Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(07.03.2020 16:47)tom.50 napsal(a): [ -> ]Rejpalům jen dodám.

Patko umí bejt protivnej jak činže! Je to ale chlap kterej nereje a snaží se diskutovat o toho si velmi cením. Objímáním a poplácáváním po rameni a vzájemným ujišťováním, jací jsme kabrňáci, se ničeho dobrého dosáhnout nedá. Proto mě tenhle chlap nenasírá. To o hrstce některých tady říct neumím. Musíme s nimi holt žít stejně, jao naše včely s VD. Obojí mají stejnou cenu.

Já vím. A co třeba kauza hovínka?

Ináč KM, stejně jak iné "léčiva" se mosí čovek naučit používat a allikovat tak, aby včele škodily co nejmíň.
KM bežne pri náznakoch vírov používam. Neviem presne mechanizmus, ako vlastne zaberie, možno oslabené jedince zabije skôr, ako dokážu nákazu šíriť ďalej. Ale je pravda, že príznaky viróz zmiznú. Použil som ju aj pri zvápenatení plodu aj pri vreckovitosti. A včelstvá to nakoplo a nákaz sa zbavili.

Čo sa týka očiek - nemám už tri roky, podmet je pevný bez sita, letáč na celú šírku úľa. Takže tu nemám čo meniť. Meniť budem boj proti NA a NC a určite kyselinovú clonu v lúpiacich včelstvách.
Mé zkušenosti ze dvou sezón s viry se naprosto shodují s tím, co tu teď píše Patko. Do včelstva můžete po vytočení dávat dlouhodobé nosiče, ale pokud nepohlídáte konec srpna - září, je to k ničemu. Velmi častá přítomnost na stanovišti je nezbytná.
Existuje ještě jedna cesta, jak s viry bojovat, a to odstraněním plodu v podletí - ať již přemetením včelstva, nebo odstraněním plodových plástů.
Právě před dvěma sezónami jsem chtěl upustit od KM a nyní na ni nedám dopustit. Je to asi jediný prostředek, který na očištění včelstva od virů prokazatelně funguje. Skvěle především na podzim, kdy už nejsou tak horké dny a včelstvo tolik nevětrá.
Kolomý psal k Maďarsku - navštívil 5 farem, co úhyny přečkaly - závěry: totální rezistence na fluvalinát a flumethrin, jedna farma přečkala díky 12ti (!!!) ošetřením amitrazem, další tři šly organickou cestou - KŠ nebo ekopol. To stejné se dá očekávat i u nás, protože včelaři s přibývajícími úhyny budou zvyšovat dávky léčiv.
V podleti uz je podle mne dost pozde na odstraneni plodu a neobejde se to bez dalsich zasahu ve vcelstvu.Lip to nacasovat do snuskove mezery na stanovisti,aby zimni generace vyrostla v prostredi skokove snizeneho infekcniho tlaku,dalsim pozitivem takto vedenych vcelstev je,ze nemaji nazbyt vcel,ktere by dokazali donaset smakulady z venci,coz je obrovske + v dnesni dobe.(tim zvenci mam na mysli i moznost prinosu z vlastniho stanoviste).
Vecerni pritomnost vcelare povazuju v kritickem obdobi za nanejvys zadouci kvuli odhaleni loupenych nebo loupicich vcelstev,protoze,kdo si mysli,ze loupez pozna podle bojujicich vcel na cesne,tak se plete.Vcelstvo,ktere to ma spocitane,nejevi znamky obrany cesna a poucky o zuzeni na 1 vcelu samozrejme neplati.
Ale nez k tomuhle vcelarska obec myslenkove dospeje,utece hodne vody.Pokud vubec..Peru se s tim asi 4 rok,ten prvni byl kruty,ponevadz se smakulady prenasely na me vlastni vcelnici,zdroj byl u mne a ja se naivne snazil vcelstva zuzovat,zachranovat.Cenna zkusenost,kterou jsem zurocil loni likvidaci loupicich vcelstev a prezil tak bez podstatnych ztrat.
(08.03.2020 11:20)Ivík napsal(a): [ -> ]Kolomý psal k Maďarsku - navštívil 5 farem, co úhyny přečkaly - závěry: totální rezistence na fluvalinát a flumethrin, jedna farma přečkala díky 12ti (!!!) ošetřením amitrazem, další tři šly organickou cestou - KŠ nebo ekopol. To stejné se dá očekávat i u nás, protože včelaři s přibývajícími úhyny budou zvyšovat dávky léčiv.

Tato informace je nějak podložena ?
Rezistence na fluvalinát a flumethrin je u nás myslím taky. Viděl jsem rozdíl ve spadu roztočů při porovnání staršího gabonu a gabonu FLUM a ve svých záznamech jsem si napsal větu: "Konečně gabon který ZATÍM funguje."

Otázkou je zda v Maďarsku bylo nutné učinit ošetření amitrazem v takovém počtu z důvodu rezistence nebo se jednalo o reinvaze, či špatné ošetření a podobně. Nefunkční Varidol by v ČR asi znamenal podobné úhyny jaké byly v Maďarsku.
To je taky duvod,proc jsme flum zatim nenasadili dik pochopeni nasich clenu,ze je treba drzet v zaloze jedno lecivo,s kterym "nasi" roztoci neprisli do styku,byt o gabonu PF muzu rict,ze uz ucinkuje mizerne.Potvrzeno krizovym pokusem varromedem a KM.A to jsme poctive dodrzovali prestavku v davani gabonu PF.Celkem mne zarazi,ze povedomost o rezistenci na taufluvalinat mezi vcelari je,ale nevahaji natrit plod taufluvalinatem v M1 v radoby spasnem zakroku.

A dalsi vec,kterou si neodpustim,je "akceschopnost" Dolu v dodani leciva,kdy o pouziti flumu by se nasi clenove museli rozhodnout v breznu,dubnu kvuli objednavce leciva a dodacim lhutam a ne na zaklade potreby.Velmi smutne v dnesni dobe.
Ivík napsal: Existuje ještě jedna cesta, jak s viry bojovat, a to odstraněním plodu v podletí - ať již přemetením včelstva, nebo odstraněním plodových plástů.

Nechci zde působit suverénně, ale některé věci mám již zažité a z toho usuzuji, že odstranění plodu je pro eliminaci virů málo. Stalo se, že včelstvo na čas přežilo, ale nemělo „jiskru“ a stejně dostalo KM posléze. Vzal jsem si z toho poučení, že odstranění plodu v podletí má dobrou, ale nedokonalou účinnost a s ohledem na infikované okolí je lepší dát tu KM clonu opakovaně. Znovu opakuji že jsem aplikoval KM clonu přes celou zimu a včely jsou nyní výborné. Na mých stránkách brzy uveřejním podrobnější informace.
Dnes som narazil na zaujimavu myslienku v clanku z minuleho roku. Vraj sa ukazuje (zatial nepotvrdene), ze v rodine uhynutej na DWV bez roztocov nie je vidiet typicke deformovane kridla. Iba v rodinach silne napadnutych zaroven DWV aj roztocmi su hromady nelietavych vciel. Mechanizmus je zahada.
To aby si niekto nebol od pohladu prilis isty s virozami.
Ako teda prebiehajú úhyny z rabovky ?
Včelstvo je v júli a auguste preliečené a má svoje VD v zbytkovom plode /500 VD ?/ Takéto včelstvo má zimnú generáciu OK a malo by úspešne prezimovať, ale zimné liečenie neriešime.
Včelstvo je OK, začnú rabovky v septembri a oktobri, aktívne rabujúce včelstvo je bez plodu a prinesie si 1000 VD / čo pochybujem, ale zistím/ + infikované zásoby. Vysvetlite mi, ako dôjde ku kolapsu takého včelstva v oktobri, novembri.
(08.03.2020 19:41)rudohor napsal(a): [ -> ]Dnes som narazil na zaujimavu myslienku v clanku z minuleho roku. Vraj sa ukazuje (zatial nepotvrdene), ze v rodine uhynutej na DWV bez roztocov nie je vidiet typicke deformovane kridla. Iba v rodinach silne napadnutych zaroven DWV aj roztocmi su hromady nelietavych vciel. Mechanizmus je zahada.
To aby si niekto nebol od pohladu prilis isty s virozami.
Ale mechanismus by měl být jasný, pokud někdo hledá vir, hledá odolnost. Pokud někdo hledá odolnost v anatomii, najde u člověka dvě věci a to kostní dřeň a brzlík. Jednoduchá otázka která je rozluštěním záhady. Co v anatomii včely zastupuje to co u člověka kostní dřeň a brzlík?
Tukovobielkovinové teliesko
@Albert:
Problem je, ze u me plod byl na dost ramcich a holky jak nakupovaly tak i se smakuladkou a zacal se projevovat DWV. Kdybych v pulce listopadu nebyl za zmrda a nerozskrabal plod den pred Varidolem, pokud by prezily, byl by z nich oddelek. A to bylo vcelstvo na 3xVN. Je otazka, jestli by se dozily stavelky po Vanocich. Zajimalo by me to, ale bylo me jich lito nechat je napospas osudu a pozorovat jen jejich padnuti v primym prenosu...

Chose.

P.S. Nicmene je ze me chovatel VD dle vysledku zimni meli. Plus minus asi jako lonsky vysledky. A to jsem to probiral, oci nejsou jaky bejvaly zjevne. Pred tydnem jsem ocistil podlozky, at mam konkretni vysledky a podle toho zasahnu. Ikdyz soudruzi asi budou chtit natreni vseho...
(08.03.2020 23:17)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ako teda prebiehajú úhyny z rabovky ?
Včelstvo je v júli a auguste preliečené a má svoje VD v zbytkovom plode /500 VD ?/ Takéto včelstvo má zimnú generáciu OK a malo by úspešne prezimovať, ale zimné liečenie neriešime.
Včelstvo je OK, začnú rabovky v septembri a oktobri, aktívne rabujúce včelstvo je bez plodu a prinesie si 1000 VD / čo pochybujem, ale zistím/ + infikované zásoby. Vysvetlite mi, ako dôjde ku kolapsu takého včelstva v oktobri, novembri.

Na tohle Ti tu nikdo neodpoví, protože to nezapadá do teorie, že včelstva zabíjí roztoč.
Bude vám to oborově skoro blízké- kolik případů encefalitidy na 10 tis obyvatel je v JČ kraji a kolik v zemích, kde infikovaná klíšťata nejsou nebo klíšťata vůbec nejsou? Totéž můžeme říci o komárech a malárii, ....
Kdyby neexistovalo očkování, tak máme bojovat primárně s encefalitidou, boreliozou, malárií,..... nebo se primárně chránit před komáry a klíšťaty ?
Pavle, to co popisuješ je taky hloupost, protože vycházíš s předpokladu, že viry se jinak do včelstva nedostanou, než jen roztočem. To si myslím, že nechceš tvrdit?
Albert Gross napsal(a):Včelstvo je OK, začnú rabovky v septembri a oktobri, aktívne rabujúce včelstvo je bez plodu a prinesie si 1000 VD / čo pochybujem, ale zistím/ + infikované zásoby. Vysvetlite mi, ako dôjde ku kolapsu takého včelstva v oktobri, novembri.

Již před rokem jsem na VF vyslovil hypotézu, že hlavní příčinou úhynu včelstev je Nosema ceranae.
Předpokládám, že zásoby rabovaného včelstva jsou plné spór nosemy. To všechno si rabující včelstvo natahá domů a jakmile nakažení včel překročí kritickou hranici, včelstvo třeba i do týdne zkolabuje.
U všech náhle uhynulých včelstev by se mělo udělat mikroskopické vyšetření mrtvolek.
Ak sa štatistika zvrtne tak, že nosičom malárie bude každý komár, alebo encefalitídy každý kliešť, tak ich budeme musieť likvidovať na 0 a to sa práve deje u VD. Očividne to nestačí. Preto musíme eliminovať vírusy /imunita, genetika vírusov atd Huh/
Nechápem sekundárne úhyny z rabovky. Myslím si, že môžu spôsobiť úhyn najskôr v zime, alebo až v nasledujúcej sezone, ako virový potencial do dalšej jesene. Najvyššie úhyny v septembri a oktobri môže spôsobiť len poškodenná zimná generácia. Zdravú a početnú zimnú generáciu už nemôžu ohroziť VD, ktoré sú prenesené z rabovky.
Ak áno, ako infekcia chronologicky prebieha ?
všech náhle uhynulých včelstev by se mělo udělat mikroskopické vyšetření mrtvolek - jestli je to úhyn o kterém někteří včelaři tvrdí, že je to z varoa, tak tam těch mrtvolek moc není. Plný úl zásob bez včel. Včelaři se dělí na ty, co to už zažili a na ty co to ještě čeká a nevěří.
Čistá varoáza už neexistuje. Špinavá varoáza = klieštik+virozy spôsobuje súčasnú epidemiu. Včelám nemôžete nariadiť karantenu, preto si musíme počkať na iné riešenia. To samé sa týka nosemy NC, ktorá vytlačila "neškodnú" NA.
Ak nám teda padajú včelstvá aj pri nízkom počte VD, tak sú efektívnejší v zabíjaní včelstiev a tak si likvidujú svoj životný priestor. Ak chce prežiť, musí zmeniť strategiu a s ním aj vírusy. Možnosti evolúcie sú nekonečné, len musíme byť trpezliví Wink.
Tini napsal(a):-vycházíš s předpokladu, že viry se jinak do včelstva nedostanou, než jen roztočem. To si myslím, že nechceš tvrdit?

Ví se, že virus akutní paralyzy bývá ve včelách latentní a aktivuje se slinami VD. Roztoč se může nakazit virem deformovaných křídel a roznášet ho dalším včelám.
Virus chronické parylyzy se přenáší vzájemným ,,třením" včel, vstupem infekce jsou vylámané chloupky.
Všechny tyto virosy mohou významně oslabit včelstvo. Těžko je však může pár desítek nebo stovek roztočů ve včelstvu roznést tak, aby včelstvo během krátké doby zkolabovalo.
Nutné je si uvědomit, že virus se může množit pouze v buňkách.

Proto již po několikáté pokládám otázku, na kterou jsem zatím nikdy nedostal odpověď:
Jak se viry (nebo i bakterie) dostanou do včel v takovém množství, že to způsobí rychlý kolaps včelstva???
Referenční URL's