Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.12.2019 23:07)Frey napsal(a): [ -> ]Lidi budou vzdy ve sve prirozenosti rozdilni a cim vic volnosti dostanou, tim vic chyb budou delat a to ať učeni, pitomi nebo nevzdělani blbci..
...jen každý tu chybu vidíme jinde Cool
(28.12.2019 2:22)gupa napsal(a): [ -> ]
(27.12.2019 22:36)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]. Chov brojlerů vede bahnem permanentního působení akaricidů a maří volné páření těm, kdo se snaží zodolňovat populaci.
Zodolňovat populaci proti čemu? Jak? Ty tu prezentuješ genocidu včel? To je mistrovské a nezodpovědné.
To je omyl. Mohu si myslet totéž o tvém způsobu chovu. V mém případě ta pohroma, když náhle přijde, není tak razantní, jako u těch brojlerů. Pokud jsi zde mé příspěvky sledoval, tak víš, že prosazuji odolné včelnice a né žádnou super linii a jednotně formátovanou včelnici. Jestli tady někdo prezentuje genocidu, tak to je ČSV, který protlačil své zájmy v parlamentu a uzákonila se čistokrevná včela kraňská a ostatní póvl podléhá genocidě. V tom smyslu máme paradoxně spojence, roztoče.
(27.12.2019 23:07)Frey napsal(a): [ -> ]Proto se lecilo 3x, aby i ten nejvetsi blbec v okoli alespon jednim lecenim srazil V do prijatelnych mezi.

Stejný nesmysl, jako pacientovi dát třikrát po sobě nějaká antibiotika s tím, že alespon jedny zaberou na chorobu.
Možná jedny z nich zaberou na danou chorobu, ale ve výsledku troje podání organismus jako celek totálně oslabí a poškodí.
(28.12.2019 9:50)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To je omyl. Mohu si myslet totéž o tvém způsobu chovu. V mém případě ta pohroma, když náhle přijde, není tak razantní, jako u těch brojlerů. Pokud jsi zde mé příspěvky sledoval, tak víš, že prosazuji odolné včelnice a né žádnou super linii a jednotně formátovanou včelnici. ...


Jaký je rozdíl mezi odolností tvé včelnice a toho kdo právě došel o včely kvůli věci, které se bojíš úplně stejně. Vtom že máš v okolí méně virulentní roztoče? Odolnost jako termín vidím vtom, že máš včelstva uprostřed kolapsů a tvoje včely přežívají. To je o nějakém antivirotiku které by mělo být na přijatelé organicky nebo anorganicky čistém základu.

(28.12.2019 11:18)Hrk napsal(a): [ -> ]
(27.12.2019 23:07)Frey napsal(a): [ -> ]Proto se lecilo 3x, aby i ten nejvetsi blbec v okoli alespon jednim lecenim srazil V do prijatelnych mezi.

Stejný nesmysl, jako pacientovi dát třikrát po sobě nějaká antibiotika s tím, že alespon jedny zaberou na chorobu.
Možná jedny z nich zaberou na danou chorobu, ale ve výsledku troje podání organismus jako celek totálně oslabí a poškodí.

My se ale bavíme o antiparazitikách. A jejich účinku. Pokud má významný vedlejší účinek na plod, bavme se o jiném přípravku nebo léku u kterého se ví, že takové vlastnosti nemá a je přijatelný.
Jedno takové antiparazitikum existuje, ale samotné nestačí, musí se kombinovat s dalším přípravkem proti NC.

opravuji ativirotikum
Otázka je - co je lepšie - ísť ekonomicky náročnejšou cestou a rozmnožovaním včelstiev odolných lokálnym typom vírusov a cerany,alebo hladat prípravky ktoré pomožu prežiť aj tým menej odolným včelstvám..prvý variant v dnešnej dobe silno naráža na extrémnu popularizáciu včelárstva a obrovské množstvo rychlokvasenych "včelárov" ,ktorí bezhlavo kupujú odložence a prepravujú ich krížom krážom cez celé česko/slovensko..a títo "experti" vám spolahlivo zničia akukolvek snahu zastabilizovat zdravotnú situáciu.. Druhý variant - prípravky,doplnky vyživy - mám ich vyskúšaných viacero - pri vačsom mnozstve človek ani nezistí čo konkrétne pomohlo a čo,naopak,podával zbytočne..po skusenostiach sa priklánam k tomu,že "menej je viac" .. maximalne sa treba ale venovať výžive - výsevu a výsadbám najmä v lete kvitnúcim peľodajným rastlinám,na pozemkoch bez primárneho agrochemického zaťazenia..
Lokální? Pavel Holub to také zmiňuje že migrace mezi včelstvy je pomalá a nemá moc význam. Já tu vzdálenost migrací a invazi více virulentních včelstev nepodceňuji jako on si nemyslím že jde o pomalý jev, pokud vezmu jen tu jeho práci co tu dal odkaz, a vím kolik km zalétávají trubci a dělnice, tak je otázkou jak velká je to v reálném světě lokalita?

Lze si naní odpovědět?

Já mám názor, že není problém aby nějaká třeba permanentní radiokativní značka která je zanešena do jednoho včelstva je do 20 minut přítomna v celém včelstvu, do 1 dne je pozorovatelná na celém stanovišti a do 3 týdnů bude nalezena ve většině včelstev o rozloze průměru kruhu 20-50km podle zavčelení. Je to možné takto přemýšlet? Potom lze připustit že do 3 let maximálně, je tato značka díky migrací a invazí dělnic a trubců přítomna na většině území kontinentální EU.

Nebo podle čeho si myslí kdo že ta migrace, grift je tak lokální? I ta práce s driftováním je dělána ve velmi včelařsky aktivní lokalitě státu NY. Stačí si vygooglit weby včelařů z té lokality.

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Uhyny...#pid227937
".. a obrovské množstvo rychlokvasenych "včelárov" ,ktorí bezhlavo kupujú odložence a prepravujú ich krížom krážom cez celé česko/slovensko..a títo "experti" vám spolahlivo zničia akukolvek snahu zastabilizovat zdravotnú situáciu.." napríklad je tu jeden veľkovčelár, má cez 400 včelstiev a predáva odložence ktoré poskladá tak týždeň pred predajom a pridá matky, ktoré trpia zvapentenín plodu, keď ho konfrontujete, tak odpoveď je že toto ochorenie nepodlieha hláseniu a použite nato ocot.. teraz chyba je v tom rychlokvasenom včelárovi, ktorý v dobrej nádeji kupuje od profesionála a nie nejakého dedka zo susednej dediny alebo trpí predovšetkým charakter toho profesionála? Keďže tu máme takýchto ľudí medzi sebou, dobre nikdy nebude a na vine nie je rychlokvasenosť. Mne sa toto našťastie nestalo, pretože som kúpil od toho dedka zo susednej dediny a spravil som dobre, okolo seba počujem o uhynoch ale mňa to zatiaľ obchádza, verím že prispelo aj to, že mám poctivého bastarda nie brojlera, aj keď ktovie čo lieta v okolí.
Gupo, nepochopils zásadní věc. Při migraci roztočů jde o dvě zásadně odlišné situace. Jednou je migrace pomocí zalétávání včelstev a tou druhou je kolaps-loupež-masivní přesun roztoče na loupících včelách. Zalétávání a s ním spojená migrace roztočů je na velmi nízké úrovni, naproti tomu při kolapsu včelstva dochází k masivní migraci a ta je tím náhlým a nebezpečným ohrožením.
Peter,

Ten veľkovčelár to robí jednoducho preto, lebo "včelár" zákazník je za to ochotný zaplatiť! A teraz ako je možné, že ten zákazník si to včeltvo neskontroluje? To by si si kúpil iný tovar bez kontroly? Ja ti poviem, prečo si to ten včelár kúpi. Naliali mu do hlavy na nejakom tom dotovanom školení do hlavy kopu múdrostí, ale okolo včiel prešiel len spoza plota. Takéto problémy tu nikdy neboli, pokiaľ si včelári " vychovávali " svojich nasledovníkov, alebo kto chcel včeláriť, našiel si svojho "učiteľa" vo svojom okolí. Teraz je v móde za "európske" peniaze vyučovať, hlavne nech je kvantita, na kvalitu kašľať.
Patko, ale to je jen část reality.
Znám starší včelaře, kteří nechodí na internet, včelaří "po svém". Když přijde řeč na úhyny, na prázdné úly, jejich odpověď je mor, nebo v lepším případě ta "varoóza, či jak sa tomu teď říká, tej nemoci novej". Vůbec nemají páru o tom, že jsou nějaké viry. A tihle starší samorosti klidně zaučí nového včelaře, i mu klidně dají nějaké roje do začátku, protože "roje se dávali vždycky těm mladým, at si vychovají z roje svoje včelstva". V lepším případě nějaký oddělek, smetenec je pomalu cizí slovo.
Takže není to jen o tom, že ti starší to věděli lépe.

Já tvrdím, že at klidně začne včelař jako já, tedy bez známého včelaře, nebo klidně at začnou včelaři s podobnýma starýma mentorama, ale je třeba, aby daný nový včelař (klidně i starší) průběžně sledoval trendy, četl, sledoval YT, debatoval tady na VF, atd. Prostě at to není o tom, že tak to dělal děda a praděda a proto to tak musí být i nyní.
(28.12.2019 16:48)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Gupo, nepochopils zásadní věc. Při migraci roztočů jde o dvě zásadně odlišné situace. Jednou je migrace pomocí zalétávání včelstev a tou druhou je kolaps-loupež-masivní přesun roztoče na loupících včelách. Zalétávání a s ním spojená migrace roztočů je na velmi nízké úrovni, naproti tomu při kolapsu včelstva dochází k masivní migraci a ta je tím náhlým a nebezpečným ohrožením.

Pochopil jsem tu tvoji zásadní věc, ale tvrdíš úplně svévolně, že migrace je na velmi nízké úrovni. Z čeho vychází ta jistota?
...možno z toho že v sezóne vonku lietajú lietavky a v plodisku okolo lariev a pri liahnucom sa plode kde je klieštikov najviac sú hlavne mladušky...
Zajímavé, vycházíš z předpokladu že mlaďuška po vyrovnání ochlupení a prvním proletu nemigruje?

Já mám zato že celé kasty naráz mohou migrovat (což je lépeřečeno invazí) a když odletí třeba ošetrovatelky matky do druhého úlu, může tak zvýšit plodování v druhém loupícím včelstvu. Ta migrace samozřejmě není pronic zanic, spouštěčem bude určitě přítomnost nebo nepřítomnost jednoho z feromonů.
Gupa co je to za bláboly co dnes vytvaris?
Blanokřídlí nejsou tak jednoduchý jako ty.
Takovy zajimavy tema to bylo plny informaci a pruvodnich jevech uhynu atd, aby se z toho ostatni pripadne poucili. A zase to koukam skoncilo vzajemnym napadanim misto uzitecnych informaci Undecided.
Chose
Divadlo ako forma umenia má svoje zákonitosti. Od divákov to chce trpezlivosť. Režisérovi/ achtung! nehovorím o adminovi!Wink/treba veriť, že to má premyslené. I keď môj osobný názor je, že v prípade hereckých protagonistov Holub - gupa sa mu to vymklo spod kontroly....No my, bežní diváci vieme, že určite prídu i ďalší! Kaji bol "frajer", tom 50 možno taktiež. Luky? ten mal moje ale minimálne nesympatie len z jedného dôvodu. Povedal, že my, ktorí včelárime v horách, sme asi "šiši":-D Nič v zlom. K ľudom podobných tipov mám...skrytý obdiv!...
Na záver: Reči sa hovoria a chlieb sa je! S pozdravom, PF 2020. Zima je tu! Zmrznú vírusy, baktérie i jednobunkové organizmy. Máme šťastie! My ľudia nezmrzneme, ale asi ani ani múdrosti nám nepribudne, akí sme sprostí, takí aj ostaneme....... D. Šiška
[Obrázky: DSC05486.jpg]
Migrácia VD zalietavaním je minimálna, pretože VD je počas sezony v každom včelstve. Je to len výmena génov. Migrácia počas rabovky podla mňa nie je masívna, pretože veľa silných včelstiev, ktoré boli napr. preliečené, rabuje slabé kolabujúce včelstvo, ktoré sa už nedokáže brániť. Takéto včelstvo už má málo včiel a teda aj málo VD, pretože včely odleteli umrieťaj s klieštikom. Na jedno rabované včelstvo je niekoľkonásobok rabujúcich včelstiev. Ako sa teda kriticky migráciou zvýši počet VD pri rabovkách ? Všetky včelstvá nerabujú, ale sú to práve včelstvá, ktoré majú dobrý zhromaždovací pud. Takéto včelstvo môže priniesť s vyrabovanými zásobami aj veľa VD, ale určite neuhynie na migračnú varoázu do týždňa. Môžeme takéto včelstvá brakovať /negatívna selekcia/ a rovnako môžeme brakovať aj včelstvá ktoré dlho plodujú. Ale to isté sme robili pri šľachtení /selekcia, brakovanie, inseminácia/ doteraz a tým sa obmedzil genofond na neodolné brojlere. Rovnako sa však zredukuje genofond aj pri brakovaní rabujúcich a plodujúcich včelstievIdea.
Klietkovaním sa zníži počet VD na hranicu prežitia a včelstvo ktoré padne je neodolné a je jedno, či má sklon k rabovaniu, alebo neskorému plodovaniu. Pre takúto selekciu je VD spolupracovník, ktorý určuje budúci genofond pre všeobecne odolné včelstvá.
Zalietavanie, rabovanie a neskoré plodovanie je prirodzené.
(28.12.2019 18:03)gupa napsal(a): [ -> ]když odletí třeba ošetrovatelky matky do druhého úlu...

Co pak dělají? Uklízí podmet, nosí sladinu, nebo je strážkyně dovedou až k matce?
Referenční URL's