Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tady pane doktore pan doktor Seeley dokazuje, v jak krátkém čase se vše odehraje. MDC jsou kolabující včelstva, MRC jsou loupící včelstva.
Pavel, prvé rabujúce včelstvo uhynulo o 3 mesiace a niektoré prežili do jari: Včelstvo MRC 1E uhynulo do 20. prosince 2017. Včelstva MRC 1W, 300W a 300E uhynula do 20. února 2018. Včelstva MRC 50W a 50E přežila do jara 2018.
Ale my máme najvyššie úhyny v septembria oktobri Idea Tie spôsobuje nesprávne liečenie, nie rabovky.
Myslím si, že úhyny spôsobuje poškodenie zimnej generácie včiel = deficit zdravých zimných včiel, ktorý je spôsobený primárne matkou a výživou a sekundárne VD nakazení vírusmi a nedostatočnou výživou. Vírusy sa rozmnožujú hlavne krmením plodu, ktorý nemá žiadnu ochranu. Vpichom VD sú poškodené len niektoré larvy a včely a s vírusom, či bez vírusu je to v bezplodovom období len malá časť včiel. Dospelá včela by sa vírusom alimentárnou cestou nemala nakaziť, pokiaľ nemá traviaci epitel poškodený NC.
Ak je už zimná generácia na svete a je OK, tak my sa mala len s malými stratami dožiť jari, bez ohľadu na rabovky. Hlavná snaha sa musí preniesť na čistotu a vitalitu včelstva pred tvorbou zimnej generácie aj na úkor júlových znášok /chémia/. Myslím si, že elegantné riešenie je hypertermia+izolátor.

Takže pan doktor Seeley dokazuje opak a pánovi doktorovi by som odopovedal, že hlavne cez potravu lariev a cez vajíčka a spermie do lariev a krmičky, ktoré sa vyliahnu z infikovaných lariev pokračujú. Dalej už rozhoduje len početa koncentrácia vírusov a genetické citlivosť /imunita/ včiel a včelstva. VD bez vírusov je neškodný !
Jestli je to tady už někde vystavené, tak se omlouvám
http://www.vsmbo.cz/app/webroot/uploads/...aMites.pdf
Chápu to správně, že ze stejných dat vydedukuje Pavel a Albert dva rozdílné závěry?
Jestli to není o tom, že někdo vidí jen to, co chce vidět, aby to zapadalo do jeho teorie.
To je ale docela normální Cool
Albert mě velmi mile překvapil. Taky tvrdím, že příčina bude v oslabení a že stejně, jako dobře živení lidi, bez trablů, tedy stresu, v kvalitním teplém bydlení, tuberu, až na výjimky, nedostali. Aspoň tak mi to vysvětlili předkové v mém dětství a všude kolem sebe se stále přesvědčuju, že to tak je.

Co píše pan Holub je na mě už moc vědecké, pravda bývá velmi často mnohem prostší.

Před chvílí jsem ve vlákně o dadantu napsal jak na menší nebo žádné rabovky a jak mít vitální včely, které jsou vitální proto, že se vyvíjely v teple (a v nadbytku všeho //třeba neodebírat pyl//). Ovšem za ty zdravé a vitální včely z tepla zaplatím nemožností monitoringu. To si holt musím vybrat, zda se budu snažit brouky nemít a nebo je nechám množit a soustředím se na počítání, kolik se mi jich už podařilo vypěstovat a co to současně dělá se včelami.
(09.03.2020 9:22)jirka.marx napsal(a): [ -> ]
(08.03.2020 23:17)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ako teda prebiehajú úhyny z rabovky ?
Včelstvo je v júli a auguste preliečené a má svoje VD v zbytkovom plode /500 VD ?/ Takéto včelstvo má zimnú generáciu OK a malo by úspešne prezimovať, ale zimné liečenie neriešime.
Včelstvo je OK, začnú rabovky v septembri a oktobri, aktívne rabujúce včelstvo je bez plodu a prinesie si 1000 VD / čo pochybujem, ale zistím/ + infikované zásoby. Vysvetlite mi, ako dôjde ku kolapsu takého včelstva v oktobri, novembri.

Na tohle Ti tu nikdo neodpoví, protože to nezapadá do teorie, že včelstva zabíjí roztoč.

Včelstvo léčené v červenci a v srpnu vůbec nemusí mít dlouhověké včeli, ale vy si to prostě vysvětlit nenecháte. Klidně v červenci už proléčujete červencový poškozený plod. Je to furt do kola.
(09.03.2020 18:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]Albert mě velmi mile překvapil. Taky tvrdím, že příčina bude v oslabení a že stejně, jako dobře živení lidi, bez trablů, tedy stresu, v kvalitním teplém bydlení, tuberu, až na výjimky, nedostali. Aspoň tak mi to vysvětlili předkové v mém dětství a všude kolem sebe se stále přesvědčuju, že to tak je.

Co píše pan Holub je na mě už moc vědecké, pravda bývá velmi často mnohem prostší.

Před chvílí jsem ve vlákně o dadantu napsal jak na menší nebo žádné rabovky a jak mít vitální včely, které jsou vitální proto, že se vyvíjely v teple (a v nadbytku všeho //třeba neodebírat pyl//). Ovšem za ty zdravé a vitální včely z tepla zaplatím nemožností monitoringu. To si holt musím vybrat, zda se budu snažit brouky nemít a nebo je nechám množit a soustředím se na počítání, kolik se mi jich už podařilo vypěstovat a co to současně dělá se včelami.
Tome je nás tady asi většina co se snaží brouky nemít, je však otázka, jak toho docílit. Vy máte asi štěstí (a moc Vám ho přeji), na stanoviště s minimálním infekčním tlakem. Před časem jste napsal "stačí aerosol v prosinci a pak máte celou sezónu klid na včelaření a k 1.8. dáte Gabon". Věřte mi znám spoustu včelařů a nejen v mém okolí, ale i jinde napříč republikou co tomuto věřili a dnes jsou bez včel.
Nepočítali, jen věřili, že udělali dost.
Ty si zase nedáš vysvetliť, že ja som svoje včelstvá prvý krát preliečil po agáte, k tomu som im odobral časť plodu, takže klieštik bol redukovaný už na začiatku júna - 6 mesiac. Kto u nás nemá klapky na očiach, ten vidí masívny výpadok včiel po agáte!!! Prečo je to tak? Už som to tu písal, opakovať sa nebudem.
A môžeš liečiť ako v maďarsku, rozhodne ti to nepomôže. Tu funguje len zbaviť sa kontaminovaného peľu!!!
Odpověď pro vás p. Šumera : U všech uhynulých včelstev jsme provedli mikroskopování /z mrtvých včel pod víčky / - ve všech vysoké
procento Nosemi . Jen jsem nedokázal rozlišit která!!!!! Ale ,že nebylo nic pokáleno ....... F.V.
Zdravím-len doplním Paťka- nebudme naivný,že polnohospodári a to je pomaly jedno ktorí,dodržujú ,,metodické pokyny´´aplikácie postrekov,-nie je to tak ,je tu nová šlachta podnikateľov v poľnobiznise, spravia všetko pre najväčší zisk ,kontrola u nich čo viem žiadna a tak to aj vypadá. Minul.rok repka v krátkom dolete,matky odchované v čase kvitnutia trištvrte neplodné,dokonca po vyrojených včelstiev mladé matky tak isto. Nie je to prvý rok, ,ale nie až také problémy sú stále keď je repka z menšej vzdialenosti. Nie je to v poriadku.
(09.03.2020 18:37)Tini napsal(a): [ -> ]Chápu to správně, že ze stejných dat vydedukuje Pavel a Albert dva rozdílné závěry?
Jestli to není o tom, že někdo vidí jen to, co chce vidět, aby to zapadalo do jeho teorie.
To je ale docela normální Cool
Ja si Pavla vážim, ale ak niečomu nerozumiem, tak sa pýtam. Pokus v odkaze deklaruje, že rabujúce včelstvá začínajú hynúť najskôr o 3 mesiace. Ale my máme úhyny v septembri a oktobri, tak by museli hynúť okamžite po vyrabovaní včelstva ako na akútnu otravu.

(09.03.2020 19:46)patko79 napsal(a): [ -> ]Ty si zase nedáš vysvetliť, že ja som svoje včelstvá prvý krát preliečil po agáte, k tomu som im odobral časť plodu, takže klieštik bol redukovaný už na začiatku júna - 6 mesiac. Kto u nás nemá klapky na očiach, ten vidí masívny výpadok včiel po agáte!!! Prečo je to tak? Už som to tu písal, opakovať sa nebudem.
A môžeš liečiť ako v maďarsku, rozhodne ti to nepomôže. Tu funguje len zbaviť sa kontaminovaného peľu!!!
Ukazuje sa, že pesticídy spôsobili úhyny včelstiev v Madarsku počas znášky zo slnečnice. Nie je ale žiadny dôkaz, alebo je dobre archivovaný. To samé platí aj pre repku - bez certfikovaného rozboru je všetko OK.
Pavel může mít pravdu, proč to zpochybňovat? Záleží přece na tom, jakou nemoc si včely vykrádáním donesou. Jiná doba bude u NC, jiná u virů, nebo jiná u Serratie. Uvědomte si již konečně, že příčina úhynu v jednom místě nemusí být stejná jak v místě druhém. Z toho zde vznikají nepochopení.
Těžko říct, mě nejlepší včelstvo padlo už v srpnu bylo na 3VN+3NN, tři týdny od skvělého včelstva na nulu...
Já proti Pavlovi Holubovi taky nic nemám, jen nemám rád neměnou a jedinou pravdu danou výzkumem či zkouškou; jiný výzkumník, jiné výchozí podmínky, nastavení experimentu a jiné výsledky, tak vše beru s jistou reservou.
V závěrech- redukovat množství roztočů a bodový zásah místo plošného a odolná genetika, tomu se nedá nic vytknout.
Zopakujme si par historickych udalosti, pretoze ak to tu cita niekto so zamerom poucit sa, hlava sa mu zamota:
Viry sme mali vo vcelstvach "vzdy", aj pred erou kliestika. Vacsina vcelstiev bola infikovana hned niekolkymi. Vo vacsine vcelstiev boli viry dlhodobo v malickom mnozstve a nikto si s tym hlavu nelamal. Obcasne uhyny boli, presne mechanizmy nevieme.

Potom do tychto zavirenych vcelstiev prisiel kliestik. Tieto casy dnes romanticky volame "cisty kliestik", "bez virusov". Samozrejme zral vcely aj so vsetkymi virusmi hned od zaciatku.

(Tu je dolezite zdoraznit pauzu dlhu viac ako desatrocie, aby bolo jasno, ze dalsi bod neprisiel hned.)

Potom sa stalo "nieco". Nevieme co, ale viry sa zacali mnozit ako dive a zabijat vcelstva vo velkom. Teorii je hromada, ako vidime aj v tomto vlakne. Vacsinu z nich sa podarilo vyvratit, zbytok sa nepodarilo potvrdit. Co vieme, alebo aspon tusime:
Ziaden zasadne novy vir sa neobjavil. Mutacie samozrejme ano, to je kazdodenna norma.
Hladina DWV v beznom "zdravom" vcelstve je oproti minulym eram mnohonasobna. Vela inych virov je v porovnani s DWV na ustupe.
DWV ma proti inym virom zaujimavy rozdiel, ze vcelia larva ma sancu prezit aj extremne silne nakazenie a potom ako dospela vcela sirit po uli vir. (A prispievat k falosnemu dojmu ziveho vcelstva.)
DWV sa prenasa aj bez kliestika.
Kliestik prenasa DWV.
Od urcitej doby sa objavil kmen DWV, ktory sa prenasa kliestikom vyrazne lahsie. To je jedna oblubena teoria smrtelnych virovych bomb poslednych rokov, ale zaroven vieme, ze je nepravdiva. Teda, urcite to nie je *cela* pricina.
Po hromade neuspechov tusime, ze v mrtvom uli nie je vysvetlenie . Vcelstvo treba sledovat dlhodobo, vratane pravidelnej kontroly hladiny virov, a potom je mozno nadej nieco objavit, az prijde uhyn. Sledovat nelietave vcely nestaci a metody lacnejsie nez PCR byvaju bohuzial pochybne.

(09.03.2020 13:09)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ][...] Roztoč se může nakazit virem deformovaných křídel a roznášet ho dalším včelám. [...]
Ak mate toto presvedcivo zdokumentovane, prosim, publikujte! Po svete sa prave teraz mina hromada prace a penazi na zistenie, ci sa kliestik nakazi. Vieme, ze prenesie vir na inu vcelu. Ale ako? Nakazi sa kliestik? Mnozi sa vir v kliestikovi? Kedy, ako rychlo, v ktorom organe, za akych podmienok? Ako sa nakaza prejavi na kliestikovi? Svet netusi a ak Vy viete, alebo aspon usmernite dalsie hladanie, slava Vas neminie.
Já s oponenty mnohdy skoro souhlasím. Jenže bagatelizace vlivu roztoče vede do jistého konce a tyhle tendence utínám. Já vnímám NC s viry a POR jako urychlovače procesu na jehož počátku je roztoč, a to, ten počátek, nemusí být ve vašich včelstvech, ale někde na půdě nebo u vyznavače v sílu včelstva. Ty čtyři základní substance se svým poměrem vždy nějak liší, s tím i průběh ale začátek a konec je stejný.
Co se s tím dá dělat?
Můžeme nedělat roje, můžeme přesvědčovat naivky, co po úhynech stále nakupují šlechtěné oddělky a ponechají je osudu, že to není ve prospěch včely, můžeme selektovat na odolnost vůči virům, vůči NC, vůči nenasytné touze loupit a nakonec můžeme upevňovat VSH či SMR, grooming a výhodné plodování. Přitom všem je ale důležité vědět, co se ve včelstvech děje a v případě problému hned zasáhnout. Je třeba na to mít početnější včelnici, třeba i se záložními včelstvy, která se navytáčejí, vše na volné stavbě a válcovat uniformní okolí na mezistěnách svými trubci. Jediné, co neovlivníme jsou POR, leda že bychom se v tisícovém davu navalili před vchod do MZe a všechny příchozí pomazali medem s tím, že to je neškodné.
Já už v tom víc nehledám, je to jednoduché a myslím, že řešitelné.
a vieme nejaké bližšie info aké sú úhyny v SZV na základe výzvy na nahlasovanie úhynov? lebo čo ja mám info tak úhynov je 0, teda mi z toho vychádza, že buď sme si vymysleli triedneho nepriateľa alebo máme sprostých včelárov Huh pretože ak by boli úhyny a zväz mi ponúka zadarmo vyšetrenie tak prečo to nevyužiť ak som člen a mám registrované včely tak ako treba?
Je to robota navyše . Ak sa odovzdávajú vzorky, čo ďalej ? Musí to mať zmysel.
(09.03.2020 19:16)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Včelstvo léčené v červenci a v srpnu vůbec nemusí mít dlouhověké včeli, ale vy si to prostě vysvětlit nenecháte. Klidně v červenci už proléčujete červencový poškozený plod. Je to furt do kola.

Omlouvám se za zalený palec. Kliknul jsem ho omylem. Rolleyes

Jak potom vysvětlit, že oddělky tvořené včervenci, někdy v srpnu, s novou matkou, si dovedou vytvořit zimní generaci, a včely zbavené roztočů v červenci, srpnu, nedovedou?

Vaše představa včel je taková, že nepoznají ohrožení a neumí zareagovat v červenci nebo srpnu a vytvořit generaci dlouhověkých včel, kdyby vše bylo jen v roztoči, kterého v tu dobu by už neměly?
Jako vždy u včel. je tohle malinko složitější. Oddělky tvoří zimní generaci jinak a jindy, než dospělé včelstvo. Klidně i na podzim. A u těch velkých záleží na genetice, některé kmeny to dokáží a po přeléčení se vzpamatují. Jiné kmeny tohle neumí a nedokáží. Stejně si myslím, že za spoustou úhynů v roce 2019 může hlad v červnu a v červenci a následný pokles imunity včelstva.
Referenční URL's