Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Aculeus nemáš úplně pravdu zkoušel sem to a funguje, to že je drahý je pravda až ho přestanou dotovat tak je to mrtvej produkt dá se substituovat levnější verzí . To samé beesafe na dezinfekci
(26.11.2019 21:25)milan.hula napsal(a): [ -> ]Krmení cukrem + v teplém létě + kvasinky = může včelstva i zabít.....N.c.

Milane, krmim jakubakem od cervence (po medobrani) cukr rozpustenej ve vode z bojleru a neni s tim problem. Na stanovistich mam NC, vcelstva to taky zvladaj. Vcely zvladaj hodne veci kdyz k tomu maji podminky.

Chose
Bylo tu popsano hodne uhynu s lecenim Varomedem a nejen u nas, ale i masove v zahranici kde je jeho pouzivani rozsirenejsi. Je otazkou zda je to jim, chybnym odhadem davkovani nebo dalsimi trebas i uplne jinymi faktory.. Ja bych s nim nikdy na 100% nelecil.
Videl bych to spise na predavkovani vcelstev stavelkou nez problem samotnyho varromedu. Kdyz si micham stavelku (dihydrat), davam KS podle doporuceni 3,5% objemu, pokud chapu dobre list varromedu, tak tam je 4,4%. A kdyz jeste k tomu je aplikace z lahvicky kde neni presnej odhad aplikace, muze dojit k vyse popsanyho. Ja aplikuju davkou 5ml roztoku KS na ulicku, podle meli na podlozce vim kolik maji ulicek a to mnozstvi si natahnu do strikacky s jehlou.
Muj nazor, neni to dogma, treba se i pletu.
Chose.
(27.11.2019 8:11)Frey napsal(a): [ -> ]Bylo tu popsano hodne uhynu s lecenim Varomedem a nejen u nas, ale i masove v zahranici kde je jeho pouzivani rozsirenejsi. Je otazkou zda je to jim, chybnym odhadem davkovani nebo dalsimi trebas i uplne jinymi faktory.. Ja bych s nim nikdy na 100% nelecil.

že kyseliny poškozují včely je známo,stejně jako to,že mnozí včelaří neumí nebo nechtějí umět dodržovat metodiku.Stylem : "dám toho víc,co kdyby..."
V prvom rade musím uviesť, že sa nepasujem do úlohy odborníka, staviam však na výskume a skúsenostiach ľudí, ktorí skutočnými odborníkmi sú.

Nechcem spochybňovať účinnosť Varromedu, pretože ho nepoznám, nemám ho odskúšaný a taktiež som sa zatiaľ nedostal k žiadnej relevantnej štúdii o ňom. Tak som sa mu trochu pozrel na zúbok.
Zo „súhrnu charakteristických vlastností lieku“, ktorý zverejnila Európska lieková agentúra sa dozviete, že 555ml balenie v každom ml obsahuje:
Účinné látky: Kyselina mravčia 5 mg, Kyselina šťaveľová dihydrát 44 mg (zodpovedá 31,42 mg kyseliny šťaveľovej, bezvodej)
Pomocné látky: Karamelové farbivo (E150d), cukrový sirup, propolisová tinktúra 20 %, badiánový olej, citrónový olej, monohydrát kyseliny citrónovej, čistená voda.

Varromed teda obsahuje aj Éčko E150d, čo je amoniakový a amoniak-sulfitový karamel a ten obsahuje malé množstvo látky zvanej 4-methylimidazol. Táto látka spôsobovala divokú hystériu a kŕče u ovcí a hovädzieho dobytka, krmených krmivem, ktoré ho obsahovalo. Pri pokusoch na zvieratách sa však nepotvrdilo, že by táto látka v množstvách, v ktorých je prítomná v karameli, ovplyvňovala centrálny nervový systém pokusných zvierat. Včela je však malé zvieratko, tak ktohovie ?

Prečo však vôbec potrebujú farbiť túto zmes na hnedo ? Aby to vyzeralo viac bio ? Viac propolisovo ?
Farbivá sa používajú napr. do niektorých ochranných náterov, aby bolo vidieť miesto ich aplikácie, ale tu nevidím absolútne žiadnu potrebu farbenia roztoku.

Koncentrácia k. šťaveľovej je teda 4,4% + 0,5% k. mravčej + všetky tie pomocné látky. Aká je ich synergia neviem. Možno ide o stopové množstvá pomocných látok, aby to vyzeralo hodnotnejšie a celé pekne zafarbené pomocou E150d.

4,4% k. šťaveľovej by teda malo fungovať. Ja osobne používam 3,5% ale viem, že v Nemecku je pre použitie u včiel povolená až do 5,7%.

Záver:
Ak teda viem, že účinnou látkou je k. šťaveľová, ktorú bežne kúpim 1kg za ca. 5-6€ a pripravím z nej 28 litrov 3,5% roztoku resp. 22,7 litra 4,4% roztoku, tak by to musel byť sakramentský rozdiel v účinnosti, aby som dal za pol litra takmer 30€.
Ešte pár informácií, na čo si treba dávať pozor pri liečbe kyselinou šťaveľovou, aby ste dosiahli požadovaný účinok !

Okrem toho, čo som písal v príspevku #1118, sa odporúča pred a po ošetrení k. šťaveľovou vykonať diagnózu podložky.
Pred liečbou vám podáva informácie o tom, ako silné je včelstvo, ktoré je napadnuté roztočom, kde sedí a koľko uličiek obsadzuje. Pre tento účel by sa mali podložky zasunúť aspoň na 4-7 dní.

Spád roztočov vyvolaný k. šťaveľovou pretrváva až 4 týždne. Jeho maximum kulminuje medzi 2. a 4. dňom po ošetrení. Asi 80% zasiahnutých roztočov spadne do jedného týždňa. Toto obdobie je dostatočné na vyhodnotenie úspešnosti likvidácie „zvyškového roztoča“. Podložky sa potom opäť vytiahnu a včelstvá sú vedené nad zasieťovaným dnom.

50 ml roztoku kyseliny šťaveľovej pripravenej podľa pokynov sa natiahne injekčnou striekačkou a strieka sa jemným prúdom do uličiek, ktoré sú husto obsadené včelami. Podľa sily včelstva sa použije 30-50ml k. šťaveľovej. Silné rodiny, ktoré počas mrazu sedia v 6 až 7 uličkách dostanú 50 ml a rodiny, ktoré sedia iba v 3 až 5 uličkách, dostanú 30 ml roztoku. Pri aplikácií tohto množstva postriekajte každú uličku dvakrát. Toto množstvo sa týka približne rámkovej miery 39x24cm.

Keď sa bezprostredne pred ošetrením vloží čistá podsieťová podložka, tak je na nej ihneď po ošetrení možné zistiť, či a kde sa nastriekalo povedľa včiel. Pri ďalšom včelstve to už urobíte lepšie Wink

Liečba sa neopakuje ! Ani vtedy nie, keď vyvolá veľmi vysoký spád niekoľkých stoviek a viac roztočov. V takýchto prípadoch sa musí koncept liečby v neskorom lete a jeseni prehodnotiť a opraviť.

Ak je prirodzený spád roztočov v decembri nižší ako 0,5 roztočov za deň, je možné upustiť od tohto ošetrenia. Toto hodnotenie sa dosiaľ stále a znova potvrdzuje, keď sa porovná spád roztočov po ošetrení na odstránenie ich zvyšku v zime s postihnutím včelstiev varroázou v nasledovnom neskorom lete/jeseni.

Včelstvá, kde v zime nebola aplikovaná k. šťaveľová na odstránenia zvyšku roztočov, nie sú v nasledujúcom neskorom lete v priemere silnejšie napadnuté klieštikom, AK bol u nich prirodzený spád roztoča v decembri pod 0,5 klieštika/deň.
Zeptám se, roztok jsem ředil podle tabulky vytvořené údajně na 4,4%, někde jsem ji stáhl. Po přečtení předešlých linků jsem se na ni koukl a přepočítával podle online tab. na ředění a musím přiznat, že výsledku nerozumím. Používám DKŠ a hodím sem obě tabulky vyplněné na totéž, ale ve výsledcích se nevyznám. Doplnění cukrem nepředpokládám, že dále mění koncentraci, proto jej zde přehlížím. Můžete mi výsledky (porovnání mezi tabulami) někdo srozumitelně objasnit ? Už to tu řešené bylo, ale jasno v tom nemám. Dole jsou koncentrace hmotnostní, objemová, molární a % (a co z výsledků vlastně pro mě platí, když je každá hodnota jiná).Rád bych to předělal jen na poměr 3,5%. Dik.
Doufám, že to půjde přečíst.
Aculeus a Miroslav Šubrt- děkuji, pro mně přínosné a zajímavé.
1000ml vody
1000g cukor
Urobíš z toho sirup.
Do inej nádoby nasypeš 35g k. šťaveľovej a doleješ sirupom do celkového objemu
1000ml a miešaním kyselinu rozpustíš.
Pri aplikácii roztok nie je potreba ohrievať.
Jen bych mel debilni dotaz - aplikace KS jsem nekde cetl udavanych 5ml na obsazenou ulicku. U drtivy vetsiny vcelstev ktery mam na 2xVN klasicky rozperakem rozloupnu nastavky a aplikuju stavelku. Jenze my zlodejky (aktualne) jsou pres 3VN. Jak je to s davkovanim ? Samozrejme je mozny, ze to za mesic bude jinak, treba ze i nebudou nebo budou na 1VN. Aktualne tomu vsak nic (kupodivu) nenasvedcuje.
Diky a zatim
Chose
Jozef, pozri si celé video v príspevku #1118. Sú tam aj prípady, keď včelstvo sedí cez viac nástavkov.
Maximum je 50ml, ale ak je aj včelstvo nadpriemerné, tak adekvátne tomu pridaj.
Drž sa skôr celkového množstva roztoku podľa sily včelstva ako ako ml na uličku. Hustota včiel je predsa len značne odlišná v strede chumáča, ako na jeho okrajoch.
Každý má tiež inú rýchlosť pri striekaní uličiek, takže, niekomu ju stačí poliať raz, iný zvládne aj 4x. Viac do stredu, menej na okraje.
Včely si to už medzi sebou roznesú.
Ešte doplním, že obsadnutie včelstva zhodnoť v dlhodobo mínusových nočných teplotách a nie vtedy, keď sú ešte rozlezené.
Hlavná zásada: Lepšie aplikovať pri - 5⁰C ako pri + 5⁰C
Hoj,
v tom videu ma aplikaci vcesltvu mezi 2 nastavkama, ne 3. Proto jsem se ptal. Takovych magoru mam jen 2, zbytek je normal na 2VN. Kazdopadne je jina velikost chomace ted a pri tech -5, to je jasny. Takze jeste uvidime.
Dikas.
Chose
U rozpousteni KS je treba zohlednit, zda jde o bezvodou, nebo dihydrat.. navazka dihydratu je vetsi..
KS by se hlavne nemela nadmerne pouzivat na zimni generaci vcel bo jim lepta vnitrnosti a treba varomed ji ma docela hodne.
A co na KŠ říkají matky?
Mojí je to šuma fuk, včely ji nezajímají Cool
(27.11.2019 0:41)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Aculeus nemáš úplně pravdu zkoušel sem to a funguje, to že je drahý je pravda až ho přestanou dotovat tak je to mrtvej produkt dá se substituovat levnější verzí . To samé beesafe na dezinfekci

Toto forum sleduji již nějaký ten pátek, ale dosud jsem neměl potřebu přispívat. Hloupost, nebo spíše možná naivita některých diskutujícich mne ale nenechává klidným....

Varromed je drahý i s dotací! Přečtěte si složení - jedná se o 4% roztok kyseliny štavelové a 0,5% roztok kyseliny mravenčí. Zbytek je voda... jo a ještě je tam karamelové barvivo Big Grin

Výrobní náklady na litr i s lahví cca 15 korun. Aculeus má pravdu v tom, že si ho můžeš dát ráno do čaje...

Beesafe je ta samá zlodějina. Více netřeba komentovat.
No ale do čaje nevím 4,4 % stavelky?Jo a spad byl u 10 ti ulu 400 až 600 kousků vd.
Nevím jestli to tu už někdo někde napsal, ale SVS konečně přestala dělat s včelařů neschopné blbce a při vydání nové metodiky léčení včel dala zodpovědnost včelařům zrušila pro příští rok povinné plošné podzimní léčení proti varroáze. No to trvalo.
Referenční URL's