Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tisíce donesených roztočů z loupeže tomu nevěřím ani trochu. Desítky možná tu a tam pár stovek. Jenomže naší mentalitě to vyhovuje obvinit někoho jiného. Největší průšvih je zavíčkovaný plod u včelaře. 1000 roztočů se schová na 1/2 dm zav. plodu. Teď trochu porovnávám plodiště a mám tak v průměru 4 plásty. To je u mé míry hodně dm. Další problém s diagnostikou VD je ten, že se začíná zač. července a to už je doba, kdy je u hodně zamořených včelstev rozhodnuto. No a jako vždy i letos bude hodně hladových včelstev jejichž majitelé se naivně domnívali, že si nanosí. Kdysi to tak fungovalo, ale v dnešní době??? Další problém je, že se řeší pouze roztoč a to je ta největší chyba. On možná už zdaleka nepředstavuje to nejhorší,další problémy jsou podstatně horší. Že s tím nelze nic dělat, s tím nesouhlasím a síření včelstev, kterým se tak nějak nechce, již nedělám. Moc možností ale nemáme. Chemie už s ničím převratným nejspíš nepřijde a tak nám nezbývá nic jiného než zootechnika. To ale znamená začít úplně jinak a znovu začít. Hlavní je si to přerovnat v hlavě 60% včelařiny vymazat a to je proces hodně bolestivý a mnozí ho nejspíš nezvládnou. Prošel jsem si tím a tak vím o čem to je. Zdraví R. S.
Nez jsem zakrmoval vcelstva na cca 30 kg zasob, tedy aby oba VN 39x24 byly plne v teto dobe a matka aby mela tak 5 ramku pro plod (stale se bavim o teto dobe +/-), donesly si holky melecitozu a tu si ulozily a sly na tom do zimy. No a ja jsem je v unoru vysejpal a vyvarel. Po pouceni se a krmeni na vyse zminenou davku jsem vloni vyzimoval vse s uspechem a takovy silny vcelstva, ktery jsem doposud nemel.
Krmim na zimu vicemene po medobrani na prelomu prvni a druhy dekady cervence, tady toho uz moc v lete neni, tuplem vhodny k zimovani.
Co zbyde ze zasob pres zimu, to dostanou oddelky, takze to krmeni nejsou zahozeny penize. A spokojena vcela je vcela nestradajici.
chose
Chose máš pravdu dělám to stejne a daří se. Když řeknu v okolí kolik krmim kroutí hlavou a pak kroutí hlavou že už vytacim a kolik vytacim. Jen je pak těžký udržet je v ulu v dubnu, květnu ale s tím se poprat dá. Virusum ale asi nejde zabránit.
(25.08.2019 18:05)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]O jaké průserové období jde.

Období, kdy mohou včely loupit nakažená včelstva a jejich zásoby. To končí až s příchodem zimy

(25.08.2019 18:29)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Vochozka., Včelstvo které vytvořilo zimní generaci v pohodě a bez brouků si pak loupeží může donést mnoho brouků a při tom přežije a vyzimuje v pohodě. Umírají včelstva na jejímž plodu se roztoč namnožíl. Mnohokrát jsem zde četl že si včelstva nanosí tisíce roztočů a pak umře. To není pravda. Kvalitní zimní generaci neuškodí ani tisíce roztočú donesených z loupeže.

Zařadil jsi mě do špatné kategorie. Já si nemyslím, že za úhyny může kleštík.
Nějaké nedorozumění.
Za posledne roky som sa viackrát presvedčil,že jak včelstvo stratí iskru,tak už mu niet pomoci..ale aj napriek tomu som skúšal vsetko možné..ukazuje sa,ze premetenie na medzisteny(ešte lepsie na volnu stavbu) spojene s oštrením proti varroa,vymenou matky a podaním nejakych profylaktík vie naštartovat ozdravný proces..
(23.08.2019 22:41)milan.hula napsal(a): [ -> ]Letošní rok zatím v klidu, zdá se...
Padá to někde?Sad

Tak padá to někde?
Jeste je brzo na velky padani.
Ale na vedlejsim stanovisti jsem si vsimnul vetsiho spadu VD, takze nekde asi neco padlo a holky si to natahly.
Chose
(25.08.2019 15:00)vlcek napsal(a): [ -> ]Včelstva u většiny včelařů začínají hynout až od konce listopadu.
Prakticky dokázáno !!!!
Odpověď - PROČ - si dej každý sám !!!! F.V.

Po výplatě 1.D?Wink
Pane Vochoska - špatná odpověď!!!!!
V listopadu se vyplácí 1D!!!!!!
Po tomhle datumu je již možno přiznat úhyn. Tak to je v téhle republice zařízeno !!!!!
A když máš tu odvahu říci - padlo mi XXXXX - tak zbytek včelařů si klepe na hlavu: CO je to za .......
Jinak jsou na to co neberou 1D. Mohu říci co ....... F.V.
(25.08.2019 19:55)Stonjek napsal(a): [ -> ]Prošel jsem si tím a tak vím o čem to je. Zdraví R. S.
Kdy to bylo? Čerstvá zkušenost?
Ptám se v souvislosti s kompletní výměnou díla, o které píšete.
Tak trocha oprášim túto tému.

Tento rok sa klasické sliedenie u mňa dostavilo až v septembri, po zakŕmení včelstiev na mojom stanovišti. Je to po rokoch vcelku neobvyklé. Sliedivosť a rabovky boli v predchádzajúcich rokoch vždy znakom "problému" a začínali už v polke augusta. Tento rok pohoda. Dokonca posledný augustový týždeň som bol na dovolenke a vietor mi prevrátil dva úle. Nadstavky sa rozsypali, ale včelstvá to ústáli a ubránili sa 4 - 5 dní v pohode. Klieštik počas roka dostal 1 krát ekopol a jeden krát kyselinu mravčiu - klasické rodiny a odložence a roje dostali 1 krát ekopol. Podložky nejaké zamorenie neindikovali ale objavili sa "lezúce" včely. Neboli však nijako deformované.

Cez rok som si nechal dve rodiny, ktorým som počas sezóny nechal vždy dva NN plné medu a len som im podkladal medníky. Mali teda celú sezónu viac ako 30 kg medu nad plodiskom, vytiahol som ich na 7 NN. Bol to pokus, v akom stave pôjdu do zimy. Chcelo by to samozrejme väčšiu vzorku, ale aj z týchto dvoch je v mojej lokalite jasné, že bez letnej podnecovacej znášky včelstvá hoci s dostatkom zásob nejaké extrémne zimné včelstvá nevytvoria. Jedno ide do zimy priemerné a druhé dokonca prestalo plodovať v bezznáškovom júly a v polke septembra sa včely z úľa vytratili. Ak by som na to neprišiel, došlo by k rabovke a po predchádzajúcich skúsenostiach by mali problém aj včelstvá na spoločnom stojane.

Ďalšie dva úle som našiel prázdne na spoločnom stojane - klasika zostali zásoby bez včiel. Rabovka len na začiatku, našlo ich pár sliedičiek. V jednom úli nezostal žiaden plod, v druhom len zbytky plodu o veľkosti dlani. Po odviečkovaní žiaden klieštik.

Čo sa vitality včiel týka, najlepšie sa javia včelstvá zredukované na tri NN a dadant v kombinácii NN-VN. Včelstvá na štyroch NN sú najslabšie, hoci majú najviac zásob.

Odložence a roje sú v pohode. To už mám odskúšané, že u nás zatiaľ odložence a roje prvú sezónu problém nemajú. Neťahám ich na 3 NN, zimujem na dvoch, alebo na 6-7 rámikoch VN. Tie pekne obsadajú celý priestor, ukážkovo bránia letáč hoci som ich kŕmil ešte aj minulý týždeň

Ak by to takto zostalo, bol by som spokojný. Rozhodujúci bude nasledujúci mesiac. Nenechať včelstvá ani začať rabovať slabšie problémové včelstvá. Znamená to síce každodennú kontrolu stanovišťa, ale oplatí sa to! Tam kde rabovka začne, včelstvo zlikvidovať.

Takže momentálny stav po zakŕmení je odložence 100% a včelstvá 98%.
Trošku sa prizastavím pri tých včelstvách s nadbytkom zásob- 2 nástavky medu počas celej sezóny celkovo 4NN, minulú jeseň som riešil podobný problém ,dufajúc vačšieho vyzimovania včelstva -no nestalo sa,dokonca boli horšie výsledky ako obyčajne po iné roky 3 NN. Tohto roku mysliac že som minulý rok nezvládol /,lepšie povedané liečiť som začal len v auguste / som zaliečil Ekopolom v júli /7 mesiac/. Zatial to nie je nič svetoborné,včiel je viac, Ale Myslím si že tie dva nastavky medu pre včelstvo nenavodí automaticky zvýšenie množstva včiel k vyzimovaniu, zrejme bude tie zásoby rozdeliť v juli a v auguste do spodnejších nastavkov po krajoch vedla plodu, niekde som videl aj prevesenie 3 plodových rámikov do samého vrchného nastavku /v strede/ - proste aby včelstvo v čase odchovu zimných včiel malo v blízkosti plodiska toho čo naviac potrebujú. Tak s časti som to ,,vydedukoval ,, Snahy o ziskaní informácii z mojej strany boli a myslím že Paťko hovoríš pravdu 2 nastavky plné medu neznamená pre včelstvo ,sile k vyzimovaniu -vobec nič.
Trošku k téme- Zatial bez žiadnych výpadkov, všetky žijú ,lietajú ,bez rabovky -uvidíme o mesiac ,dva .
Dva nastavky zásob neznamenají rozhodne silnější vyzimovana včelstva . Obzvlášť dva nastavky ze čtyřech NN . V tu chvíli mají na vytvoření chomace jen dva spodní nastavky a to je málo. Taková včelstva budou podobně silná jako včelstva zimování na 3 NN s jedním nastavkem zásob. Vcely totiž zimuji v chomaci který je na PRAZDYCH buňkách a jen okrajem se dotýkají zásob nad sebou. Takže dva nastavky a více musí být v červnu a nastavku tak 6 aby mohly utvořit chomac pres 3-4 NN . Na jaře až se prozerou do horních nastavku se dá spodní odstranit
Vďaka Myslím, že to už skúšať nebudem, pôjdem svojou osvedčenou cestou menších včelstiev. Pán J . Marx Dakujem aj za správu -už mám po operácii .Dalo sa to zvládnuť- Vďaka.
(23.09.2019 20:47)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Dva nastavky zásob neznamenají rozhodne silnější vyzimovana včelstva . Obzvlášť dva nastavky ze čtyřech NN . V tu chvíli mají na vytvoření chomace jen dva spodní nastavky a to je málo. Taková včelstva budou podobně silná jako včelstva zimování na 3 NN s jedním nastavkem zásob. Vcely totiž zimuji v chomaci který je na PRAZDYCH buňkách a jen okrajem se dotýkají zásob nad sebou. Takže dva nastavky a více musí být v červnu a nastavku tak 6 aby mohly utvořit chomac pres 3-4 NN . Na jaře až se prozerou do horních nastavku se dá spodní odstranit

Nepochopil si ma, ja som mal zostavu 6 NN kde vrchné dva boli celú sezónu plné medu. Pod to som vkladal medníky a prvé tri nadstavky boli plodisko. Takto som to držal celú sezónu, len na agáte mali 7 NN.

Podľa mňa, jedna možnosť, ako ich viac posilniť je v sezónne buď jeden z tých dvoch plných nadstavkov podsadiť, aby to matky naštartovalo, pretože znáška u nás skončila v polovici júna. Druhá možnosť je prikrmovať ich. Neviem, nemám odskúšané.

Na štyri nadstavky som ich stiahol až pred dvomi týždňami, keď som zistil, že viac nemá zmysel.
Letos jsem mel slidivost od cervence (do pulky srpna ?), kdy vicemene skoncila snuska - uz na zacatku cervence. Po medobrani hned nasledovalo krmeni v jakubaku, behem toho me holky ukazaly na mrzaka, do kteryho tepaly ve velkym. Tenhle mrzak zatim zije a dari se mu kupodivu dobre, do sily ale uz nedosel. Kdyz to da pres zimu, bude z nej adept na optimalizovany plodiste. Uz je to stejne jen vcelstvo na pokusy.

Kazdopadne se mi letos zda, ze jsou holky ready zazimovany uz od konce srpna, vsechno zalepeny, klidek atd. Narozdil od lonska. Teoreticky by letos nemusel bejt uhynovej rok, pokud se nezaspalo.

Chjo, zacina obdobi abstaku Smile
Chose
To, že zachraňujeme mizerná včelstva je dvojsečná zbraň a finančně je to hodně nevýhodné. Zase se zde řeší pouze a pouze VD ale to je pouze jeden z problémů a zdaleka ne nejhorší. Připomínám přednášky Leoše Dvorského který to velmi přesně popsal již před cca 15 lety. Vědci s tím začínají teprve nedávno. Vzhledem k množství chem. látek a zootechnických postupů nemůže být VD zas tak velký problém. Horší je to ostatní, kdy již zač. července je u nejvíc napadených včelstev rozhodnuto a postupem času je stále hůř a hůř. Proto je důležité těsně před slunovratem ozdravovat včelstva kterým chybí tah na branku, nebo chcete li jak říká M. Havelka: Nemají jiskru v oku. Musíte si na to vymyslet jednoduchý testík. No a pak pokračovat u těch včelstev, která jsou na řadě. Izolace matek a podobné nesmysly - hodně dobré, ale tak před 10 lety. Dnes se píše r. 2019 a pokrok se nedá zastavit. Proč se stále divím, že to většina nechápe? No dobře jim tak! Zdraví R. S.
Pane Stonjek, ten názor mi připadá zajímavý. Ale vymyslet testík zatím nezvládám. Jaké parametry jsou u Vašeho testíku?
RS:souhlasim, ja toho mrzaka nechal jen z duvodu "pokusu", jinak by byly uz davno vysypany.
Chose
Mňa by zaujímalo k tomu klietkovaniu.. neviem ako bratom Čechom ale na južnom Slovenku boli dosť vysoké výpadky včelstiev minulú zimu .. padli predovšetkým včelstvá čo dlho plodovali, len nie je preukázaná súvislosť medzi neskorým plodovaním a CCD (alebo mne unikol), preto sa mi javí ako najschodnejšia cesta klietkovať matky dajme tomu 15.09., keď sú bez plodu tak účinne preliečiť s použitím menšieho množstva chémie ako opakovane liečiť postupne vybiehajúci plod a bezohľadu na dlhú a teplú jeseň sa už včelstvá nerozplodujú tak, ako bez klietkovania, potom v zime pred slnovratom ošetriť už len tie, ktoré to budú potrebovať podľa diagnostickej podložky..mýlim sa alebo ako sa dá tento spôsob "prekonať" (aj pri počte včelstiev napr. 50)?
Referenční URL's