Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Už asi 10 let si dělám vyšetření na NA u 50 včelstev, přikládám část ze svého archivu:
[Obrázky: nos.md.png]

Povšimněte si vrcholů grafu. Trochu mě děsí letošní rok, který se nebezpečeně podobá roku 2016, kde jsem měl úhyny 37%. Tehdy byla spouštěčem teplá zima.
Pravou zimu přírodě nic nenahradí. Teplá zima, nejen pro včely, je vždycky problém Sad
Nozema by mohla byť zásadný sprostredkovateľ pre vstup vírusov cez poškodenú tráviacu stenu. Za ňou už je hemolymfa a rýchle množenie vírusov. Ale je to bez záruky a málokto to zistí tak, ako Frey. Ak bude mať Frey aj teraz výrazné úhyny, tak je to neoficiálny laboratorny dôkaz o tom, ako nozema ovplyvňuje úhyny.
Já letos očekávám úplavici vzhledem k množství melecitozy, které v úlech zůstala. Doufám, že dokrmení začátkem září ještě 6kg cukru pomůže včelám vydržet až do proletu. Letos se budu modlit za oblevy.
Myslim, ze se letos nebudes muset modlit, na zimu se budem koukat uz jen na Ladovy obrazky..
Chose
Pozor na diagnostikovanie nosemy. Písal o tom Randy Oliver a myslim aj Tomas Webster zo štátnej univ. v Kentucky. Počet infikovanych včiel vo včelstve je rôzny a tiež štádium napadnutia- množstvo patogenov. Oliver navrhnul vyšetrit včelstvo tzv. sekvenčnou metodou , 10 lietaviek vyšetriť samostatne. Skúšal som to dvakrat. V pozitivnom včelstve z týchto 10-tich nebola pozit. ani jedna. Iny spôsob je popisany červene pod tabulkou.
Ďalši: cca pred tromi tyždňami v čerstvo vyrabovanom PU3 / rabovanie nedokončené/ ostalo na site 105 mrtvoliek. Vyšetrene bolo v skupinkach po 5 včiel, dve skupinky pozitívne. Pravdepodobnosť- snaď 4 pozitivne včely zo 105. Teda ani určenie intenzity zamorenia hemacitometrom nemusi byť spolahlive. U včelstiev ktoré maju červene VV /velmi vela/ iba u jedneho vychadzalo viac patogenov ako 5milionov čo vravia že odpoveda nizkemu napadnutiu. Dalšie VV vychadzalo na 950 tisic.
Čísla v riadkoch nosema, udavaju počet patogenov /priemer/ z cca 10-tich miest na vzorke. Pri porovnani s hemacitometrom je to všetko asi zanedbatelne, snaď okrem tych VV ktorým sa treba venovať.
Okrem spominanej PU3 všetko spokojne ševelí. Nočne teploty posledne dva týždne od -5 do -10 . Krásny to zvuk.
Niektory z hore spominanych pánov uvádza že asi 20% z pozorovanych NA/NC sa dá vizualne odlišiť. Dovolim si suhlasiť. V mojom pripade su všade prítomne obe. / Obrazky snaď večer/
[Obrázky: Screenshot-2.png]
K čemu je kvantitativní určování Nosemy, já ji tam mám a množím pouze včelstva, které nemají problémy. Tady pomůže jen genetika a ne nějaké léky.
kde j.fillip zmiňuje nějaké léky?

Žádná genetika,ale selekce.
Mrkněte na toto video. I bez chemie likviduje brouky.
v minulosti ludia verili ze prhlava obsahuje kyselinu mravciu. V skutocnosti vsak obsahuje histamin, acetylcholin a serotonin.

Popravde, nie som si isty, ci to, co ma na podlozkach, nie je prirodzeny spad...Huh
Nebude to přirozený spad. "Léčebný spad" způsobuje i svěcená voda....ale i obyčejná voda a i standartní prohlídka včelstva, a tam nijaké účinné látky nenajdete.Big Grin
Vysoký spad = grooming. Prečo klieštiky bezdôvodne padajú na podložku ? Urobia prešľap = spadnú z rebríka? Dalšou VT vlastnosťou je teda nešikovnosť klieštika - LMS /limited motor skills/. Klieštik spadne na podložku, ale nie všetci - iba motovidlá Big Grin
(13.12.2019 9:44)jirka.marx napsal(a): [ -> ]K čemu je kvantitativní určování Nosemy, já ji tam mám a množím pouze včelstva, které nemají problémy. Tady pomůže jen genetika a ne nějaké léky.

K tomu aby se dala nosema alespoň potlačit a nepřerostla v dalším roce přes hlavu. Pokaždé když se tam tohle objeví, dávám Thymovar a redukuju to. KM (Formidol) mi na nosemu prokazatelně nefunguje.

Mám ověřené rozbory, že když přisunu na včelnici plemenná včelstva bez nosemy, na podzim jí tam mám (a už se jí nezbavím). Nejsem si jist, zda genetika pomůže. Uvažoval jsem proč to tak je. Vyloučil jsem postupně několik faktorů (staré dílo, stres z odebírání PP, vlhko...) a zůstal mi infekční tlak z okolí. To jak z vlastní včelnice díky zalétávání, tak z okolních stanovišt převčelené lokality. Mám další včelnice mimo město, stejné geny, stejný stres, stejné dílo a je zde takřka 0 NA. Není zde totiž zavčeleno.
Hele myslim, ze "zdravy" vcelstva zvladnou vse. Mam potvrzenou nosemu na obou stanovistich (ikdyz od sebe vzdaleny jen 200m), vcelstva ji v pohode zvladaji.
Zatim ziji i zablesenci s DWV, s 99% pravdepodobnosti plodujou, jsou na 7-8 ulickach. Nevypada to, ze by se vcelstvo vytracelo. Zatim. Jsem zvedavej na dalsi jeho vyvoj/preziti.
Nosema je tu prece uz dlouho, nejspis jeste z doby co jsem byl na houbach, takze to co tu mame nyni za vcelstva musi byt v zakladu proti noseme odolny. Jina vec je, pokud je vcelstvo nejak oslabene ci s problemy, to to pak asi jde pekne z kopce. O tom jsem se presvedcil vicemene predloni, chybama se clovek ale uci. Jen to skolne je ponekud vysoke.
Chose
A co když není NC jako NC? (stejně jako chřipka)
(13.12.2019 9:44)jirka.marx napsal(a): [ -> ]K čemu je kvantitativní určování Nosemy, já ji tam mám a množím pouze včelstva, které nemají problémy. Tady pomůže jen genetika a ne nějaké léky.

Potom je zbytočná akákoľvek diskusia.
Ja tam mám ale okrem NA aj VD,vírusy a ??? Patogenov je kvantitatívne veľa, alebo menej, alebo kopa, alebo 3 tucty ... Ak to nepotrebujem vedieť, tak potom je len jeden ukazovateľ kondície včelstva=úhyn včelstva=01011000001000=bond test s 3% geneticky čistých arijskych včelstiev. To je ale krutý výsledok, ktorý ja a väčšina včelárov nehce akceptovať. Komu to nevadí ?
Pokud budeme dál zasahovat do přirozeného výběru a množit na přeplněných včelnicích (koncentrácích) nemoci a parazity, tak máš pravdu je to houbičkyCool
(15.12.2019 20:02)Frey napsal(a): [ -> ]Vyloučil jsem postupně několik faktorů (staré dílo, stres z odebírání PP, vlhko...) a zůstal mi infekční tlak z okolí.

Zůstal infekční tlak z okolí... proč infekční tlak z okolí? To souvisí s těmi špatnými trubci na trubčích shromaždištích, proto musíme inseminovat, když chceme udržet dobré geny na naší včelnici, protože všichni dookola mají špatné včely, že...

Podívejme se ale na včelí populaci v ČR, ta byla člověkem téměř úplně vyměněna. V Čechách odhaduji "prošlechtěnost" krajiny na 98%, na Moravě na 90%. Tedy podle mého má 98% českých včelařů a 90% moravských včelařů šlechtěné včely.

Ty by ale měly být dobré ne? Vždyť se tady dlouhodobě mluví o tom, jak jsou šlechtěné včely ty správné, tak kde je problém? Jaký infekční tlak z okolí? Včelaři uposlechli dlouhodobé přednáškové masáží o šlechtěných včelách a poctivě svou genetiku vyměnili za šlechtěnou, tak kde se stala chyba? Proč to včelaři dělali?

No protože šlechtěné včely mají super medový výnos a ten přece chceme, to je přece to hlavní, co od včel v dalším roce chceme ne? Protože jsou super mírné, nerozlézavé a můžete s nimi dělat co chceme, nějaká jejich přirozená obrana byla potlačena. To je opět žádoucí že? Přece nebudeme riskovat žihadlo, vždyť jsou mezi námi i alergici, takže bodavější včelu určitě ne, že...

No a co ten největší strašák mor? Který podle jednoho příspěvku způsobuje 0,6% ztráty včelstev v ČR ročně, to je strašně velké číslo že, prostě musíme udělat všechno pro to, abychom neměli na stanovišti mor, to bych bylo velké společenské včelařské fopa že, takže opět šlechtěné včely s dobrým pin testem jsou to pravé...

(Myslíte si, že jsou včelaři bordeláři a dělají v tom binec, přitom podle mého byli včelaři vysoce "organizovaní" a opravdu dělali to, co se jim řeklo a to téměř všichni, včelařská poslušnost byla velká a bohužel SLEPÁ. To znamená, výměna včelí populace za lepší, žádoucí + vysoce poctivé léčení. To, že je situace nyní tak špatná je právě také díky tomu, že včelaři dlouhodobě poctivě léčili a všichni se podíleli na chřadnutí včelí populace).

Takže šlechtěné jsou prostě dokonalé včely, které chceme mít plošně, tak ostatně bylo i veřejně dlouhodobě prezentováno. A to protiřečení o silném tlaku z okolí, špatných trubcích, toho si nevšímejte...

To, že letos neřízeně (bez zjevné příčiny) umře celorepublikově podle mého odhadu 50% včelstev (tzn. 350 000 včelstev), toho si opět nevšímejte, pakliže jste zaznamenali úhyn, tak to je jen u vás, u ostatních včelařů žádné úhyny přeci nejsou...

Osobně jsem u šlechtěných včel, které jsem choval, nalezl nulovou varroatoleranci (roztoče přece zlikvidujeme poctivým léčením, toto není šlechtitelský cíl), rychlost množení roztočů korespondovala s nulovou varroatolerancí. Dále jsem nalezl hypersenzitivitu na DWV, to znamená, že jsem zaznamenal úhyn šlechtěných včelstev na virus deformovaných křídel bez jediné včelky s deformovanými křídly (vše je popsáno v mé knížce), to je také velice slušný šlechtitelský počin.
Dlouhodobé budování silné včelí populace v ČR? Geneticky různorodé, ne stovky až tisíce vysoce příbuzných včelstev v jedné lokalitě? Postupně proselektovávané na všechny aktuální onemocnění? Nyní na míle vzdálená představa.

Buďte prosím připraveni, že se tady odehrála celá škála špatných rozhodnutí (správné nevidím žádné, správně se chovali jen ti včelaři, kteří to nechali tak, jak to bylo), je tady velký selekční dluh a tak je možné, že se z tohoto bude české včelaření vzpamatovávat ještě dlouho, než to včelaři dají zase do původního stavu. Slovo PŮVODNÍ je tomto mém příspěvku velice důležité.
(16.12.2019 9:12)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Pokud budeme dál zasahovat do přirozeného výběru a množit na přeplněných včelnicích (koncentrácích) nemoci a parazity, tak máš pravdu je to houbičkyCool
Milan, ale aj Keffus a další šľachtia negatívnym výberom zo včelstiev, ktoré prežili = obmedzenie genetickej dispozície. Naše včely nedobrovolne brakujú úhyny /30%/ a je to zrejme málo. Potom sú úhyny vlastne pozitívny jav a malo by ich byť viac. Stačí, ak si ich započítame do nákladov. Kto bude ekonomicky nad čiarou ?
Pán Peterek, vždy som sa divil, prečo sú manuály na české výrobky také dlhé. Bude to asi precíznosťou. Vedeli by ste jednou, mierne rozvinutou vetou napísať, ako si predstavujete reálne a účinné riešenie CCD ?
Úhyny nejsou naším cílem. Naším cílem je každoroční třetinová náhrada nejhorších těmi nejlepšími, a to i za cenu použití vůči té nejhoší třetině té nejtvrdší chemie. V takovém případě nezachraňuji genofond, ale materiál pro tvorbu nových včelstev a při tom nejsem hrozbou pro své okolí. Takto vidím já rozumný přístup v současné realitě.
Referenční URL's