Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Piju pravidelne King of spirit ze Stareho Plzence. Nejvyssi obsah thujonu v Evropskych absintech. Zatim jsem se neotravil ani usi si neuriznul. Zrakove vjemy jsou pritomny, zejmena vylepseni barev. Zelena vila na zeny pusobi jako afrodiziakum, skoda to lit do vcel v tinkturach.
Pokud se chcete někdo zaměřit na pomocnou léčbu včel proti nosemám a jiným virům Thujonem.
1.alfa thujon (levotočivý)obsahují ho thuj a šalvěj.
2.beta thujon (pravotočivý)obsahují ho pelyněk a vratič.
3.Oba druhy thujonu jsou rozpustné v líhu,alkoholu,chloroformu ap.
4.thujon NENÍ rozpustný ve vodě,vařením pelyňku žádný thujon nezískáte.
Je možné,že se v odvaru nacházejí jiné vhodné léčivé látky,ale thujon to rozhodně není.

Netvrdím,že to funguje a,že je to spása,ale prostě zkouším a zatím to vychází.

Zkoušel jsem i tinkturu z hřebíčku,který má antiseptické účinky.
Taky možná další cesta v pomoci včelám.

Tinktura z máty v odpařovači,mě vyhnala do hodiny včelstvo z úlu.
Ihned jsem odpařovač odstranil a nechal chvíli sdělanou střechu.
Včely se,postupně během púl hodiny vrátily a dodnes i s původní matkou žijí.
Ovšem postřik slabou mátovou vodou na zklidnění včel místo kouře spolehlivě funguje.

Tinktura z tymiánu neublížila, kupodivu neměla ani vliv na spad waroa.
Ale v tomhle včelstvu jsem vyřezával trubčinu.

Dezinfekci nepotřebných nástavků,rámků,souší provádím zhruba 1x měsíčně ozonem.
Pavle ctes to spatne,jde o to aby tam Thujon NEBYL!!!!proto je lepsi vyluh varenim nez prave macerovani v lihu protoze pak se tam Thujon nedostane
Pavel-T64, zaujala ma ta dezinfekcia ozónom. Môžeš k tomu niečo viac? Ja pracujem na dezinfekcii teplom(180*C)
T-64, to je tank?
Tak jestli vývary pelyňku pomáhají, tak nejspíš ano, ale jen málo. Všechna včelstva, která jsem pokusně nechal uhynout, pelyněk dostala. Společná vlastnost těch, která neuhynula, byla ta, že ho dostala také, ale byly použity nové postupy. Takže harašit zde, kde je to o úhynech s pelyňkem je tak trochu mimo mísu! Ale zase co by se psalo že? Zdraví R. S.
KTM
Čtu to správně a rozumím i tomu co jsi napsal.
Proto taky píšu,že v odvaru můžou být i jiné léčivé látky.
Já jsem se trochu zaměřil na thujon a to hlavně do odpařovače,ale tu šalvěj jsem dával do krmení na zimu.
V tom odpařovači to nedávám na sundání kleštíka,na to používám kys.mrav. kys.mléč. a varidol pouze fumigací,aerosol ani gabon ne a zatím ani nic jiného.
Tento rok chci zkusit vykuřování právě jehličím thuje,to možná sundá i toho kleštíka.
Thujon není sranda tak se snažím opatrně a nejde to do styku z medem a ani plástve už nejdou do medníku i když si myslím,že do vosku se thujon nevstřebává.
Jinak co se týče nosemy a to obou druhů na úhyny, s tebou souhlasím a proto to zkouším touhle cestou.

Peter Veliky
Ozon se spíš používal i k dezinfekci chirurgických nástrojů je těžší než vzduch tak ho foukám hodinu do komínu nepoužívaných nástavků se soušema.
Vše samozřejmě uzavřeno.
Jako plyn by se měl dostat do všech škvír i mezi stěny zateplených nástavků.
On se potom rozpadne na obyčejný kyslík.

A ano T64 jako ruský hlavní bojový tank druhé generace.
Tady ho asi nikdo nezná rusové tenhle tank nikdy nikam nevyváželi,neprodávali a ani neudělili licenci.
Hoj,
nevim jestli resit nosemu, ta je prece uz vsude a pro normalni a pohodovy vcelstvo neni problem. Zesrani vcelstev u me spojeny s uhynem pred 2 lety bylo spise dusledkem nez prapuvodni pricinou. Resime rymicku misto chripky.
Nebo ma nekdo zkusenosti, ze jinak velky a zdravy vcelstvo se zesralo a padlo ? Nepredchazelo tomu neco ? Nevysiram, na to vcelarim kratce, jen mam podobnej pocit jako kdyz jsem slysel, ze vosy likviduji vcelstva a pritom vcelarum tim ukazovaly, ze je v tom a v tom vcelstvu problem a vcelar resil dusledek (vosy) misto priciny (problem ve vcelstvu).
Chose
(07.02.2020 20:07)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Všechna včelstva, která jsem pokusně nechal uhynout, pelyněk dostala.
Jak se to dělá to slyším poprvé.Ať se daří Zdeněk
Jak rikas,ale problem bude v tom najit optimalni mnozstvi a jak ho priste dodrzet.A ano jsou to jine latky nez Thujon co na nosemu působí.Chose musis rozlisovat mezi N.A. a N.C po ty se ti vcely nepokali.Tady u nas se furt N.C dlouhodobe prehlizi a kde beres jistotu ze tahle rymicka neni vstupni branou pro poradnou rymu???Navic N.C.silne narusuje vystelku a tim umoznuje vstup ostatnim neradum.Navic dlouhodoba odolnost u urciteho vcelstva proti N.C .se lehce prokaze,mam vyzkouseno kde je napadeni ve vzorku male dalsi sezony se nezvysuje a vcelstvo se s ni dokaze vyporadat.
Hoj,
mam NC, potvrzenou analyzou vzorku poslany do VUVC Dol. V zime 2018/2019 jsem si pak (po roce po uhynu) uz vzorky skouknul sam a porovnaval. NC existovala, ale jiz v mensi mire. V 2019/2020, resp. na podzim me spis delala hlavu DWV ktery se se zlodejkama objevila na stanovisti, nicmene s tim se holky po eliminaci VD vyporadaly.
Nicmene to muze byt do budoucna jako cast mozaiky, diky ktery muze propuknout uhyn, ale myslim si, ze to nikdy neni jen 1 vec, ze je to ve veci plniciho se poharu. Me se preplnil pred 2 lety, z 95% mym zavinenim/chybama.
Chose
Všechny výluhy a byliny ,to je k smíchu. Zamyslete se ??? Kdy je včelstvo nejzranitelnější, nejslabší a snadno náchylné. Je to na jaře kdy se staré včely vytrácí a mladušky se už,už, líhnou. Výživa může být nedokonalá. Jak to že v tu chvíli nezahubí včelstvo virozy,nosemy a patogeny, DWV a kdoví co ještě. Když často schvátí i obrovská včelstva v podletí. V čem to bude???? (v broukoj) Chomáček včel velikosti grepfrujtu může na jaře odejít na nosemu ale jinak ??? Jak je možné, že na jaře neřádí virozy a nekosí včelstva nosema na kterou to taky svádíte ? To nějak popírá logiku. Nějaké přídavky bylin do krmení včelám ,to je jen dobrej pocit, jinej význam to nemá. Stejně jako modlení.
Medáku a na co se ptáš? Na řízený úhyn a nebo jak se vaří pelyněk? R. S.
(07.02.2020 22:42)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Všechny výluhy a byliny ,to je k smíchu. Zamyslete se ??? Nějaké přídavky bylin do krmení včelám ,to je jen dobrej pocit, jinej význam to nemá. Stejně jako modlení.

Pane kolego. Dlouho jsem smýšlel jako vy. Dneska, ač bych svoje včely netrápil nikdy dokud nemusím žádnou kyselinou a nedělal jim nic, co považuju za škodlivé, přesto těmto lidem fandím. Až totiž jednou nezabere Gabon a Amitraz, budu vděčný kyselinářům, že vybádali, jak na to.

NC bych nepodceňoval a i když se vám můžou byliny zdát stejně účinné jako modlení, já jsem rád, že se tím někdo zabývá, baví ho to a zkoumá. Mám totiž za to, že vždy když se dostaneme do nějaké šlamastyky, je lepší dělat něco, třeba i blbost, než nedělat vůbec nic a čekat jak tur na řezníka.
Zdeněk Barnat.
My přece nepopíráme úlohu brouka při úhynu včel,stejně tak jako vliv jedů z postřiku.
A ty bys neměl zesměšňovat úsilí jiných při pokusech s nosemou.
Netvrdím,že za všechno může nosema,ale může zeslabit organizmus včely tak,že podlene tomu co by jinak přežila.
Nosema ji nevysiluje jen tím průjmem,ale rozhodí jí trávící bakterie v žaludku a střevech i výkalovém váčku,tím i vše co souvisí s trávením a vylučováním.
Takto napadené včely jako krmičky přenesou nákazu na plod a ten se potom vyvijí s deformacemi.
No a pokud je pokálený úl,tak se ve výkalech množí další specifické fekální viry a bakterie,mají tam dostatek tepla i vlhkosti a i ty můžou včelstvo dorazit.
Rychlost a nebezpečnost si představ třeba jako u lidí s úplavicí,kterým zastavím na určité období vodu k hygieně a budu je držet v jedné místnosti.
Včely se živí a zpracovávají nektar,aby přežili,my jim to bereme a nahrazujem prázdnýma kaloriema v cukru.
Neslyšel jsi o námořnících jak houfně umírali na kurděje a stačilo jim zajisti vitamín c a bylo po problému.
My se motáme v kruhu ano tápeme,ale zkoušíme to,každý po svým a jednou se to někomu povede.
Možná ne bylinkama,ani chemicky,třeba jiní objeví opravdu tolerantní včelstvo,ale abych se mu posmíval,že ho hledá,to ne.
Docela jsi mě Zdeňku zklamal,mysle jsem,že jsi tolerantní člověk ze zkušenostmi a nadhledem.
(07.02.2020 22:45)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Medáku a na co se ptáš? Na řízený úhyn a nebo jak se vaří pelyněk? R. S.

Na řízený úhyn.Ať se daří Zdeněk
(07.02.2020 22:42)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Všechny výluhy a byliny ,to je k smíchu. Zamyslete se ??? Kdy je včelstvo nejzranitelnější, nejslabší a snadno náchylné. Je to na jaře kdy se staré včely vytrácí a mladušky se už,už, líhnou. Výživa může být nedokonalá. Jak to že v tu chvíli nezahubí včelstvo virozy,nosemy a patogeny, DWV a kdoví co ještě. Když často schvátí i obrovská včelstva v podletí. V čem to bude???? (v broukoj) Chomáček včel velikosti grepfrujtu může na jaře odejít na nosemu ale jinak ??? Jak je možné, že na jaře neřádí virozy a nekosí včelstva nosema na kterou to taky svádíte ? To nějak popírá logiku. Nějaké přídavky bylin do krmení včelám ,to je jen dobrej pocit, jinej význam to nemá. Stejně jako modlení.

Prečo včelstvo neuhynie na virózy, nozému a klieštika v zime alebo v skorej jari? Mno jednoducho preto, že je tam taká malá koncentrácia virov, klieštika a huby, že to jednoducho včelstvo ustojí.
Rozchádzame sa vtom, ako sa tieto tri činitele dokážu vo včelstve rozmnožiť nad kritickú hranicu od začiatku plodovania. Ty za všetkým vidíš hlavnú príčinu klieštika. Ja už dávno nie. To je celé.
Ako z toho von? U teba stačí eliminovať jeden z nich - klieštika a úhyny už nemáš. Proti zvyšným dvom nemusíš robiť žiadne zásahy. Beriem, takto to fungovalo desaťročia aj u nás. Lenže už nefunguje a to ty nedokážeš pochopiť. Nám nestačí dostať sa na počty prezimovaných klieštikov ako u teba. Aj keby sme ich mali menej ako ty, tak u nás tie včelstvá padnú. My musíme bojovať aj proti noseme a možno aj proti virózam. Prikláňam sa k názoru, že práve nosema zabezpečuje vstupnú bránu pre virózy podobne, ako je to u klieštika, lenže zvnútra.
Tak že když včelstvo zeslábne kvuli údajným virozám na 30% své možné zimní síly, tak v zimně jako by kouzelný proutkem už tam ty virozy najednou nebudou ??? Proč tohoto všestranně oslabeného žebráčka nedorazí virozy a nosema hned na podzim nebo v krytickém období na jaře?
Pretože žiadny vírus ani baktéria nemá 100% úmrtnosťWink A kde som napísal, že už vo včelstve nebudú ???????????
(08.02.2020 0:59)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Docela jsi mě Zdeňku zklamal,mysle jsem,že jsi tolerantní člověk ze zkušenostmi a nadhledem.

Mě pan Barnat nezklamal. Ze všeho, co tu kdy napsal jednoznačně vyplývá, že to mimořádně tolerantní člověk s velkým nadhledem je a o jeho zkušenostech bych nepochyboval ani milisekundu. Jen si něco neuvědomil a nedomyslel. To se občas stává každému, určitě i vám a mě taky. Taky je možné, že má pravdu. To ukáže čas.
Myslím je obdivuhodné, že pri tých počtoch včelstiev čo má Zděnek to dokáže udržať dá sa povedať bez úhynov, tiež je obdivuhodné pri jeho veľmi pekných silných včelstvách naaplikovať množstvo liečiva, počnúc gabonom , kvapiek varidolu ,aerosolu aby to na také množstvo včiel malo veľmi pozitiny dopad na odstránenie klieštika, To by ma veľmi zaujímalo. Ja som im minulý rok zaliečoval počnuc jarom po preletoch 2 týždne Ekopolom potom v júli zač júla tiež Ekopol celý mesiac dúfajúc dobrý výsledok, Varidol október spad max do 100ks u mnohých včelstiev ani do 50ks , koncom novembra varidol do max 20-30 ks ale to bolo pár včelstiev ostatné 5-10 ks, Medzitým som v oktobri zrušil 3 včelstvá veľmi slabé, po skúšobnom zadimení varidolom -veľa kliešta. Potom v decembri 1 včelstvo vytratenie včiel, +2 značné zoslabenie a následné spojenie zač. januára. Zaujímali by ma množstvá liečiva, snažim sa aj ja prepočítavať na úlový priestor, Napr. 3-4 pásiky Ekopolu , 4 kvapky varidolu na 4 NN , Ekopol u časti včelstiev možno sklamal -no nie je to v poriadku , niečo mi uniká.
Referenční URL's