Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Lempl zůstane lemplem se zkouškami i bez. (to je stručně, jasně, výstižně)
Proto raději nebudeme školit nikoho, aby těch lemplů bylo pro jistotu víc.
Ty zkoušky jste si tu podsunuli sami. O ty nejde, jde o dostatek dostupných a kvalitních školení a seminářů.
Miroslav Vochozka

Přesně!

Tom.50

Když já bych s Váma i souhlasil. Člověk, co chce začít včelařit, by se opravdu měl nejprve vzdělat a poté chvíli koukat pod ruce někomu zkušenému. Jenže, slovy klasika: Dej blbci funkci a vymyslí lejstro. Toho bych se bál. Kdyby se to mělo srovnat s tim rybařenim, tak: Jednou za rok by si člověk kupoval povolenku pro svou oblast a na konci roku by ji odevzdával s vyplněnou statistikou - tedy něco, co se dnes již dělá, jen by člověk krom příspěvku do svazu nově kupoval povolenku na točení medu a provozování včelaření. Dále by, na základě složené zkoušky, měl včlařský lístek, který by (teď si nejsem jist, jak to je) jednou za 3 nebo 5 let musel někde obnovit. Navíc by do svazu platil příspevěk navíc, nebo by se účastnil brigád v místní ZO při rekultivaci krajiny a výsadby pro včely užitečných rostlin - čímž by ale dělal práci za zemědělce a vlastníky neudržovaných pozemků. .....Tedy taky nic moc stav.....Jinak souhlasím, včelař by se, nejlépe sám, měl vzdělat a ve vlastním zájmu nějaký čas koukat sousedovi pod ruce.

Tom.50

Pardon, myslel jste jen tu zkoušku. Špatně jsem to pochopil. V tom případě souhlasím.

Omlouvám se za odbočku k úhynům. Klepu na dřevo, já mám zatím 100% stav. Včera vše lítalo. Kolínsko.
Minimálně bych zavedl nějaký základní test při žádosti pro začínající vcelare. Ale že to tak není je chyba kraje. Začínají tak vcelarit lidé, kteří by bez příspěvku vcelarit nezačali, nemají k tomu žádný vztah. Pak se tě ptají co je to ta mezistena a co má se včelami dělat. Teď jsem se jednoho z nich ptal jak to vypadá se včelami. V jejich obci úhyny skoro 100 %. Prý se ještě nedíval.
Liberecký Kraj požaduje u žádostí o dotaci pro včelaře,u nových včelařů,doklad o školení.
Jistě víte, že příčin kolapsů je hodně! Souhlasím i z předchozími příspěvky, ale začněme psát, jak jim předcházet. Nestačí spoléhat jen na dobrou kondici včelstev z jara. Doba plodování včelstev se prodlužuje, což velice nahrává množení VD. Životní prostředí je čím dál více proti včelám. Na každém stanovišti je zodpovědná osoba za zdravotní stav včelstev majitel nebo chcete-li včelař. Pokud se mu situace vymkne z rukou, tak si musí přiznat, že zdravotní stav nezvládl. Měl by sám najít příčiny a ne objektivní, ale skutečné. Začít sebevzděláváním, protože bez porozumění vzniku příčiny, nelze se posunout dál a vězte, že na každém stanovišti může být problém jiný. Bezradnost z toho televizního příspěvku opravdu vyzařovala. O loňském medovicovém roku jako o Danajském daru taky nic. A přitom se domnívám, že za mnoha úhyny mohla též NC. Mluvilo se více o virech, avšak jak mírnit tyto dopady se jaksi také mlčelo. Souhlasím s tím, že roztoč ovlivní zdravotní stav včelstva natolik, že otevře cestu virům či NC dokořán. Pokud toto včelaři pochopí a správně zareagují, bude to velký krok k nižším úhynům. Včelaření je opravdu náročnější s příchodem VD, jak v závěru poznamenal doc. Přidal a toto si převážná většina ne jen starších včelařů neuvědomuje.
Vraťme se k problémům s úhyny.
Včera běželo Nedej se! v TV a Jarmila říkala,že úhyny nemáme.
Pavel Holub: Do kamene tesat. Vidím, že se tu více lidí bojí o své peněženky a o včely jde až na posledním místě...
Jarmila toho nakeca.K "ridicaku" na vcely zminka v MV 3/2020 kde na dotaz "Mel by byt chov vcel spojeny s povinnym zakladnim kurzem?" odpovida reditel Odboru statni spravy lesu,myslivosti a rybarstvi MZe ing.Martin Zizka "MZe v soucastne dobe neuvazuje o zavedeni povinnych zakladnich kurzu pro chovatele." MV 3/2020 str 23.
Nepochybuju o tom,ze soucastne dotovani prednasek je u valne casti prednasejicich pouze parazitovani na dotacich.Je lepsi si pozvat nedotovaneho a radsi prednasku zaplatit.
Novacek v ZO u nas dostane patrona na rok,aby mu vse ukazal,vysvetlil,vzdelavat se musi chtit sam.Blbec muze mit klidne titul,porad je blbec a nikdo s tim nic nenadela.
Tak sláva je to jasný,kdo měl uhyny tak tam měl desetitisíce roztočů a nevšiml si toho. Před kolapsem tihle chytří roztoči emigrovali. Kam? Mějte na mysli Maďarsko. Tam tak hubili roztoce po cely rok až měli 50% úhynů celoplošně.
Nevsiml si (spadu) nebo si proste vcel v kritickym obdobi nevsimal ?


Chose
Ak niekoľko sto klieštikov spôsobí úhyn v teplej jeseni, tak je zbytočné likvidovať klieštika na 0 v zime, ale až k slnovratu. Na rozmnoženie a poškodenie zimnej generácie bude mať menej plodových cyklov a v čase rozvoja v apríli, máji a júni sú vzájomné krivky rozvoja VD a včelstva v prospech včelstva. Plodová prestávka v júni resetne včelstvo.
No a jak na tu plodovou přestávku? Prostě zlikvidovat všechen plod? Nebo klíckovat? Nebo.....?
Buď odstrániť plod alebo klietkovať v duplexných izolatoroch okolo slnovratu alebo v tých malých klietkach koncom septembra ale to je už trochu neskoro na ochranu zimnej generácie. Tiež mať rozptýlené včely v krajine, pokusy z Nemecka ukazujú že ideál je mať včely 70 metrov od seba a chovať to co prežije s dôrazom na dôsledné letné ošetrenie a ostatné je na nich plus sledovať spády. Ak je niečo choré/divné tak bez milosti zrušiť a na jeho miesto dat odlozenec ale nikdy nespájať. Takto som to pochopil. Tiež počítať so stratami pri klietkovani aj do 15 % pri suchom a teplom počasí v lete. Čím normalnejšie leto tým nižšie straty.
Tak toto by byl absolutní konec včelaření tak, jak ho známe několik století, když by měla být jednotlivá včelstva od sebe vzdálena 70 metrů. Fakt to tam takhle psali? Němci? Tak asi jo když to říkáte.

Za socializmu, když byla celá krajina všech by to snad i šlo, ale dneska, když každý metr čtvereční má vlastníka, jak by si to soudruzi z NSR představovali?

Tiež mať rozptýlené včely v krajine, pokusy z Nemecka ukazujú že ideál je mať včely 70 metrov od seba a chovať to co prežije

Inu v Německu, tam je blaze, nejdřív zlikvidovali Diesely, pak i benzíňáky a jdou do elektromobilty, ale odmítají el en z jádra a uhelné elektrárny jsou taky fuj, chtějí uvalit daně na maso. Mám za to, že tam vymýšlejí jednu sebevražednou kravinu za druhou. Nejhorší není to, že se tam zbláznili, za horší považuju to pane Salaji, že to někdo normální může brát vážně, třeba tu část věty o tom, že co přežije. Nemusíte chodit až do Němec, i náš časopis pouští moudra o tom, že když by byla včelstva od sebe kilometr, že to by bylo to pravé řešení! Ono se ukáže za čí žold tak zvaní vědci vypouštějí tyhle hovadiny.

Znovu opakuju, když bych zdravé včely připodobnil k panenství, věřte mi, že intenzivnějším souložením se panenství nedosáhne.
Ano, čím víc se do včel leje sraček, tím jsou zdravější. Více a častěji, jako s tím panenstvímBig Grin
Sedlacek i Vyzkumak ma vyprodane oddelky pri cene 2.400,-.
(03.03.2020 11:35)BOBC napsal(a): [ -> ]No a jak na tu plodovou přestávku? Prostě zlikvidovat všechen plod? Nebo klíckovat? Nebo.....?

Mně loni sympatickou plodovou přestávku způsobil Thymovar, plod. pauza skoro měsíc.Spad roztočů prvních 14 dnů, potom jako když utne.Včely jsou ok.U thymovaru je to "vedlejší efekt",ale velmi žádoucí. Někteří včelaři si u Thymovaru stěžují na úhyn včel, já nic takového říct nemůžu. Aplikace přesně podle návodu.
Jak myslíte pane Marx, on čas ukáže. Totiž, té "tvrdé chemie" se do úlů lejou desetitisíciny množství než těch vašich organických kyselin a chcete říct, že KM v koncentraci 80% v množství stovek gramů za pár dní je ke včelám šetrnější? To jako fakt?

Ale hlavně, všiml jsem si, že pozorně čtete co píšu a snažíte se mě parodovat. Obyčejně to přehlížím, protože konkrétně vás si celkem vážím a respektuju vás, ani nějak nevím proč. Nepřehlédnul jste, že nevytáčím nikdy rámky, které byly v úle když se léčilo? Pak není žádný racionální důvod nepoužívat "tvrdou chemii" navíc v mikromnožstvích ve srovnání s KM.
A v té souvislosti připomínám, že latinské slovo ratio = rozum.
Tome ,tohle tvrdíš stále - já ti i věřím !
Ale prozraď mi / nejlépe i fotografii k tomu / - víčka na těch medných zásobách máš bílé nebo tmavé ?????? F.V.
Referenční URL's