Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.03.2020 19:54)Jiří V. napsal(a): [ -> ]I v OP při snůšce dávají nektar po vylíhlých mladuškách, a až pak přenášejí výše. Je to přirozenost včelstva.

Měl bys prosím fotky?
Palec na poslední příspěvek byl úklep omlouvám se. Ať se daří Zdeněk
(03.03.2020 20:44)Kohout napsal(a): [ -> ]
(03.03.2020 19:54)Jiří V. napsal(a): [ -> ]I v OP při snůšce dávají nektar po vylíhlých mladuškách, a až pak přenášejí výše. Je to přirozenost včelstva.

Měl bys prosím fotky?

Říkal jsem si, jestli se ozveš Smile
(03.03.2020 19:54)Jiří V. napsal(a): [ -> ]I v OP při snůšce dávají nektar po vylíhlých mladuškách, a až pak přenášejí výše. Je to přirozenost včelstva.

V OP je to plodiště tak utlačené že tam tu sladinu prostě nemaj kam dávat. Na ukládání sladiny a pylu je nad mřížkou medník pro včely. No prostě pošahanej nepřirozenej sistemBig Grin
Sorry Kohoute fotky nemám a dále ti odporovat nebudu. Možná to, co jsem považoval za OP, tak nebylo to pravé ořechové. Nemám tolik zkušeností s OP jako ty. Asi to bude tak, jako u mne s tou neuvěřitelnou kyselinovou clonou.
mno a to ani nejdem hovoriť, že už som videl aj zaliaty plod sladinou, to v OP tiež nehrozí Tongue
Aby jsme si zjednotili co je to to oddělek a včelstvo kolik rámků obsedá to si nedělám srandu někde je definice Jsem zvědavý na reakce. Může byt oddělek včelstvo opačně může byt.........?????
Ať se daří Zdeněk
Podle cmsch je vcelstvo "spolecenstvi vcel schopne prezimovat,ktere plne obseda nejmene 7 ramku ramkove miry 39x24,odlisna mira se prepocitava." Tudiz 6 ramkovy zazimovany oddelek je k 1.kvetnu pro hlaseni do Cisu vcelstvem,pokud splnuje tuhle definici,tudiz muzu vyzimovat klidne 2x tolik vcelstev nez jsem zazimoval.. Smile Ktery dement tyhle definice vymysli,to netusim,platnost od 1.8.2019.
EU 1366/2015
Článok 1
Včelstvo
Na úĀely tohto nariadenia pojem „vĀelstvo“ znamená jednotku obsahujúcu kolóniu vĀiel medonosných, ktorá sa používa na výrobu medu, iných vĀelárskych výrobkov alebo vĀelieho plemenného materiálu, a všetky prvky potrebné na jej prežitie.

Je to jasné, nie ? Wink
V r 2002 jsem navrhoval změnu a sice ze státního příspěvku na zazimování udělat příspěvek na vyzimování a tudíž nehlásit počty k 1 září, nýbrž třeba k 15 dubnu nebo 1 květnu, aby něco nutilo včelaře starat se o vč tak, aby je vyzimovali, protože smyslem, přesněji cílem přezimování včelstev není zazimovat, ale vyzimovat včelstva. Protože jen zdravě vyzimovaná včelstva v určité síle mohou splnit celospolečenskou funkci, na které má stát zájem a z toho zájmu pak pramení podpora včelařství formou dotace 1D. (nevím zda se ta dotace už jmenovala takto)

Souběžně jsem tvrdil, že včela není zvíře, protože ze žádného zvířete na planetě nejde udělat dvě, tři, či více živých a dloiuhodobě životaschopných menších zvířat a ta pak zase spojit v jedno životaschopné velké zvíře. Tvrdil jsem, že včela musí mít svojí zvláštní legislativu, která by odpovídala jejímu velmi specifickému postavení a její biologii.

Asi nemusím říkat, jak těžce jsem narazil. Jedním z hlavních argumentů bylo, že vstoupíme do EU a pak bude stejně všechno jinak. A taky, že Svaz vynaložil mnohaleté veliké úsilí právě aby stát uznal včelu za zvíře a tím se na chov včel vztahovala stejná legislativa (a prý stejné výhody) jako třeba na chov dobytka, prasat a podobně.
Jenže 1.D není příspěvkem na zazimování
1.D. Podpora včelařství 2020 Účel 1. Zabezpečení opylování zemědělských hmyzosnubných plodin.2 Předmět podpory Včelstvo, které je v příslušném roce zazimováno.
Ať se daří Zdeněk
Pro Tom.50. Takto ale bude fungovat každé stádo dobytka či hejno rybiček.
(03.03.2020 22:17)Louky napsal(a): [ -> ]Říkal jsem si, jestli se ozveš Smile

Jo. Letím do té Ameriky tak si stahuju do iPadu čtení na cestu.
(05.03.2020 9:33)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Pro Tom.50. Takto ale bude fungovat každé stádo dobytka či hejno rybiček.

Včelstvo je považováno za jedno zvíře jako celek, ne jednotlivé včely. To mi fakt neumíte rozumět? Zrovna vy? Proč jste v opozici a slovíčkaříte? Vaše reakce a reakce tomaso a Medák je exemplárním příkladem, jak je nemožné se nikdy na ničem shodnout.

Já se třeba neuměle a s nevypilovanou formulací snažil o změnu už před dvaceti lety, co konkrétně vy jste kdy udělal, jak jste se vy sám snažil přispět k obecnému lepšímu?

Svaz je jako politika. Žádný politik nerozzuří část voličů a v důsledku toho by mohl být příště nezvolený. Svaz taky nerozlítí část čerpačů dotací, kterým jde hlavně o ty dotace. Mnozí mají plné huby rétoriky proti dotacím, když se to ale můžou aspoň pokusit změnit (třeba jen mlčením v určité chvíli), shazují, posmívají se. Holt jiná loď, jasně, chápu (nebo jiná kavárna těch lepších?) chápu...
Když je svazový systém postaven na čerpačích dotací, tak se nedivme tomu, že máme úhyny. Taky se dá říct, že úhyny jsou politikou Svazu. Možná ji vylepší tím, že vyprosí dotace na uhynulá včelstva.
Od ledna 2020 novelou Veterinárního zákona je hmyz hospodařské to je i třeba cvrčci koníci a další. No a někteří s tím budou mít problém. Ať se daří Zdeněk
(04.03.2020 23:15)JosPr napsal(a): [ -> ]Podle cmsch je vcelstvo "spolecenstvi vcel schopne prezimovat,ktere plne obseda nejmene 7 ramku ramkove miry 39x24,odlisna mira se prepocitava." Tudiz 6 ramkovy zazimovany oddelek je k 1.kvetnu pro hlaseni do Cisu vcelstvem,pokud splnuje tuhle definici,tudiz muzu vyzimovat klidne 2x tolik vcelstev nez jsem zazimoval.. Smile Ktery dement tyhle definice vymysli,to netusim,platnost od 1.8.2019.


Josefe už je to zase jinak. Od 15.1.2020 došlo ke změně vet. zákona, je to i ve Včelařství 2/2020 příloha str.14.

Zákon č. 166/1999 Sb.
Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
§ 3
Základní pojmy
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
c) hospodářskými zvířaty zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové, včely, včelstva a hmyz určený k lidské spotřebě nebo k výrobě zpracované živočišné bílkoviny,

ll) včelstvem společenství včel, které obsedá včelí dílo,

mm) včelím dílem voskové plásty vystavěné včelími dělnicemi, a to i mimo rámky; součástí včelího díla je včelí plod ve všech vývojových stadiích a glycidové a pylové zásoby.
Tak jsem předevčírem obdržel další objednávky na oddělky.....
včelaři dva souhr zkušeností skorem 50 let info o ůhynu ( skoro 90%)..u jednoho zbývají z 20-ti 3 slabé?? u jednoho z 14 2...
příčina neznámá ...cituji"byl jsem tam začátkem října při posledním "léčení" ..měl asi odevzdal zbylou z loňska...ošetření po odebrání medu nee...páč vypadaly v pohodě....myslím si ,že se byly proletět a už se nestihly vrátit..........výsledek kolektivního myšlení Smile
někdy je to úsměvné ,ale alespoň přijdou na celodenní školení což jsem jim dal jako podmínku prodeje oddělků.
Aha, a Ty im v pohode odielky predáš??? Ja som s predajom odielkov skončil, nemienim toto podporovať.
Referenční URL's