Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Prečo niektoré, rovnako liečené, alebo rovnako neliečené včelstvo padne a susedné nie ? Nemusíme vedieť čo sa vo včelstvách deje a nechať to na evolúciu. Ale nechceme. Chceme úspešne tj rentabilne včeláriť. Ako na to ?
Doraziť klieštika na nulu ?
Zaradiť včelu za chráneného živočícha ?
Vyšľachtiť VT včely ?
Je těžké tady diskutovat s někým, kdo si nebyl schopen přečíst práci, kde si autor Dr. Seeley. se stejným problémem lámal hlavu a na základě experimentu a doasavdních vědeckých prací jej odborně a do podrobna popsal. Věším sem ten odkaz už poněkolikáté a vidím, že to četla jen hrstka a pochopila jen půlka hrstky, tak jsem se to snažil ostatním vysvětlit polopatě. Další vysvětlování vidím, že nemá cenu, neboť to ten zbytek odmítá pobrat. Předpokládám, že v průběhu ledna bude ta práce viset na VS v češtině.
Zmrznú vírusy, baktérie i jednobunkové organizmy. Máme šťastie! My ľudia nezmrzneme, ale asi ani ani múdrosti nám nepribudne, akí sme sprostí, takí aj ostaneme....

Bohužel viry(nitrobuněční parazité) nezmrznou - a svoji životaschopnost si dovedou udržet i v teplotách hluboko pod minus 30,oC - v loňském roce byly opět nalezeny u Jakutska viry Španělské chřipky. Oni se samozřejmě nemnoží ale dovedou překonat nepříznivé období ,aby ,,v lepších časech !opět zlobily . Viry vynikají též obrovskou schopností měnit svou DNA -a tudíž boj proti nim je velmi složitý - jak by potvrdil každý epidemiolog. Viz vakcíny proti chřipce - které musí mít každý rok jiné složení.
(28.12.2019 20:59)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Prečo niektoré, rovnako liečené, alebo rovnako neliečené včelstvo padne a susedné nie ? Nemusíme vedieť čo sa vo včelstvách deje a nechať to na evolúciu. Ale nechceme. Chceme úspešne tj rentabilne včeláriť. Ako na to ?
Doraziť klieštika na nulu ?
Zaradiť včelu za chráneného živočícha ?
Vyšľachtiť VT včely ?

Protože každé včelstvo je jiné, včely nejsou jednotný materiál, některé mají aktivované geny, které jiné třeba mají, ale spící. Imunita je to co u včel hledáme. To které padne ji nemá. Pro danou lokalitu, pro místní kmeny virů atd. Roztoč samozřejmě imunitu včelstev zhoršuje, ale to včelař taky. Evoluce umí šlechtit úplně nejlíp, ale bolí to.
Rentabilita včelaření je velmi závislá na lokalitě, ve které se daná včelnice nachází a pak samozřejmě na počasí. Na mnohých stanovištích trvá opravdová snůška jen velmi krátce, i méně než měsíc. Bez váhy tohle nezjistíte.
Dorazit roztoče na nulu. Tím si uděláte klidnější průběh příští sezony, na jejím konci ale mohou mít včelstva, která se nebrání nárůstu počtu roztočů už zase mraky roztočů. Včelaři si je množi sami. Včelstva, která umí žít s roztočem nedopustí jeho extrémní přemnožení a pak mají mechanismy na jeho odstranění. Někdy je "přirozený " spad vlastně léčebný a proto na spad už nijak moc nehledím. Roztoč včely oslabuje, ale nezabíjí, to dělají viry a Nosema c. Na ty ale existuje u některých včelstev přirozená imunita . Taková včelstva ale nikdy nenajdete, budete -li zasahovat plošně proti roztoči během sezony, jak je ted velmi moderní. To je jako když sekáte pořád trávník, Žádná kvetina nevykvete. A to tam jsou. Jak dlouho tam budou , to nikdo neví.
Jinak samozřejmě kolabující včelstvo zavřít. Klidně už při znatelném oslabení, kdy najdete mrzáčka na třech uličkách. Tím omezíte infekční tlak. Stejně si časem uvědomíte, že to včelstvo, které padlo, mělo určité příznaky onemocnění už dávno předtím, než padlo. Viděli jste to, ale nezasáhli. Jiskra v oku.
Ubývá hmyzu v přírodě, v zemědělsky obdělávané krajině o 2/3 jinde o 1/3. Zhoršené podmínky pro život mají i naše včely a už se dostaly na hranici, kdy to nedávají. Jedinou věc, kterou můžeme změnit rychle, je naše zootechnika. Ta jde proti přirozenému způsobu života včel. Pomaleji, ale i tak dost rychle můžeme změnit genetiku včel. Pozitivním a negativním výběrem. Takže je to tak, jak řekl Ruda stonjek. Může za to ten p...... za úlem. Big Grin
(28.12.2019 21:25)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Věším sem ten odkaz už poněkolikáté a vidím, že to četla jen hrstka a pochopila jen půlka hrstky, tak jsem se to snažil ostatním vysvětlit polopatě. Další vysvětlování vidím, že nemá cenu, neboť to ten zbytek odmítá pobrat. Předpokládám, že v průběhu ledna bude ta práce viset na VS v češtině.

Nechápu to neustálé tvoje odkazování na práci. Nechápu proč polopatě předáváš informace, které ani v práci nejsou. Žádné nevýznamné období nebylo. V práci po přesunu včelstev na stanoviště je popsán neustálý tlak dělnic z neléčených včelstev do léčených.
Citace:Naše zjištění (obr (Figs4 4 a a5), 5 ), avšak podporuje ti Goodwin et al. [ 17 ], kteří nezjistili žádné dramatické zvýšení driftu pracovníků během roztočů vyvolaných smrtí kolonií, a místo toho našli relativně konstantní míru driftu pracovníků z umírajících kolonií.



V tomto tlaku jsou nárazové vlny - vylupování a přesun kast. První zdrhají z neléčených včelstev trubci, což je logicky i znakem hladu. (MDR neléčené žluté, MRC léčené černé)


Vedle konstaního tlaku dělnic z kolabujících včelstev (výše), nastávají tlaky náletů z vylupovaných úlů ve vlnách. (důkaz o připojování dělnic k loupícím včelám)
Nato ukazuje i video (uložit jako), autoři si opravdu nejsou jistí jestli to bylo kvůli loupeži. Ale ví, že loupené neléčené úly a včely vnich včely jsou už na hraně, popisují lezoucí včely ve stovkách okolo úlů. Pro daniela je to divadlem a přáním do nového roku, pro jirka.marx je to blábolení ale já takovou běžnou věcí která je pozorovatelná mám termín přesun kast. Pro Kohouta, někdy ta kasta má takové štěstí, že loupící včelstvo ve zmatku nebo v konstatní migraci (která je v podstatě pomalou invazí) přijme velké množství dělnic které se "zotročí". (definice u mravenců) Jestli znich udělá fašírku ihned na česně, nebo se připojí k ošetřovatelkám matek je hodně zajímavé a zábavou. Já si myslím že možné je všechno v tomto případě. Dokonce se mohou stát čímkoli, co jim fyziologie dovolí.

Takže jestli chceš semnou Pavle o tomto diskutovat, klidně přes SZ. Tady ta víra v odolnost co tu někteří předvádí je opravdovou modlou pro matkaře kterým důvěřuje většina včelařů stejně, jako konzument medu svému včelaři.

V té práci jsou to staré věci (min 10 let) a tato případová studie jak píšou, potvrzuje replikovatelnost starých objevených věcí. Hlavním cílem studie bylo to slovíčkaření že "roztočová bomba" je blbě, a dobře je termín něco "jako lupičské pasti". Chcou tím ukázat na slovní spojení pro lepší pochopení šíření virulentních roztočů.

Citace:Navrhujeme proto, že „lupičské návnady“ jsou lepším termínem než „roztočové bomby“ pro popis kolonií zdrojových roztočů, zejména v kontextech, kde jsou slabé kolonie snadno okrádány sousedními úly. Rozdíl mezi „roztočovými bomby“ a „lupičskými nástrahami“ je důležitý pro pochopení optimální virulence roztočů a virů, které vektorují. Pokud nemoc hostitele zvyšuje možnosti rozšíření jeho parazita, pak by měl parazit vyvinout vyšší virulenci [ 29 , 30 , 31]. V naší studii jsme zjistili, že roztoči se rozšířili do sousedních kolonií především okrádáním velmi nemocných (kolabujících) kolonií. Je možné, že přirozený výběr upřednostňoval a bude i nadále upřednostňovat kmeny roztočů a virů přenášených roztoči, které vážně oslabují obranu jejich hostitelských kolonií, aby byly přitažlivé cíle pro loupežné včely.

Pochopil jsi tedy očem vlastně ta studie je? Nanic nového neukazuje. Jde o něco jako výklad jak pochopit slovní spojení. Vše ostatní co potvrzují hranaté závorky, jsou citace a doplnění poznatků k těmto citacím.
(28.12.2019 16:59)patko79 napsal(a): [ -> ]Peter,

Ten veľkovčelár to robí jednoducho preto, lebo "včelár" zákazník je za to ochotný zaplatiť! A teraz ako je možné, že ten zákazník si to včeltvo neskontroluje? To by si si kúpil iný tovar bez kontroly? Ja ti poviem, prečo si to ten včelár kúpi. Naliali mu do hlavy na nejakom tom dotovanom školení do hlavy kopu múdrostí, ale okolo včiel prešiel len spoza plota. Takéto problémy tu nikdy neboli, pokiaľ si včelári " vychovávali " svojich nasledovníkov, alebo kto chcel včeláriť, našiel si svojho "učiteľa" vo svojom okolí. Teraz je v móde za "európske" peniaze vyučovať, hlavne nech je kvantita, na kvalitu kašľať.

Školenia pre začínajúcich včelárov sa nerobia bez toho, aby sa nádejný včelár dostal ku včelám. To čo Peter Salaj píše je vyslovene nepoctivosť predajcu.

A koniec koncov, drtivá väčšina začínajúcich nepovažuje za potrebné sa nejakých kurzov zúčastniť, veď máme dnes už internet a youtube.
(28.12.2019 20:33)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Migrácia VD zalietavaním je minimálna, pretože VD je počas sezony v každom včelstve. Je to len výmena génov. Migrácia počas rabovky podla mňa nie je masívna......
A co když není tak důležitý počet VD jako to, co se v dnes rabovaném včelstvu stalo v průběhu předchozích týdnů kdy počet VD přerostl imunitní schopnosti včelstva. Mám tím na mysli z medicíny známou superinfekci a rychlé namnožení extrémně virulentních kmenů zejména viru deformovaných křídel a možná také VD, schopného rychleji se množit. Proč by to u včel mělo být jiné než u lidí? V tom může být největší nebezpečí loupeží, i když ani ty počty bych nepodceňoval. Počty přinesených VD mohou být stovky i tisíce denně (vlastní zkušenost).
Pokud by se vám podařilo pořádně nasekat na zadek člověku, který zavinil naprostou většinu vašich neúspěchů - tak byste si nejméně jeden týden nemohli sednout.
(29.12.2019 9:42)gilmour napsal(a): [ -> ]
(28.12.2019 20:33)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Migrácia VD zalietavaním je minimálna, pretože VD je počas sezony v každom včelstve. Je to len výmena génov. Migrácia počas rabovky podla mňa nie je masívna......
A co když není tak důležitý počet VD jako to, co se v dnes rabovaném včelstvu stalo v průběhu předchozích týdnů kdy počet VD přerostl imunitní schopnosti včelstva. Mám tím na mysli z medicíny známou superinfekci a rychlé namnožení extrémně virulentních kmenů zejména viru deformovaných křídel a možná také VD, schopného rychleji se množit. Proč by to u včel mělo být jiné než u lidí? V tom může být největší nebezpečí loupeží, i když ani ty počty bych nepodceňoval. Počty přinesených VD mohou být stovky i tisíce denně (vlastní zkušenost).

OK, ale potom skúmajme superinfekciu a nie varoázu. Vieme, že kolaps včelstva spôsobí aj niekoľko stovák VD v X včelstve a 2 000 VD nespôsobí kolaps vo včelstve Y. Včelstvo Y však môže skolabovať v dalšej sezone a my ho pritom považujeme za odolné a robíme si z neho odložence. Včelstvo Y malo iba šťastie v lotérii, nie genetickú výbavu. A to nezistíme vizuálnym pozorovaním, ale laboratornym rozborom patogenov, DNA včiel, RNA vírusov..., ktoré superinfekciu spôsobili.
Ako ste zistili denný nárast VD o 1 000 ? Robíte každý deň zmyv ? V praxi to nie je možné a tým neviete včas reagovať na zmenu. Preto včelári liečia plošne a na istotu.
Ja sa nedivím pomaly ničomu- poniektorí včelári ošetria voči klieštikovi iba a len v septembri a potom sa divia, že im na budúci rok im padajú včely. Bohužial je to tak , problémy sa opakujú ..nie každý to vie so včelami ako napr Dvorsky , Marx a iný a väčšinou to končí tragicky aj pre konkrétneho včelára aj možno s časti pre okolie...tam je myslím prenos rôznych virusov a dalších chorôb .
Ano Alberte. V podletí jsou jen dvě spolehlivé volby, a to buď min. týdně sledovat spad a při náhlém zvýšení aplikovat KM,KŠ,KGŠ,KM, nebo ti pohodlnější aplikují přípravek Apitraz či Apivar, jehož účinná doba je velmi dlouhá a aplikace teplotně nezávislá. Čekání na fumigace je čekáním na smrt a slepá aplikace krátkodobých nosičů je ruskou ruletou.
pro Alberta Grosse: Je to zkušenost asi 10 let stará se dvěma včelstvy na polských hranicích. V průběhu krmení se tato silná včelstva neúspěšně pokusila o výměnu matky. Byla bez plodu, takže jsem udělal fumigaci varidolem abych věděl, jak na tom jsem s VD. Dohromady u obou včelstev do druhého dne spadlo asi 300 roztočů. Současně začala poměrně silná snůška a měl jsem obavy z melecitózy. Následující den jsem zopakoval fumigaci po ometení podložek. U obou včelstev bylo po několika hodinách na podložkách červeno- přibližně spočítáno 1500 ks/vč. Snůška skončila tak rychle jak začala...v tom roce na polské straně pár set metrů daleko uhynula téměř všechna včelstva ve vesnici.
Ještě krátký dodatek:
Jinak souhlasím s tím, že dnes v podmínkách zájmových včelařů pravdu nevíme, proč některé včelstvo přežije a jiné z našeho pohledu za stejných podmínek uhyne. Každé včelstvo je jiné a je tak odolné parazitům , jak odolné jsou jednotlivé včely. Jenomže každá včela je geneticky jiná a některé jsou odolné více a jiné méně nebo vůbec. Navíc dělnice se nerozmnožují a nemají jak vlastnosti předat dále. A teď nastoupí ta chovatelská ruleta, která vše nekonečně zamotá. Jak si můžeme být jistí, že se při našem tzv. pozitivním výběru trefíme do toho správného vajíčka, ze kterého bude ta správná matka, když každé vajíčko je geneticky úplně jiné a nese jiné kombinace hledaných vlastností ?
OK. Ak teda zistíme nebezpečnú akumuláciu VD z raboviek, tak preliečime. Ale potom nám to skreslí žiadaný genetický potenciál včelstva a nevieme, či je toto včelstvo s tým lepším genetickým vybavením. Je to stále len efektívne bodové liečenie, nie selekcia na VT.
Ak je zásadnou príčinou úhynov rabovka, tak je liečenie pred rabovkami vlastne zbytočné. Rabujúce včely z testu však padli až o 4 a viac mesiacov na neznáme patogeny, pretože neboli liečené, ale dve prežili až do jari. Nie o niekoľko dní resp. týždňov. Záver obdobia raboviek by malo potom prekryť plošné liečenie, alebo bodové liečenie. Lenže vieme, že to nestačí a včely hynú aj pred rabovkami v septembri, aj po liečení v oktobri a novembri na typické príznaky CCD, nie varoázy.
Uznávam, že VD je vektor úhynov. Preto ho včelári zúrivo a úspešne likvidujú. Napriek tomu úhyny pribúdajú.

Test nezdokumentoval početnosť včelstiev na začiatku a v priebehu liečenia, tak predpokladám, že včelstvá boli bez plodu, ale asi som túto informáciu prehliadol.
Vtom pokusu a dvěma přeživší. No a není to tím postupem jak počítají roztoče? Pochybuji žeby pravidelné prosívání cukrem kvůli počítání nemělo vliv na přežití.

Mne tam hodně chybí snímky rámků loupících včelstev, protože tak se dá spočítat ta migrace přesněji. To by mohl třeba vidět Kohout jestli není u matky ošetřovatelka se žlutým zadkem v černým včelstvu. Prokazovalo by to tu invazi na sociální vrstvě.
(29.12.2019 9:31)Andrej napsal(a): [ -> ]Školenia pre začínajúcich včelárov sa nerobia bez toho, aby sa nádejný včelár dostal ku včelám. To čo Peter Salaj píše je vyslovene nepoctivosť predajcu.

A koniec koncov, drtivá väčšina začínajúcich nepovažuje za potrebné sa nejakých kurzov zúčastniť, veď máme dnes už internet a youtube.

Práve v tom je tá sranda, že sme sa obaja stretli na včelárskom krúžku, teda záujem o včely a aj skúsenosti včelára tam boli, akurát že keď vravím aspoň za seba tak ja som fanúšik včiel asi od ôsmich rokov, len s nevýhodou že podnebie kde som žil nie je vhodné pre včely, alebo inak povedané včely v mojej rodnej obci má len jedna rodina a myslím si že aj na jedinom vhodnom mieste v okolí dediny. Tiež som ho pucoval, že prečo si nepozrel čo kupuje, ale vraj keď prišiel k včelárovi, už to bolo v kartóne a nedalo sa pozerať, ale asi by si nevšimol aj tak "nejaké kamienky na site, ak by tam aj boli". Len som chcel demonštrovať že všetko sa zhadzuje na začínajúcich, vraj aj dotácie pri začínajúcom včelárovi na úle a včelstvá sa znížili z 5 na 3 lebo údajne začínajúci včelári zamorujú svoje okolie klieštikom z dôvodu neznalosti a pritom rozširovaniu chorôb pomáhajú aj veľkovčelári, ktorí ani neviem z akého dôvodu tolerujú choroby na včelniciach a pritom tie včely už nie sú len koníček ale živobytie.

Ešte mám otázku do pléna, často sa tu spomína CCD, máme ho vôbec na území SR alebo ČR potvrdené?..myslím že jediné čo by mohlo byť klasifikované ako CCD bolo niekedy v novembri 2017 na území SR ale nie je to oficiálne potvrdené. Ak mám zlé info tak ma prosím opravte.
(29.12.2019 12:12)gilmour napsal(a): [ -> ]Ještě krátký dodatek:
Jinak souhlasím s tím, že dnes v podmínkách zájmových včelařů pravdu nevíme, proč některé včelstvo přežije a jiné z našeho pohledu za stejných podmínek uhyne. Každé včelstvo je jiné a je tak odolné parazitům , jak odolné jsou jednotlivé včely. Jenomže každá včela je geneticky jiná a některé jsou odolné více a jiné méně nebo vůbec. Navíc dělnice se nerozmnožují a nemají jak vlastnosti předat dále. A teď nastoupí ta chovatelská ruleta, která vše nekonečně zamotá. Jak si můžeme být jistí, že se při našem tzv. pozitivním výběru trefíme do toho správného vajíčka, ze kterého bude ta správná matka, když každé vajíčko je geneticky úplně jiné a nese jiné kombinace hledaných vlastností ?
Proto po všech zkušenostech vím, že se musí šlechtit včelnice a ještě lépe včetně svého okolí. Ona pak obsahuje širší genetický základ prospěšných vlastností a zužujeme ty nežádoucí selekcí těch nejhorších.
peťo závisí to od toho čo si včelár pod CCD vysvetľuje...
napr. MVDr. Staroňová ho dáva do súvisu s Nosemou ceranae...
citujem:
"Klinické príznaky sú veľmi nejednotné, niekedy pripomínajú príznaky klasickej nozematózy, inokedy včelári nachádzajú prázdne úle, čo je skôr dôsledok kombinovaného napadnutia N. ceranae a V. destructor. Klinické príznaky sa zhodujú len v akútnejšom, rýchlejšom priebehu končiacom prevažne úhynom včelstva. Aj z tohto dôvodu sa N. ceranae dáva často krát do súvisu s CCD (Colony colapse disorder). "
(29.12.2019 12:53)gupa napsal(a): [ -> ]To by mohl třeba vidět Kohout jestli není u matky ošetřovatelka se žlutým zadkem v černým včelstvu.

Zamotáváš a uskakuješ.
CCD u nás neexistuje. Oficiálne je tu len varoáza a to dovtedy, pokiaľ sa na podložke nájde posledný klieštik. CCD je len sprievodný jav varoázy Smile a varoázu máme zvládnutú, počet včelstiev každý rok stúpa.
Referenční URL's