Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(17.12.2019 15:32)marty.jirasek napsal(a): [ -> ]
(17.12.2019 15:09)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Tak se do toho dej!

Už jsem se do toho dal.

Nedávno si tu písal že liečiš kyselinami...tak kedy si sa dal na tu 5 rocnú bezzásahovú cestu?
(17.12.2019 18:20)MatesP napsal(a): [ -> ]První vlnu jsem přežil. Druhá vlna začíná. Pár krajních včelstev už skoro komplet na sítě. Jasný VD bez dalších příznaků. Léčil jsem od 20.července Ekopolem, 1. fumigace 20. říjen, druhá 8. prosince. No sliboval jsem si trochu víc od Ekopolu.

Hoj,
muzes to nejak rozvest ? Velikost vcelstev, pocasi, dalsi pozorovani, ...
Dikas
Chose
(17.12.2019 12:28)joseph_pk napsal(a): [ -> ]Doplnenie fotiek:

Mezerníky jsou moc od sebe, blbě zakrmené, blbě zaléčené, vidím náhradní matečník na místě nejmladšího plodu, takže asi 20-30 dní před focením došlo ke zlomu kvůli VD a hrstka hučících bezmatečných včel to vzdala.
Myslis tu matecnikovou misku ??? A ramky hoffmany, kde mezerniky nejsou ?

Nebo koukam na jiny fotky ?
Chose
Josef K:
No včelstva celou sezonu nešla pod 20kg zásob na úl. Snažil jsem se je držet na velkých zásobách. Vytáčel jsem od 20.července do 27.července. Při odběru medu ihned vloženy 4 pásky Ekopolu na včelstvo. Krmeno jedním kbelíkem ihned, další krmení až začátek září 6kg cukru, protože jela menší melecitozní snůška. Většina šla do zimy s dvěma plnými NN a dole dva NN místo na sezení. V září a říjnu zjištěny loupěže sousedových včelstev.
Zatím jako žádný úhyn nemám, něco tam ještě bzučí, ale jejich konec se blíží, uvidím, co ostatní včelstva. Celkově větší množství mrtvolek na dně než jiné roky. Úly mají teplé prodyšné stropy a česna na celou šířku se zábranou proti myším. Nahoře očko otevřené. Včely v suchu a bez plísně.
Roztoč ale padal fest zvlášť u těch, které jevili velkou aktivitu při loupežích.
(17.12.2019 20:36)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Myslis tu matecnikovou misku ??? A ramky hoffmany, kde mezerniky nejsou ?

Nehroť to a alespoň si před odpovědí prohlédni informace na které chceš reagovat.
Ja se fakt omlouvam, nekveruluju, jestli myslis tu misku, tak to neznamena, ze je to jako aktualni nouzovka.
Muze prosim vysvetlit i ostatni verdikty ? Krmeni atd. Zasob moc nemaji relativny, do jara rozhodne ne, ale je brzo na padnuti hladem. Navic by byly zalezly.
Dikas
Chose.
(17.12.2019 12:28)joseph_pk napsal(a): [ -> ]Doplnenie fotiek:
A čo tak primárny problém mor...
MatesP: jedny me taky nekoho nekde vybrakovaly, po varidolu 16.11 spadlo 3700 brouku, mrtvolek je relativne vic nez maji ostatni, jenze oni jsou na 8 ulickach, takze je to relativni. Nicmene cca 20% vcel na dne ma znamky DWV. VD ale porad padaji, v mensi mire, cekam na vhodny pocasi na pokap stavelkou. Puvodne jsem cekal, ze touhle dobou budou kaput diky DWV, zatim to ale davaji. Ale na ukor plodovani, zde je navic mlada i stara matka ( pred mesicem byla), takze nejspis mezi sebou soutezi, proto i ta "velikost". No uvidime jeste.
Chose
Ahoj, spousta doměnek a názorů.
A máme nějaké vyjádření od veteriny? Něco podložené?
Když chcípou prasata, kuřata a krávy mají třeba modrý jazyk, tak se můžou "posrat" Smile
Veterina má svůj rozpočet a na rozbory u včelařů kašlou. Páč, co kdyby chtěli všichni rozbor?
A mně už se taky nechce dávat 2.000kč za rozbor u pošlích včel.
Takže vydržet do jara a čekat co bude dál.
(17.12.2019 21:35)daniel napsal(a): [ -> ]A čo tak primárny problém mor...


No podle fotek to může směrovat podle děr víček, ale ty udělaj i samičky a dospělci VD co se derou ven. Nevidím ani jeden náznak nějakého přískvaru, jen drobky těl po kanibalismu a trochu ztuhlých tlejících dělnic, jasně že takový zbytek ze včelstva bude pozitivní na nějakou nosemu protože poslední kasty si protopily tukové tělísko a potažmo nějaký ten zpětný příjem z ilea potažmo z rekta tam je. Ale bylo to opravdu docela silné včelstvo ale nebylo mu pomoženo zřejmě kvůli reinvazi nebo nějaké špatně zvolené metodě s KM nebo nepoužití nějaké léčby okolo září.

(17.12.2019 21:32)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Ja se fakt omlouvam, nekveruluju, jestli myslis tu misku, tak to neznamena, ze je to jako aktualni nouzovka.
Muze prosim vysvetlit i ostatni verdikty ? Krmeni atd. Zasob moc nemaji relativny, do jara rozhodne ne, ale je brzo na padnuti hladem. Navic by byly zalezly.
Dikas
Chose.
Šak to píšu, takto vypadá úhyn mrzáka bez matky, která to vzdala někdy těsně před pádem toho zbytku, v jedné uličce zbyl bezmatečný zbytek. V druhé zbytek načal misku. Miska je otázkou několika hodin, just když jsou v kusadlech víčka ze zásobních buněk. Na hlad vypadá úhyn jak píšeš, toto je na destrukci.

Nic natom není k nepochopení. Typická destrukce, až jich uvidíš tisíce jako já, příběh je skoro podobný u všech stejně. Kdyby si dal práci ta matka tam ještě někde leží na dně.
Ked zoberiem túto fotku,mor určite nie,a vo vrchnej časti plodu napravo to vyzera ako rozrýpaný nudzovy matečník a v tej istej línii nalavo ako zalozený další núdzak,tak ako gupa povodne napísal.. A dobrý laborant by tam pravdepodobne popri ceranae/apis nasiel aj nejake septikemické baktérie..

[Obrázky: image.jpg]
V levém spodním kvadrantu hubená matka leží hore koty.

[attachment=5605]


Vidím že úl nemá šíbr dna, česno bude uprostřed což také není výhra. Otevřené dno motivuje v momentě většího zmatku na stanovišti nebo stanovištích v okolí k loupežím a stím potažmo k reinvazím. Někdo může namítat že nemá problém, ale ten nastává když se rozjedou ty loupeže mezi včelstvy. Rozhodně to není nic vyjmečného takto vidět včelstvo před pohřbem. To bych chtěl uklidnit autora fotek, že toto je ta smutná stránka včelařství.
Jo, to rozrejpany jsem si rikal co to je, ale mohl tam bejt i matecnik. A ta miska asi by v tom pripade mohl byt ten dalsi nouzak nad mladsim plodem.
Gupiku, visim ti omluvu Smile
Chose.
Jak píšu, až jich uvidíš tisíce takových úhynů tak tě rozdíly trknou. Nic se neděje.
No, osobne doufam, ze tisice takovych uhynu neuvidim. Stacilo mi to co jsem zazil u sebe pred 2 rokama...
Chose
tohle je "standartní" úhyn / od Joseph-pk /,takže klíídek....Smilevůbec bych to nerozmazával
(17.12.2019 15:25)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Upřímně, tyhle srágory už se nedají číst. Počátečním spouštěčem problémů je samozřejmě VD, ale problémy, kromě VD není jak odstranit a ony pomalu a jistě narůstají. A pak přijde úhyn. Kdybyste na přednáškách Leoše Dvorského nechrápali, věděli byste to už asi 15 let. Většina z vás to zde neví dodnes. Léky na to nejsou. Svaz ani výzkum nefunguje, jak by měl. Veterináři to je kapitola sama o sobě. Všem z nich to takto vyhovuje a tak v nápravu shora doufají jen ti největší optimisté. Včelaření bez úhynů a se slušným zdravotním stavem možné je. Píše se už skoro r. 2020 a informace jak, jsou! Jen si je musíte nashromáždit a poskládat sami a hlavně je používat. Dnes rozumní včelaři, kterým to jde, raději drží hubu. A já jim to schvaluju! Vždyť jen kolik jich odsud za ta leta uteklo! Ono zdarma rozdávat svoje know-how to se dnes už nenosí a je to tak dobře! Musíte sami a nejlépe hned! Zdraví R. S.
Najskôr k príspevku. Som rád, že si tu môžem prečítať know how /srágory/ iných včelárov a rád poskytnem svoje skúsenosti.
Patrím medzi tých optimistov, ktorý žiada zvýšený záujem veterinárov, výskumu a štátu o problemy včelárov. Myslím si, že by včelárom mali poskytnúť pomoc minimálne poskytnutím alternatívnych manuálov.
Progresívni včelári, ktorí vlastne suplujú povinosti štátu občianskym výskumom /Broněk Gruna, Pavel Holub, Leoš Dvorský, PSNV,Mendelova společnost, Rudolf Stojnek, Martin Staroň ai/ poskytujú informácie, ktoré sú pre včelárov riešením. Je však ťažké sa zorientovať a zvoliť si to správne riešenie.
Ak teda mám selektovať na VT vlastnosti a celkovú odolnosť včelstva, musím pripustiť úhyny a brakovať. V akom rozsahu ? 3-70% ? Ako mám regulovať "príslušné" úhyny? "Príslušnou" ??? redukciou liečenia ? Ktoré z preživších včelstiev mám vybrať ako chovné ? Oslabené, ktoré javia známky VT, alebo silné, ktoré ale neboli pod takým infekčným tlakom, resp. majú neindifikovateľné VT vlastnosti ?
Možno pre takéto otázky je dobré odovzdať kamarátom know how. Je to v záujme všetkých, aj autora.
(17.12.2019 12:01)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Jirko, po nástupe VD v 70 rokoch včelstvá padali na fyzické poškodenie, hlavne lariev, čím sa skrátila ich životnosť a padali jednoducho na "vykrvácanie" od 10 000 klieštikov.

Ano to chápu, ale co to má společného s úhyny, jaké vidíme dnes. ??? 10000 roztoču se jen tak nevytratí?? Kde jsou ??A taky rychlost tohohle úhynu nebyla taková jaká je dnes

(17.12.2019 20:28)gupa napsal(a): [ -> ]
(17.12.2019 12:28)joseph_pk napsal(a): [ -> ]Doplnenie fotiek:

Mezerníky jsou moc od sebe, blbě zakrmené, blbě zaléčené, vidím náhradní matečník na místě nejmladšího plodu, takže asi 20-30 dní před focením došlo ke zlomu kvůli VD a hrstka hučících bezmatečných včel to vzdala.
2X v sezoně 85% KM je málo???? o podzimním ošetření nic nikdo nepsal. Já nevidím mezerníky, jen Hofmanovy rámky.
S tou selekcí to Albert trefil, protože výstupy od každého zdroje jsou jiné v tom, co rozchovávat, zda slabé, ale přeživší nebo silné, kde ale nemusel být infekční tlak, ty s vysokým přirozeným spadem nebo ty s minimálním spadem?
Osobně mám letos problém s typem C (myslím, že tak to rozlišuje Leoš), varoa A a B není neřešitelná i bez chemie, ale u C jen zootechnika patrně nestačí.
Referenční URL's