Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ale vždyť já už měl také mnohokrát úhyn na varoázu vždy však jednotlivá včelstva. Většinou mladičká matka kladla až do vánoc a léčení nebylo tak účinné díky přítomnosti plodu.
Frey napsal(a):Stejne oslabeni vcel a nasledne proniknutu viru do vcelstva zvladne pyl s nenonikotinoidy, nespravne pouzite kyseliny leptajici travici trakt ...

Můžete mi sdělit zdroj těchto informací?
Děkuji.
(19.12.2019 8:20)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Nezda se mi spatna sarse KM - myslim, ze by to max "moc" naredili, ale brouci padaj i u 60% KM, formitol ma tusim 85% ?
Veril bych problemu u Gabonu, pripadne jak byl tedka problem s Varidolem (rozsol, nesel kapat), ta KM se mi ale nezda. Napada nekoho neco ?
Chose
Napadá mne snad jen to, co asi všichni víte, tedy že při použití KM je důležitá teplota a vlhkost vzduchu, dílem i síla a reakce včelstva a také mikroklima stanoviště. V roce 2018 bylo léto teplejší, maxima, kdy dochází k nejvyššímu odparu, byla v červenci mezi 25-30°C, v srpnu mezi 30-35°C, vzdušná vlhkost se pohybovala mezi 50-60%. Letos bylo léto chladnější, teploty sice také někdy vyskočily velmi vysoko, ale velice kolísaly. Rovněž úhrn srážek byl oproti 2018 téměř dvojnásobný a vlhkost vzduchu šplhala až k 80%. Občas se některému včelstvu podaří odvětrat kyselinu tak šikovně, že se míjí účinkem, ale je to spíše vyjímka. Mikroklima stanoviště je problém právě při celkově zhoršených podmínkách, kdy je část stanoviště třeba hodně ve stínu. To vše není nutné samozřejmě sledovat, zjistíte to poměrně rychle na rychlosti odparu. Množství, které se loni odpařilo za 4 dny, se letos odpařovalo týden a déle. Odpařovače nastavené na 65% koncentarci KM při max. teplotách přes 30°C, jsem letos mohl téměř bez rizika používat i s 85% KM. Zřejmě by to letos sneslo i větší odparnou plochu. Pokud odpařené množství KM nevidíte, je potřeba vážit. Konstantně nastavený odpařovač, jako je třeba Formidol, může mít někdy problém, proto jde mnoho včelařů vlastní cestou. Vadná šarže se mi nezdá. To, že nebyl roztoč, je možné. U nás opravdu nebyl, ale to bych svěřil monitoringu, než tomu, že nemám léčebný spad, protože prostě nemusí nastat předpokládaný účinek léčiva.
Z praxe snad toto. Myslím, před dvěma lety padly v srpnu jednomu včelaři u nás včely, hned dokoupil nové a ty padly přes zimu. Byl přesvědčen, že to nemohlo být způsobeno VD, protože prodejce při předání včelstev vyndaval formidol. Věděl jen to, že tam někdo něco dal, o to, jaký to mělo účinek se nazajímal a hlavně, v jakém stavu včelstva byla. Letos se zas jeden včelař velice divil, že Gabon nemá okamžitý a už vůbec ne 100% účinek. Přičemž mám za to, že i v návodu je požadavek na předchozí monitoring, taktéž i během aplikace a při malém spadu kontrola KM. Kdo to dělá? Zkrátka, nestačí se spokojit s tím, že jsem do včel dal něco s nápisem, že je to pro včely a u KM je potřeba hodně zkoušet. Ale jsou tu větší machři na KM, mě se prostě letos moc nedařila, ale zase vím, že mohu někdy přitvrdit.
Neonikotinoidy - projděte si moje příspěvky ve vláknu Včelí pastva a pesticidy,
kyseliny - info o kyselině šťavelové přednáška v semináři Včely a jejich budoucnost (Brno, 2019), tuším M. Kamler.
Treba pogooglit v anglickom jazyku,najmä kombinacie n ceranae /glyphosate a fungicidy/mikrobiom ..a kde je rozbity mikrobiom tam je cesta otvorena...a to nielen u vciel ale aj u cicavcov vratane cloveka..
(18.12.2019 23:39)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
stefanos689 napsal(a):údajně špatná šarže KM, prý to po ní vůbec nepadalo. Tak nevím co si o tom mám myslet.

Že tam roztoči nebyli.

U nás se šeptá že byla špatná šarže Gabonu Wink. Taky jim to po něm nepadalo a po fumigaci roztočů jak máku, teda tam kde to neuhynulo už v září.
Takže reinvaze, jak tady dokola upozorňuje Pavel Holub. To ostatně potvrdil i Titěra v Nasvrkách 6.12.
(18.12.2019 18:58)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Opravdu si myslíte, že tím, že existuje něco jako zdravotnictví jsme jako populace zdravější??Big Grin

Ano, zdravotní systém člověka, zvířat a rostlin má vliv na zdraví a pohodu těchto živých bytostí. Tvoří se kvůli tomu zákony a staví (buduje) se systém poznávání. Co máš za problém? Ty žiješ na jiné planetě?

(19.12.2019 12:16)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
Frey napsal(a):Stejne oslabeni vcel a nasledne proniknutu viru do vcelstva zvladne pyl s nenonikotinoidy, nespravne pouzite kyseliny leptajici travici trakt ...

Můžete mi sdělit zdroj těchto informací?
Děkuji.
Oboje nebo jen pesticidy, nebo trávíci trakt?
Uhyn vcelstva behom 1 mesiaca, klieštik na mrtvolkach vciel na site nebol.
co myslite preco silne vcelstvo umrelo???

[Obrázky: 20191114-121814.jpg] [Obrázky: 20191216-103418.jpg] [Obrázky: 20191217-105031.jpg]
No.. s těmi šaržemi by to úplně nevylučoval. Psal jsem to už loni. Letos to bylo docela podobně.
Letos jsem dostal Varidol s expiraci 11/ 2019. Nebyl čirý, obsahoval chuchvalce. Kapat neslo..řešil jsem to odstraněním kápatka a aplikaci tak trochu od oka. Bohužel.
Koncem listopadu mam minus 2 včelstva z 10. Do jara nevím jak dopadnou. Kolem mě mají včelaři ztráty minimálně těch 50 procent. Tož tak.
Možná by pro začátek stačilo být důsledný při distribuci i vlastním léčení.
(19.12.2019 18:39)joseph_pk napsal(a): [ -> ]Uhyn vcelstva behom 1 mesiaca, klieštik na mrtvolkach vciel na site nebol.
co myslite preco silne vcelstvo umrelo???

[Obrázky: 20191114-121814.jpg] [Obrázky: 20191216-103418.jpg] [Obrázky: 20191217-105031.jpg]

Přesně takto jsem to vídal před 20ti lety. Roztoči tam nejsou proto že už bylo 3x léčeno ale je to ve skutečnosti totální oslabení na varoázu. Takto poškozená včelstva se snaží dlouho plodovat aby se zachránila. Pokud přežijí mohou mít mnoho přezimovaných přeživších roztočú. Pozor na to!!
No neviem, ale ten ramik vyzera tak na mor. Dufam, ze sa mylim.
Nevyzera to na mor vobec..ale ak joseph-pk je z okolia pezinka (PK) a doniesol by mi ten ramik ukazat ,tak by som sa na to mrkol pre istotu..tie perforacie vieckach na fotke su vyhryzene..perforacie pri more vznikajú tlakom plynu z rozkladajucich sa lariev a vyzeraju inak...
Zdravotnika som robil asi 20 rokov. Tento ramik je podozrivy. Samozrejme, treba ho drzat v rukach a skontrolovat.
"joseph..", točíš to dookola /viď príspevok 1400/. Tu. Ak si rámiky ešte nelikvidoval, tak ich niekomu skúsenému ukáž. Tu to je len teoretizovanie, parketa tak akurát pre jasnovidcov, gupa, ktorý videl tisícky uhynutých včelstviev, sa ti už vyjadril.
Gupa Vám to napísal celkom presne pred 2 dňami . !!!. Čo k tomu ešte dodať, dierky v plode -klieštik !!!. To čo včelstvo položilo- nosema + viry -ktoré idú dalej aj po ošetrení- zbavení včiel klieštika . proste ak je včelstvo už silne nakazené vir.chorobami a nosemou zrejme cerana- čaká včelstvo tákýto koniec hoc že je vraj bez klieštika. Niekedy to trvá ,,len,, dva týždne a včelstvo je na site. Proste nosema a vir.choroby položilo toto včelstvo- a na začiatku bola silná varoaza niekedy v mesiacoch jún, júl,možno aj august....Myslím si.
je to mor
je to mor
Dnes v hospodě jsem se dozvěděl, že úhyny jsou opravdu skoro na 50% a možná víc. Hlavně, do jara moc daleko. Jenom podotýkám, že tu dlouhá léta byl klid a úhyn bylo sprosté slovo. Já včelařím 8 let a ostatní tak 40 a více odhaduji a proč jim to letos popadalo, když ne jiné roky? Léčí pořád stejně už roky a přestalo to stačit. Ale stačit na co? na roztoče, viry, bakteriální nákazy, nikdo nedokáže odpovědět. Cožpak nebyly v historii stejně teplá a brzká jara, jako to letošní? Možná už všemu dochází dech v tomhle tempu nové doby.
Tady je to jak pres kopirak.Vcely s vyvrácená křídla v známé poloze,perforace vicek od roztoce,silne zamoreni roztocem,pokalene ramky ale malo kde uz delsi dobu dle toho co jsem videl a mel pod mikr.pokud to jde a rozlisim to tak u N.apis je pokálení veliké a vsude a nejsou v takove mire vyvrácená kridla kdezto kdyz je tam N.ceranae tak je pokaleni minimální,skoro vsechny vcely na dne a silne vyvracena kridla.Co vcelstvo vlastne dorazilo bude souhra zamoreni roztocem jak popisuje Z.Barnat asi viry,ale Nosema je pak asi dorazi pokud neni jeden z hlavnich viníků ktere prehlizime.Ze je to mor je blbost.
Len aby....
S tým jednoznačným tvrdením, že tie perforácie sú od varroa, treba byť asi opatrný. Áno, môže to byť jedna z príčin, ale až vtedy, keď je s istotou vylúčený mor. Ak nie je, tak o blbosti by som nehovoril. Viečka sú i deformované, farebne nehomogénne, i tvar buniek je niekde asymetrický...Ak máš bolesti brucha, tak ti urobia CT. Zistia zhrubnutú stenu čreva. No až endoskopia určí, či je to zápal, alebo nádor. Do buniek sa treba pozrieť. Tvrdenie "baj očko", že to nie je mor, je len osobný názor, s istotou tenkého ľadu, nepodložený.
Referenční URL's