Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.01.2020 18:53)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Do včel se přes zimu a do proletu nedrbe. Kdo je rozdrbe, tak se zaserou
Toto jediné je pravda a patří snad do tohoto tématu. ostatní ne.

To je sice pravda, ale jen pro slabé včelstva, do silných se drbat může.
....pavell a prečo potrebuješ do silného včelstvá v zime "drbat"? Blush
... nech nám prezradí čo tam hľadal.
(24.01.2020 19:52)Kohout napsal(a): [ -> ]Je pravda že Smělému ty jeho úly fungovaly jen na jednom konkrétní stanovišti a jinde už mu tolik medu "nepřinesly"?
A je pravda že včelaři v okolí onoho stanoviště měli výnosy srovnatelné se Smělým?

Proč tolik dogmat? Ptáš svých včelstev? Už jsi zkoušel ty své příspěvky přednést jim?

Jinak pro př. Barnata zazimování a pohoda včel rozhoduje o kvalitě vyzimování. Zkus mít celý rok na svých z několika včelstev takovou PS 10cm desku a pozoruj. Já hodnotím vyzimování slabochů jako přínos, totiž znamenají vyzimovanou matku a to znamená že mám kam posilovat ze siláků a zpravidla se taková matka velmi rychle rozklade a znamená následně nové včelstvo když ji rozdělím a také souběžně a následně posílení se rovná med, když je. Proto tomu říkám vyrovnávání před dělení. Nevyzimovat znamená ztrátu. Nemít ztrátu znamená vyzimovat a nic nerušit. Blbě kladoucí matka neznamená špatnou matku. Vada a kvalita se ukáže až ji dáš dobře najíst a vyloučíš hlad a to docílíš mnoha ošetřovatelkami a vlatsním teplem v úle.
Ty už fakt nevíš co píšeš.
(25.01.2020 9:37)goro napsal(a): [ -> ]....pavell a prečo potrebuješ do silného včelstvá v zime "drbat"? Blush

Ve včelařině nikdy nevíš, jen jsem tím myslel že pokud vlezeš do silných včelstev v zimě tak se jim nic nestane a určitě se neposerou. V mích začátcích mi někdo zvalil úly se včelami na zem, nástavky se rozdělily, dokonce vypadli i nějaké rámky, napršelo do nich, ale včely krásně přežily a na jaře byly v pořádku. Nepíši že jim to prospěje, ale v případě potřeby se s tím vyrovnají.
iné je keď *Ti niekto zvalil,iné je keď do nich bezdôvodne drbeš, ale môžeš v zime aj točiť keď už nie sú v úle včely ,len treba nahriať invertné rámiky,aby invert sa dal vytočiť a aby si mohol urobiť medovec!
Cesta od výskumu ku vecnej pomoci včelárovi bude zrejme dlhá. Je ťažké udržovať včely v takom stave, aby dokázali geneticky posilniť svoju imunitu voči VD aj vírusom a pritom dbať o to, aby sme im prirodzenú selekciu nepokazili neprimeraným liečením. Je nemožné naplánovť si číslo /koeficient/ úhynov a ak chceme dosiahnuť stratu do 10%, kľudne môžeme skončiť na 95% /Maroš Bujňák/. Ak ale chceme vyradiť včelstvá senzitívne na VD a vírusy, musíme počítať so stratami min 30%, aby mohli byť včelstvá v prirodzenom výbere úspešné. Problém sú náklady na selekciu = práca a evidencia včelára + materiálne straty /náhrada úhynutých včelstiev, znížený výnos.../.
Dlho potrvá len selekcia včelárov /P. Holub/ z chemikov na šľachtiteľov. V odkaze je výsledok, ktorý dokazuje, že niektoré včelstvá /MR-Gotland/ si dokážu lepšie poradiť s VD, ale nezávisle od varoázy aj s vírusmi, ktré sú priamym zabijákom včiel. Ak chceme dalej chovať včely, musíme si podstatne zvýšiť kvalifikáciu aj ako diletanti a na včelnici stráviť min. dvojnásobok času pri získavaní a zapisovaní údajov ... a pri brakovaní uhynutých včelstiev v jeseni.
https://translate.google.com/translate?h...rev=search

5-70% včelnice však musíme zachovať, aby sme mali z čoho vyberať aj na budúci rok. Na redukciu /liečenie/ klieštika je najčistejšie prerušiť plodovanie klietkovaním a následne použiť org. kyselinu. Po jej aplikácii by sme však mali pomôcť mikrobiomu včelstva použitím probiotík /S. Dubná/. Dlhodobá kyselinová clona je potom zbytočná. Infekčný tlak by mala podstatne znížiť radikálna výmena diela /premetanie na Ms/ aspoň v časti včelstiev každý rok.
Přemetením na mezistěny včely na odolnost nevyšlechtíte, ve sterylním prostředí budou spíše choulostivější. Já mám vyšlechtěný včely tak, že mají v plodiětích přez 20 nebo nevim kolik let staré dílo a pohoda. A já nejsem teoretyk já to mám leta na mnoha různejch stanovištích a stovkách včelstev. Každej se může přijet podívat jak moje včely prosperujou.Varoa tolerantní včely za naší éry nevyšlechtíte. Spíš by to chtělo umněle vytvořit nějakou nemoc pro roztoče aby vychcípali sami. Něco jako na králíky vymysleli mixomatozu v Austráliji.
(27.01.2020 13:14)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já mám vyšlechtěný včely tak, že mají v plodiětích přez 20 nebo nevim kolik let staré dílo a pohoda. A já nejsem teoretyk...

Zeptal jsem se jak se šlechtí včely a moje otázka zmizela. Buď jsem ji blbě odeslal nebo ji nějaký snaživec smazal. Tak se ptám znova. Nepleteš si šlechtění se selekcí? Jsem teoretik...

(27.01.2020 13:14)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Varoa tolerantní včely za naší éry nevyšlechtíte.
Z diskusí je zřejmé, že se o varroatoleranci (VT) u nás ví dost málo, ačkoliv informací ze světa je hodně.

Aha. Jen "se" to přesunulo sem. Nevadí, aspoň jsem se zeptal znovu a trochu líp.
Mixomazoza je hrozbou jenom tam, kde se proti ní očkuje. Rozhodně to není v Austrálii u divokých králíků, kteří si během pár generaci, vytvořili rezistenci. To jen proto, že jsou tam člověkem neregulovatelni. Divocí králíci u nás na tom byli hůř, byli zregulování na pro člověka únosnou mez a tím u nich byla snížena genetická diverzita. Pak přišla mixomazoza následovaná morem..
včera kontrola všech včelstev,úhyny 0.....
......také tak, ale do květu třešní je ještě daleko.....Wink
Téma Varroatolerantní včely bylo založeno před 10 lety a co se vyřešilo? co se vyskoumalo ? Dají se snad už někde koupit varoatolerantní matky ?????? Nic se nevyšlechtilo a stejně tomu tak bude za 10-20-30 let
Že čo sa vyriešilo.
Však sme predsa vyšľachtili odolnejšieho roztoča, nie ?
(27.01.2020 18:48)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Nic se nevyšlechtilo a stejně tomu tak bude za 10-20-30 let

Opět máš pravdu. Na varroatoleranci se nešlechtí.
Víš ty vůbec co to varroatolerance je?
Poškozování roztoče a vyhledávání kukel s roztočem tedy vylepšený čistící pud jak si to Čermák představoval.Jenom že čistící pud se stářím matky klesá tak že 3-4letá vigorka mněla zvápenatění stejně jako každá nešlechtěná včelstva..
Ty když včelám neničíš plodiště tak jim taky asi nějak k té varroatoleranci pomáháš?
Ne jen to dokazuje že když tam nebudou roztoči tak je (lidsky vnímaná hygiena díla) nepodstatná.
Tak v časopise Včelařství se na straně 45 píše o příčinách úhynů jednoznačně - mohou si za to včelaři sami, popřípadě za to mohou včelaři sousedi, kteří jsou ještě větší bordeláři, než ti, co úhyny trpí.
Za nejkvalitnější z celého lednového čísla Včelařství považuji článek "Metodický pokyn Státní veterinární správy pro chovatele včel k prevenci a tlumení varoázy č.j. SVS/2019/114754-G", ve kterém jsou objektivně zmiňovány všechny možnosti a léčiva Jaká škoda, že se pod materiál nikdo nepodepsal! Že by nějaký neznámý autor z řad VUV?
Referenční URL's