Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tolik popsaného a závěr žádný. Stejně to nakonec zůstane na včelách a snad jim v tom nebudeme bránit svými špatnými závěry. Cool
Janko, len úvaha, ale správna.Wink
Dnes som už neodolal, a pozrel som do najaktívnejších včiel. Potvrdilo sa len to, čo som videl už na letáči. Veselo zapĺňajú bunky s "dovozovým" medom ( u mňa nič medonosné nekvitne ). Milan Havelka mal pravdu, včelstvá už mali plodovú pauzu, bohužiaľ sa zase rozplodovaliAngry našiel som aj vajíčka aj otvorený plod. Zavretý nemali.
Tým, že mám viac rodín, nemám problém skúšať. Po troch rokoch môžem povedať, že najhoršie sú na tom každoročne včelstvá, ktoré nechávam na znáške do druhej polovice augusta. Jednoducho taká dlhá znášková činnosť je pre tie včelstvá zničujúca. Nepomohlo nechať im med, nepomohlo vytočenie a rýchle zakŕmenie a nepomohlo ani pomalé postupné zakrmovanie. Vždy tieto včelstvá dopadli najhoršie.
Lepšie sú na tom včelstvá, ktoré som začal zakrmovať v polovici júla. Tie v podstate idú bez úhynu, ale jeden varovný prst v podobe terajšej zvýšenej aktivity tu je.
No a najlepšie a bez úhynov (až na jednu mne nepochopiteľnú výnimku) sú na tom odložence a roje.

Všetky včelstvá boli jeden krát ošetrené ekopolom po agátovej znáške. Polovica dostala ekopol na konci júla a polovica dostala kyselinu mravčiu. Asi som vcelku dobre trafil prvú fumigáciu, kde bola väčšina včelstiev bez plodu. Spad teraz po troch týždňoch už nie je žiadny (ale veselo nosia z vonku a navyše plodujú).
14 rodín som si nechal na porovnanie bez fumigácie, chcem na nich vyskúšať odpar šťavelky. Už je z nich 6 rodín zrušených (sú to včelstvá z neskorého zakŕmenia ).
Úplne súhlasím.
Pred 30 rokmi 5%, pred 15 rokmi 10 % , pred 5 rokmi 30 %...Postupne budeme spokojní s 50% úhynmi. Ja ruším jednu včelnicu a znižujem stav zo 60 na 20 a o rok možno úplne.
Na charitu môžem posielať peniaze aj bez roboty Idea
Reagujem na Tini.
Myslím, že robíme dosť veľké chyby aj keď nechtiac, Zrejme to začína už pred sezonou nedostatočným odstránením klieštika jeseno zimnom období. Lieči sa do plodu,taktiež mám pochybnosti pri použití amitrazu aj bez plodu,zrejme to včely vedia usmerníť,odvetrať im želatelným smerom a čo to klieštika ten amitraz nejako silne nezasiahne. Tak isto Aj u mňa ten ekopol aj v júli je bol zradný,pri väčšom množstve nastavkov -5-6 nie je možné presne určiť množstvo dávaních pásikov, tohto liečiva ,tak isto jeho kvalita pri odbalovaní ,použítí do ulov je rozna,počnúc krajnými skoro suchými pásikmi,až po uplne mokré v strede balenia. Ale aspoň niečo je na trhu. Ano jedno včelstvo som zrušil bez matky 3 rámikové,nejakým spôsobom mali veľa klieštika skoro viac ako včiel /viz hore/Pred zrušením som .zadimil. Takže tak nejako .Skúšame ,trápime sa Ale zrejme júl bude rozhodujúci.....
Nechcem sa chvalit, ale uhyny vcelstiev 10 a viac % som nikdy nemal. Teraz ma ale strasite. Som zvedavy na jar ci sa nieco zmeni.
Letos sem se rozhodl zimovat na jednom nastavku a příští rok pojedu OP, začátkem července vše přemetu na mezisteny.
Zatím mi vše žije a holky jsou v dobré kondici ( nemyslím tím jako Zeman)
Mnozí hledáte chybu u sebe, ale ta se většinou stane někde mimo vás.
V příloze vidíte, kdy jsem ošetřoval KM (zelená šipka) a spad byl po ošetření jenom 5/den. 15.9.2018 klesl spad pod 1,5/den. Červeně je teplota max a modře min. V druhé polovině září byly teploty nad 25°C a něco vyloupily. Spad se zvýšil během necelého měcíce z 1,5 na 22/den. Včelstvo plodovalo do 20.10. a to ho odrovnalo. V týdnu mezi 3. a 10.11. byla teplota až 18°C a došlo ke kolapsu. 2.12. jsem včelstvo vymetl.
Kdo by předpokládal u včelstva, co má spad 1,5/den v polovině září, že může uhynout na varroózu. Ten prudký vzestup spadu byl podobný ve stejném termínu u 3/4 včelstev. Někde někdo vyrobil problém.
(24.10.2019 21:32)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mnozí hledáte chybu u sebe, ale ta se většinou stane někde mimo vás.

Kdo by předpokládal u včelstva, co má spad 1,5/den v polovině září, že může uhynout na varroózu. Ten prudký vzestup spadu byl podobný ve stejném termínu u 3/4 včelstev. Někde někdo vyrobil problém.

Uhynulo na varoózu nebo na donesené virózy, NC?
Ty ostatní 3/4 včelstev přežily a v následující sezóně byly ok?

(24.10.2019 16:48)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Když už se zdálo, že mi pánové Procházka, Holub, Marx a Losenický svými příspěvky pomohli trochu zdvíhnout zájem o způsob, jak se infekce dostane do organismu včely, problém se uzavřel tím že:
Citace: Psal to přece Pavel Holub - trofalaxí ( požíráním zbylého plodu a předáváním potravy mezi včelami...?)...
Jenže trofalaxe je pouze způsob obstarání potravy tak, že ho přinese nebo připraví někdo jiný.

Odpověď na tuto otázku je důležitá proto, že se začínají rýsovat způsoby, jak takové hromadné infekce omezit a kolapsům mnohdy zabránit.
Výzkumné ústavy to zřejmě v programu nemají, tak je to zatím na včelařích.
Pokud bude zájem, můžeme v tématu pokračovat a případně se domluvit na nějaké formě spolupráce. Pokud zájem není, je pokračování zbytečné.

Zájem jak omezit hromadné infekce následné kolapsy určitě je.

Letos jsem v půlce září zrušil dvě vč, co je ostatní začala vykrádat. Ta co vykrádala zatím žijí... Začátkem října jsem rušil další 3 úplně jiná včelstva, původně pěkná silná, najednou včel sotva na 2 rámky zachlazený plod na 4 - 5 rámcích téměř všechny nevylíhlé včely DWV, roztoči na kuklách sem tam. Začátkem července narůstal spad k 5 r denně tak jsem vkládal Gabon Flum, spadlo během prvních dnů kolem 500 r pak koncem srpna ještě KM a opět padali docela dost.
V červenci jsem měl 2 včelstva velmi zamořená kde jsem pozoroval již v tu dobu včely se zakrnělým zadečkem a DWV - tam jsem sebral plod, vyměnil matku a ještě 2x přeléčil KM - zatím žijí... řepka byla cca 250 m od stanoviště. ALE druhé stanoviště cca 2,5 km daleko řepka 50 m od česna, stejné ošetřování ZATÍM bez úhynu... Ještě je tam spoustu neznámých.
DOTAZ na zkušené: jak se může projevit, když všechny zazimované příští rok preventivně zavřu dejme tomu během října když by poté "hrozilo" ještě slušné počasí? A znovu otevřu dejme tomu v prosinci. Imho: mám 50% úlů KO, před týdnem jsem nepozoroval loupeže, ani žádné výrazné změny Sad Poprvé po 7 letech, nikdy ani na jaře, jsem nepřišel nečekaně o jediný úl (mám pouze 8 ks).
Letos výjimečný stav - dvě včelstva vedle sebe v srpnu zhruba stejně silné. První přirozený spad VD 3-5VD, druhé 50-100VD za tři dny! Druhé ošetřeno KM80 30ml jednorázově přes noc (jen 24 hod., spad po ošetření za tři dny cca min. 6000 VD - mám nafocený).
Stav včera téměř po dvou měsících, prvnímu jsem musel pro jistotu uzavřít česno i očko na jednu včelu (zatím nemá loupež, zásob přes 20kg, bez plodu, ale včel je do dvou hrstí, stále sporadicky nosí pyl a nektar ze svazenky /nestříkané/, česno a očko brání). Druhé je pro mě normální (cca na 2x 5-ti plástech 42/35, zásob přes 40kg), na česně a očku cvrkot.
Ano, v nabodnutí od VD není nic dobrého, ale hlavní příčinu po loňsku a letošku vidím zcela jinde, protože nyní, když nosí nestříkaný nektar a pyl (hořčice a svazenka na zaorání), mě připadají po dvou týdnech v chování jako zrevitalizované.
I to slaboučké, u nějž byla VD min. (ale viry či jedy) se drží (což mě těší, protože uvidím jak bude či nebude prosperovat, neboť poslední snůšky jsou z nestříkaného, a tyto zůstanou hnízdu nejblíže), o druhém ani nemluvě (z toho mám teprve radost, snad nebude předčasná).
Když za zahradou letos postříkali řepku, měl jsem dobře dvacet až třicet metrů v zahradě spálenou zažloutlou trávu a lehce i listí na stromech. To vidim jako hlavní příčinu ztráty imunity u včel nebo jejich poškození. Jedy + stres (hlavně z těch jedů, který zachvátí včelstvo jako celek, řekl bych nejen fyzicky ale i psychicky).
Jedy, které zůstávají v uloženém pylu jak tu někde psal tuším richard1 a zavirovaná stará generace na odpis ve správně seskládané posloupnosti celého dějství, si myslím, že zkázu už jen dokončí, jak tu před chvílí pěkně diagnostikoval Jirka Marx.
(24.10.2019 22:45)Petr L napsal(a): [ -> ]
(24.10.2019 21:32)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mnozí hledáte chybu u sebe, ale ta se většinou stane někde mimo vás.

Kdo by předpokládal u včelstva, co má spad 1,5/den v polovině září, že může uhynout na varroózu. Ten prudký vzestup spadu byl podobný ve stejném termínu u 3/4 včelstev. Někde někdo vyrobil problém.
Uhynulo na varoózu nebo na donesené virózy, NC?
Ty ostatní 3/4 včelstev přežily a v následující sezóně byly ok?
Rozbor na nosemu jsem nedělal. DWV jsem nikde neregistroval. Pozoruji i letos výskyt pochodujících mladých včel v trávě před úly bezmocně mávajících křídly. Podle spadu tam muselo být 3 až 5000 roztočů. Kdyby byl přítomen jenom roztoč, tak by to měly přežít. Uhynulo 24,9 % včelstev, většinou koncem zimy.
Ešte by som doplnil k svojmu príspevku. Do včelstiev išiel pokusne na nozému na jar nozevit (apríl) a tak isto pred zakŕmením. Nikdy som nemal pokalené úle, ale NC u včiel určite je, nerobím si ilúzie.

Pre mňa má význam každá praktická skúsenosť, čo tu kto napíše. Hádanie sa o tom, či nám včelstvá decimuje klieštik, nozéma, vírusy, peľ, postreky, .... je úplná zbytočnosť. Ja potrebujem nájsť spôsob, ako úhyny eleminovať u seba čo najviac. Ukazuje sa za tie štyri roky, že vynechám poslednú znášku z lesa. Tri roky po sebe už nebude náhoda, že tieto včelstvá sú prvé na rane. Z biotechniky začnem robiť pokusy s presunom trubčieho rámika bližšie do stredu plodového telesa. A nozevit v časti včelstiev nahradím palinou.

Čo sa týka poškodených včiel, tie som tento rok nemal. Boli ale pochodujúce včely. Toto u nás začalo cca pred 4 rokmi. Dovtedy som pochodujúce včely nevidel.
Poznať, na čo včely hynú je základná strategická otázka. Ak Pavlovi uhynulo 23% včelstiev výhradne na NC, tak je jedno, koľko VD si priniesli z rabovky, ale ako boli zásoby infikované NC. Ak uhynuli na kritické hodnoty vírusov, tak sa prostredie úľov z roka na rok stáva domovom spor vírusov, ktorých množstvo rastie geometrickým radom. Kde tie včely dokázali zohnať 5 000 klieštikov - musia byť organizovaní, ako mafia Wink Koľko VD bolo potom v rabovanom včelstve, ak ich rabovalo viac rodín. Huh
Tak u mne zatím ztráty asi 30% před úly spousty pochodujících mladých včel. Na to že jsem za celou dobu svého včelaření nepoznal co je úhyn je to fakt síla. Co přežije do jara si říct netroufám, tak zesláblé včelstva jak jsou nyní jsem ještě nezažil. Podle toho jak včely rabují okolní včelstva jiných včelařů bych řekl že na tom jiní včelaři nejsou o moc líp, ale ti mívají obrovské úhyny každý rok.
Dva roky po sobě jsem nevymetl včelstvo. Pochodující mladé včely mám ale každý rok a vůbec nevím, proč tomu tak je. Loni jsem vytáčel až v polovině srpna, protože pochodujících včel bylo minimálně. Letos jsem viděl mnoho pochodujících včel už v polovině července, tak jsem letos vytáčel a léčil o měsíc dříve. Je to pro mě varovný signál, že se něco děje. Jenom podotýkám, ty čely nejsou absolutně poškozené (alespoň na pohled)

Jinak v okolí jsou úhyny obrovské a možná že 50% bude optimistické. Někteří už říkají, že budou rádi, když bude s čím začít. Já zatím nic, ale aktivita některých včelstev je obrovská do soumraku, takže si nedělám letos iluze o nějakém dobrém zimování.
Nosemu jsem vloni zjistil na podzim, kdy jsem sehnal mikroskop a pak jsem po nejakych tydnech provadel pravidelny kontroly. Nosema kdyz byla, tak bylo nizky napadeni, to bylo nejvic co jsem mel. Postupne zmizela behem zimy - ve vzorky to nejspise byly pozdne letni napadeny vcely vymeteny z podmetu. Plus v te dobe jsem dolecoval pomoci KM.
Vsechny vcelstva prezily bez problemu a v sile, jakou jsem do te doby nemel.

Letos sjem o prazdninach poprvy videl VD na vcele (v podmetu), letni medobrani mam v prvni dekade cervence, i tak sla vaha spise dolu. Takze u me hned nasledovala KM a pak krmeni. Krmeni cca 12-15kg/VN. U vsech je poznat mensi odebirani krmeni, vetsinou skrmim na 2VN 30-35kg . Jsou ale i vetsi zrouti, ale ty jsou ted na 3 a vice VN. Ale zhruba to vychazi opravdu 12-15kg na VN (39x24). Nesmi se zapomenout, ze cast tohoto jde na vychovu zimni generace.

Sledovani spadu je celorocni, castejsi od cervna/cervence, ted tam jsem max ob den. DWV jsem videl 1 vcelu predevcirem a par DWV jeste od prazdnin. Takze zatim nic velkyho pozorovatelnyho. Uvidime.

Jedno vcelstvo ma aktualne snusku, vcera 0,25kg, lehce doufam, ze je to z te repky, spad (i po KM) je v radu stovka za den, bez KM (pri tydenni pauze mezi osetrenim) padaly rekneme 20/den. Pri rozebrani vcelstva ale nic napadnyho nezjisteno, plodujou ale na 3-4 ramcich. Toto vcelstvo ma starou i novou matku, tak se mohou predvadet. K tomu snuska, teplo, pyl, .. Jsem zvedavej

Chose
(25.10.2019 8:01)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Poznať, na čo včely hynú je základná strategická otázka. Ak Pavlovi uhynulo 23% včelstiev výhradne na NC, tak je jedno, koľko VD si priniesli z rabovky, ale ako boli zásoby infikované NC. Ak uhynuli na kritické hodnoty vírusov, tak sa prostredie úľov z roka na rok stáva domovom spor vírusov, ktorých množstvo rastie geometrickým radom. Kde tie včely dokázali zohnať 5 000 klieštikov - musia byť organizovaní, ako mafia Wink Koľko VD bolo potom v rabovanom včelstve, ak ich rabovalo viac rodín. Huh

Albert,

Stratégia momentálne nepomôže, ja po 40% stratách z pred rokov sa zameriavam skôr na spôsob, ako tomu zabrániť. Nemám na to, aby som si dával vyšetrovať 10 vzoriek na vírusy po 250€ na vzorku či koľko to stojí. Okrem toho, čo mi to prinesie, keď budem vedieť, že tam mám vírusy, nozému, ... ???? Nič, pretože kde nájdem metodiku, čo ďalej??? Nikde!!! Tú metodiku si bohužiaľ musíme tvoriť sami. Som od prírody optimista, takže ja určite flintu do žita nehodím. Hoci je to nepríjemný pocit, prísť o toľko včelstiev, jar všetko vylieči. Keď vidíš, ako preživšie včelstvá rastú, keď odchovávaš nové odložence, matky, ... nič sa tomu nevyrovná!
Mluvil a nebo někde píše Sedláček o uhynech při OP a přemetání na mezistěny?
(24.10.2019 23:44)Rob Bez napsal(a): [ -> ]DOTAZ na zkušené: jak se může projevit, když všechny zazimované příští rok preventivně zavřu dejme tomu během října když by poté "hrozilo" ještě slušné počasí? A znovu otevřu dejme tomu v prosinci. Imho: mám 50% úlů KO, před týdnem jsem nepozoroval loupeže, ani žádné výrazné změny Sad Poprvé po 7 letech, nikdy ani na jaře, jsem nepřišel nečekaně o jediný úl (mám pouze 8 ks).

no, včela néni papoušek Wink. zkušený moc nejsu, ale myslím, že je to blbost. co ty včele budů v úle dělat, dyž bude venku jak dneskaj?
Nemá cenu zkoumat na co to padlo. VD to není a ani má viry ani na Nosemu c. nemáme naštěstí léčiva . Soustredte se na to co přežije a z toho rozchovejte matky pro oddelky. To co projeví ve vašich podmínkách na vaši vcelnici nějakou odolnost, toho si važte. A ne vozit oddelky kdoví odkud s jinými kmeny viru atd atd
Referenční URL's