Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mates a další: Již oddolné plevele proti postřikům jsou.Ani Glyfosát je nezastaví. je nezastaví.
A je to velký fór ,že již rostl v prvohorách - je to přeslička.
U nás na ni nezabírá nic.
Když je u nás pšenice z hektaru 6 t tak je řečeno - SLABOTA!!!
6 t mají v průměru záhumenkáři!!!!! F.V.
Bez problémov z týchto vymrznutých rámikov zakladám oddielky už štyri roky. Odstraňujem len staré rámiky a také, kde je menej medných zásob (nezaviečkované)
Ja naposled nechal panenske zavickovane,kde byl uz nekdy plod nahazel do kotle,bylo z toho vic nez 60 kg vosku.Slovni ujma je to posledni co by mne trapilo.

CSV nemuze sedet zaraz na dvou zidlich.Na te hajeni zajmu clenu a jak rado zduraznuje "vsech vcelaru" nebo na te co hlasa "propracovanou metodiku osetrovani rostlin" vymenou za dotace agroloby.To proste nejde.Bude si muset vybrat.Bud bude vedeni CSV schopno postavit se agroloby i za cenu ztraty dotaci nebo takove vedeni nepotrebujem.Jina cesta neni.
Clanek z agromanualu jsem poslal spravci webu i predsedkyni,doufaje,ze se odkaz zjevi na vcelarstvi.cz.Zatim nic.
Ja už dávam do kotla všetky plásty z uhynutých včelstiev, aj panenské. Zásoby idú do odpadu. Možno to nie je nutné, ale ak mi výskum nepotvrdí, že je to tak, musím to robiť - pre istotu.
https://www.markiza.sk/spravy/domace/185...je-pravdou
Albert,

Neviem, či ich zabije, alebo oslabí. Fakt je ten, že som v oddielkoch žiaden problém nemal. A čo ak práve takto oddielky získavajú imunitu voči nákazam? Predsa len idú tam jeden dva plásty so zásobami na jedne oddielok. Ako inak chceme vybudovať imunitu včelstiev?
Mráz pomáha výrazne,je skoda vyhadzovat.. Bud mam panenske na medzistenach z vlastneho,alebo na volnej stavbe..pridane do odložencov na jar nerobilo žiaden problem,včelstva prosperovali a aj prezili nasledujucu zimu.... A taketo plásty(medníkové) aj bežne krájam na štvorce/obdĺžniky a predávam ako plástový med.. Posledne roky som toho mal hodne,ludia si to oblubili..
[quote='JosPr' pid='225031' dateline='1572890594']
Ja naposled nechal panenske zavickovane,kde byl uz nekdy plod nahazel do kotle,bylo z toho vic nez 60 kg vosku.
Prosím vás kolik kolik máte včelstev,že jste nahazel do kotle,aby s toho bylo 60kg vosku
a kolik bylo zavičkovaných bez plodu.Trochu mi to nesedí Dík Ať se daří Zdeněk
Po trech letech vim presne jen to,ze jsem tehdy ztratil 22 vcelstev ze 40.Odhadem slo 22x 22 ramku a probirka sousi z medniku ve skladu.Tavil jsem vice nez 700 ramku,cast se zasobami pokud v nich nekdy byl plod.Mozna to bylo zbytecne,kdo vi? Vosk vymenen za mezisteny,beru z nich dodnes.Zpetnym pohledem bych to provedl stejne.
To jsi měl velmi slušnou výtěžnost, jakou technologií?
Cílem otázky bylo poptat se zda se zasoby daj použít zhruba za 8 měsíců a hlavně ulehčit si práci .Pro zasmani včera sem zkoušel tavit v 7 l hrnci asi 12 ramku, kde byly zbytky zavickovaneho plodu, pyl a asi 5-7 cm zavickovaneho medu, 1. nastavek. Takže touto technologií mi to trvalo 3 hodiny, asi kilo vosku, smrad jak v cukrarne, všude napatlanej med a asi kilo pylu. Po každým prihozenym ramku s medem se to ochladlo a produktivita práce byla v prdeli. Normálně tavim jen v tavidle a pak na jaře v hrnci pár prazdnejch ramku s plisni, varak temer nepotrebuji.
Jospre 700 ramku bych měl touhle technologií asi za 20 let.
Parak na brambory chlapci je jedinecny pomocnik,hodne do nej vleze,drevo je za facku,da se vylit do zbla,stoji par korun..Kosilky do stare zdimacky,mordoval jsem se s tim tri dny...Dnes bych se na to asi vybodl a domluvil se ve vyrobne at to vezmou na 1 varku.
Přesně takhle to dělám i já, do ždímačka 2x.
Janko,
u včiel už len z princípu metodiky chovu a prostredia v ktorom žijú, nie je možné zabezpečiť 100% sterilitu a dokonca je to aj kontraproduktívne. Často mám dojem, že čím viac opatrení, tým je to horšie.
Kľudne si tie rámiky so zásobami uskladni v chladnej miestnosti a počas studenej jari podľa potreby pridávaj do včelstiev. V prípade prebytku zásob ich vytoč a zakŕm nimi po sezóne. Získaš tak voľné suše do plodiska či medníka.
Opustené úle sú podľa mňa na 99,9% zapríčinené premnoženým klieštikom už v počiatku sezóny.
Vytav len rámiky so zachladeným plodom, pokalené, napadnuté vijačkou, alebo zaplesnené.

To čo prežilo, teraz ponechaj nad otvoreným sitom a v zimnom období, keď bude počasie viac ako 3 týždne v kuse pod nulou, ich polej roztokom k. šťaveľovej.
Jak má vypadat správně hlášení na vetrinu, co musím dodat a co následuje po nahlášení?
Po nas chteji pouze seznam.A jelikoz bude obsahovat i castecne ztraty,kdo vi co bude vysledkem.
Diskutuje sa tu o tom, aké škodlivé je rabovanie zásob po uhynutých včelstvách, ale plásty po uhynutých včelách sú OK ? Huh Takže je to vlastne očkovanie Smile?
Ja som ich donedávna tiež používal pre odložence, ale nie som si istý, ako to zvýši infekčný tlak vírusov. Nie som na to odkázaný a odložence tvorím z plodového a zásobného plástu z jarnej znášky. Potom kŕmim sirupom až do dospelosti.

(05.11.2019 0:32)karelretik napsal(a): [ -> ]Jak má vypadat správně hlášení na vetrinu, co musím dodat a co následuje po nahlášení?
Ak nemajú formulár, stačí mail. Ak bude hlásení veľa, nemôžu to stopiť Idea Kopiu hlásenia môžete uložiť aj na tomto fore - Peter M navrhol zverejniť anketu, tak by sa to mohlo spojiť a na jar to hromadne odovzdáte veterine.
po uhynulých nebo vyloupených včelstvech vše zrušit,vyvařit na vosk a rozpuštěné zásoby dát prasatům !

to je bez debat !
(05.11.2019 8:35)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Diskutuje sa tu o tom, aké škodlivé je rabovanie zásob po uhynutých včelstvách, ale plásty po uhynutých včelách sú OK ?
Ano, jsou OK. Jenže až na jaře. Je nutné je nechat ošetřit venku mrazem.
V žádném případě neskladovat doma v teple! Někdo už tu psal, že vše uskladnil v teple, na jaře z toho udělal oddělky a dopadlo to špatně.
(05.11.2019 10:21)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Někdo už tu psal, že vše uskladnil v teple, na jaře z toho udělal oddělky a dopadlo to špatně.
Někdo tu zase dával odkaz, že v mrazu si viry libují a v teple se jim nedaří. Confused Shy
Ono to taky muze zalezet podle druhu viru, ne ?
Chose
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :