Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.01.2020 21:51)Medak napsal(a): [ -> ]Oddíl 1 Povinnosti chovatelů
§ 9
15) Chovatelé, kteří jako PODNIKATELE chovají zvířata, od kterých jsou získávány živočišné produkty určené k výživě člověka, a kteří mají v držení léčivé přípravky určené pro léčbu zvířat, jsou povinni uchovávat po dobu nejméně 5 let doklady o způsobu, jakým takové léčivé přípravky nabyli (poznámka autora – jedná se o distribuci přímo chovateli).
Ať se daří Zdeněk


Jako podnikatelé jo,
ale běžný včelař tuto povinnost nemá , musí jen vést evidenci podání léčivého přípravku hosp. zvířatům dle vet. zákona...
(15.01.2020 19:00)Frey napsal(a): [ -> ]Mam letos vcelstva co jsem krmil na na 25kg zasob s 3 vysokymi nastavky plnymi nakradenych zasob, tj. plus 40 - 50kilo z okoli...

Proč dá včelař v čase loupeží včelstvům prázdné nástavky? Aby měl víc "medu" při prvním vytáčení, nebo aby zásoby na jaře odebral a skladoval?
Aby nemusel zmensovat silna vcelstva? Nebo mit chlazene sklady sousi? Klid
Já tomu rozumím, i když už to tak nedělám.
V OP se řešilo jako nepraktické vyndavat před snůškou jeden nadbytečný rámek zásob a ty jich máš tři nástavky. Tak proto. Zas jen tak hledám srovnání co je méně pracné.
Jsem klidnej, za poslední rok mě tu lehce zneklidnili jen dva.
Za sebe mam pocit, jestli podsazeny VN se sousema nezpusobil pocit "mame toho porad malo" a presne jen ty holky s tim podsazenym VN me nekde nakupovaly. Dalsi 4 stejne silny (3xVN) nemely potrebu nekde nakupovat. Tak nevim.
Chose
Pře malou chvílí na Radiožurnálu - úhyny.
Šéf SVS v Č Budějovicích Kouba, uvedl jako jednu z příčin úhynů napadení vosama. Muž na svém místě!
V souvislosti se zde probíhající diskusí doporučuji článek Pavla Holuba http://www.vcelarisobe.cz/2020/01/bomby-...dil-treti/ Je to shrnutí práce Davida Pecka a Toma Seeleyho. Zajímavě nahlíží na dynamiku loupeží i ve vazbě na možné strategie roztoče.
Konecne to vydal, vytrznik jeden, takhle me nechat cekat ! Smile
Vosy? Opravdu lidi na svem miste.
Čekám, kdy se dočkáme účelovky nebo kampaně.
A proč by nemohl jako jednu z příčin úhynů uvést vosy?
On asi není ten kdo zjišťuje příčinu úhynů. Někdo mu tu informaci "položil na stůl".
Já už na vlastní uši slyšel desítky případů kdy včelař tvrdil že mu včely uhynuly na vosy. S tím se museli setkat i veterináři tak to mohli klidně napsat jako důvod a třeba se to někde sčítá a eviduje.
Třeba.
Vosy jsou dusledek, ne pricina.
Chose
Poslechněte si osobně, to zdůvodnění je fakt dobrý
zaznamy
Cas 12:49:30
Oteplí se, včely vyletí, když se pak vrátí neobsednou plásty se zásobama a uhynou.
To je druhý důvod úhynu.
Na žádný jiný prý dosud vetrináří nepřišli. No prosím. A pak že roztoč.
Ano vosy jsou schopné zlikvidovat včelstvo, ale jen oslabené (nemoc, bezmatečné, oddelek...). Nevěřím že můžou vyrabovat zdravé a silné včely. Kolikrát je vidět, jak vosa "čichne" u česna a když jdou včely ok, tak ani nezkouší vlézt dovnitř. Jak tam vleze, tak se dá očekávat, že včelstvo nepřežije.
Oslabeny vcelsvo vosi zlikvidovat nedokazou.Musi tam byt neco navic,vubeec to neni o sile vcel protoze vosy nedokazou zlikvidovat oplodnacek.je tam naberacka vcel a presto utokum vos odola a vyloupit se nenecha,ani kdyz je bezmatecny a ceka na vylihnuti matky,ani kdyz se zalozi a matku neprijme,plod nema presto se vosam ubrani.To neni o sile vcelstva musi tam byt vetsi problem.
(16.01.2020 11:48)Kohout napsal(a): [ -> ]Já tomu rozumím, i když už to tak nedělám.
V OP se řešilo jako nepraktické vyndavat před snůškou jeden nadbytečný rámek zásob a ty jich máš tři nástavky. Tak proto. Zas jen tak hledám srovnání co je méně pracné.
Jsem klidnej, za poslední rok mě tu lehce zneklidnili jen dva.

Co to sem pleteš OP? Toto silné včelstvo by mnělo 3 VN tak jako tak. Došlo zde k mimořádné události a to přínosu přebytku zásob z umřelÝch včelstev. Lepší když tyto zásoby zachráněj moje včely než aby si to odnesli sousedovi zlodějky. V OP za takové situlace by si totálně zalili plodiště i vrchní nástavek, Zimní generaci by nebylo kde vychovat a snadno by se to podělalo na přeplněném OP.
(16.01.2020 18:38)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Co to sem pleteš OP?

O OP tady píšeš ty, ne já.
... ale třeba jsou vosy poslední dobou agresivnější, jako lidé...
Referenční URL's