Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Goro: (len ich ešte raz preliečim proti klieštiku...) To teda nechápu kam mnozí spěcháte s tím léčením. Včelstva mají stále kolečka plodu. Já začnu léčení v listopadu a poslední léčení před vánoci.
Zdeňku: S tím léčením je to ošemetné. Jako začátečník včelař a člen místní ZO ČSV jsem si už hodně vyslechl, např. nebudeš nám to tu kazit nějakýma alternativama, co si přečteš na internetu, to nemusí vůbec fungovat, my máme praxi, ty ne...

Takže je to někdy tak, že nad tebou stojí otrávený mnohaletý včelař a jím jsi tlačen do oficiálních postupů, oficiálních metodik...
Diskuze neexistuje, bo si utnut hnedle zkraje s odkazem na tvou včelařskou nezkušenost. Trochu se to ve mně bije a pomalu se snažím přesunout směrem ke svéprávnému (samostatnému) včelaři...

Ale to jen tak na okraj.
Tak to bych je poslal rychle někam, ale je to i o věku a sebevědomí. Především ale musíš vědět, co je v zákonu a co je mimo zákon. Mimo je především jednotný termín ošetření.
Pridavam se k Ricchiemu, stary vcelare ne vzdy novy kousky naucis. To by se totiz museli chtit vyvijet. Ikdyz i u nas byl na schuzi (na zacatku roku) dotaz, kdo chce lecit Varomedem a kdo klasicky Varidolem. Jenze - pred letem a letnim lecenim jsem rikal do telefonu, ze gabon nechci, ze mam KM, tak jsem stejne gabon dostal Undecided.

V dobrym dekuju za pomoc s lecbou v mych zacatcich, ale rad bych se odvijel jinou cestou nez tvrdou chemizaci vcelstev. Vse se vyviji, i vcelar by se mel vyvijet dal. A ne tvrdosijne byt na postupech/chemizaci 30 let (a vice) zpet.

Chose
@Ricchie: nejprve bych doporučoval doplnit ve Vašem panelu uživatele alespoň základní údaj o umístění včelstev. Při případné diskusi nebo žádosti o radu je dost podstatné, jsou li včelstva uprostřed polabské nížiny nebo v podhůří 570m.n.m. (viz Zdeněk Barnat).
Na fumigaci Varidolem je zatím brzy. Většina včelstev má stále plod.
Pokud by Vás nějaký ,,zkušený" včelař nutil nyní fumigovat, odvolejte se na příbalový leták Varidolu, kde je jasně řečeno, že léčit je možno nejdříve 10.10., ale pouze tehdy, není li ve včelstvech zavíčkovaný plod.
Nemusíte se bát si to zkontrolovat třeba i při nízké venkovní teplotě.
Tini: Díky za názor, máš určitě pravdu. Věk už ale nějaký mám (40 pryč) a snad i nějaké to sebevědomí...Smile
Jenže v tu danou chvíli jsem to prostě nějak nedal, i když jsem byl hodně rozzlobený... teda spíš nasraný. To víš, že mě to pak žralo, že jsem do toho nechal dotlačit.

Nicméně v malé vesnici, v malé ZO se ty věci řeší paradoxně obtížněji. Zkušenost pro příště.

MUDr. Vladimír Šumera: Děkuji za info a radu. Dám na to.
Já jsem náplava, tak možná o to je to jednodušší vymezit lidem mantinely na té malé vesnici.
Je to relativní. Na konci září a začátkem října bylo 20 dní v kuse zima. Před týdnem se začalo dělat teplo. Provedl jsem léčení. Včely byly rozlezlé a plod žádný. V tomhle počasí začnou znova klást a v listopadu je zima a drží se pohromadě, Takže plyn nepronikne ke každé včele. Řídím se operativně podle stavu včel a počasí a příbalový leták mně nechává imunní.
Jarda
(16.10.2019 13:23)pecka napsal(a): [ -> ]Takže plyn nepronikne ke každé včele.
Obavy, že se kouř nedostane ke všem včelám, jsou podle mě zbytečné.
Mám možnost do jednoho úlu koukat skrz sklo.
Když zapálíš pásek tak se vzduch v úlu doslova "začne vařit" jen díky rozrušení včel a jejich reakci.
Aby se kouř nedostal do chomáče, to by včelstvo muselo zůstat v klidu a to se nestane.
U fumigace nejde ani tak o kouř, jde o kondenzát z něj, který obsahuje amitraz a který si včely, kterým ulpí na tělo, roznesou dále.
Zdravím.Podaktorí by radi preliečovali včelstvá aj bez plodu,len nemajú už čo. Myslím že je veľmi dôležité ošetrenie pred tvorbou tzv.. zimných včiel, aby sa zabezpečila zdravá a silná a nepoškodená generácia zimných včiel,trošku sa tým aj znížia vírové ochorenia, tlaky na včely aj aj ostatné pridané choroby. tam bude zrejme gro uspešného prezimovania včiel. Amitraz na dočistenie bez plodu. Tak nejako to bude.
(16.10.2019 13:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]odvolejte se na příbalový leták Varidolu, kde je jasně řečeno, že léčit je možno nejdříve 10.10., ale pouze tehdy, není li ve včelstvech zavíčkovaný plod.

Na to se radši moc neodvolávej páč ani jedno z toho v letáku k Varidolu uvedené není.
Tedy pokud to tam letos nedopsali, letošní příbalový leták jsem ještě nečetl.
Moc se neodvolávej ani na Metodiku kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2018. Připouštějí malou plochu plodu. Teda, pokud to nepřepsali, letošní jsem ještě nečetl.
Nechápu, o čem diskutujete, aplikujte amitraz celý rok. Už můžete, Apitraz, Varidol, Apitraz, Vari........ v medu prý rezidua nejsou a kdyby, tak med nikdo na rezidua nekontroluje.
Nechápu jestli to myslíš vážně nebo jako srandu. Myslím první větu.
(16.10.2019 9:59)Ricchie napsal(a): [ -> ]@goro: a že máš včely ještě všechny, to je fajn, to chci taky umět Smile
To víš, když nám začátečníkům ze tří včelstev jedno padne, dost to prožíváme.
richard podľa môjho názoru by sám včelár mal rozhodnúť ktoré včelstvo "pustí" do zimovania, tie "podozrivé" by mal už pred zakrmovaním eliminovať a nie si komplikovať život na včelnici (lúpeže, vírusy...)
ja viem že pri troch úľoch srdce puká, ale ak nemá včelstvo tú správnu iskru...Confused
predsa lepšie je prezimovať dve zdravé rodiny a urobiť si odložence, než skomplikovať si zimovanie aj u nich...
ale každý začiatok je ťažký...držím palce


(16.10.2019 12:00)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]To teda nechápu kam mnozí spěcháte s tím léčením.
zdenek v čase po medobraní som vložil do úľov ekopol...
to bolo moje liečenie a začiatkom novembra ešte zadymím ...
každý má svoj postup, včelárim v 300m.n.m a zimná generácia včiel by sa liahla poškodená keby som ich nechal bez ošetrenia do novembra/listopadu...
(16.10.2019 14:07)Ivík napsal(a): [ -> ]U fumigace nejde ani tak o kouř, jde o kondenzát z něj, který obsahuje amitraz a který si včely, kterým ulpí na tělo, roznesou dále.
Ja som zase čítal, že je to nervový jed, ktorý pôsobí cez dýchacie orgány. Hlavná bitka s klieštikom sa presúva z jesene do mesiacov jún a júl, resp. ešte skôr. Riziko prenosu VD je v tomto období vysoké. Zatiaľ my zo 60 včelstiev padli 3, dve so zásobami a jedno už aj vyrabované. Očakávam dalšie úhyny, ale už to nechám bez zásahu na prirodzenú selekciu.
Janko, ja som dal Ekopol 2x po sebe a po včerajšom zadymení neviem čo si mám myslieť. Spady v stovkách.
A po Ekopole padal?
(16.10.2019 19:08)Kohout napsal(a): [ -> ]Nechápu jestli to myslíš vážně nebo jako srandu. Myslím první větu.
Já vím, že mi rozumíš.
Referenční URL's