Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hoj,
vosy jsou v tom nevinne - jsou to "mrchozrouti" a jako mrchozrouti jdou po slabych. Takze podle me najezd vos v ulu je dusledek a ne pricina. O tom jsem se presvedcil doma u jednoho vcelstva. Ukazovaly mi problem, pri kontrole jsem zjistil, ze jsem mel spatne ramek a ve vznikle male mezere se mi mnozi zavijeci a vcely se k nim nedostaly. MOU chybu jsem napravil a vcelstvo zije stale a pokud tam nyni zavita vosa (nejen k tomu "mrzaku"), druhej den ji (ci jeji kolegyni) vidim mrtvou vytazenou pred cesnem. Nebo mam stesti a muzu pozorovat jeji vytahovani.
Chose
(30.10.2019 14:10)Sui napsal(a): [ -> ]Z mých 53 včelstev zatím letos žije 100% i když všude v okolí padá jedno včelstvo za druhým. Podle některých za úhyny mohou vosy, nebo cizí včelstva, která nebyla krmena. Já svá včelstva krmím postupně po 6 úlech a žádný problém jsem s loupežemi nezaznamenal. Můj názor je takový, že pokud je včelstvo zdravé, tak se dokáže ubránit proti všem loupežníkům i když není úplně nejsilnější.
Před několika lety jsem koupil 5 včelstev. Až následně jsem zjistil, že u nich neproběhlo letní léčení. Během několika dní 4 včelstva padla a jejich zásoby rozebrala ostatní má včelstva. Poslední včelstvo sice zesláblo, ale nakonec přežilo zdárně zimu. Toto včelstvo jsem pak začal intenzivně množit.

Škoda, že nevíme kde to je u tebe a v tvém okolí!
To jsem zapomněl napsat. To je fakt. Včelstva mám kousek od Ústí n.L. na úpatí Krušných hor.
(30.10.2019 10:57)Tini napsal(a): [ -> ]Toto jsem letos udělal s jedním včelstvem v podletí, zdárně se rozvíjely, braly cukerný roztok, vyytvořily zimní zásoby a pak odešli obě. Jak je na včelnici infekční tlak, tak odejdou včelstva s kleštíkem, bez kleštíka a patrně jen genetika rozhodne o tom, co vydrží.
To nerozporuji akorát ty o koze já o voze. já jsem pouze nabídl zootechnické řešení na oslabení včelstva, aby neloupiloBig Grin
No já ti nevím Milane, ve svém důsledku ve finále jde včela proti včele..... ne včelstvo proti včelstvu. Nebo zeslabit až na hranici přežití. Aby neměly sílu létat
Jirko je to samozřejmě na včelaři, ale pokud máš stanoviště kde reálně je obrovský infekční tlak a tvoje silné včely se chovají přirozeně a plně využívají shromaždovací pud.HuhHuh
Samozřejmě to může dopadnout tak že oslabené včely tvím zásahem podlehnou loupežím.
Jak teda přesvědčíš svoje nadupaný holky at nechají kolabující mrzáky na pokoji.Idea
Za další milion rokov sa to určite naučia. Budte trpezlivíWink.
Myslím, že sa to už tu preberalo ak sa nemýlím tak Pavel Holub aj další potvrdzujú pravidlo, že nie všetky včelstvá chodia ,,nakupovať,,niektoré na dostatočných zásobách pomaly nevytrčia ani krídlo z úla-aj vo včelách sú rozdiely. Minulý rok som zaregistroval 4 včelstvá z 26 tich s takýmto správaním,chvalabohu sa nič neprejavilo,len vybrali ,podielali sa -8 padnutých úlov alebo pred spadnutím kolegovi pracujúcemu dlhodobo mimo bydliska /nedostatok času na včely/.Tohto roku bol kľud.
Je to tak, lúppiť mi chodí tak 15% včelstiev (ba aj niektoré odložence). Zaujímavé je, že to nie je líniou, pravda, nemám všetky F1, sú to už hybridy. Ale lúpia dcéry všetkých línii.
(01.11.2019 9:56)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Jirko je to samozřejmě na včelaři, ale pokud máš stanoviště kde reálně je obrovský infekční tlak a tvoje silné včely se chovají přirozeně a plně využívají shromaždovací pud.HuhHuh
Samozřejmě to může dopadnout tak že oslabené včely tvím zásahem podlehnou loupežím.
Jak teda přesvědčíš svoje nadupaný holky at nechají kolabující mrzáky na pokoji.Idea

Když už tedy mám lupičky, tak jejich spása je v tom, že jim včas zatrhnu plodování a ono je to trochu přejde. Když tak budou loupit jen med.
(01.11.2019 9:56)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Jirko je to samozřejmě na včelaři, ale pokud máš stanoviště kde reálně je obrovský infekční tlak a tvoje silné včely se chovají přirozeně a plně využívají shromaždovací pud.HuhHuh
Samozřejmě to může dopadnout tak že oslabené včely tvím zásahem podlehnou loupežím.
Jak teda přesvědčíš svoje nadupaný holky at nechají kolabující mrzáky na pokoji.Idea

Milane, budu abstrahovat od genetiky, to je jiná písnička. U nás na "nezalétávání" (nejde ale jen o to, je to "jen" 50% tohoto problému, přitom je to tak jednoduché) a tady i omezení sklonu k loupežím stejně nikdo neselektuje, ač je to začátek celé posloupnosti vedoucí k jisté odolnosti a omezení šíření nákaz. Před cca 5 ti léty jsem o tom hovořil na 2 denním semináři ŠPV v Bílsku. To na okraj.
Tak tedy, každý gen. materiál a včelstvo mají jisté sklony a předpoklady k slíděním, loupežím .......... ale hlavně každé včelstvo se v určitou dobu nachází v určité fázi rozvoje. To důležité vidět (člověk je také mimino, batole, puberťák..... to vidí všichni). Pokud vidíš a víš jaké, máš vyhráno a nebudeš tu muset brečet . Především budeš vědět kdy a jak (asi by se slušeno napsat i proč) přivést včelstvo do stadia klidu před zimováním. Jistě víš, že dlouhověkým včelám, které tvoří základ chomáče, trvá nějakou chvíli, než začnou být aktivní a tedy i slídit, loupit.... Je to samozřejmě různé, ale je to otázka dnů i týdnů.
Pokud tohle zvládneš, nebudou tvoje včely slídit nijak silně, resp. skoro vůbec. Souvisí to ale s celkovým vedením včelstva, to bys musel opustit ten klasický, apokalyptický způsob vedení včelstev. Na úle v tuto chvíli fakt nezáleží.
No a to je jen jedna stránka věci. Pak se ale dostaneš do situace, kdy budou právě tato, v klidové situaci se nacházející včelstva, v ohrožení od těch držitelů včel, kteří systémově krmí koncem srpna a v září (řekl bych, že to jsou ty "lepší" případy) a jejich včely v klidové fázi nejsou a jsou tudíž aktivní (mají větší sklon k slídění a potažmo loupežím). Proto musíš včas upravit prostor (to nemusí znamenat zúžit). Já to dělám tak, že to nechám udělat včely samotné, musím to tedy udělat včas (nechat je to udělat) a ne až v srpnu nebo září. (ono to jde, ale to už je trochu vyšší dívčí, alchymie).
To píšu z vlastní praxe. Musel jsem to začít řešit již před léty. Kolem mám samé takové vejlupky, kteří si říkají včelaři a zásobují mne naprosto spolehlivě nejrůznějšími nákazami, roztoči a slídilkami.... Jsem jim za to vděčný, usnadňují mi práci (ač jen na ně nespoléhám). Vidíš, že je to jen o přístupu a způsobu chápání včelstva. Záleží na tobě, zda budeš hledat příčiny a řešení situací vně nebo u sebe. Samozřejmě i zdravotní stav, kondice ovlivňuje silně náchylnost ke slídění a loupežím na obou stranách ( o tom se snad nemá smysl ani zmiňovat). I to se dá vysledovat už před letním slunovratem. Trochu mne překvapuje, že když už nevíš (neumíš), tak že alespoň toto neznáš. Máš za sebou přeci tu skvělou včelařskou školu v Blatné ne? Nebo vám tam přednáší jen samí opisovači opisovačů? To by bylo smutné a hodně by to vysvětlovalo, proč se rok co rok opakují úhyny v ČR. Nějak se mi tomu ale nechce věřit a bude to spíš na ochotě posluchačů vnímat realitu, ne jen něco papouškovat.
Když vidím to zoufalství, které se tady rok co rok v tuto dobu objevuje, rozhodl jsem se udělat pro účastníky ŠPV ucelený cyklus přednášek o "přírodním včelaření" (včelaření bez chemie), aby účastníci měli ucelenější pohled na věc. I když v ŠPV je už skupinka, pro které to není žádné velké nóvum a vědí nebo začínají vědět. ld
Leoš napsal, že máš včelstva zazimovat co nejdřív, ideálně okamžitě po lípách, stejně z nich roky nic není a po nich tuplem ne: Začátek července začít a do púlky července hotovo a pak nekrmit, nechat je být pozavirat horní očka, nechat jen česno a spodní očko. Takový včely už mají v srpnu minimum plodu a v září řádný. Neshání bílkovimy pro svůj plod a vevyssávají jiny i s nemocemi. Kdo krmí v srpnu, má tam plod až do října včetně. Se všemi důsledky....VD a viry.Ve včelstvu by mělo být maximum zásob v červnu. Žádný vytáčení v květnu a v červnu s ponecháním 5-10 kg zásob......Pak tam budeš mít dlouhověký včely už v červenci.
Jirko, to co píšeš o krmení a lípách praktikuji léta a i tak mám letos existenční problémy. Tím neříkám, že je to špatně. Naopak. Jen těch faktorů bude víc. A já nevím co jsem udělal letos špatně Sad
(28.10.2019 21:44)Jan Peterek napsal(a): [ -> ]Ahoj přátelé včelaři.
Letos padnou největší úhyny včelstev v novodobé historii včelařství.
Chtěl bych tedy připomenout své stránky
posledniprocento.cz
Kde šířím své názory. Něco málo jsem tam aktuálně už napsal. Především jsem si letos uvědomil další souvislosti.
Právě chystám další extra článek na letošní rekordní úhyny, kde také přinesu svůj pohled na včelaření v budoucích letech.
Aktivní jsem také na facebooku, někteří z Vás ví.
S pozdravem, Honza

Letošní úhyny bych s ohledem na nízkou aktivitu v tomto tématu neviděl nijak tragicky, jako každý rok.
Úhyny podzim 2014 - 2.034 příspěvků
Úhyny včelstev 2016 - 1.252 příspěvků
Úhyny včelstev 2017/2018 - 638 příspěvků
Úhyny včelstev 2018/2019 - 438 příspěvků
teprve dva měsíce úhynů, hlavní várka je za námi, do jara to skóre možná srovnáme.
hele kluci,
zacinam zazimovavat vicemene po medobrsni po verozvestech,stejne ploduje vetsina v září a aspon pulka v rijnu.snad prestanou pri tech nocnich mrazech,potrebujou to.uz vidim par mladusek za den s deformovabyma kridlama na varoadneUndecided
chose
Ne začínám...končím zimování v půlce července, zakrmeno, hotovo....pak to neploduje. Když nevytáčíš, taky neplodují v září.
Letošní úhyny bych s ohledem na nízkou aktivitu v tomto tématu neviděl nijak tragicky, - s tím bych si dovolil nesouhlasit. Čím dál tím více včelařů se setkává s úhyny. Ty co se stím už setkali a nemají nové poznatky, tak mlčí a sledují. Spíš bych řekl, že se to dělí na ty co to zažili a na ty co mají zatím štěstí. Ty co mají štěstí ubývá a zároveň s tím ubývá oponentů. Zdá se, že jedna skupina začíná převládat - co už to zažili. Zůstane úl plný zásob a bez včel.
Více se to řeší ve facebookových skupinách, je toho tam dost.
Nekde snuska konci lipou,jinde po lipe teprv ta poradna snuska zacina a pravidelne trva do puli srpna.Tohle nelze zobecnovat na cele uzemi CR,kazdy region ma svoje specifika.U mne se vytaci pravidelne 12-15 srpna a to snuska jeste casto jede dal samozrejme i s plodovanim.Vetsinou medovice,kterou si malokdo dovoli nechat na zimu.
S tim co se ted delo,deje se setkava cela rada vcelaru,vetsina uplne poprve a to v regionech,kde uhyny nikdy bezne nebyly,dokonce mimo kulturni krajinu.
(01.11.2019 17:45)Tini napsal(a): [ -> ]Více se to řeší ve facebookových skupinách, je toho tam dost.

Jo furt tam nekdo řeší vosy místo aby řešili včele
Referenční URL's