Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vlastni med jim a chutna mi, to samy rodina a kolegum, co jim prodavam svuj med. Snazim se jit cestou mekke chemie, resp zasahovat kdyz je potreba. Ne vzdy to jde, letos jsem resil Varidolem jen 1 holky zlodejky co mely za 24hodin spad cca 3700 broucku po varidolu, dale uz o nicem. Ostatni reseno pri vyssich spadech KM65%, nektere dostanou pokap stavelkou po vanocich.
Vize je bez chemie, jsem na "puli" cesty s mekkou chemii, ale nic neni dokonaly, ani ja, ani vcely. Zvlast kdyz jako mladovcelari (nikoliv vekem) bylo omilano zbav se VD, v lete dej gabon (ikdyby preventivne), na podzim 3x po sobe po 7-10dnech je vykur Varidolem...
P.S. Ty 4VN holky zlodejky zijou, jen si vrni, na varoadne je za tejden 1 vcela bez DWV, spad VD maly desitky za den, muze to bejt uklidu bunek, dneska jako jediny sem tam navrat vcel z tohoto ulu, jako jediny vcelstvo, ostatni totalni klid a ševeleníčko pri poklepu.

chose
Albert nehovoríš dobreCool- Repka ktorá kvitne v októbri a v novembri spraví z prevažne zimných včiel ,,paseku´´ plodovanie,nosenie pelu máličko medu, 3-4 rámikové pokaka..né včelstvá zimujúce na peľi/tam skončili plodovať ak ozaj toho roku skončili.-dookola len samí peľ,k medu nad ním prišli až z jari/. Myslím , že to zelené hnojenie repkou je dobrá vec,len ju treba včas zaorať aby sa včeli na nej nezodrali. Ináč hukot ako na riadnej z jari,medu nič moc ,len zodraté zimné včely....
Tak jsem byl dneska podruhe fumigovat.Část včel mam zeslablých na 3 rámky kdoví co dožije do jara.A tet proč píšu.Rozebral jsem 3 včely a ve všech je plod.oboustraně jeden ramek velikost dlaně.Tak by mě zajímalo kolik tam je varoa.Myslím si ,že to je jeden z duvodu letšních kolapsu,že loni to mohlo být take tak.Kolik včelařu si kontroluje v listopadu plod.Big Grin.Kdo by řekl že v tuto dobu ještě plodují.Příští rok tedy bude asi opravdu velmi zajímavý.Možna ,že se některe oblasti pěkně odvčelí a budou zase pořadne výnosy medu.Big GrinBig Grin tedy ti co jim to přežije
Mým cílem je ošetřovat jen jednou za rok pokapem KŠ, ten zatím plním na 80%. Až ho splním, dalším cílem bude 1x za 2 roky. To ošetření je pro mne důležité hlavně kvůli selekci a výsledek rozhodně odmítám svěřit nějakému sumárnímu ščotu v zimní měli.
Plodování v listopadu je nepřijatelné, takové nemilosrdně brakovat, materiál do oddělků. Až pak brakovat podle ročních výsledků spadu a špiček při okolních kolapsech.
Uhynula někomu včelstva ještě před krmením cukrem,
tj. někdy v průběhu 1 poloviny července ?
= varoáza

Nebo včelstva hynula až při nebo po krmení cukrem?
= nosema
Plod treba vybrať a preliečiť, je to vlastne už len pasca na VD. Tak sa to dá urobiť už v septembri - každých 10 dní + kyselina. Ak včely nepadli doteraz, tak VD je už len "investícia" do dalšej sezony. Fyzicky včelám už neuškodí a vírusy sa začnú odpočítavať zase až v septembri.
Je rozdiel v zootechnike komerčného včelára, ekovčelára a výskumníka. Preto tie drobné nedorozumenia.
Letos na to zatím nejsou love, ale další rok budu kupovat oxavap nebo podobnou hračku na ošetření včelstev kyselinou šťavelovou. Líbí se mi ošetření za 20 sec. úl.
https://oxavap.com/product/provap-110-si...aporizer/,
Nejspíš za rok budou i lepší hračky na tomto principu na trhu.
skoro bych řekl, že je to výrobek od Aleše Oharka, jen o pár tisíc dražší
http://oharkovi.com/index.php/vcelarst/4...rovac-230v
Dík za odkaz. Je to na oko stejné Big Grin
(23.11.2019 12:59)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(23.11.2019 10:59)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Milane, zvaž, jestli není spíš chyba v tvém způsobu včelaření. U nás na jižní Moravě máme podobné počasí, ale moje včelstva už mám většinou delší dobu zcela bez plodu. Např. 21.11. jsem hledal matky v 25 včelstvech: 20 x zcela bez plodu, 3 x poslední buňky vybíhajícího plodu, 2 x po cca 2 dm plodu včetně larev. Ty poslední dvě ukazují, že je pořád co zlepšovat (brakovat). Asi to bude taky tím, že už chovám jen Vigorky. Přemýšlej o tom, jestli chov super plodných matek a obřích včelstev není v dnešní době slepá ulička?

Ahoj Broňku. Sám víš, kolik dá standartní včelstvo jarního medu - to je jen podněcovací snůška. Sám bys byl rád, kdybys měl moje včelstva v tom voj. prostoru, kde je snůška jen na jaře .Wink Problém není v mém včelaření ani v rojových matkách....problém je v neprofesionalitě našich "zkušených"zemedělců! Já měl všechna včelstva k. 5.9. bez jakéhokoliv plodu. A bylo by to tak i dál, kdyby to kvetoucí zelené hnojení bylo zavoraný. Když máš 28.10 přínos na váze cca 2,1 kg tak co s tím chceš dělat. Jestli si na MZe nebo ti farmáři s hovnem hlavě myslí, že je to včelám prospěšný a ještě za to dávají dotace, tak je na čase úředníky z Mze poslat do provozů....třeba ke kravám a na MZe dosadit nějaký dojičky, protože to nikdy nemůže bejt horší než to je. Vlastně může....protože ty krávy, který by ti úředníci "ošetřovali" by nejspíš začaly hynout!

Milane, pokud ti včelstva plodují v listopadu, je chyba v genetice tvých včel. Změna klimatu a zemědělské praxe ty nevhodné geny jen pomáhají odhalit. Nahodilé snůšky v říjnu a listopadu taky mívám, ale včely nesmí startovat plodování na první našlápnutí. Chováš plodné typy a tak to musíš kompenzovat vyšší pracností, tj. klíckováním matek nebo likvidací plodu.
(24.11.2019 16:56)patko79 napsal(a): [ -> ]Stačí tri kliknutia a vieš moje meno, ak nie, Tvoj problém. Toto nie je zoznamka, tak láskavo k veci. BEZ PEŠIAKOV NIE JE KRÁĽ. Obhajuješ neetické skorumpované jednanie jednotlivcov, nič viac nič menej. Ak bude povolené vraždiť, budeš vraždiť? Na všetko potrebuješ zákon, predpis, liňajku??? ja teda rozhodne nie.

trochu pokory a hlavně ten co pracuje v továrně na pesticidy je taky vrah, zajdi za zemědělcem a pokus se s ním domluvit po dobrém po zlém, pokud tento problém máš nebo jenom trolíš.Wink
Já ho mám a pokusil jsem se dohodnout s agronomem, byl vstřícný a vysvětlil mi, že problém je v systému dotací a né v pěšákovy.
Uprav si jméno uživateleBig Grin

(24.11.2019 15:59)Peter Veliky napsal(a): [ -> ]A co proto děláš , aby se to změnilo, jak můžeš kritizovat práci zemědělce, když děláš v jiném oboruAngry
Životní náklady nepočkají a jsou to jen lidi, ale můžeš za ním zajít a pomoct mu to zaorat.
Nechápem, čo týmto chce pán Šimonovský povedať. Veď to nemá žiadnu logiku. Je potrebné si uvedomiť, že nikto tu nekritizuje traktoristu alebo živočichára, každý má na mysli majiteľa alebo toho, čo sa ženie za ziskom a dáva príkazy, na úkor nás všetkých, ale hlavne budúcich generácii. A samozrejme to zastrešujú podplatení politici. Ja osobne by som dal pôdu na rozbor pred poľnohospodárskymi prácami a po nich. Ak si pôdu otrávil, tak dostaneš pokutu a nie dotáciu. A ešte nech mi pán Šimonovský prezradí ako to môžu zmeniť bežní občania alebo aj včelársky zväz? Petíciou- každý ju má na "háku", protestami, tie tiež majú na "háku". Ale je tu jedna možnosť, skúpiť všetku pôdu v Čechách aj na Slovensku a nikoho na ňu nepustiť.
[/quote]
Jen pro tvoji informaci v ČR rozhoduje svojí pozicí ČSV jak se budou administrovat rozdávat včelařské dotace to jsou věci, ale bohužel to je všechno.
Myslím, že pokud by se povedlo nastavit dotace pro zemědělce tak, že se budou rvát o setí a budování biopásů, tato vize by mohla být spojovací prvek mezi včelaři.Idea
Ano i ty můžeš zkusit propojit včelaře na Slovensku za lepší pastvu přeji ti hodně úspěchů.Big Grin
Je zaujímavé, koľko úsilia a času venujú niektorí europoslanci na to, aby sa zaviedlo poľnohospodárstvo s ľudskou tvárou - str. 29:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/...LL&from=EN
Zmene bránia práve europoslanci, ktorých sme volili. Môžete sa ich opýtať prečo a nech to verejne a povinne vysvetlia národu bez hrozby dlažobných kociek - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1044...olecnost/?

Vlákno je Nemoci a škůdci všel, kam ich zaradiť ? Smile
Milan, asi takto. Pokiaľ mali družstvo v mojom okolí pod palcom domáci, tak sa nikdy nestalo, žeby som videl postrekovač za bieleho dňa v kvitnúcej repke! Lenže to bol ešte PÁN agronóm, ktorý pred tým, ako išiel striekať napr. proti bliskáčikovi, tak do toho poľa najskôr išiel, či striekať vôbec treba. Dokonca mi vždy zavola, hoci nemusel, že nechoď tam ešte zo dva dni, striekali sme v NOCI. Teraz to má pán Boh vie aká spoločnosť, agronóm tam už nepracuje a nový leje do polí čo to dá.
A áno, ten čo pracuje v továrni na pesticídy je tiež podľa mňa vrah, možno si to neuvedomuje, alebo len tiež vidí zisk, ale dobehne to aj jeho, bohužiaľ nás spolu s ním.
A že je zlý systém v dotáciách? To ako oprávňuje toho agronóma likvidovať na poliach všetko živé???? OK podľa Teba áno, podľa mňa nie a platí, čo som napísal pred tým. Žiadnymi báchorkami o systéme ma nepresvedčíš. Systém nepostrekuje, systém to len umožňuje. Postrekujú ĽUDIA. A je plno príkladov, že sa to dá aj inak. Jeden máš v prvom odstavci.
Neviem, čo obhajuje pán Šimonovský, stratil som v tom prehľad. Raz obhajuje traktoristov, potom robotníka , ktorý vyrába postreky, spomenie aj ČSV a nakoniec dotácie. Netuším, kde bola reč o spojení včelárov za lepšou pastvou. A kde majú byť budované biopásy? Na kraji poľa, medzi poliami alebo v strede? Budú presne tak otrávené ako aj polia. Táto debata je mimo tému, ale sem-tam spestrenie nezaškodí aj keď sa melie dva na tri.
Včerejší schůze ZO a výplata dotací...následně diskuze...vystoupil včelař, kterému padla již většina včelstev na včelnici...příspěvek o tragédii všude kolem. Jedna zajímavá zkušenost: byli jsme osloveni, abychom větší úhyny hlásili na veterinu. Přesně tak to udělal další včelař, kterému pak krajský veterinář volal a řekl mu, ať ho neobtěžuje, že určitě špatně léčil a že přijede a vysolí mu pokutu za nedodržení metodiky léčení a za týrání zvířat....takže asi tak pomáhá veterinaSmile. Jinak se pak včelaři lehce pohádali, kdo může za úhyny, byli asi 3 tábory...Nosema ceranae...nezvládnutá varoáza a vosySmile
Obdoba. A na virózy téměř nikdo nevěří, jen že je to výmluva, že si dostatečným a častým léčením nedovedou poradit varoázou.
Chcel by som mať varoázu spred 10 rokov. Liečebný spad v septembri 2000 VD a v novembri 800 a včely na jar priniesli med. Ale vtedy boli klieštiky o polovicu menšieBig Grin
A osy tiež, vesmír sa rozťahuje.
(24.11.2019 10:40)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Zemědělci a totéž lze říci i o včelařích v drtivé většině nemají o ekologii páru. Mají své zaměstnání a to dělají tak, aby měli vysokou produkci a vysoký zisk. Mnozí z nás chodí do práce s vůbec nepřemýšlí o tom, k čemu plod naší práce slouží a jaký to má dopad na životní prostředí. Milan tu příčinu přece jasně definoval, ano, je odpovědný stát, politici ANO a v našem případě zcela jistě vedení ČSV.

Nedělej lacinou propagandu, že za něco můžou politici ANO. Tohle co se děje je problém daleko větší. Říkejme radši úředníci ministerstva....a netahejme do toho politiku.
Po "revoluci" bylo nadšení, že se dostanou na odborná místa odborníci. Bohužel....Místo toho vznikl trend obsazovat odborná místa "vysokoškolsky vzdělanými", a znovu, bohužel....je uplně jedno, jestli člověk odpovídající za nějaký odbor zemědělství má VŠ humanitního směru. Nevím, jestli je pro práci v zemědělství výhodné mít člověka s vzděláním sociologie.... Ale třeba jsou otázky vzdávání úcty mladších krav starším, nebo otázky soužití černostrakatých s červenostrakatýma taky důležité, ale takový člověk většinou neví jak vypadá včela a všeobecně "zvíře" a vědět něco o ošetřování - to by byl nadstandart.
A zemědělci?....Dnešní moderní zemědělec z velké části nerozezná ječmen od pčenice, ale ví uplně přesně, jak vyplnit žádost o dotace. A dnešní prend obhospodařování - 2x za rok zmulčovat louku, a prachy z dotací se jen hrnou. Pokud se toto všechno nezmění - včely nemaj šanci.

(25.11.2019 0:26)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Milane, pokud ti včelstva plodují v listopadu, je chyba v genetice tvých včel. Změna klimatu a zemědělské praxe ty nevhodné geny jen pomáhají odhalit. Nahodilé snůšky v říjnu a listopadu taky mívám, ale včely nesmí startovat plodování na první našlápnutí. Chováš plodné typy a tak to musíš kompenzovat vyšší pracností, tj. klíckováním matek nebo likvidací plodu.

Já vím co s tím... už to nějakej pátek dělám Big Grin...likvidace plodu. Nebudu riskovat, že klíckováním přijdu o matky.... Jen snad , že 14 dní přínosu pylu a nektaru, a teploty okolo 15°C nejsou "startování na první našlápnutí". Podle mě ty včely mají evidentně březen.Dodgy
Včely se řídí podle slunce a slunovrat ještě nebyl.Big Grin
On totiz neni Bio pas jako Bio pás,nebo na zelený hnojení.Mne zastavilo rozplodovani vcelstev vetsi vzdalenost,velkej vitr.Mit vcelstva bliz ty svazence nebo vykvest o 14 dnu drive byla to tutovka.Pred Kolínem je davno kvetouci porost hořčice kam jen oko dohledne.Standartni Bio pás je OK ale nasete hnojeni na zeleno je a bude velkej problem a je dalsi minusem do prezivani vcelstev to vubec neni o genetice vcel nebo podobně,to je o tom ze je neprirozene mit v Říjnu desítky hektarů medonosnych rostlin v doletu a KAŽDÝ včelstvo na to zareaguje tak jak mu veli prirozenost a to je plodovani.Staci ze je dostatecna teplota,nefouka studeny vitr a blizkost snusky Pak bych rad videl vcelstva u kterych je denní prinos kilo a vic jak se nerozploduji.Je tu novy trend a to ten že hořčice pod 10° moc nemeduju at ji je kolik je ale kdyz je dele teplota vyšší je doslova obalená včelama.A vysoke trploty budou castejsi a tohle bude do budoucna dalsi velkej problem.
Referenční URL's