Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.01.2020 8:51)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]....
Je SVS včelařství nějak prospěšná? Zkuste někdo vyjmenovat čím.
Oni mají obrovské pole možností, jak se racionálně uživit službami pro včelaře, ale "vyšší zájmy" to utínají.
SVS může provádět např. tyto služby:
-vyšetření vybraných včelnic na spektrum viróz
-vyšetření na NC
-rozbory pylu (pergy) na přítomnost POR
- jednou za pět let plošné vyšetření na MVP, nebo každoročně po krajích
- co takhle školení včelařů, jak diagnostikovat a jak ošetřovat - zatím tuto činnost místo profesionálních MVDr dělají jenom odborní laici
Na tom všem se dá ze státní kasy vydojit majland. Mně je jasné, kdo to tak nechce a je mi divné, že i po těchto průserech ještě mají tu moc to takhle kazit.

Určitě by tam měla být pravomoc na ověřování a kontrolu kvality léčiv. Myslím si, že nejhorší je mít zmetek lék a myslet si že tomu tak není a nevědět, že tomu tak je.

Varidol je svělý, ale podezírám ředící látky z negativních vlivů způsobujících poškození a mortalitu mlaďušek.

Gabony jsou kapitola sama pro sebe, při objednání, ZO nebo lépe OV by měl z dobré vůle předat v nějakém dobrovolném řízení z došlého balíku z Dolu (při otevření zásilky) vzorek jejich výrobků k zajišténí a vyšetření obsahu účinných látek na čistotu obsah a přidatných látek na obsah a škodlivost pro včelu ve všech stadiích.

KM na obsah těžkých kovů, hlavně olova, protože se vněm přepravují.

KŠ na čistotu a obsah příměsí.
(06.01.2020 22:58)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Promiňte mi chlapci, ale včelstva si oddychnou až vymře člověk.
JK



Německý fyzik Anštajn prý kdysi prohlásil, že až vymře člověk, včela bude již čtyři roky vymřelá.
Kravina, Einstein sa pomýlil viackrátIdea
Ale výpadok včiel pocítime všetci...

K úhynom by sme mali riešť vecné detaily, nie nepotvrdemé intuicie a osobné názory. Výhradne fakty z oficiálneho výskumu Exclamation Tak si výskum pýtajme rovnako, ako výskum na ryby a kravy Idea

Včelári, čo dalej ? Odložence 2020 ?
Alberte , co budeš dělat až Ti oficiální výzkum řekne, že v tvém uhynulém včelstvu byly tři kmeny virů a Nosema ceranae??
No a co kdyz je oficialni vyzkum najde i v tech doposud zijicich a treba i prospivajicich vcelstvech ?

Chose
Ako prebieha taký výskum prázdneho úľa ?
Ty přece volaš veterinu hned při prvních příznacích onemocnění. Pochodujici vcely před ulem poškozené vcely na plastech ,zeslabení včelstva , neodebirani krmiva. Znamky loupeže .
To je dosť subjektívne.
Jedine, žeby si ich tá veterina zobrala k sebe na oddelenie, na ďalšie pozorovanie Wink
Když už, tak by veterina měla dělat prevalanci nákazy v populaci. Co se týče roztoče, tak to dělá, ale špatně, aniž bychom o to stáli, co se týče NC NA a virů, nedělá nic, ale mohla by. Možná by se z toho potom nějaké závislosti projevily.
U uhynulých včelstev by stálo za to udělat rozbor pergy.
To napadne normálního včelaře ale určitě ne úředníka.
Já myslím, že je to napadne. Jen to dělat nechtějí bo by vyšlo najevo jak tento stát tráví lidi a půdu jedy, které v rámci tažení za bio (paliva) dotujeme.
Milevsko a okoli velke uhyny. 50-80%
(09.01.2020 15:23)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Alberte , co budeš dělat až Ti oficiální výzkum řekne, že v tvém uhynulém včelstvu byly tři kmeny virů a Nosema ceranae??
Jirko, výskum by mal najskôr hľadať súvislosti, ktoré spôsobujú úhyny. Niekde v tých súvislostiach sa hľadá detail na vytvorenie prekážky pre úhyny. Nie som výskumník, ale určite mám vo včelstvách vysokú koncentráciu vírusov a viem to aj bez výskumu.
Ono to nejspise asi i v okoli HK (ruzne casti) bude podobny, zatim 50%, neoficialni ale zacinaji priznavat i 75. Ale zda se to hodne selektivni vesnice od vesnice, resp. okoli HK.
Na dost uhynu se prichazi podle me ted pri povinny odbery meli a zbytek slabochu muze padnout dyl pri asi i jedinych vetsich mrazech. A pak sup jaro a za rok vse nanovo...
Chose
To budou ty Peroutkovy lokalni ztraty,akorat ta lokalita je krapet vetsi....Soude dle prisunu mnozstvi sousi na zpracovani to bude fest masakr...Do jara daleko a zima jeste nebyla..
(10.01.2020 10:53)Frey napsal(a): [ -> ]Milevsko a okoli velke uhyny. 50-80%

Zdroj informací?
To sú % za jednotlivých včelárov, stanovištia alebo za celú oblasť?
Za jednotlive vcelare. Zbytek v SZ
Ač nerad, tak musím dát za pravdu Zdeňkovi, že z 90% za úhyny může kleštík a pokud se včelař vypořádá s ním a změní metodiku, tak nevěřím, že takovéhle úhyny budou. Na druhou stranu tim stylem jakým léčí Zdeněk, tak by byl kdekoliv jinde v republice už bez včel....ale až to k němu přijde, tak bude mít prostor k tomu, aby se s tím vypořádal se ctí a nepadla mu celá včelnice jako některým jiným.
Velké moudro. Zdeněk
(10.01.2020 14:33)Louky II napsal(a): [ -> ]Ač nerad, tak musím dát za pravdu Zdeňkovi, že z 90% za úhyny může kleštík a pokud se včelař vypořádá s ním a změní metodiku, tak nevěřím, že takovéhle úhyny budou. Na druhou stranu tim stylem jakým léčí Zdeněk, tak by byl kdekoliv jinde v republice už bez včel....ale až to k němu přijde, tak bude mít prostor k tomu, aby se s tím vypořádal se ctí a nepadla mu celá včelnice jako některým jiným.
,,Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“
Referenční URL's