Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
nebo pozdě Wink
Nebo přeléčili a pak si to natahali od jiných...Wink
-------
Nebo léčili blbě (na podzim fumigace na plod).
Par dat: Smile
Po medobrani dostaly KM v kychynsky uterce, za 24h spadly roztoci, nasledne jsem zacal krmit na zimu, to bylo 10.7. Podlozky kontrolovany samozrejme prubezne, proto je taky ve vcelach mam.
16.7. jsem dal po prvni davce KM, spadlo za 2 dny 35 broucku, pak jsem pokracoval v krmeni. To skoncilo 25.8., davka 35kg
14.9. kontrolni podani KM, za 24h 124 brouku. 24.9. jsem rozkrabal plod, 25.9. dal KM, spad po 24h byl 8 kousku, dalsi den opet KM. Odecet 6.10 byl 100 brouku (9 dni). slo to tedy dolu. Ovsem : zlom nastal po prvni dekade rijna - pri kontrolni aplikaci KM byl spad za 48hodin 250 brouku a neslo to stahnout dalsima aplikacema KM. Spad po ni klesal na 30, pak byl opet treba 110-250 za den nebo dva. Ke konci rijna pozorovany poprve vcely s DWV pred cesnem, 10.11 je spad za 10 dni 790 brouku. Na dne jsou videt i nevyvinuty larvy pripadne i odvickovane nedovyvinute vcely, ale se znamkama DWV.
To uz jsem to ale nevydrzel, psal jsem sem do fora na nazor (na pokap stavelkou moc brzo a "teplo"), 15.11 jsem vlezl do vcel, rozkrabal 4 ramky plodu, zjistena stala koexistence stare a mlade matky, 16.11 jsem pak aplikoval Varidol (5kapek, do 4.VN). Za 24h byl spad onech 3700 brouku, nasledujici den (po 48h aplikace) uz jen 250.
Nicmene brouci padali stale, ikdyz v mensim mnozstvi (nizke jednotky za den), ale i to je moc, takze dostaly 27.12. jeste pokap stavelkou. Spad po 48h 130, po dalsich 48h bylo 120, nasledne 5.1. 30ks, dnes rychlym pocitanim do 25.
Tyto vcelstva porad zijou, jsou zminene zde : https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aplik...#pid228096 , jsou to vcely kterym rikam zlodejky.
V prispevku https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Co-se...#pid224537 si "stezuju", ze porad nosi a nosi. V tuto dobu narustal spad s KM (Jiri V. by to nazval kyselinova clona, ja panicke reseni spadu, vysledkem mozna bylo zachraneni od padnuti na vse mozne) pres 150 na den.
Nuze si z toho kazdej udelejte zaver jakej chcete Smile.
Vcelstvo nebylo cisty na 100%, ale nejvetsi davku si holky donesly. Protoze za tak kratkou dobu se nemuze tolik VD rozmnozit a predevsim by to odnesly dlouhoveky vcely a vcelstvo by ted nebylo pres 2 VN. Ale muzu se mejlit.
A ted do me.
Chose

P.S. Jeste rychly edit - VD neberu na lehkou vahu, ale nejsem zase ortodoxni antivarroazista...
Na to, že nevčelaříš až tak dlouho jsi to zvládnul dobře, mohli by ti svazáci závidět. Ten počet ošetření nakonec byl asi z vyplašení, ale nevadí.
To chceš každý rok okolo včel takhle tančit?
Plodování do takových termínů je špatně, chovej něco jiného, nebo se z toho zblázníš.
Josef Karjak, dík za veľavravný test !
Dneska sa ukazuje za vážny problém rabovanie na podzim.
Problém nesúvisí s rabovanými včelami (tie aj tak pôjdu "do kytek"), problém je hlavne s rabujúcimi včelami.
Ak mám hoci aj silné a relatívne preliečené včelstvo, príroda prosto nepustí, moje rabujúce včely si donesú z rabovačky z iného rabovaného včelstva množstvo naviac VD.
A to je problém.
@Pavel Holub:
Diky, cenim si toho uznani.
Pravdu mas v tom, ze okolo nich skacu (s tatou) az moc casto, nechci se ale v lete spolehat na Gabon, ktery (kdyz funguje) pusobi dlouhodobe. Takto letat okolo vcel si muze dovolit pouze mikrovcelar jako ja, v profi je to spatne.
Do budoucna chci zkusit ale Ekopol (v lete misto gabonu), KM ale nezavrhuju.
Dalsi problem je ona genetika a misto vcelareni - tady je proste polabi. Je mozny, ze genetika z hor/podhuri neprinese plodovou pauzu od zari. Ale nevim, k tomuto materialu jsem se jeste nedostal, ale po letosku o tom uvazuju. Snad se k necemu dostanu.
Jeste dalsi vec - myslim, ze jsem udelal pri tvorbe oddelku chybu - mel jsem je osetrit pomlezenim kyseliny mlecny. Vetsina oddelku z predlonskych zlodejek s nejvyssim spadem mela pekne spady VD (jine vcelstvo nez jsem popisoval), to jsem pred tim nezazil pri tvorbe. Toto asi bude voda na mlyn Zdenka Barnata Smile. Oddelky ze vcelstva (s minimem VD), jsou taky s 0 nebo minimalnim spadem VD. Nemyslim si, ze by ale mela vliv genetika/grooming v tomto pripade. Znamky poskozeni VD jsou u vsech, ale tolik jich nebylo.
Kazdopadne par vcelstev dostala "varovny prst", vcetne zlodejek samozrejme. Nicmene klinicky/zdravotne se zda ze to zvladly - ale s jistotou to budem vedet az po sezone.

Chose
Josef Karliak:

asi už si to tu psal, ale kolik dáváš KM na tu houbičku a za jak dlouho to máš odpařené? Díky
@Louky:
Odpar je zavisly dle pocasi, je to cca 60ml 65% KM na 48hodin, po 48h znova 60ml a nasledne tyden vynechat. Pokud je moc teplo, od nekoho tu byla rada mit KM v lednici a davat podvecer. Nebo fakt opravdu vynechat.
Na podzim to ale spis fungovalo jako "kyselinova clona", protoze uterka byla vrlhka i za 5 dni. Ale to byla nouzova/panicka aplikace.
Jeste k te davce - zjistil jsem, ze davka cca 60ml je kdyz polijes (jemne) houbicku oboustranne a nekape z te uterky KM. Kapat NESMI !!! Nanaseni bud laboratorni strickou, pripadne inj. strikackou, ja to pomalu leju z te plastova lahve pres povoleny vicko.
Chose
Když se vrátim k tomu co si psal, takže 16.7. jsi dal 60ml KM a po dvouch dnech hotovo, padlo 35 brouků a šel si krmit. Možná se to zdá málo, ale možná to taky v té době zase tak málo není. Já to totiž měl dost podobné, léčil jsem možná ještě o pár dní dřív než ty, dávám jen 40ml a za 24h je houbička suchá a taky mi padlo pár brouků, možná jako tobě a tak jsem si říkal, že je to v pohodě a nemusim to dál řešit. No a pak jsem tam měl v září tisíce......Takže za mě je takhle krátkodobé léčení KM dost ošidné a moc včelaři neukáže, jak je vlastně včelstvo zamořený. Ale to jsou jen moje poznatky z letoška a ve finále to může být všechno uplně jinak.
Louky, jestli ti po KM spadlo pár roztočů a v září tisíce, tak to vypadá spíš na přínos roztočů od jinud. Protože v tom červenci jsi to opravdu nemusel mít vůbec zamořený, takže ani nemělo co padat... a v září si donesly. Takže sledovat přirozený spad (nebo klepat cukrem) celý podzim do ukončení letu podle počasí... a v případě potřeby zasáhnout. Jinak by tam musel být dlouhodobý odpařovač celý podzim - taky řešení (Jirka Vítámvás).
Ne ne to není o přínosu roztočů odjinud. Já dělám oddělky na nouzové matečníky a nikdy oddělky neléčím, protože tam je dlouhá plodová pauza a brouk se tam do zimního ošetření nestíhá přemnožit natolik, aby to oddělek položilo. A letos ejhle....oddělky ze včelstev, který byly nejvíce napadeny, mi dokonce padly na brouka. Takže toho brouka už tam muselo bejt velké množství v květnu, když jsem je dělal....Jak už jsem psal výše, já jsem přesvědčen stejně jako Zdeněk Barnat, že to celé je o broukovi, který díky počasí je těžko odstranitelný, protože mě včelstva asi plodují celej rok....protože já loni léčil v prosinci a né už v říjnu jako většina.
Tak to může znamenat že 65% (píše Josef K.) je málo účinná a chtělo by to 85% nebo špatná aplikace= dávals houbičku do podmetu nebo nahoru?
Já jí dávám naopk hned nad plod, takže má ráno na podložce mrtvý čerstvě vylíhlý mladušky, takže soudím, že aplikace byla v pořádku, ale ta účinnost nevim nevim....to si netroufám spekulovat. Jinak já dávám taky 65%.
Hoj,
pred krmenim par dni (8.7) dostaly KM a to spadly 2 brouci. Proto jsem to nijak nelamal pres koleno a zacal krmit. Pravda, po te prvni davce me tech 35 prekvapilo, ale ani toto neni kriticke mnozstvi. Kazdopadne jsem zpozornel. Pri prohlidkach po case jsem zkoumal i trubcinu a jeji napadeni, nic zajimavyho.
Sousedni vcelstva jsem osetroval stejne (i datumove vicemene), u jednoho jsem mel spad po KM 100 kousku, ale pak taky zase klid - zase par brouku.
Chose

Edit : nez jsem prisel a dopsal to, pokracuje to dal. Takze : houbicku davam nahoru na vrchni nastavek, dle info z netu z odparovani KM to chce aspon 15cm odstup KM od plodu. A pary padaji dolu, takze jdou pres plodiste.
Oddelky delam zpravidla na zraly matecnik (vajickovy step ala Jirka Marx), zminena vcelstva byla ale produkcni.
Ty tisíce si museli nanosit, to není možný aby se to v nich tak namnožilo a že by nefugovala KM ... nemyslím si.
Ne migrace, ale" kolaps-loupež-masivní přesun roztoče na loupících včelách "(Pavel Holub).
Chlapci louky s chosem, když vám budou padat průběžné VD do jara budete je nějak v březnu třeba řešit a čím?
Aby oddělek padl téhož roku na klasickou varroázu, to už musí být něco špatně. Byl odebrán první zavíčkovaný plod od nové matky?
Zalezi jak kdo vyhodnoti "klasickou" varoazu.Pokud v oddelku vybehne zavirovany plod,pak je jeho konec pochopitelny.
Louky psal, že mu padly na přemnoženého brouka.
No a me oddelky zijou. Jsou z nich vcelstva na min 2xVN, nektery maj NN nebo i VN navic. To z ceho neco padalo v prosinci, dostalo pokap stavelkou (27.12). Chtel jsem cekat na vetsi mrazy, ale jeste ze jsem necekal, protoze mraz nikde a dle mnozstvi kapek na podlozkach rozjizdeji plodovani. Od te doby spadlo od par ks po cca 150. Nejvic samozrejme z tech nejsilnejsich.
Chose.

Edit to @Jan Volensky : chtel bych zkusit ekopol, pripadne dle pocasi KM. Nicmene nepredpokladam jiz velky spad po aplikaci stavelky, ale monitoring je nutny. Ikdyz podlozky mam stejne celorocne pod podmetem. Nicmene by me zajimalo, kolik broucku prezilo, mozna ho dam do nejvetsich zablesencu jako křížovou kontrolu. Jeste nevim, uvidime.
Referenční URL's