Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja sa asi sústredím na chov týchto malých pseudoškorpiónov, ktorý dokážu zabiť denne 9 klieštikov Wink

Stirka jsem letos poprvy videl ve svych vcelstvech, nicmene se bavim celkem o 2 spatrenych kusech v ulech 6m od sebe. Jestli je to jen 1 a presel si to, nevim Smile. Ale pocitam, ze by jich mohlo byt postupne vice...Nicmene vcelstva asi nezachrani, na podzim by jich musela bejt armada.
Chose
Vidíš. to je nesprávny predpoklad.
Ak by si šiel do jari povedzme so 100 ks klieštikov, tak jeden tento škorpión ich zbaští za 12 dní.
Blush....a ešte nám rozpovedz inú rozprávočku...
napr tú "O dvanástich mesiačikoch..."
Půjdou spíše cestou nejmenšího odporu jako všichni tvorové - sbírat na podložce. Nedovedu si představit, že se plazí po včele a okusuje jí kleštíka, nebo číhá u buňky s plodem až půjde kolem, ale bylo by to super Smile

jinak u mě zatím žije 10 z 10 i když u jednoho z nejsilnějších jsem zpozoroval jak vylezla včela z česna a padla dolu, tak jsem ji zvedl a učebnicová ukázka deformovaných křídel. Ale i 14 dní poté se drží, včera bylo hezky, tak se šly holky podívat ven a jsou zatím ok.
(08.11.2019 17:14)goro napsal(a): [ -> ]Blush....a ešte nám rozpovedz inú rozprávočku...
napr tú "O dvanástich mesiačikoch..."

Moja najobľúbenejšia je tá o Bond teste Tongue
Tiež ju mám rád, Wink
...ale šírek je štírek... ak ten má zachrániť naše včely tak to už aj šaman z amazónie je účinnejší...Blush
... alebo snáď homeopatiká Big Grin
S tým pseudoškorpiónom to bola samozrejme mierna nadsázka, aj keď človek nikdy nevie.
Ja som verný kyselinám Wink.
Problémy uhynů jsou dnes v podstatě neřešitelné. To, že se vám do selektovaných včel dostane přes trubce ro neslektované je asi ten nejmenší problém. Zapomeňte, že trubci nějka extra ovlivňují výsledky včelstva. Jinak bysme, podle tvrzeních většiny včelařů, měli během pár let tak skvělý včely, že by to všichni záviděli....a ty super včely by měli i ti, co se snaží chovat ty nejmíň medonosné a nejvíc bodavé.Big Grin
V problémech úhynů nefiguruje jen jeden faktor. Dneska se můžeme víceméně odvolávat na viry....ale ty tu byli i před VD. Svádíme to tedy na VD....ale když padnou včelstva, kde VD není - tak na co to svédst? Mluvíme o mizerném počasí počasí...a nedostatku pylu. V letech 1984-1987 bylo tak na prd počasí, že výnosy ze včelstev tady byly okolo 3-7 kg na včelstvo a díky mizernýmu počasí včely nezaplnily ani naplno budečáky....ale včely nepadaly....a to ani hlady. Nadruhou stranu. Nepoužívaly se organický kyseliny na ošetření včel, nepoužíval se glyfosát, a neonikotinoidy nebyly ani "na papíře". Nedělaly se zelené pásy - mezi polema, kde se používala chemie a řepka z vodsevu byla v září zaoraná, a ne aby v říjnu způsobila rozplodování. Následně je to ztráta zimních zásob, snížení životnosti včel a bez přimého zásahu nemožnost kvalitního ošetření proti VD.
Když už jsme u tech postřiků. Nevím, kolik je to let... dva nebo tři roky platí nařízení pro zemědělce informovat včelaře o provádění postřiků přípravky nebezpečnými pro včely.Když to začalo dostal jsem asi 5 hlášení za rok. A světe div se, letos by člověk řekl, že se konečně zemědělci začali chovat ekologicky, protože žádné hlášení nepřišlo. A dokonce by se to tak mohlo zdát, nebýt rozhovoru s agronomem podniku v Předměřicích nad Jizerou, který mi vysvětlil že:" na to prostě serem....čím se asi má stříkat, když nic nefunguje a co teda lidi vlastně chtějí žrát...?"
Veterina si včely přehazuje jako horkej brambor....stačil mi letošní přístup k řešení HVP v podkrkonoší:" prohlídněte si sami včely, a kde bude problém, tam to prohlídneme.":dodgy: Teď se každej náramě stará o hlášení úhynů nad 25%, protože se začalo špitat o možnosti dotací na obnovu včelstev. To budou na SVS nadšený - všecko šetřit. Už vidím, jak vydají nařízení:" Nahlašte úhyny, my vám to potvrdíme.":-D Takže MZe projistotu, po lobingu, schválí dotace na úhyny, protože nějakej Peroutka řekl, že v republice má být 800 000 včelstev.
Dneska jsem mluvil s včelařem z pod Opavy a ten mi řekl, že v nějaké vesnicí podlo 400 včelstev.Surprised TVL 400 včelstev na vesnici ???....není to přehnaný? Ne to, že to padlo....ale to, že je taková hustota zavčelení. Při takové koncentraci včel je konec dost rychlý, i kdyby na začátku bylo jen jedno nakažené včelstvo u včelaře, který nechá to zkolabované včelstvo přístupné ostatním včelám. Pavel Holub tvrdí že nejrychlejší kolaps po takové vyloupení zkolabovaného včelstva je 30 dní. Tak si vezměte, kolik včelstev (když to letos padalo od poloviny srpna) při letových dnech přes celý říjen a první týden v listopadu bude nakaženo a po padnutí zase neuzavřeno. ...a to nevíme jaká tam byla situace vloni. Je to začarovaný kruh a včelařům v tom nepomůžou ani dotace na úhyny. Když se zamyslíte, kolik včelařů ve vašem okolí za včelama dojíždí na chatu nebo chalupu jednou za 14 dní nebo v době, kdy nejsou zásahy potřeba třeba jen jednou za měsíc....a když víme že kolaps včelstva z plné síly do "0" trvá zhruba týden ....tak kolik včelstev asi zůstane otevřených....a nákaza jede dál! A je jedno, jestli děláte monitoring a všechny možné zásahy pro zdraví včel....jakmile si včely přinesou k sobě z padlého včelstva kašičku a vysátý plod máte hotovo. U těch slabších do Vánoc u těch lepších v příštím roce v srpnu v září - a to i při stavu bez VD.
Pokud budou následovat roky jako je letos a zemědělci budou stále větší idioti, tak pokud nám včely přežijou všechny jejich " včelám ""neškodné"" postřiky, které není potřeba hlásit, pokud přežijou všechny ty chemicky ošetřené zelené pásy, tak aby nám přežily aspoň to jejich zelené hnojení - budeme muset minimálně začít klíckovat matky a v prosinci před posledním ošetřením je pouštět z klícek. To nám ale nijak nepomůže pokud včelaři budou stejně nezodpovědní a bezohlední co se týká zdravotního stavu včel a budou vytvářet podnínky pro rozšíření nákaz jako doposud.
Dotace na obnovu vcelstev??? Nekdo se uplne zblaznil???
(08.11.2019 19:49)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]A dokonce by se to tak mohlo zdát, nebýt rozhovoru s agronomem podniku v Předměřicích nad Jizerou, který mi vysvětlil že:" na to prostě serem....čím se asi má stříkat, když nic nefunguje a co teda lidi vlastně chtějí žrát...?"

Někteří zemědělci zjistili, že je pro ně lepší nic nehlásit. Když je pak otrava včel, nikdo neví, zda vůbec a kdo stříkal. Není odkud vzít vzorek porostu na vyšetření.

V celé vedlejší vesnici před pár léty v létě téměř uhynuly všechna včelstva, zůstalo v nich obsazeno sotva 1/2 nástavku. Ohlásila se otrava, přijela veterina a zástupce ÚKZÚZ. Veterina odebrala vzorky včel na laboratorní vyšetření, bez problémů. Zástupce ÚKZÚZ tam chodil a díval se v nejblžším okolí (do 200m) od nahlášených včelstev a vzal si pár vzorků zemědělských porostů na vyšetření. Když jsem tvrdil, že to může být klidně i 1km, bylo řečeno že všechno brát nemohou, stálo by to hodně peněz.
Zástupce ÚKZÚZ mi oznámil, že uhynutí včelstev je sice problém, ale zemědělci stíkat musí, jinak nebudeme mít co jíst !!! Když jsem chtěl, aby mi zaslali zprávu, jak to šetření dopadlo, bylo mi sděleno, že na to nemám nárok a nic mi neoznámí. Tím to vše skončilo. Od té doby jsme tady nic nehlásili i když částečné úhyny jsou každý rok.
Postřik tehdy zůstal zabetonovaný v pylu, včely a plod částečně hynuly ještě asi 1,5 měsíce. Zimu ale nakonec včelstva přežily, kleštíka tam vzhledem k úhynům bylo minimum.
Pokud se včely setkají s přiotráveným pylem po letním slunovratu, zajisté to má pro ně "blahodárný" účinek.
Už se ví nějaká předběžná přibližná statistika úhynů?

1) Kolik z cca 620 tis. včelstev v %

2) Nejvíc postižené okresy, kraje


...u nás zatím klid ….jen jsem si chtěl porovnat oficiální výsledky a s věšteckou koulí....cca 100 tis. včelstev (letos a v příštím roce dohromady)Surprised
(08.11.2019 15:12)Jan Peterek napsal(a): [ -> ]Informace mám o úhynech od včelařů různě z ČR i SK.
Probírali jsme odvčelené oblasti i v MSVV, někteří mi volali, u některých jsem byl osobně (i u velkovčelařů), někteří jen píšou na internetu. Třeba taky sledujte skupinu "Včelaři" na facebooku. Tam se hodně včelařů letos svěřuje.

Co se týče prostředí, tak to je pravda, je tady (negativní) změna, ale jestli tohle osobně budu někdy řešit, tak až po vyřešení veškerých aktuálních nemocí, ty jsou nejdůležitější. Zatím jen méně kosím zahradu a na 0,25HA otáčím 2x ročně nějakou plodinu (svazenka, pohanka, hořčice, ...)

zavolej mu
At to není černobílé, tak uvedu letošní zkušenost, taky z Benešovska. Do jednoho včelstva jsem nedal gabon a měli po fumigaci cca 10násobně více roztočů než ty s gabonem (11 včelstev). Po pravdě řečeno, dost mě to překvapilo ten rozdíl, když čtu jak gabon nefunguje. Není to ale samozřejmě statisticky obhajitelný, protože bez gabonu bylo jen 1 včelstvo.
[/quote]
Myslím, že s vámi mohu dílem souhlasit. Při porovnáních s neošetřenými včelstvy před dvěma roky mi vyšel Gabon (flumethrin) podobně (asi 80% účinnost), Gabon (tau-fluvalinát) tak o 20% nižší. Loni už u Flum takové nadšení nebylo, asi 50% účinek, v podstatě to bylo blízké ošetření další skupiny KM. Ačkoli je to tak, lze říci, že co se týče použití Gabonu na roztoče v podletí, je asi nejúčinnější, ALE:
Pokud se podíváte třeba i na web Dolu, jaké jsou podmínky pro podání Gabonu (je na předpis): aplikujete jej na základě monitoringu a ne více než 2 roky po sobě. A jaká je praxe? Každý rok stále dokola, nejlépe pásky ponechat do jara! Když se cca před 6-7 roky hovořilo o rezistenci na tau-fluvalinát, netrvalo to ani 3 roky do oficiálního prokázání. Flumetrhrin je látka složením příbuzná fluvalinátu, rezistence na sebe nedá dlouho čekat. To je ostatně problém všech dlouhodobých nosičů použitých v době, kdy je ve včelách plod. Doc. Hrabák na nějaké přednášce potvrdil, že to platí rovněž pro amitraz třeba ve formě Apitrazu. Když na to upozorníte, tito včelaři mají odpověď typu: Však on výzkumák zase něco vymyslí! Opravdu? Flumethrin je dávno přežitá látka, mnohde zakázaná. Co dáte příště? Coumaphos, nebo naředíte Biolit? Domnívám se, že brzy budou ve výhodě ti včelaři, kteří si dali tu námahu a pracovali třeba na KM, jejíž aplikace už vyžaduje nějakou zkušenost a přemýšlení. Nejsem tak dobrý, ale i ti, co zapracovali na nějaké selekci a pod., zatímco zbytek bude bezradných. Teď vůbec nezohledňuji etické hledisko, že tyto látky jsou poměrně stabilní a přechází minimálně do vosku, ale mnohdy i do medu. Z hlediska rezistence je asi problém hlavně ten vosk.
Souhlasím tedy s tím, že Gabon je jistě stále docela účinný proti roztoči. Ve svém příspěvku jsem ovšem uvedl a hlavně si sám vyzkoušel, že lze ošetřit i jinými způsoby, též se slušným výsledkem, ale to, co se mi jeví jako příčina úhynů, není primárně roztoč, tedy alespoň ne můj roztoč, protože jej prostě i za cenu vyšší pracnosti nějak ukočíruji. Obtížně bych totiž obhajoval skutečnost, že na jednom stanovišti mi padnou včely, zatímco na druhém drží i při dvojnásobném napadení kleštíkem. Nejsem odborník, ale myslím, že je to podobné jako u lidí. Pokud se potkám s člověkem, který má virózu v řekněme v latentní formě, kdy organismus poškozené buňky rychle nahradí a imunití systém chorobu potlačí, nenakazím se od něho. Když na mne kýchne člověk s již pořádně rozjetou virózou, mám mnohem větší pravděpodobnost, že to chytnu. U bakterií to bude zřejmě podobné. Když je kdesi v úle menší množství spor moru, larvy se nenakazí, ale jak se objeví prví klinika, už to jede tak, že to pravděpodobně neozdravíte ani přemetením na mezistěny. Já vůbec netvrdím, že je na začátku kolapsů nějaký včelař, ono mohou stačit zalétlé roje. V tomto kontextu se domnívám, že je Gabon problematický hlavně proto, že při současném způsobu používání, ponechává včelaře "pospávat na vavřínech" s vědomím, že se nemusí příliš starat a mít nic moc přehled. Dokonce vytváří klamnou iluzi, že napraví všechny jejich předchozí chyby, ať už z neznalosti, či lenosti. A navíc je za babku. Vzápětí jsou ovšem velice nepříjemně překvapeni.
(08.11.2019 19:49)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Pavel Holub tvrdí že nejrychlejší kolaps po takové vyloupení zkolabovaného včelstva je 30 dní. Tak si vezměte, kolik včelstev (když to letos padalo od poloviny srpna) při letových dnech přes celý říjen a první týden v listopadu bude nakaženo a po padnutí zase neuzavřeno. ...a to nevíme jaká tam byla situace vloni. Je to začarovaný kruh a včelařům v tom nepomůžou ani dotace na úhyny. Když se zamyslíte, kolik včelařů ve vašem okolí za včelama dojíždí na chatu nebo chalupu jednou za 14 dní nebo v době, kdy nejsou zásahy potřeba třeba jen jednou za měsíc....a když víme že kolaps včelstva z plné síly do "0" trvá zhruba týden ....

Dobrý den
Kolaps včelstva jsem pozoroval podstatně rychlejší než 30 dnů !!!
Ještě 22.10. jsem měls tav včelstev 42 + 2 pětrámkové (pokusné).
Nynější stav je 37 a z nich 8 silně zesláblych +2 pokusné. Třetí zkoladovalo jediné včelstvo světlejší barvy proto se mi podařilo pruběh kolapsu dobře odpozorovat . Za 2 dny odešly komplet (Připraveny na zimu ve 3 nástavcích 39x24 jen na medu.Ten zůstal netknutý.Spad roztočů byl po 1 Varidolu velice nízký 42 rotočů).Ve třech včelstvech se najednou našly včely světlejší barvy v poměrně velkém počtu.(spolehlivě parné i přez folii) Za 5 dnů se tato včelstva začala chovat stejně jako při prním pozorování kolapsu a za další 2 dny 2 z nich prárázdné úly at o 3. včelstvo poloviční (zatím žije).

MK
Od vyloupení nakaženého včelstva do smrti loupícího včelstva je to nejrychleji 30 dní. Samotný kolaps včelstva trvá 5-7dní .
U mne včely z odcházejících včelstev masivně létaly do stodoly, kde jsou uskladněné prázdné souše a vosk, usedaly na vosk a čekaly na poslední hodinku, pak si je nacházely vosy a braly hruď.
Takže když se tam objevily, tak jsem věděl, že mám další úl prázdný.
nechápu proč ještě stále někdo používá Gabon, u nás se vůbec nepoužívá, stačí kyselina mravenčí + varidol, o aplikaci se nemá cenu bavit, tu by měl každý znát nazpaměť.
JH
Už ani KM sa nepoužíva ,nikdy som ju za 30 rokov nepoužil,Gabon už nepoužívam 10 rokov/je neúčinný /,v móde je teraz EKOPOL a funguje perfektne ,po VARIDOLE máločo padá,víri má 40 rokov obchádzajú/,zatiaľ za 50 rokov žiadny úhyn/
Posledné roky už som všetko vložil do svatenej vody a pomáha to!!!
A verím,že do jara prežije 80 rodín ,budem potrebovať znížiť stavy,nezvládam ,roky nepustia!!!
Omlouvám se pánům nad mým příspěvkem za červené palce, ale já na Gabon nedám dopustit. U mne účinkuje velmi dobře.
Referenční URL's