Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Při ochraně rostlin se používají hodně drahé prostředky. Dnes se falšují oleje, náhradní díly a spoustu levnějších věcí. Skutečně jsou všechny tyto prostředky originální? Zemědělec možná koupí v dobré víře prostředek, který se sem dostal přes x prodejců. Obal stejný, návod i půlky o neškodnosti ok. Co je ale uvnitř? Nebo si to dovozce ochrání v čele EU. Je spousta prostředků, které zabírají stejně a jsou levnější, ale jsou zakázány. Prostě se mi nechcete věřit, že v celé EU jsou jen originály a že někdo nezkouší vydělat. Každý rok se to prodá jinam a pak jsou úhyny pokaždé jinde. Nechci říct, že se to děje, ale vyloučit se to nedá. To jenom ke konspirační teorii. Big Grin
vlcek napsal(a):Odpověď pro vás p. Šumera : U všech uhynulých včelstev jsme provedli mikroskopování /z mrtvých včel pod víčky / - ve všech vysoké procento Nosemy

Díky za tento počin a pokud by takové vyšetření udělali všichni, kteří mikroskop mají, mohli bychom se v úhynech pohnout trochu dál.
Možná i k léčení nosematózy.
Tak to určitě není žádná konspirace a i když všichni budou tvrdit že ne ,trh s padelkama postřiku je nejen u nas ale v celé EU dost silně rozvinut.Nekde i byla vydána správa že se tím výrobci zaobírají a odhadovaného početu falzifikátů a jak jinak než z Číny.A spousta zemědělců na vic jak o polovinu sníženou cenu zareaguje tím že nakoupí.To je realita stejně jako to že nikdo z nich nemá koule na to veřejně přiznat že jim to někdo nabízel.
(10.03.2020 14:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Díky za tento počin a pokud by takové vyšetření udělali všichni, kteří mikroskop mají, mohli bychom se v úhynech pohnout trochu dál.
Možná i k léčení nosematózy.

Co jsem slyšel, tak nosema se najde uplně u každého vzorku uhynulých včelstev. Proto zřejmě SVS nebere nosemu jako primární příčinu úhynu a neřeší se......možná kdyby všichni povině dávali něco proti nosemě tak jako varidol, vypadalo by to tu uplně jinak. Ale třeba taky ne.....
(10.03.2020 9:49)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jako vždy u včel. je tohle malinko složitější. Oddělky tvoří zimní generaci jinak a jindy, než dospělé včelstvo. Klidně i na podzim. A u těch velkých záleží na genetice, některé kmeny to dokáží a po přeléčení se vzpamatují. Jiné kmeny tohle neumí a nedokáží. Stejně si myslím, že za spoustou úhynů v roce 2019 může hlad v červnu a v červenci a následný pokles imunity včelstva.

Přesto, že mě pan Marx nedávno nakrknul, tak bych vyzdvihnul tato tvrzení nebo domění a pro mě je to důkazem, že se je pořád co učit.

Já to o vytváření zimní generace oddělky nevěděl a to druhé přesně koresponduje s tím, co tady jinými slovy tvrdím celou dobu já. Konečně nějaká indicie záhady jak to, že se často z přezimovaného lazárka stane v daném roce šampin, který předstihne kmenová včelstva. Přitom tento slabý přezimovanec (záložní matka, která nebyla potřeba) nedá ani polovinu práce a starostí, ani nákladů na krmení a vztaženo k výkonu ku nákladům se mu nic nevyrovná. Pozoruju to celý život, až mě napadlo, chovat cíleně takováto zimní včelstvíčka, nikdy jsem to ale nedotáhnul v domnění, že je to nějaká, stále se opakující náhoda. Díky pane Marxi.

Děkuju vám pane kolego a doufám, že se časem ukáže, že naše "lodi" nejsou zase až tak rozdílné.
Pokud je vcelstvo oslabeno natolik, ze jen cast zustane v ulech, neuhreje chomac a uhyne, posere se. Rovnez je jina meritelna hladina nosemy v lete, z kraje zimy a na konci zimy. Presto propuka nosema u 70pct vcelstev. A neni to o vystresovanych vcelach vcelarem, ale o infekcnim tlaku prevceleneho okoli a o strave resp.pylu narvanem chemii nicici prirozenou mikrofloru. Na nosemu se vsak nekolabuje, kdyz se do toho pridaji viry od VD, pak ano. .
A proč by to měly být viry právě od VD?
Já bych přidal do šiřitelů virů věčného cestovatele po úlech trubce. Nechá se krmit a při tom může vesele roznášet viry.
(10.03.2020 14:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
vlcek napsal(a):Odpověď pro vás p. Šumera : U všech uhynulých včelstev jsme provedli mikroskopování /z mrtvých včel pod víčky / - ve všech vysoké procento Nosemy

Díky za tento počin a pokud by takové vyšetření udělali všichni, kteří mikroskop mají, mohli bychom se v úhynech pohnout trochu dál.
Možná i k léčení nosematózy.

Pavla Holuba to tu musí bavit, dává sem odkazy na jakýsi výzkum ale nikdo ho viditelně nechápe. Pane doktore Šumero, představte si infekci, která se šíří ústy dělnic, kulminuje v hemolymfě, Malphigické žlázy ji nezastaví a má průběh jako u neočkovaného děcka, takže jednou plod nového oddělku je odolný protože byl krmen "očkovacím" krmivem, ale někdy prostě životní prostředí neposkytne látky formou snůšky a včelstva kosí nějaká banální houba nosema. Infekční tlak v takové sepční situaci zvyšují včelstva resp. emigrující dělnice které se vám nasomrujou do úlů, ten samý infekční tlak se neví jak mu předejít, protože se může kdo jen domnívat, že ho ten který varoacid může, ale zpravidla ho nepotlačí protože on nepůsobí proti sepsi. Takže včelař jen svými úkony přehazuje rámky od jara jak divej, a přitom by měl dodržovat karanténu tím přísnější, čím více včelstev je v okolí, protože je nutné je považovat všechny za infekční.


Zjistit nosemu ve velké míře nic neznamená. To je jen průvodní znak a Dol ho od pasu identifikuje aby dala odpověď která je z velké míry zavádějící, nic neříkající atp.
gupa

Ale my, obyčejní včelaři z drtivé většiny nechceme řešit jak se vyrábí proud, my chceme prostě svítit. Protože i kdybychom náhodou, opravdu náhodou přišli na to proč proud nejde a jaký je mechanizmus závady, steně musí závadu odstranit odborníci a ne my. Od toho je Dol a podobné instituce, VŠ třeba, ty by měly, místo kšeftování s léčivy a gender studií a jiných zhoubností řešit právě toto, berou na to peníze právě od nás z našich daní.

Bavme se spíš o tom, že ne že někdo znás má vybádat lék, bavme se o tom, jak přinutit instituce, aby dělaly to, k čemu byly zřízeny a za co jsou placené!
tom.50, jediní odborníci jsou ti, kteří zavádí nejlepší poznání které mají do praxe. Na koho se chcete obrátit? Na p. Kamlera, p. Titěru, p. Přidala atd atp? Resp Dol, ÚSKVBL, SVS nebo na koho?

tom.50 odpověď je jen jedna. Jen na své chovatelské zkušenosti se může chovatel spolehnout. Dol je s.r.o., existuje jen za účelem dosažení zisku aby jako společnost přežila. Doktoři co vyučují mají své kantorské pravidla, zpravidla připravená přednáška nebo podle zápisků odpřednášená na VŠ nebo na učilišti v NASA nebo jinde.

Jen vy tom.50 máte vživotě jedinečnou možnost na internetu vyhledávat informace, posléze poznání a svobodu a možnost pokud máte včely hodnotit zkoumané věci, protože vědecké práce mají jedno společné - z pravidel a tím je "opakovatelnost".

Nebo internet používáte jen k povzbuzení svého ega protože je to levnější než chodit do hospody? Když nebyl internet, kam jsem asi chodil abych do sebe nalil vědomosti a zkušenosti včelařů? Narozdíl od tohoto fóra byly a jsou ty informace velmi korigované a seriózní.

Jedinou možností je abyste založil neziskovku a apeloval na EU spolu s ostatníma neziskovkama v EU a žadonil o změnu v Bruselu. Jenže nato také každý není. Je to zbytečné vyvíjet energii nato aby se něco udrželo, když v horizontu několika desetiletí včelařství stejnak zanikne jako mnoho jiných historických řemesel.
Máme včelařský výzkumák v Dole, ale tam se bádalo možna před dávnými lety za ing. Veselého, dnes je to spíš firma na balení chemikálií do uživatelského balení a jejich distribuci. Jistou naději skýtají univerzity, pánové jako Přidal, Danihilík a další mají kolem sebe týmy doktorandů co se výzkumu opravdu věnují a podle mě o některých ještě svět uslyší.
Co zbývá mám různě vzdělaným a různě zkušeným včelařům ?
Bádat na svém stanovišti, pozorovat, srovnávat, přemýšlet a svoje poznatky probírat s ostatními, ať už u piva nebo třeba tady (uznávám, že tady je to mnohdy těžké).
Tu základní kuchařku "Jak včelařit univerzálně, jednoduše a beze ztrát" asi dlouho nikdo nevydá, nebo alespoň tu co funguje všem a všude...
Všichni, kromě nemnohých výjimek, se tu snažíme diskutovat, "setřásat" informace, já se tu učím od ostatních a snažím se oplácet. Ale už mi přišel SZ dotaz od jednoho asi lepšího, sice slušný ale dotaz, která že VŠ kšeftuje s léky. Dotyčný nechce přispět k nápravě stavu, který není dobrý, ne, snaží se mě chytit za slovo.

gupa

A to je rozdíl mezi námi, já nehodlám o nic žebronit v Bruseli, já se jen snažím stotisícím střípkem ukázat, že je třeba z otroctví a podřízenosti odejít aby se má ztracená vláda věcí mých ke mě, k lidu, mohla zpátky navrátit! a taky aby zloba, závist, zášť pominula
(10.03.2020 14:18)Louky napsal(a): [ -> ]
(10.03.2020 14:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Díky za tento počin a pokud by takové vyšetření udělali všichni, kteří mikroskop mají, mohli bychom se v úhynech pohnout trochu dál.
Možná i k léčení nosematózy.

Co jsem slyšel, tak nosema se najde uplně u každého vzorku uhynulých včelstev. Proto zřejmě SVS nebere nosemu jako primární příčinu úhynu a neřeší se......možná kdyby všichni povině dávali něco proti nosemě tak jako varidol, vypadalo by to tu uplně jinak. Ale třeba taky ne.....

Nosema apis tu je známa dlhé desiatky rokov a nespôsobovala hromadné úhyny. Nosema ceranae tiež nemôže spôsobovať hromadné úhyny, lebo zamorenie kulminuje už počas repky, potom klesá a v čase chovu dlhovekých včiel je už nízke (aj v zime a začiatkom jari). Sezónny priebeh NC zamorenia všetkých včelstiev (na mojej včelnici podrobné meranie 5 rokov) je rovnaké, podrobnejšie, ale stručne som uviedol vo vlákne Nosema ceranae, príspevok č.269 .
Máme plno vysokých škol zaměřených na biologii, veterinu apod. Já jsem pochopil toma tak, že by největší organizace včelařů ČSV mohla vyhlásit grant zaměření na výzkum. Možná EU i stát by přispěl. VŠ by měla na zaplacení doktorandů, a ty by byli lépe placení. Vybavení laboratoře by VŠ zůstalo. Kdo by byl prodělávající? Ale to se rtadši nechá obchodovat s ukrajinským medem, prodávají za 1 korunu vybavení a sklad atd. Co nám ta ČSV přináší dobrého, kromě zvednutí členských příspěvků? A včelařský výzkumák snad patří(l) z části ČSV. Když nechce zkoumat, tak ať podíl prodají a zadávají výzkum VŠ. Pak by se možná Dolské s.r.o začalo snažit.
Japonský velmistr, Samo Seto a Samo To a Uto To a Ono To. Japonští velmistři jsou velmi frekventovanými výrazy lidí kteří mají velmi bujnou fantazii. Hlavními sdělujícími jsou i děti a adolescenti kteří nemají zkušenosti zpravidla s penězi a jak se peníze točí v takových investicích.

Hlavním je zavším hledat trafiku která sype. Jakmile se nenalezne sypací efekt, nikdy taková věc nevznikne! Ani ty tisíce včelařů by nevčelařili kdyby ze záliby neměli nazpět med a jiné peníze které obor přináší.
Ještě dodám:
20 Kč by stálo každého organizovaného včelaře grant 1 000 000 Kč. A 20Kč by dal snad každý včelař, jen aby se dozvěděl, proč včelstva hynou.

A nemusel by být ten grant jen na jeden rok.
Japonský velmistr, Samo Seto a Samo To a Uto To a Ono To - tak sakra, platíme si vedení ČSV jen za to, aby tam seděli? Nebo po nich za ty velké platy budeme taky něco chtít, aby si je zasloužili?
Vedení spolku není královská rodina určená jen k reprezentaci, má sloužit svým členům a řešit problémy spolku. Momentálně jsou velký problém úhyny. A od vedení je ticho po pěšině, natož od VÚ Dol, které spoluvlastní.
maci01 okolo 500 000,- stála těsně po totáči Český stát od Dolu jen metodika boje proti VD. Chápeš že ten milion schlamstne nějaké s.r.o. které pošle pár vzorků do Brém a sepíše nějaký 20ti stránkový elaborát oničem a víc nic?

Fungovalo by to výhledově a skromě asi takto:

Investice tak 150mil Kč na mašinu plus náklady na lidi na 5 let dopředu kteří by okolo té mašiny stály jsou 60měsíců krát 4 lidi krát 150 000,- superhrubá mzda. tj cca dalších 40 milionů. No a výsledek bude že nějaká breberka může za kolapsy včel ve světě.

Takové práce dělají na VŠ zaměřených na patenty.
Tak dobře, jsem asi ze staré školy a odhadnout peníze na výzkumm jsem nezvládl. Ale stačilo by to na plat 6 doktorandů, nebo plat pro 2 na tři roky. Vybavené laboratoři VŠ by i toto pomohlo.
(10.03.2020 21:54)gupa napsal(a): [ -> ]Japonský velmistr, Samo Seto a Samo To a Uto To a Ono To. Japonští velmistři jsou velmi frekventovanými výrazy lidí kteří mají velmi bujnou fantazii. Hlavními sdělujícími jsou i děti a adolescenti kteří nemají zkušenosti zpravidla s penězi a jak se peníze točí v takových investicích.

Hlavním je zavším hledat trafiku která sype. Jakmile se nenalezne sypací efekt, nikdy taková věc nevznikne! Ani ty tisíce včelařů by nevčelařili kdyby ze záliby neměli nazpět med a jiné peníze které obor přináší.

První odstavec absolutně nesrozumitelný a druhý odstavec absolutní kec.

Poslyšte, pane kolego (můžu vás nazývat kolegou?), tak tedy, pane kolego, takoví sportovní rybáři se podle vás v prachách za zpeněžené ryby přímo válejí a třeba králíkáři, to je zlatý důl a zahrádkáři? No hotová pakáž! Těm to sype!

Mám pokračovat? Snad ani nemusím, že ne. Možná jen, jakou má váš příspěvek souvztažnost k úhynům včelstev?

(10.03.2020 21:59)maci01 napsal(a): [ -> ]Ještě dodám:
20 Kč by stálo každého organizovaného včelaře grant 1 000 000 Kč. A 20Kč by dal snad každý včelař, jen aby se dozvěděl, proč včelstva hynou.

Sakra chlape, mě je jedno PROČ včelstva hynou, já CHCI aby nehynula a od toho si platím Dol a VŠ svými daněmi, čemu na tom furt nerozumíte? Mě je úplně jedno, jak popelář vyveze odpad, já jsem si zaplatil a chci abvy byl odvezenej odpad! Do tehdy a do tehdy a ať si to za ty prachy udělá jak chce a nebo neměl tu práci brát. Ale za odpočinek a rozbory z čeho se skládá komunální odpad ho neplatím!
Referenční URL's