Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Misoka napsal:

Já nevím jestli si to uvědomujete, ale v podstatě píšete, že v našem medu jsou chemické jedy, tak pak by jsme i my měli přestat med jíst a nedej bože ho dokonce prodávat?!!!

Jen bych ještě dodal: "Nemáte ten dojem, že pokud včely neumějí přežít na medu, že je něco špatně???"
[/quote]
-------------------------------------------------------------------------------
To nieje len problem medu,ale všetkých potravín..my ako včelári len prví vidíme aký je to prúser,včela je citlivejšia ako človek..ja osobne repkový med dávam radšej zožrať kvasinkám nez ludom..

(14.11.2019 21:53)goro napsal(a): [ -> ]Gusto maroš nepoužíval tvrdú chémiu, liečil hlavne KM a 400 rodín pošlo...

Nemyslel som to tak že kyselina je samospásna proti úhynom..ale tak,ze v agrárnej krajine,kde postreky otváraju vstup napr pre ceranae alebo aj bohvieco iné,tak kyslé prostredie evidentne blokuje rozvoj tychto patogénov.. Maroš je mimo primárneho tlaku agrochémie..neviem co sa unho stalo..tych faktorov moze byt viac a uhyny na horach nemusia mat rovnake pričiny ako v nizinach..
(15.11.2019 0:41)Frank napsal(a): [ -> ]U mňa bieda. Z 11 včelstiev žijú ešte 3, aj tie sú slabé.
Minulú zimu som v novembri doliečoval aerosokom M1, tento rok som po prvom vytáčaní 10.6 preliečil KM- slabý spád niekoľko kusov, po 2 dňoch som znovu naložil medníky. Po druhom vytáčaní 16.7 som hneď preliečil Varidolom, spády veľké - od 100 do 1500 klieštikov, rámiky hojne zaplodované. Hneď som zakŕmil 2x po 10 l cukorného roztoku. Prvú várku zobrali za 4 dni, druhú za 6 dní. Asi 4 včelstvá už druhú várku nedobrali . V septembri preliečené druhý krát Varidolom - spády 50 - 100 ks.
Všetko vyzeralo v poriadku, zvyšných klieštikov som plánoval doraziť v novembri. Dnes sú úle prázdne, pár včiel spadnutých na zasieťovaných dnách. V každom úli plné rámiky zásob.
Tento rok som prvý krát nevyrezával trúdie rámiky, zdá sa mi, že to nemalo výraznejší účinok. Každý rok dezinfikujem vždy inú tretinu nástavkov a rámikov 5 minút v 190 stupňovom parafíne. Doteraz som nemal úhyny pred zimou, v zime od 0 do max 20 percent.
A teraz babo raď!
Tradičná metodika dodržaná a napriek tomu úhyny - takých prípadov sú tisíce. Huh
Maďari likvidujú VD kobercovo, klieštik to nemôže prežiť - napriek tomu úhyny 60%.Huh
Naše veštenie z gule včelárovi nepomôže. O dalších 10 rokov bude stačiť 20 VD na úhyn ? Huh
K Marošovi - o úhyne rozhodol len jemný detail, ale aký Huh
Kyseliny narušia úľové prostredie. Cez sezonu ho včely obnovia, ale na jeseň a v zime sú menej aktívne , preto tento zásah mimo sezpny nepožívam. Ale je to len moja domienka Huh
VD je len katalyzátor, problém je niekde inde. Naše skúsenosti a "tutofky" príčin úhynov sa navzájom vylučujú a sme bezradní. Bez podpory labákov a výskumu sa k pravým príčinam nedostaneme. Naše dohady sú nepotvrdené = kecy.
O komunikácii včiel toho vieme málo, ale práve dokonalú hierarchiu včelstva obdivujeme. Prečo veleryby páchajú samovraždu a vrhajú sa na pláž ?Huh
(15.11.2019 0:41)Frank napsal(a): [ -> ]U mňa bieda. Z 11 včelstiev žijú ešte 3, aj tie sú slabé.
Minulú zimu som v novembri doliečoval aerosokom M1, tento rok som po prvom vytáčaní 10.6 preliečil KM- slabý spád niekoľko kusov, po 2 dňoch som znovu naložil medníky. Po druhom vytáčaní 16.7 som hneď preliečil Varidolom, spády veľké - od 100 do 1500 klieštikov, rámiky hojne zaplodované. Hneď som zakŕmil 2x po 10 l cukorného roztoku. Prvú várku zobrali za 4 dni, druhú za 6 dní. Asi 4 včelstvá už druhú várku nedobrali . V septembri preliečené druhý krát Varidolom - spády 50 - 100 ks.

Tohle mě nepřekvapuje. Letos při druhém braní medu ( konec června) se mi tam dostal rámek s kolečkem plodu z medníku, tak jsem se podíval přes zářivku a viděl jsem kompletně zamořený plod. Jenže jsem nevěděl ze kterého včelstva tento rámek byl, takže jsem všem vytáčeným na domácím stanovišti dal formidoly na 4 dni.
Zatím vše žije. Ale těch roztočů tam letos bylo mraky a myslím si, že kdybych vytáčel až v srpnu jako jiné roky, včely bych neměl, ti co čekali na medovici mají včelstev většinou už málo.
(14.11.2019 20:19)milan.hula napsal(a): [ -> ]1) Když už se včely loupí...cukrem krmená Nosematická včelstva
2) Na dně úlů hynou matky na Nosemu...
3) Do zbývajících zatím "zdravých" včelstev odnáší Nosemu z včely z loupeže, tak zimování na medu nepomůže....

Pomůže jedině pořádná z e j m a, ale ta letos nebude...Wink

Když už je v okolí co loupit...
Mohlo by pomáhat, kdyby naše včely neměly tendence loupit (dané jak geneticky tak ošetřováním) a bránily se zalétávání cizích včel.
Taková včelstva zřejmě nyní mohou lépe přežívat po těch úhynech způsobených ... (... viry?, NC?...).
Pánové, přečtěte si pozorně celý příspěvek č. 823.

Je zde velice jasně popsána situace, kdy včelstvo padá a je tam 50 – 100 ks VD (pak mohou být i viry).

A druhý přispívající v tomto článku potvrzuje jak je krátkodobé ošetření v tu dobu neúčinné.

V tom příspěvku je vše co potřebujete vědět.
co je tam ? že přeléčil Varidolem 16.7 ? při zaplodovaných rámcích....

k té medovici,já "vytáčel" cemenťák právě v srpnu a fčele mám všechny/zaklepu na dřevo/....
(14.11.2019 22:33)M+M napsal(a): [ -> ]zdechlo,pošlo ...to už je na mne fakt moc...

Je mi ľúto, že slovenčina spôsobila vo vás nepríjemné pocity, ale slovenské slovo "pôjsť" nie je ako u vás synonymom slová "zdochnut"...Blush

U nás je synonymom slová prestať žiť, zomrieť, uhynúť...
Tajovský - "Na jeseň Strakuňa uhynula." - krava "pošla"
Bednárik :" Tvojmu otcovi uhynula žena."...pri cholere "pošlo" veľa ľudí...

Zrejme nepotrebujete citovať slovenský slovník synoným pre slovo "umrieť", ale ak by ste ho otvorili, nájdete tam výraz "pôjsť"....

Neuvedomil som si že u vás slovo "pojít" je chápané ako synonymum slová "chcípnout"....
Tak sorry, pardon, prepáčte...Blush


Teda ak na Slovensku včielky "pošli", tak to nie je tak vulgárny výraz ako u vás...
Budem si dávať pozor a polepším sa a dúfam že už nikomu včielky nehynú, aby sme v spojení s nimi nemuseli používať žiadne slovné spojenia (ani české ani slovenské)
Letos se mi potvrdilo, ze vcelstva ktera vyrazne zeslabla, mela i male spady VD. Myslim ze jak odchazi vcely mimo ul, odnesou sebou i roztoce na sobe a v zeslablem vcelstvu jich tak zustane pomerne mene. Navic v zeslablem vcelstvu je minimum plodu a vetsina VD je tak na vcelach. Po fumigaci pak mame nepochopitelne vysledky - z jednech vcel obrovske spady a vcely OK, vedle ul mnohem mensi spady a vcely zdecimovane... Holt kde nejsou vcely neni ani VD, ale predtim tam urcite byl a ne v malych poctech...
Ale všichni co jim to pomřelo budou tvrnit néé néé u nás to nebyla varoáza mi to máme záhadný viry ,postřiky,nosemu a ještě máme špatnou vodu.
Stejně laciné je tvrdit, že varroáza. Ta je nepochybně ve všech včelstvech stejně jako vzduch, vosk, propolis ....
To je nápad! Voda už je v podezření, já obviňuji vzduch znečistěný spalováním fosilních paliv.
Nebo už to má ve své práci pan Peterek?

Smile
Tak mě napadá, co vlastně Honza Peterek tvrdí v globálu špatně?

On tvrdí, že si myslí, že tu je max 1% včelstev, která by se dokázala vypořádat se současnými patogeny.
My jsme tu 30 let poslouchali, že taková včelstva nejsou žádná.
Víme, že včelí populace ponechané přírodnímu výběru se s tím dokážou vypořádat.
To on tvrdí taky.
A varuje, že jim to svým přístupem kazíme, a pokud svůj přístup nezměníme, že tu žádná včelstva k přežití nebudou.

Nemá pravdu?
Myslím, že je již skutečně nasnadě, do jaké fáze přemnožení se VD letos mohl někde rozmnožit (vzhledem k startovacímu počtu). To je hrozba pro okolí. Někde ta kulminace nastala velmi brzy a když se přidaly viry, tak si i relativně málo nakažená včelstva přinesla ten „moribundus“. Takové včelstvo bez účinné ochrany ze strany včelaře, nemá šanci přežít. Včelař má jedinou možnost, jak virům bránit – dlouhodobou kyselinovou clonou. Ta proti virům účinkuje, pokud se nasadí včas. (to zde píšu pro ty co to chtějí akceptovat)

To nám to bezstarostné „léčení“ Varidolem a zase Varidolem už nějak nefunguje, že. A když se k tomu přidá příroda s možností dlouho a nepřetržitě plodovat, tak český zklamaný včelař vidí hned „moribundus“. I včelaření má svá pravidla, která se získají až praxí.
(14.11.2019 16:07)Misoka napsal(a): [ -> ]Já nevím jestli si to uvědomujete, ale v podstatě píšete, že v našem medu jsou chemické jedy, tak pak by jsme i my měli přestat med jíst a nedej bože ho dokonce prodávat?!!!

Jen bych ještě dodal: "Nemáte ten dojem, že pokud včely neumějí přežít na medu, že je něco špatně???"
Dobrý den
Nepíšu tady o tom ,že v medu jsou jedy !
Byla tady uváděna domněnka ,že za úhyny může být způsobeny krmením cukrem nebo špatně připraveným cukerným roztokem.Tím ,že včely odcházejí i na medu bych tento předpoklad u sebe vyloučil!
Domníval jsem se ,že tato formulace je jasná-(V příspěvku 655 popisuji ,že padlo i včelstvo připravené na zimu jen a jen na medu. Tak bych řekl ,že cukr nebo invert se může vyloučit.(a VD spad 42 kusů po 1 .VARIDOLU)).Jak je vidět byl to omyl.
A k tomu "ještě bych dodal" to je výborný postřeh. A v tady ne těch cca 40 stránkách se většina včelařů snaží přijít na to co je špatně.To je skvělé.
MK
Píšu do tohoto vlákna, protože si myslím, že to s úhyny souvisí a toto vlákno na rozdíl od jiných budí větší vášně.

Domníval jsem se, že když tady na každé straně v tomto vlákně někdo poukazuje na přemíru pesticidů což je jedna z příčin úhynu včelstev, že účastníci fora ( je jich registrováno skoro 10.000 ) trochu zacvičí s tou peticí ornitologů a myslivců. https://birdlife.cz/petice-za-krajinu/

Dnes končí a tak jsem se naivně myslel, že budou mít i včelaři zájem na změně. Hlavně když se jim po zavedení stanovišt v LPISu zemědělci evidentně vysmívají tím, že většinou už postřiky ani nehlásí, v lepším případě hlásí jednorázově postřiky od května do října. Já třeba letos už nedostal ani jeden mail a to mám na jednom hlášeném stanovišti v doletu několik plodin, kde se chemie používá. A ještě na to berou dotace, které vezmou vám z kapes. A čím bohatší zemědělec, tím víc drancuje a tím víc bere dotací. A likvidují tím malé zemědělce, kteří tvoří pestrost naší krajiny ale musí k tomu chodit do práce aby se vůbec uživili. A když to už ti malí nezvládají, věnují z nouze pozemky do užívání těm velkým firmám, které vlastní náš milovaný předseda vlády a agrární klika podobných megalomanů / např. i oslovovaný ministr https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Toman_(1960) . A těm zas přibudou bezpracně další dotace, za které si koupí pěknou pekárnu nebo masokombinát, co vám prodá výrobky z jedovatých polí. A vy se tady pak vysmíváte lidem, kteří se snaží něco změnit a dělat to jinak a postihne je neúspěch. Viz příspěvky na nedávné úhyny u ekovčelaře.

Nejste-li schopni ani vyplnit minutový formulář, pak si nezasloužíte nic jného než ty slibované "levné" potraviny plné zdravých pesticidů a naftu která vám zas..e motory.

Těm skoro 1000 kdo od včera či i dříve svůj hlas přidali děkuji. M.M.
(15.11.2019 13:43)Radek Krušina napsal(a): [ -> ].....................................
Nemá pravdu?

To bych taky rád věděl. Kdo to ví na 100%?
Docela by mně zajímalo,kolik z vás se zamyslelo nad tím,že v přírodě už není ani to 1% včel co to zvládnou.Že přírod je už tolik změněná a narušená,že jsme zrovna u toho kdy vymíra a vyhyne další živočišný druh díky lidské činosti a nenažranosti tohoto tvora co má dojem a rád se dělá pánem všeho..
Kde berete tu jistotu,že se včela postupem času nezařadí na seznam 782 vyhynulých živočichů.A skoro 50% z toho vyhynulo díky působení člověka,větší část sice na zavlečení nepůvodních druhů..

Co když je to právě naopak a v přírodě má včela vymřít a člověk jí částí populace udržuje ještě jakž takž naživu..Vše má dvě strany mince.......
(15.11.2019 14:38)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(15.11.2019 13:43)Radek Krušina napsal(a): [ -> ].....................................
Nemá pravdu?

To bych taky rád věděl. Kdo to ví na 100%?

Na 100% to neví nikdo.
Ani věda už nemá asi ty ambice.

Jde o to, která hypotéza spíš vychází z faktů.

Kdo hledá cesty jak zachránit to, co už tu dávno nemělo být?
A kdo hledá cesty, jak najít a rozmnožit to, co má smysl přežít?
(15.11.2019 13:43)Radek Krušina napsal(a): [ -> ]Tak mě napadá, co vlastně Honza Peterek tvrdí v globálu špatně?
On tvrdí, že si myslí, že tu je max 1% včelstev, která by se dokázala vypořádat se současnými patogeny.
My jsme tu 30 let poslouchali, že taková včelstva nejsou žádná.
Víme, že včelí populace ponechané přírodnímu výběru se s tím dokážou vypořádat.
To on tvrdí taky.
A varuje, že jim to svým přístupem kazíme, a pokud svůj přístup nezměníme, že tu žádná včelstva k přežití nebudou.
Nemá pravdu?
Brojlerismus tady byl přemílán nesčíselněkrát. Naštěstí tu jsou tři tábory. Brojleristi, salámisti a pak ti, co se snaží rozchovávat vitální včelstva. Brojlerismus je největší brzdou. Chovatelé trpí mylnou představou, že včelstva, co jednou dají o 50% víc medu a pak zdochnou, se vyplatí. Měl by si produkční včelař závislý na medu dělat bilanci za deset let.

Dol je nyní v prekérní situaci. Má pod palcem chovatelské sdružení a včela kraňská z jejich chovů to nedává. Dělají dobrozdání k POR o vlivu na včely a chemické lobby je živí. Sami produkují syntetické akaricidy, které přestávají fungovat nebo nekapají. Jsem zvědav, jakou novou diagnózu v souvislosti s hromadnými úhyny vymyslí a jak na ni napasujou zimní měl.

Vy všichni, kdo máte úhyny jste jistě měli v zimní měli spoustu roztočů a pak jste odbyli přeléčení, že?
(14.11.2019 23:06)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Pro Misoka
Jen bych ještě dodal: "Nemáte ten dojem, že pokud včely neumějí přežít na medu, že je něco špatně???"
A Vy pane kolego ten dojem nemáte?
JK

Já ten dojem mám, že pokud nepřežijí na medu, že je něco špatně. U mně naštěstí přežívají na medu. Otázkou je, co je špatně? Chemie ve snůšce nebo přešlechtěné včely, co už neumí trávit med?
Hoj,
tak jsem se podival dnes to vcelstva, ktery ma 100-150 spad VD za den, ted uz se to snizil, za 4 dny jsem napocital 370 VD na podlozce. Desily me mrtvolky na dne, vicemene to spise vypada ze vytahuji poskozene/nedovyvinute vcely z bunek. Znamky DWV. Plod na 4 ramcich, kazda matka obsadila 2 ramky (obrazne receno). Na vcelach rychlym pohledem bez klestika, ale na vytazenym plodu neco je.
Plod (uzavreny) jsem s omluvama a tezkym svedomim rozkrabal, zejtra pokapu stavelkou. Protoze kdybych cekal na Vanoce (vloni mely plodovou pauzu az na Vanoce) , ony by se jich dockat nemusely. Ikdyz se zda, ze se to naucily resit (sorry Jirko Smile ).
Ted klidne do me.
Chose

Pohled na 4VN zlodejky, toto je VN, kde plodujou.
[Obrázky: 2019-11-15-15-33-11.jpg]

Plast s mladou kladouci matkou, dost otevrenyho plodu.
[Obrázky: 2019-11-15-15-35-55.jpg]

Plast se starou matkou, tez ploduje.
[Obrázky: 2019-11-15-15-37-00.jpg]

Plod vytazeny vidlickou:
[Obrázky: 2019-11-15-15-38-12.jpg]

Toto jsem vymetl z podmetu pred rozebiranim vcelstva.
[Obrázky: 2019-11-15-16-47-25.jpg]
Referenční URL's