Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Co už víme:
1)...100 tisíc uhynulých včelstev 2019/2020.
2)...úhyny se netýkají oblastí v výškou 600 m.n.m a výše
3)...úhyny jsou postiženy zejména jižní části (Jižní Čechy, Jižní Morava)


Nějaké další informace?Wink
4)... ?
OK, je to tak. Mikroskop nie je luxus pre každého. Včelstvo padne na NC do týždňa - musel by som kontrolovať každý týždeň 60 vzoriek a pri pozitívnej vzorke likvidovať včelstvo ?
Pri rovnakej zootechnike môžu byť straty 20%, ale aj 80%. V prvom prípade je zootechnika v poriadku. V tom druhom musím primerane? pridať liečivá. A špirála začía znova. Ak nepoznáme dôvod úhynu včelstva, nedokážeme sa poučiť , len dokola vyrábať odložence.
Hele pokud je vcelstvo v pohode, tak nizky NC prezije. Vloni jsem videl z mych 7 vcelstev 5 holek s nizkou urovni (NC mam potvrzeny od Dolu jeste rok zpet), vsechny bez problemu vyzimovaly. Takze si myslim, ze pokud neni jeste nejakej jinej spoustec ci vice vlivu, NC je spise dusledek nez pricina.
Chose
(10.11.2019 21:35)milan.hula napsal(a): [ -> ]Co už víme:
1)...100 tisíc uhynulých včelstev 2019/2020.
2)...úhyny se netýkají oblastí v výškou 600 m.n.m a výše
3)...úhyny jsou postiženy zejména jižní části (Jižní Čechy, Jižní Morava)


Nějaké další informace?Wink
4)... ?

ještě vědět na čem byla uhynulá včelstva zimována,resp. co bylo jejich "poslední" potravou....
Prázdné úly nebo mrtvé a nevylíhnuté včely. Vir na západě Čech zabijí a mrzačí dělnice:

http://www.irozhlas.cz/veda-technologie/...101845_dok
Alberte, jediný ponaučení z úhynů musíš mít to, že budeš rozchovávat svoje nová včelstva z těch, která přežila ( ještě lépe z těch , která přeživají bez ošetření nebo s minimem. ) a budeš včelám vytvářet takové podmínky abys je co nejméně zatěžoval svými zásahy. Genetika je základ, ale nikdo nečekejte, že najdete včely typu " Rambo" . Prvořadá je u včel výživa, proto sázejte vrby jako zdroj nekontaminovaného pylu, kupte si váhu,snůšky jsou poslední roky prapodivné a měsíc bez snůšky může znamenat i 15-20kg spotřebu. Kdy vytočí a nechá tam 10 kg má za pár dní hladovějící včely. Přestanou plodovat a pak chybí generace včel se všemi důsledky. Hlad JE spolupříčinou letošních úhynů a kdo nedával pozor a choval se podle příruček, může si ted jen drbat hlavu. Přidávat léčiva je cesta do pekel, to by si měl každý uvědomit. Hlavní, co se musí změnit je myšlení včelařů.
Jirko, rozumiem Ti a súhlasím. Koľko včelárov však dokáže zmeniť zootechniku bez jednoznačného manuálu. Príspevky a články sú plné rozporných domienok, dohadov a tutoviek. Ak by som si ich mal všetky overiť, musel by som žiť ako Matuzalem. Starí včelári budú používať staré manuály do konca a je ich 80%. Ale nikto im jasne nanavrhol nový, účinnejší spôsob ošetrovania včelstiev.
Mám pestrú peľovú znášku, po každom vytočení /1-3x/ zakrmujem a zásoby doplním aj v priebehu predpokladanej ne-znášky. Prečítaj si, čo píše o neskorom plodovaní a neskorej peľovej znáške Leibig.. oi.
Nič lepšie som nenašiel: http://www.ponyfarma.pavcina-lehota.sk/v...emaII.html
Citujem: Pravdou však ostáva, že o priebehu tohto ochorenia vieme doposiaľ veľmi málo. Klinické príznaky sú veľmi nejednotné,
http://www.pv.sk/vcely/index.asp
Články - Viac, ako 20 rokov výskumu... ale aj iné články
Aberte, Nosemu c. na svých včelnicích mám a jsem tomu rád. Aspoň mě nepřekvapí. Před několika desítkami let postihla mírné pásmo Asie invaze Nosemy Ceranae. V krátké době umřelo až 90% včelstev. Katastrofa. Včelaři z přeživších obnovili své chovy a od té doby přestala ýt Nosema ceranae strašákem. Včelstva jsou na ni imunní. A to je jediná cesta. U nás přišla taky, ale plošné úhyny se nekonaly. Asi je naše populace včel odolnější, než byla ta jejich.
Jirko, píšeš:
"Před několika desítkami let postihla mírné pásmo Asie invaze Nosemy Ceranae. V krátké době umřelo až 90% včelstev. Katastrofa. Včelaři z přeživších obnovili své chovy a od té doby přestala ýt Nosema ceranae strašákem. Včelstva jsou na ni imunní. A to je jediná cesta. U nás přišla taky, ale plošné úhyny se nekonaly. Asi je naše populace včel odolnější, než byla ta jejich."

To je tak krásná ukázka přírody a evoluční biologie Heart

Takto to prostě v přírodě funguje, nechápu, co včelařům na tomto evolučním principu vadí. Vždyť i my jsme z tohoto principu zrozeni.

V 50. letech přišel roztočík (údajně z Anglie) a způsobil podle knížky, kterou jsem četl, 50% úhyny (Ve Frýdku-Místku). Trošku včelaři házeli klacky pod nohy přírodě a přirozenému výběru přípravkem BEF, ale nakonec se od toho ustoupilo a za krátkou dobu bylo doslova po roztočíkovi. Sem tam následně padlo nějaké včelstvo na roztočíka, které třeba prošlo nějakým stresem, ale byl prostě klid.
V 60. letech se údajně řešila nejvíce nosema apis, ale včelaři množili včelstva přirozeně odolná na nosemu apis a tak nosema odpadla také a byl zase klid.
Domnívám se, že práce včelařů v 60. letech, která byla v souladu s přírodou a dlouhodobu udržitelností, způsobila to, že nosema ceranae neznamená nyní žádné velké nebezpečí.

No a pak přišla varoóza, udělalo se v našich hlavách cvak a začalo se "léčit" (téměř celosvětově - především ve vyspělých oblastech (zpravidla západ)). Tzn. fungovat proti přírodě a evoluční biologii. Varoóza by jinak znamenala pouze 90% úhyny, který se dá rychle zvládnout (když včelař mákne, za 2-3 roky má úplně vyřešeno, v přírodě to trvá 4-7 let).
Přidaly se další nemoci a sčítání těchto nemocí způsobilo druhové ohrožení včely a v tuto chvíli v roce 2019 až funkční vymření, po kterém následuje z přirozených zákonů zpravidla vyhynutí druhu (samozřejmě minimálně oblastně).

Práci, že jsou tady aktuálně už vesnice (až celé oblasti) úplně bez jediného včelstva neumí žádná nemoc, vůbec žádná nemoc, ani jedna. Tohle umí pouze součet několika nemocí. Což vznikne, když nějakou dobu jedete proti přírodě (zpravidla musíte jet proti přírodě tak dlouho, až se nabalí 3 silné nemoci), pak uvidíte to pravé odvčelení.

Uvědomte si to prosím, fungovalo se tak téměř celosvětově, takže není potřeba z tohoto stavu nikoho obviňovat, platí ale to, že čím dříve si zákony přírody, přirozeného výběru, evoluce uvědomíte, tím vyšší šanci má naše včela na přežití. Pojďme společně udělat po 40ti letech konečně zase něco pro samotnou včelu.
v tom případě navrhuju přestat včely ÚPLNĚ LÉČIT a nechat vše na evolučním výběru!
A nemôžu to byť sťahovavé včely, ktoré na jar priletia zasa nazad ?
to by mohly,ale nejdřív by se musely samy odhlásit z evidence/Hradištka/,aby na ně šlo brát náhradu,jakože na "uhynulé"
Včely by si společně s evolucí jistě s kleštíkem poradily, ale jejich řešení by nám nevyhovovalo. My by jsme potřebovali od evoluce, aby problém s roztočem vyřešila zvýšením čistícího pudu na roztoče a zachovala nízkou rojivost, mírnost a veliké výnosy medu Smile. Ale evoluce by to zařídila určitě přesně naopak a naše včely by problém s kleštíkem vyřešily spíše zvýšením rojivosti, protože včelstvo které se více rojí, má v sezóně potřebné plodové přestávky a odchová více "potomků", které dál ponesou tyto rojivé geny. Včelstva, která by seděla doma na prdeli a nerojila by se, by v dnešní situaci nevydržela přes dvě zimy ani náhodou a jejich geny by v populaci zanikly. Určitě by se v populaci prosadily i více ty včely, které by měly nižší sklon k loupežím a nedocházelo by u nich k reinvazím roztoče z kolabujících včelstev.

Kolabují vám kmenová včelstva? Tak musíte udělat přes sezónu více oddělků - takto přesně by to vyřešila evoluce v prvních pár tisících letech, než by se v populaci objevily i geny se zvýšeným čistícím pudem na roztoče Smile.

Původní hostitel Včela východní na to přišla, jak s kleštíkem vycházet. Ke stejnému závěru by došla i naše včela, pokud by jsme jí nechali volnou ruku.

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%8Dela...štík_včelí
ale každý může svým včelám nechat volnou ruku v regulaci kleštíka.....pokud ho ostatní včelaři z okolí neukamenujíWink
Zvykli sme si chovať silné včelstvá (na Havelku Wink) a ešte im bránime sa rojiť...

Čo som čítal varoaodolné včely sú skôr menšie rodiny, v malých úloch ...
(asi aj menej medu..Confused)

No tak sa musíme sakra rozhodnúť čo vlastne chceme...
že vraj na veľkosti nezáleží, dôležitá je technika Tongue
...to nie je o včelách len o "žihadle"...Wink
Už 50 rokov ,robím 30% odložencov z rojivých včelstiev,/Odložence s krásnými rojovými mateč./tak prechádzam rojeniu ,nevyrojí sa viac ako 10%,pričom najlepšie včelstvá sú z rojových matečníkov/Príde čas kedy budeme rozchovavať rojivé včelstvá,ktoré vedia ako prežiť a prežijú!!!
Väčší počet hypotéz je hádam len v astrofyzike, avšak s tým rozdielom, že tam sa to dokázať nedá. Teda aspoň najbližšie stovky rokov nie.

Inak rád by som si prečítal tú štúdiu, ktorá prišla vedecky k záveru, že matky z rojových buniek budú mať vyššiu tendenciu k rojivosti.

Inak na jojke bežala pred chvíľou "bombastická" upútavka o úhyne 8 mil. včelstiev.
Dnes to bude na tých ich "zaručených" správach o 19:30.

Tak pardón, 8 mil. včiel, niekto ich asi spočítal.
Referenční URL's