Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.02.2020 16:27)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Pěkné včelstvo to bylo ještě koncem ledna.
Neboj, jednou uvěříš.

(01.02.2020 18:42)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Kolik plodu máte teď ve včelstvech?
Dával jsem u několika pokusných včelstvech přepážky a většinou plod žádný.
Pyl z lísek nosí, zásoby OK. Ztráty už žádné, o 5 včelstev jsem přišel před zimou.

Takže jsi před 20 dny přišel jen o 5 včelstev před zimou, ztráty žádné, dnes před 20 dny o jedny se symptomy jako na podzim. Tak jak tedy? Já nevím proč furt do fčel může někdo přes zimu drbat, potom se diví a svaluje to na zamrzlý virus.
(20.02.2020 8:54)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Dotaz na Z. Barnata.
Potřebuji vysvětlit svůj poslední úhyn, který se stal před 14 dny. Příznaky stejné, jako úhyny na podzim.
Celou dobu pěkné, silné včelstvo. Na podzim a před koncem roku 3X léčeno Varidolem, v létě Thymovar . Spad při odběru vzorku na oficiální vyšetření nula.

Uhynulo ti to na čistú Barnatózu (varroa barnathozis) ..zle si v červnu preliečil..a ked nie,tak určite si zle preliečil v červnu 2018..17..16..atd
Navrhuju celoroční léčení na nulu, pak nemá barnatóza šanci. Jak se zdá, vše už tu jednou bylo a jednou zase bude a lidská blbost je věčná. Sancta simplicitas...
(20.02.2020 20:10)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Dostat včelstvo v červenci takřka na nulový stav kleštíka si dovedu představit snad jen přemetením na mezistěny s následným postřikem kyselinou mléčnou před zavíčkováním nového plodu. Zatím jsem se k takto radikální medě neodhodlal, ale loňské otálení se zásahem do první dekády srpna (používám KŠ na dlouhodobém nosiči s glycerinem na páscích z hobrafiltu po dobu cca 30 dnů) jsem zaplatil ztrátou některých hodně dobrých včelstev. Rok před tím to fungovalo beze ztrát, ale každý rok je jiný a stále sbírám zkušenosti. V mých podmínkách, kdy spoléhám hlavně na pozdní lesní snůšku jsou letní včasné zásahy dost problematické...

Jak to tu čtu, mám pocit, že se už mnozí dočista zbláznili. Co třeba včelařit tak, aby NEBYLY ÚHYNY NIKDY ŽÁDNÉ?

Že to nejde? Ale jistěže to jde! Vy konkrétně nečím týráte včely 30 dnů a pak je vám strašně divné, že máte ztráty? To jako fakt? To jako fakt netušíte, čím by to asi tak mohlo být?

Zbavujte svoje včelstva roztočů něčím, co působí v mikrogramech po velmi krátkou dobu a pak uvidíte sám. A pozdní lesní snůška? No to prostě definitivně skončilo, smiřte se s tím a máte včely, anebo chcete pozdní snůšku a pak nemáte včely. Jak prosté.

A pošklebování Barnatovi považuju za zvlášť ubohé!!!!!
Já osobně se ze zásady nikomu nepošklebuji, snažím se přemýšlet a najít dlouhodobě únosný způsob svého včelaření pokud možno bez jedů.
Ano týrám včelky dlouhodobým působením KŠ a raději bych to nedělal, ale mylslíte, že Gabon a v něm obsažený pesticid je pro včelky vitamín?
(20.02.2020 22:15)gupa napsal(a): [ -> ]Takže jsi před 20 dny přišel jen o 5 včelstev před zimou, ztráty žádné, dnes před 20 dny o jedny se symptomy jako na podzim. Tak jak tedy? Já nevím proč furt do fčel může někdo přes zimu drbat, potom se diví a svaluje to na zamrzlý virus.
Nechápu co je divné. Na podzim mínus 5. Teď mínus 2.
Proč do nich drbu? Protože OP a protože počasí OK!
(21.02.2020 2:06)tom.50 napsal(a): [ -> ]A pošklebování Barnatovi považuju za zvlášť ubohé!!!!!

Kde jsi viděl nějaké pošklebování,myslím,že bys neměl psát takhle v noci.
Buď už neudržíš pozornost nebo je toho alkoholu už moc.
Kolegové, rozpor je jasný, někdo má jen zdravou varoazu a stačí se s ní popasovat a vše je OK. Jsou oblasti, kde je to ale horší, tam je něco navíc (viry,NC,bakterie…), "tam maj i ty varoáky nemocný".

No netřeba se o tom hádat, nebo pochybovat, z příspěvků ve vlákně je to dovoditelný.

Já jsem v oblasti první skupiny, zatím. Tak jsem rád, že tu můžu číst o zkušenostech obou skupin a teoreticky se připravovat na změnu stavu. Dík Všem, co zde dávají zkušenosti dohromady!
Do kamene vytesat IdeaSmile
A co takhle jen obyčejnej hlad. V optimalizovaném plodišti se to snadno může stát při ochlazení . A u začátečníka Tomáše R se to také snadno stane pokud sedí chumáč u česna a rámky jsou na teplou stavbu. Nebo se v červenci ztratila matka a nyní jim došel dech. Nebo seděli na melecitoze. Možností je mnoho včetně poškození varoázou nebo i léčivem.
(21.02.2020 8:57)BOBC napsal(a): [ -> ]Kolegové, rozpor je jasný, někdo má jen zdravou varoazu a stačí se s ní popasovat a vše je OK. Jsou oblasti, kde je to ale horší, tam je něco navíc (viry,NC,bakterie…), "tam maj i ty varoáky nemocný".

No netřeba se o tom hádat, nebo pochybovat, z příspěvků ve vlákně je to dovoditelný.

Já jsem v oblasti první skupiny, zatím. Tak jsem rád, že tu můžu číst o zkušenostech obou skupin a teoreticky se připravovat na změnu stavu. Dík Všem, co zde dávají zkušenosti dohromady!

Ano takhle to podle mě přesně je, proto těm co to maj dobrý, stačí shodit brouka na nulu až na podzim(v zimě)....u nás ostatních je to potřeba udělat už v červenci....aby se tam to co tam je a co všichni jen tuší a hádají nemohlo rozject na takovou míru, aby hynuly hromadně včelstva....povíme si za rok, dva, tři...a víte, že já vám to povím Smile
Preto tvrdím, že dohady, skúsenosti a postrehy včelárov nemajú hodnotu, pokiaľ nie sú potvrdené výsledkami z labákov. Stále je to len folklor, ktorý je odlišný z dediny na vesnici. Preto treba dokázať, že uhyny skutočne sú a že treba včelárom pomôcť.
Tak že když doc. Přidal který je vzděláním a povoláním virolog, a je sám aktivní včelař řekne že je to nezvládnutá varoáza. Tak vi tomu zase nebudete věřit, vám to prostě zabíjej virozy ,nedá se s tím nic dělat ,je to jak ruleta na koho to skočí.
Zdenek, takú varoazu, akú máte Vy by bralo veľa včelárov.
Ja SÁM, aktívny včelár, som mal takú varoázu, ako Vy, pred 12 rokmi a bola to hračka.
Ak nemáte problém s úhynmi, tak s nimi ani nemáte žiadne skúsenosti a tak by ste s k nim nemali vyjadrovať ako k UFO.
Aký praktický návod má pre včelárov Doc. Přidal ?
Albert, labáky so zameraním na včely majú v USA, Nemecku, Francúzsku a vlastne takmer všade po svete, tak aj v ČR a SR. A takmer všade majú úhyny. A čo od nich očakávaš, že nám určia príčiny úhynov? Ak aj určia, s akou istotou a čo s tým dokážeš urobiť? Výskum treba hlavne zaplatiť , veriť že bude objektívny a nie skreslený. A výsledky a riešenia / liečivá/ nebudú zatajované preto, že to určitej skupine vyhovuje, aby mohla predávať svoje komodity. Ja by som sa labákmi moc neoháňal. Maroš prišiel o 400 včelstiev, má výsledky a čo ďalej?
To co v Americe? Nechat si posilat pakety z Australie?
(21.02.2020 14:14)emer napsal(a): [ -> ]Albert, labáky so zameraním na včely majú v USA, Nemecku, Francúzsku a vlastne takmer všade po svete, tak aj v ČR a SR. A takmer všade majú úhyny. A čo od nich očakávaš, že nám určia príčiny úhynov? Ak aj určia, s akou istotou a čo s tým dokážeš urobiť? Výskum treba hlavne zaplatiť , veriť že bude objektívny a nie skreslený. A výsledky a riešenia / liečivá/ nebudú zatajované preto, že to určitej skupine vyhovuje, aby mohla predávať svoje komodity. Ja by som sa labákmi moc neoháňal. Maroš prišiel o 400 včelstiev, má výsledky a čo ďalej?

Když se nad tímhle člověk zamyslí.....alespon v tom zahraničí bych doufal, že budou mít větší zájem něco zjistit než u nás a přesto tady není žádné tvrzení ze zahraníčí, že za to může ten a ten vir a měli bysme proti němu bojovat takhle atd...takže to zase jen ukazuje na varoázu.....
Varoaza je vsudypritomna,virozy se jeste nekde neprojevily.To je asi podstata techto dohadu.Jestli se projevi plosne,a bude to vyssi lewel,to ukaze cas.Osobne si myslim,ze se to rozleze i do mist,kde viry zatim neskodi a bude to naprosto bezne na celem uzemi.Dve,tri sta roztocu (normalne neskodnych),viry,par loupezi a finito pro okoli.Za par let budem chytrejsi.
Základ je mať včely riadne zaregistrované, lokalizované, zaplatené členské, vyplnené a opečiatkované všetky možné tlačivá
a aj dážď bude obchádzať vaše úle.
Louky,

čo konkrétne v tom zahraničí ukazuje na varoázu??? Fakt neviem, ale nemyslím si, že ak by to bolo také jednoduché, tak by na to neprišli. Prečo? V USA nie je problém potierať mor včelieho plodu antibiotikami, myslíš, že by im robilo problém likvidovať klieštika pesticídmi, aby sa dostali na "nulu"? Podľa mňa by s tým nemali absolútne žiaden problém. Prečo teda majú úhyny? Ja si myslím, že včelstvá strácajú, ako to nazvať, "sociálnu imunitu" alebo lepšie kolektívnu imunitu. Klieštik môže, ale podľa mňa už ani nemusí byť spúšťačom nezvratného procesu kolapsu jednotlivých generácii včiel, kde ako prvé odídu liahnúce sa mladé včely, trubce, lietavky a zostane iba matkin sprievod.

Ako z toho von? Budeme sa musieť zamerať aj na iné neduhy trápiace včelstvo ako celok, nie len na klieštika. Nepochybne, je to prenášač infekcii a stresor, ale ani bez neho nie je záruka, že včelstvá neskolabujú.
Referenční URL's