti nosemne za mne stejne funguje Pelinek nebo Thymol za zlomek ceny proti Vfgold.Ja tu mluvim o leku ktery Nosemu znici uplne ale neni to anitibiotikum,Ja uz nasel vcely ktere se vetsinou s Nosemou dobre poperou a Pelynek davam jen na podzim jednu davku a funguje to.Ten dominoefekt nepropukne pokazdy a u kazdeho,problem je prave v tom ze je to u kazdeho jinaci a nemusis se toho dockat nikdy.Ale at je to cokoli meni se to a postupuje,dnes uz neni zarukou preziti ani novy oddelek coz pred par lety byla zaruka.
Já koukal na ty anglický články a přijde mi to celkem věrohodný, nějaký čtení o tom v angličtině je a drahý....vyjde to asi na 20,- na včelstvo a dávám to na podzim po zakrmení, tak nevim jak myslíš jako podněcování....
No ze podle navodu se ma podavat petkrat s odstupem a v cukernem extraktu,je z melasy a cukru...Ale nerikam ze ne jen ze ja radsi dam odvar z pelynku,pokud davas jednou tak jo ale podle pribaloveho letaku se ma podat 5x pak uz to neco stoji a jsou i jine.Navic nikde jsem nenasel verohodnej tes ze potlacuje Nosemu tak jak uvadi ani druh neni rozlisen,ted je vsude N.C. ne N.A.
No v čechách píšou 5x ob den nevim kolik ml stříkačkou na včely jak při pokapu štavelkou, ale na příbalovym letáku výrobce jsem našel, že se může namíchat normální cukernej roztok, kterým krmíš a do toho nějaký poměr nalít a krmím to normálně přes prosakovací víčko a to stačí dát 3x ob den a vycházelo mi to na 20,-. Jinak ten pelyněk musim zkusit taky, tim se nic nezkazí, každej rok se na to chystám a pak přijde krmení a....
Referenční URL's