Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.11.2019 17:53)JosPr napsal(a): [ -> ]Nekde snuska konci lipou,jinde po lipe teprv ta poradna snuska zacina a pravidelne trva do puli srpna.Tohle nelze zobecnovat na cele uzemi CR,kazdy region ma svoje specifika.U mne se vytaci pravidelne 12-15 srpna a to snuska jeste casto jede dal samozrejme i s plodovanim.Vetsinou medovice,kterou si malokdo dovoli nechat na zimu.
S tim co se ted delo,deje se setkava cela rada vcelaru,vetsina uplne poprve a to v regionech,kde uhyny nikdy bezne nebyly,dokonce mimo kulturni krajinu.

Josefe a v čem máš jako problém. Vše se jen posune. Navíc - ony ti včely slídí a loupí ve snůšce? Tak to máš fakt problém, ale u sebe. Včelaříš v ideálních podmínkách (snůška červenec do polovice srpna) a brečíš. Včely zazimované nebo připravené na zazimování přeci není jen mít včas zásoby i když je to důležité. Ono z toho něco snad vyplývá ne? To i takovýhle elementární věci je třeba zdůrazňovat? A to ti nebudu motat hlavu různými strategiemi přežití (alespoň 2 základní bys ale znat měl). Zase ti mohu dokumentovat (a i jsem to někde popisoval), jak včely se stálou mednou komorou využily i náhlou snůšku v říjnu "betoňáku"bez jakékoliv újmy a problémů s kleštíkem......o slídění nemluvě. Hoši, hoši, vy jste ale materiál. Mít takový na včelnici, zbavím se ho ještě první rok. ld
Já to přeložím do češtiny. Není to až tak o medu, jako o proteinech, ty na poli a v lese nejsou k mání, ty jsou k mání u souseda. Tedy je to o včas dokončené populaci včel do zimy, včelstvo nikdy nesmí v létě strádat a genetika v tom hraje dost podstatnou roli.
Nevsiml jsem si ze bych brecel,letos se me to netyka,zlikvidoval jsem 4 lupice,je klid..Jarni medy netocim,pac jsou neprodejne,maji je v zasobach od jara,muzou si brat dle libosti-muj mednik je az ten nad..Jsou na cca 30 kg zasob,nektere maji i vic..Coz ovsem neznamena,ze nebudou dal nosit,ze pri vsech dotacnich geeninzich a obrovske nabidce pylu vcely nebudou dal plodovat,vsechno okolo kvetlo jeste doted,nez bylo rano -6 a zmrzla horcice.
Dokud maji kam ukladat-tak proste nosi,byt by mely nad hlavou 2 bedny zasob.
(01.11.2019 19:18)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Já to přeložím do češtiny. Není to až tak o medu, jako o proteinech, ty na poli a v lese nejsou k mání, ty jsou k mání u souseda. Tedy je to o včas dokončené populaci včel do zimy, včelstvo nikdy nesmí v létě strádat a genetika v tom hraje dost podstatnou roli.

Tak já vám to taky přeložím do češtiny (nic ve zlém, jen to parafrázuji, možná nevhodně). Krátkověké, středněvěké a dlouhověké včely jsou ve včelstvu vždy! Těch kategorií je víc, ale já to zužuji jen na tyto 3, tak mne nechytejte za slovo. Práce, které to prokázaly jistě znáte a myslím, že vyšly i v češtině. Jen u těch tzv. klasicky vedených včelstev, tedy více méně hladovějcích celý rok a kde se nerespektuje vize včelstva ohledně prostoru (víc snad není nutné dodávat), je to samozřejmě jinak. Důsledkem je neustálé narušování vnitřní ustálené rovnováhy, pokud ji ale včelař dovolí včelám vůbec vytvořit. To je ale nepochopení včelaře a jeho vina, neznalost, neumění, jak chcete. Pak se včelaři snaží tzv. "vyprodukovat" ty dlouhověké včely ačkoliv normálním režimu (jako u včelstva v přírodě) by tam už dávno byly nebo byly v drtivé většině případů. Proto také taková včelstva neloupí (ne že neslídí, ale ne tolik) a to proto, protože by zvyšovala, zrychlovala svůj metabolismus a dlohověké včely by se začaly opotřebovávat a začaly "stárnout". Jsou ve stadiu klidu. Je to vcelku jednoduché. Ano ta genetika, tedy různé plodové křivky (klidně říkejte rytmy, či jinak) se dají krásně využívat. To je zase téma na vlákno. Diskutovat ale o tom tady to asi není místo. Navíc si myslím, že by to bylo příliš silný kafe pro spoustu začátečníků, tak to nebudu hrotit, salámová metoda je v tomto případě lepší. Jirka Marx ale naznačil základní schéma, ze kterého se dá vycházet i když , logicky, ne na 100%, jak jsem uvedl ve svém druhém, mírně ironickém příspěvku. To jen aby to nebyla taková nuda a zmar. Ale můžeme to každý vidět jinak, to není jistě na škodu. Znovu ale připomínám, pouze ukázaná platí. Když něco funguje jednomu, musí i druhému i když třeba v jistých modifikacích, protože žije v jiných podmínkách, má jiný úhel pohledu. To je život. Možná že se v tomhle shodneme. ld
JosPr 2 bedny sú málo,ja som mal aj minulý rok v tomto čase aj 3 bedny medu-včely vyzimované ako slabší priemer. Myslím že L.Dvorský /včelársky guru-myslené v dobrom Rolleyes/ uvádza, že včely mali problém už asi dávno v sebe.
(01.11.2019 19:28)JosPr napsal(a): [ -> ]Nevsiml jsem si ze bych brecel,letos se me to netyka,zlikvidoval jsem 4 lupice,je klid..Jarni medy netocim,pac jsou neprodejne,maji je v zasobach od jara,muzou si brat dle libosti-muj mednik je az ten nad..Jsou na cca 30 kg zasob,nektere maji i vic..Coz ovsem neznamena,ze nebudou dal nosit,ze pri vsech dotacnich geeninzich a obrovske nabidce pylu vcely nebudou dal plodovat,vsechno okolo kvetlo jeste doted,nez bylo rano -6 a zmrzla horcice.
Dokud maji kam ukladat-tak proste nosi,byt by mely nad hlavou 2 bedny zasob.

Asi to fňukání vidíme každý jinak. Tak co, nosí a neustále loupí??? Tak to prostě kecáš. Pokud ne ( a o tom jsem přesvědčen), byl tvůj příspěvek pro kočku a lepší mlčet, abys nemátl ostatní.Já o voze a ty o koze, prober se Josefe. Řešíte tady loupeže, případně další konsekvence a ty hledáš, vcelku zbytečně, problémy, kde nejsou. Slídění a loupeže nejsou nevyhnutené a je to především vina včelaře, jeho způsobu vedení včelstev. Nikoho jiného. To je podstata mé reakce a Jirky Marxe jistě taky (olouvám se, kdyby to bylo jinak). ld
Jiří ,zatím nikdo nenaučil včely přežít na medovici a hlavně na melicitóze.
Tak že stále platí : Jiný kraj je jiný mrav.....
U včel uvézt datum : Tehdá a tehdá .........nakrmíš a zazimuješ, se nějak nedá. Záleží jen na těch včeličkách , počasí , snůšce .......
Víš kolikrát jsem ještě v září musel včelám rozházet plodisko aby přežily ?
Letos došlo i na mne. Jen jsem zatím nepřišel na to kde byla u mne chyba , co jsem udělal jinak a co bylo špatně ...... F.V.
Mrzne,nenosi,sedi doma,co loupilo je ze vcelnice pryc.Co jsem si vsiml jedineho rozdilu,v loupicich byl plod vseho stari na 3,4 ramcich(pitval jsem ho a pocital roztoce) na rozdil od vcelstev,ktera byla vecer v "klidu",ale ve dne nosila kvanta pylu, tam plod dobihal a matky ukoncily plodovani.
Tady se to rozjelo u těch nej.... z nej...., zase vím prd Wink
Když už se tu řeší dlouhověká zimní generace, něco málo z OVP 1982:



[Obrázky: 001.jpg][Obrázky: 002.jpg]
(01.11.2019 14:34)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Leoš napsal, že máš včelstva zazimovat co nejdřív, ideálně okamžitě po lípách, stejně z nich roky nic není a po nich tuplem ne: Začátek července začít a do púlky července hotovo a pak nekrmit, nechat je být pozavirat horní očka, nechat jen česno a spodní očko. Takový včely už mají v srpnu minimum plodu a v září řádný. Neshání bílkovimy pro svůj plod a vevyssávají jiny i s nemocemi. Kdo krmí v srpnu, má tam plod až do října včetně. Se všemi důsledky....VD a viry.Ve včelstvu by mělo být maximum zásob v červnu. Žádný vytáčení v květnu a v červnu s ponecháním 5-10 kg zásob......Pak tam budeš mít dlouhověký včely už v červenci.

Přesně toto mi fungovalo tak před dvěma lety,ale poslední sezóny již ne.
Tak já vám to taky přeložím do češtiny - sory pane Dvorský. Já Vás uznávám a chtěl bych včelařit jako VY. ALE!!! Jsem hobby včelř. Mám je pár včelstev. Je to koníček a rozhodně nejsem, nebu profík. Zdá se, že je nás většina. Dodržuji co jsem se dočetl. Nejdřív v knížkách, pak na internetu atd.To ale nestačí. Plno včelařů jsou hobby a na tom nic nezměníte. Vy mluvíte v hádankách, ale dá se aspoň něco odvodit. Proč je to v hádánkách? Prostě máte štěstí na lidi kolem sebe. Jdou za Váma a opravdu stačí včasná výstraha a určitá postup pro větší oblast, aby jste zabránil šíření nákazy. Bohužel, většina z nás je v nějakém spolu ČSV, kteý má 20-30 členů. A protože tatínek včalařil takhle, tak se nic mněnit nebude. Až začnou úhyny, tak se začne něco ddělat.Máte kolem sebe vybudovanou obranou barieru, ale to většina včelařů do 10 včelstev nemá. Nemám ani šanci si ji vybudovat, a)protože nevčelaří tak dlouho, b)nechová matky, c) organizace nemá více než 20 členů , atd. .... Ať dělám, co dělám, tak nemůžu být u včel každý den, jsem hobby a vydělávám si prací, která zasahuje celkem výrazně do 24 hodinověho dne. JE NÁS VĚTŠINA. Ošetření podle ČSV/SVS nefunguje. Co poradíte ??? Konkrétně pro včelaře, kteří se nemohou spolehnout na sousedy? Fandím Vám, ale troufám si říct, že bez pomoci spoluvčelařů jste na tom skoro stejně. Prosím Vás, aby jste přestal mluvit mnohoznačně. I kdybych se postavil na hlavu a odstrkoval ušima, tak prostě nepřesvědčím vedlejšího spoluvčelaře ke spolupráci, když nechce!!!
Môj skromný názor je, že ani Dvorský nezaručí, že keď všetko po ňom zopakujete, včelstvvá vám neuhynú. Prečo je to tak? On sa to učil roky, pozoroval, skúšal testoval, ... Tu jednoducho nefunguje postup, že urobím presne toto, toto a toto a som za vodou. Prečo? Tento rok som nechal dve rodiny ala Milan Havelka celý rok bez vytáčania, len som im pridával medníky a zebroval plod. Odobral som aj časť plodu na zredukovanie klieštika. Chcel som zistiť, kam až narastú. Nevyrojili sa, zastali na 6 NN hlavne kvôli skončenej znáške u nás na konci mája. Dostali hneď ekopol. Jedno z nich padlo zostali 4 plné NN zásob. Mám preto tvrdiť, že Marx klame a padajú aj včelstvá so 40 kg zásob, ktoré mali celú sezónu? Nie, len som proste nepostrehol nejaký jemný detail, ktorý by jemu bol jasný hneď pri prezeraní včelstva.
Osobne som mal včelstvá zakŕmené do polovice augusta, kŕmil som ďalej len odložence až do 10 septembra. Všetko na jednej včelnici, ani náznak po rabovke či zvýšenej sliedivosti. Letová aktivita minimálna, nosili len zrána peľ. Posledný augustový týždeň dokonca 2 včelstvá spadnuté zo stajana a rozsypané nadstavky na zemi 4 dni. Žiadna rabovka, ubránili sa, poskladal som ich naspäť. Rabovky začali po 15 septembri. U mňa jedno včelstvo, okamžite zrušené. Potom začali lietať smer dedina a to som už vedel, že je zle, poznám to spred 3 rokov. Aktívnych tak 15% včelstiev na stanovišti, mno pri mojom počte je to už sakra problém.
Pokusné včelstvo, ktoré prežilo celý rok na zásobách, nelieta. Ale to nelieta ani ďalších xy, ktoré boli zakŕmené koncom júla. Takže môže Vám tu postupy dávať kto chce aké chce, na jemné rozdiely musíte prísť sami. Inak by to musela byť knižka, kde by vysvetlil presne do detailov, čo si všímať, kedy si všímať, prečo si to všímať, ako zasiahnuť, .... a aj tak by ste nemali istou 100%
Rozhodně nepomůže stejný a jednotný postup včelaření a "léčení" u všech včelařů v dědině, to jsi maci01 špatně pochopil, vždy to bude jen o tvé včelnici.
(01.11.2019 20:22)vlcek napsal(a): [ -> ]Jiří ,zatím nikdo nenaučil včely přežít na medovici a hlavně na melicitóze.

To je mi novinka, včely nedokážou přežít na medovici?
(02.11.2019 2:53)maci01 napsal(a): [ -> ]...Co poradíte ??? Konkrétně pro včelaře, kteří se nemohou spolehnout na sousedy? ... I kdybych se postavil na hlavu a odstrkoval ušima, tak prostě nepřesvědčím vedlejšího spoluvčelaře ke spolupráci, když nechce!!!

Každý rok včelař s 30% rezervou vyčelněnou na úhyny. Nic jiného ti do budoucna nepomůže. Tedy pokud nevyšlechtíš VS včelu, nezarazíš postřiky a nebo nevychováš sousedy..
Patko79 správně, okopírované postupy nefungují úplně přesně, každý má jiné snůškové podmínky ( my dva máme asi hodně podobné) a hlavně!!! Máme pravděpodobně jinou GENETIKU i na jedné větší včelnici budete mít různé genetiky a proto by měl každý vyzkoušet, jak která reaguje. Leoš má včelstva, co prošly přirozeným výběrem, taková vydrží mnohem více, než standard. Ale tím, že jsi je nechal na medu jsi udělal jeden z kroků, kterými zjistíš, jak se ta tvoje genetika chová přirozeně.
Tak nejako to bude.Myslím ,že aj pri zimovaní na mede , proste nekrmení , v auguste to prvým rokom niektoré včely nedajú,prevažne sú zoslabnuté na zimu a nepomôžu im ani spomínané skoro tri nastavky od agátu. proste si neviem čo či si musia navyknúť na inú situáciu,možno genetika, pozdné ošetrenie to všetko sa môže prejaviť na sile včelstiev.Teraz druhým rokom je to o poznanie lepšie,selekcie na vyzimovanie som som nerobil ,hádam po tejto zime. Liečba iba Ekopolom v júli teraz koncom novembra asi varidol- ktoré to nezvládnu,,silou k vyzimovaniu- bude ich čakať výmena matky,bohužial. Myslím ,že selekcie budú potrebné ,tie dve ošetrenia by mali stačiť ,aby som sa posunul výššie.
Na facebooku je toho hodně. Všichni řeší správné léčení a spady roztočů Smile Je to marné. Pokud mám ukončeno plodování a včelstvo je připraveno na zimování, tak se přirozeně roztoče zbavuje. Když vidím, že včely jsou
teď v plné síle a aktivně se zbavují zbylých roztočů, je to dobré znamení.
(02.11.2019 2:53)maci01 napsal(a): [ -> ]Tak já vám to taky přeložím do češtiny - sory pane Dvorský. Já Vás uznávám ........... Proč je to v hádánkách? Prostě máte štěstí na lidi kolem sebe. Jdou za Váma a opravdu stačí včasná výstraha a určitá postup pro větší oblast, aby jste zabránil šíření nákazy. . Co poradíte ??? ....................Konkrétně pro včelaře, kteří se nemohou spolehnout na sousedy?..................

Už jsem neměl v úmyslu reagovat, ale ptal jsi se co dělat? Jen malé upřesnění. Ale i to jsem napsal, ale je to pro tebe zřejmě zase jen náznak. Mé okolí mne vůbec nepodporuje (ani nevědí co a jak dělám). A to ani verbálně, opak je pravdou. Nejsem jeho členem 3 roky. Ty 3 roky mají problémy a budou, protože nechápou podstatu. Ono je něco jiného říkat a dělat. Víc o tom mluvit nebudu, není to mojí věcí. Co můžou včelaři, tedy i ti drobní, dělat? Mohu začít spolupracovat (zdaleka to nemusí být sousedé) , ale skutečně, ne jen jako makretingový projekt, tedy ne kampaňovitě. Možná se už něco začíná rýsovat, ale nebudu předbíhat. Můžeš nadávat na sousedy, svaz, jiný spolek, VÚD, MZe ....., ale co ti to pomůže? Vlůbec nic. Jediný co můžeš je změnit je SEBE, svůj úhel pohledu (vše začíná v hlavě), praxi. Ta případná spolupráce je jen bonus navíc. Nadávat na SVS, zákony a předešlé ti sice možná uleví, ale nevyřeší nic. Jistě bylo by krásné, kdyby se objevil osvícený předseda, náměstek, ředitel, ministr , zemědělci, výbobci jedů. Ale je to relálné? Není. Pouze praxe mění spolehlivě legislativu, nic jiného spolehlivě nefunguje. Tak, že začít měnit praxi a to chce spolupráci všech, kteří skutečně mohou, neselektovat s tím ano a s tím ne. Je to reálné? No uvidíme, ale moc nevěřím. Já se spoléhám skutečně jen a jen na sebe a vždy se mi to vyplatilo. Jen nesmím poškodit okolí. To ,že ono škodí mně, mi nevadí, počítám s tím. Pokud budeš mít zájem a kdokoliv jiný, můžeš mne kontaktovat emailem. Pokud vím nestalo se, abych někomu neporadil s tím, co již bylo jinde řečeno, zkušenosti jsou nepřenositelné, ale mohou motivovat. Chce to ale ucelenější informaci, ne jen kusé odpovědi. Co tedy dělat? Přestat dělat věci jako! Převzít skutečně (ne to jen proklamovat) zodpovědnost za sebe a včely, od toho se to vše odvíjí, to je první krok. Je jedno, kolik má kdo včelstev. Jistě, ne každý jde to stejné hloubky,ale to už tak je a není na tom nic špatně. Tento život máme jen jeden a záleží jen na tobě, zda budeš nadávat a čekat až se změní okolí, zákony nebo jestli začneš řešit situaci takovou jaká je, bez zbytečných kudrdlinek.
Včelaři ze záliby, myslím, že jsou větším přínosem a hybatelem oboru, než profíci, jen si to neuvědomují. Někdy mám ale dojem (z příspěvků na internetu), že včely spíš nenávidí, než mají rádi. Asi jsem ti moc nepomohl, ale nemohu jinak. Kdo pro určitou informaci dorostl, pochopí i ty, jak říkáš, náznaky, i co je mezi řádky. Kdo ne, nepotřebuje ji. Samozřejmě, lze si pro ni někam dojít, ale trochu vlastního sádla to chce jako ve všem. ld
Referenční URL's