Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.01.2020 19:58)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Tak jak je to s tím plodem?

V srpnu mám plodu mnoho v září tak na 4 rámcích menší kola. Když mají i včelsva velmi oslabená varoázou plodu dost ke své síle. Proč po silných včelsvech nezůstane nic a je jedno jestli tři rámky nebo šest.

.Dle mého pozorování ,to trvá den a odletají postupně až do tmy.Druhý den už letá pryč jen pár včel.
A v úle zústali zásoby nebo už nic? Zase si myslím že jsi až do tmy pozoroval vyloupení včelstva.
Nuze decka, asi se shodnem, ze se uplne neshodnem, co ?

Kdyby ty uhyny byly jen VD, tak by ty my zlodejky davno padly, kdyz mely po nakupech 3700 brouku (plus nejaka ta stovka jeste po stavelce po vanocich). DWV se ale po fumigaci vytratil, coz na druhou stranu muze znamenat, ze je to "spici sopka".
Po stavelce ale padali brouci i v jinych vcelstvech. Holky ale porad zijou a maji se k svetu. Vcetne i mrzaku (na kazdym stanovisti je 1, spise jako zalozni matka nebo hracka pro OP). Takze ani ve velikosti vcelstva neni problem.

Proste je to vice veci, ktery se sectou a vysledek je preziti/nepreziti.

Chose
Pokud je nepoškozena zimní generace tak 3700 brouku nic není a ničemu neublíží ať už se vylíhli na posledních 15%plodu nebo i donešených z venku.
(31.01.2020 20:33)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Dle mého pozorování ,to trvá den a odletají postupně až do tmy.Druhý den už letá pryč jen pár včel.
A v úle zústali zásoby nebo už nic? Zase si myslím že jsi až do tmy pozoroval vyloupení včelstva.
Myslet si může kdo chce co chce-zásoby tam jsou do dneška.Jen nevím zda je použiju .Ještě jsem se nerozhodl použít nebo zničit .Je to víjc jak z poloviny med.
MK

A ještě dodatek- kdo pozoroval lopež a takovéto "odcházení "včelstev pozná ,že je v chování včel rozdíl.
MK
asi předevčírem jsem smetal měl na vyšetření, k čemu to je nevím /vím peníze jakobadatelum/, když sam mam oči a vidím stav. No nicméně mám z 11 ti včelstev 2je, o kterých vím že i přes veškeré léčení mají spad 5 ks za týden, tak jsem jim včera nakapal varomed a ejhle 30 ks do rána z těch 2 a same svetle vd ,ostatní jsou bez spadu tak sem je netrápíil. Jinak byl to spad lecebnej protože dnes měly velkej prolet a spad měly jen ty co to z nich padalo furt. A teď dotaz co s tím na jaře, což může být za měsíc, vyřezat plod, zafunigovat varidolem, nebo všem dát třeba ekopol, nebo opětovně v cyklech varomed? M1R nátěr nechci aplikovat.
Samotné virózy a NC včelstva nedecimují, to jsou jen urychlovače. Na to se jenom výmlouvají ti, co něco prošvihli. Zase se toho hodně namluvilo a že by to bylo podloženo letním monitoringem roztoče, to ne, nic takového jsem nezaznamenal. Velcí včelaři zkušení farmáři už by zkrachovali a zdá se, že naopak prosperují. Fungují v podletí na dlouhodobých nosičích tvrdé chemie a na podzim 2+1, tedy efektivní permanentní clona. Takový včelař, jako je pan Cihlář
by podle vašich úsudků už dávno včely neměl. Funguje na vekém území, kočuje a úhyny nemá. Ano, bude fungovat do té doby, dokud budou fungovat gabony nebo Apitraz. To tu neuvádím proto, že takto včelařím i já a že se ztotožňuji s tvrdou chemií (kdych byl v jeho kůži, kdo ví?) ale proto, že podstatou úhynů je roztoč. Kdo v létě a podletí podcení roztoče, nevytvoří (jak říká Jiří Vítámvás) clonu, tak se diví a pak se vymlouvá.
Páni, evidentne sa tu stretávajú tí, čo doposiaľ mali len úhyny na varoázu a s kolapsami sa ešte nestretli a tí, čo už kolapsy absolvovali!!! Ja sa už len pousmejem, keď tu niekto ide vyhlasovať, že za všetko môže varoáza. Zažil som rok, keď do dvoch týždňov zmizlo 14 včelstiev na jednom dlhom stojane. Plod mali možno tri štyri včelstvá. Zásoby nedotknuté, na podložkách žiadne melivo. Rozobratý plod bez klieštika, nepozorované žiadne deformácie na včelách. Ten rok dokonca žiadne pochodujúce včely. Včely zakŕmené do konca augusta, bez raboviek. Preliečené, bez nejakého neobvykle veľkého spadu. Ale v novembri jednoducho zamávali a bolo vymaľované.
Nerobím si ilúzie, určite som ten rok mal aj nejaké včelstvo s premnoženým klieštikom, ale to by nezlikvidovalo 40 rodín, hlavne keď každý náznak rabovky riešim okamžite.
Tak sa pozri Patko, ako to je možné
ešte 15.09. nič nebolo.
patko79: možná ještě pár takových kolapsů zažiješ, než ti dojde, že jde opravdu o kleštíka....povím ti to takhle....měl jsem jeden stojan s obrovským spadem, tam to začlo hynout jako první a tam mi došlo, že je to jen a jen o broukovi.....ostatní co padaly později, už bych hodnotil přesně jako vy, žádný extrémní spad při Km atd....ale brouci tam byly....popadaly oddělky z těch co byly zablešený atd....prostě vše spolu souvísí a zapadá do sebe....to že ty tam toho brouka nevidíš, ještě neznamená, že tam není......chápu že je lepší si říct, to je kolaps včelstva, nemohl jsem s tim nic dělat, ale mohl...Když tu padl ten Cihlář, znám x včelařů v jeho okolí co mají 100% úhyn..jaktože on ho nemá? když za to kleštík nemůže....ale může....přeju ti, aby si brzo procitnul a začal si kleštíka vnímat jinak, věř tomu, že pak se tvoje úhyny změní
Ano, včely umírají na kleštíka, ale ne jenom na kleštíka. Mám dvě stanoviště na jednom je to kleštíkem hodně zamořené, tam úhyn asi 25% druhé stanoviště téměř bez kleštíka úhyn 100%. Varroáza včely nepochybně zabíjí, ale všechny podzimní úhyny na svědomí určitě nemá.
I o tomhle tu psal Zdeněk Barnat jak dojde k tomu, že si neměl spad a přesto to byl brouk, chce to jen číst.
Takže stačí len správne liečiť a úhyny nebudú Smile. Kto lieči nesprávne a kto lieči správne ? Prečo profesionál Maroš Bujňák a mnoho dalších veľkých včelárov prišilo o včely ? Urobili chybu ako pyrotechnici ? Aký detail stačí na to, aby Vám včely uhynuli ?

Urobte pokus, nevytáčajte med a liečte každé 2 týždne včely amitrazom /amitrazová clona/ od 1. mája do 30. novembra - napr. 10 pokusných včelstiev v období 5 rokov. Je to extrem, ale tutovka = klieštika musíte vyhubiť do 0 a problem je odstránený Idea
Nebudte naivní ?
Takže stačí len správne liečiť a úhyny nebudú!!!! to je přesně ono !!!!. Aký detail stačí na to, aby Vám včely uhynuli ?????Já myslím že stačí aby ve včelstvu přežilo 150 roztočú v lednu. Kupodivu je to reálné číslo!!!

V lednu předchozího roku.
Jen se dá souhlasit,že přezimujicich 150 roztočů je moc.Jen si nemyslím včelstva která uhynula jich měla 150 Chci ze zeptat jaké máte zavčeleni ve vašem okolí? Ať se daří Zdeněk
Nepresvedčíte ma lebo nemáte ako!!! Oháňate sa tu kadečím, napríklad tým, že som liečil blbo rok pred tým a zostalo veľa klieštika vo včelách cez zimu. Prdľajs priatelia. Ja keď počujem, že teraz uvádzate nejaké denné alebo týždenné spady klieštika na podložkách, tak sa nestačím diviť. Zima je jediný čas, keď sa u mňa dá povedať, že denný spad nie je ovplyvnený mravcami. Za dva mesiace, čo podložky nezmetám, nenájdem v drvivej väčšine včelstiev nič, nula, zero, 0!!! Dávam si už roky bacha na posledné dorazenie klieštika a je to na dve veci. O nejakých tisícových spadoch po prvom liečení už roky nemôže byť ani reči. Už som raz písal, že podľa teórie varroa sme kedysi na likvidáciu včelstva potrebovali tisíce klieštikov, tak sme ten počet redukovali na stovky roztočov, teraz ideme k desiatkam roztočov, skončíme kde??? Že nám včelstvá zabijú dva kliešte v rodine??? - to len toľko k liečeniu rok pred

Pýtal som sa, čím to je, že odložence z tých istých rodín prežijú všetky. Jeden podstatný rozdiel tu je - peľová strava. Tú majú odložence diametrálne odlišnú od kmeňových rodín.

Z klieštikom už štvrtý rok bojujem dá sa povedať od neskorej jari - u nás po znáške z agátu. To jest začiatok júna. Hoci podľa denného spadu (priznávam ovplyvneného mravcami) by som nemal, tak predsa používam mäkkú chémiu. Mám vo vytáčaní ďalšieho medu mesiac dva pauzu, takže to v pohode ide. Takže ÁNO stále je to klieštik však?

Čo si ale u nás môže včelár v úli všimnúť, prečo teda také výpadky, čo je zle??? Peľové zásoby nanosené včelami na jar z postrekovaných plodín - a u nás je ich neúrekom, dokonca aj gaštany - začínajú včelstvá hromadne spotrebovávať kedy??? U mňa jednoznačne po znáške z agátu, kedy nastáva peľová pauza. Čo uvidíte v úľoch, keď sa liahne zimná generácia včiel - júl august? Na začiatku nič, všetko sa zdá v poriadku, mladušky bez deformácii, početnosť obrovská, zásob peľových aj medových mali dosť, nikdy včelstvá nevytáčam tak, aby im zásoby klesli pod 15 kg. Radšej ich prikŕmil, aby matky šli v tomto období ako píla. Lenže pozrite sa do úľa o mesiac neskôr na konci augusta. Zrazu tá skladba nezodpovedá množstvu liahnucého sa plodu. Mladušky chýbajú, prevládajú staré opotrebované včely. Keď otvorím oddielok o meter vedľa, tam je všetko ok. Ak by som ich teraz preliečil (čo som aj pre svoju info urobil), tak zistím úplne rovnaký spad.

Takže áno je to celé o varoáze súhlasímTongue Všetci sme cvoci, len Maďari sú rádio a preto prišli o 700 000 včelstiev, lebo liali do včelstiev amitráz ako naši poľnohospodári chémiu na polia.

Vraciam sa tento rok k dôslednému vyrezávaniu trubčiny od kvitnutia repky. Ale nie kvôli klieštikovi. Mám takú svoju vlastnú teóriu, ktorú si musím overiť, či to pomôže alebo nie.
Pýtal som sa, čím to je, že odložence z tých istých rodín prežijú všetky. Jeden podstatný rozdiel tu je - peľová strava.

Vymluvat ase na pyl je chabá útěcha.

V oddělcích většinou populační dynamika včel předběhne brouky. Pokud děláš oddělky proto že víš že ti produkční včelstva pravidelně dlouhodobě umírají tak je něco někde hodně špatně.
Máš to napsaný velmi přesvědčivě a máš svoji jistotu ale něco tam máš hodně špatně.

Proč ti teda umírají produkční včelstva? Na virozy? Proč tedy neodejdou na virozy i ty oddělky ???
A môžeme začať druhé kolo o nezodpovedných a o zodpovedných včelároch Wink.
Tak si beriem odychový čas.
(01.02.2020 9:32)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Proč ti teda umírají produkční včelstva? Na virozy? Proč tedy neodejdou na virozy i ty oddělky ???

Toto je tá správna otázka, prečo odídu z úľa mladušky a nevrátia sa späť!!!! Ostatné nemá cenu komentovať, vidím že nechápeš
Louky
Cihlář, znám x včelařů v jeho okolí co mají 100% úhyn..jaktože on ho nemá?

Tady někdo psal, myslím že ty že Cihlář je na polovičním stavu tak jak je to tedy ?
Ono to řeklo už víc lidí, ale Cihlář to popírá takže to můžeme brát jedna bába povídala.
Referenční URL's