Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.02.2020 8:40)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Tak že když včelstvo zeslábne kvuli údajným virozám na 30% své možné zimní síly, tak v zimně jako by kouzelný proutkem už tam ty virozy najednou nebudou ??? Proč tohoto všestranně oslabeného žebráčka nedorazí virozy a nosema hned na podzim nebo v krytickém období na jaře?

Napadlo vás pane kolego, že to může být třeba tím, že na pohled úplně stejná včela, jako je ta letní, je zimní dlouhověká taky třeba odolnější?

A může to být úplně jinak a mnohem jednodušší. Jestli jsem to správně pochopil (moc mě to nezajímá, nevyžívám se v nemocech včel ani jiných) a drtivou většinu info o NC mám od KTM, tak NC na rozdíl od NA, má teplo ráda a dělá jí dobře. V zimě v bezplodém období je v zimním chumáči v převládající míře teplota nízká do 25 a ta NC dobře nedělá a venku je chladno, zatímco v době rozvoje v létě je venku teplo a ve většině úlu je 36.

Nevím jak to je, tohle mě napadlo teď jako reakce na vaší, asi jen řečnickou otázku. A je nutné si uvědomit, že právě toto je diskuze. Kdyby jste se vy provokativně nezeptal, mě by to nepřimělo (nevyprovokovalo) o tom přemýšlet.
Na Ekopol bych vůbec nesázel. Co jsem tak vyčet on prý určitě funguje ale jen 6-7dní než vyvětrá. To je při plném plodování velmi málo účinné.
(08.02.2020 9:04)janR napsal(a): [ -> ]Myslím je obdivuhodné, že pri tých počtoch včelstiev čo má Zděnek to dokáže udržať dá sa povedať bez úhynov, tiež je obdivuhodné pri jeho veľmi pekných silných včelstvách naaplikovať množstvo liečiva, počnúc gabonom , kvapiek varidolu ,aerosolu aby to na také množstvo včiel malo veľmi pozitiny dopad na odstránenie klieštika, To by ma veľmi zaujímalo. Ja som im minulý rok zaliečoval počnuc jarom po preletoch 2 týždne Ekopolom potom v júli zač júla tiež Ekopol celý mesiac dúfajúc dobrý výsledok, Varidol október spad max do 100ks u mnohých včelstiev ani do 50ks , koncom novembra varidol do max 20-30 ks ale to bolo pár včelstiev ostatné 5-10 ks, Medzitým som v oktobri zrušil 3 včelstvá veľmi slabé, po skúšobnom zadimení varidolom -veľa kliešta. Potom v decembri 1 včelstvo vytratenie včiel, +2 značné zoslabenie a následné spojenie zač. januára. Zaujímali by ma množstvá liečiva, snažim sa aj ja prepočítavať na úlový priestor, Napr. 3-4 pásiky Ekopolu , 4 kvapky varidolu na 4 NN , Ekopol u časti včelstiev možno sklamal -no nie je to v poriadku , niečo mi uniká.



Možná jen Ekopol a Varidol nefunguje tak jak by měl....a jestli si toho tam za rok nacpal tolik a stejně to dopadlo takhle, tak je to na zamyšlenou, jestli je tahle chemická válka to pravé ořechové a neměl by ses vydat trošku jinou cestou.
Varydol (amitraz) funguje stále ještě velmi dobře. Ale prostě tam je stále trochu plod tak se brouci schovaj.
Predminulú sezónu liečba bola iba -Ekopol v auguste a Varidol iba koncom novembra na dočistenie! Včelstvá všetky prežili pravdupovediadz mal som aj zopar slabších včelstiev, asi 4 -jedno som zrušil pokalené rámiky ,ostatné prosperovali dobre. Preto som posunul Ekopol na jar a Júl /červen/dúfajúc lepších včelstiev no nestalo sa -pravý opak viac strát uhynov.
Sice to nesouvisí se včelama, ale vliv teploty na plísně je velký. Jeden známý se k nám na jižní moravu přestěhoval z šumavy od lipna a ze začátku se divil proč se u nás furt něco stříká (brambory), když u nich se nemuselo. Jak začaly ty velká sucha a horka posledních pár roků tak plíseň na vinohradě nastupuje o 2-3 týdny dřív, možná je to tím že zemědělci dřív sklízí. Jak zemědělci začnou sklízet řepku a obilí, zvedne se kontaminovaný prach a roznese plísně (a postřiky) po okolí. A je horší když nezaprší, protože déšť spláchne prach. No a v těch horkách musí včely víc chladit a musí nosit víc vody a co když je ta voda taky kontaminovaná a tím si nanosí ještě víc jedů do úlu a je to to poslední stéblo co zlomí velbloudovi vaz obrazně.
Vlasta
(08.02.2020 9:04)janR napsal(a): [ -> ]Medzitým som v októbri zrušil 3 včelstvá veľmi slabé, po skúšobnom zadymení varidolom -veľa kliešta. Potom v decembri 1 včelstvo vytratenie včiel, +2 značné zoslabenie a následné spojenie zač. januára.

Janko teda mal by si stratu len jedného včelstva (z toho decembra), ale pre svoju "iniciatívu" už máš stratu 5 rodín...Blush
čo si máme predstaviť pod tým októbrovým "...veľmi slabé včelstvo a veľa kliešťa.."?
...či decembrovým "značným zoslabením"?


(08.02.2020 9:29)janR napsal(a): [ -> ]Predminulú sezónu liečba bola iba -Ekopol v auguste a Varidol iba koncom novembra na dočistenie!
nemohlo byť toto "nedostatočné" preliečenie v roku 2018 príčinou úhynov v roku 2019?
Tiez si myslim ze varidol funguje..... ked som poobede o 14:00 - 15:00 fumigoval a rano spocital spad a bolo tam napr. 300 kliestikov nemam pocit ze by liecivo nefungovalo....
Uz som to tu raz pisal a zamyslel by som sa nad tym ci viem dodrzat vsetky podmienky uspesneho liecenia naraz v okamih liecenia. Minimalne to ze je vcelstvo bez plodu asi stopercentne zarucit neviem, preto nebudem o sebe tvrdit ze liecim uplne perfektne, ze som urobil vsetko spravne.... ale snazim sa. Vysvedcenie za minuly rok mojej prace dostanem tak o pol roka typujem. Dovtedy si netrufam povedat nic....
Trocu plodu v oktobri robí pre klieštika pascu, ktorá sa dá odstrániť. Ale Janko mal málo VD už predtým a napriek tomu mu včelstvá padli. Jednoznačne sú vírusy patogen č. 1, NC a klieštik sú len vrátnici, ale rozhodujúci. Ak má však vo včelstve len pár stovák VD a včelstvo padne, tak by sme sa nemali sústredovať len na monitoring spadu VD, ale aj na monitoring NC. Vírusy sú vo včelstve po celý rok, len ich koncentrácia kolíše.
Niektoré včelnice a včelstvá, kde bola niekoľko rokov zanedbaná vojna s VD možno umožnili premnoženie vírusov a stačí len slabý podnet na prekročenie kritickej infekcie. Ako je možné, že Madari svojou totálnou vojnou s VD prišli o polovicu včelstiev ? Otrávili ich Amitrazom ?
Janko, tiež nechápem rozdielny účinok Ekopolu v posledných dvoch sezonach. Výsledky z Hrádku však jednoznačne tvrdia, že má vysokú účinnosť.
Medáku je to jednoduché. Máš li nějakou vizi a provádíš ji a ono to vychází, musíš mít také nějakou skupinu včelstev, která jede postaru. To abys měl nějakou kontrolu a nebyl později za blba. Takže 90 včelstev jede nově, 10 postaru. Takže stav je dnes ten, že 10 včelstev je mrtvých. No a moje jistota je zase o malinko větší. Nazapomeň, že jsi na to sám a nikdo ti s ničím nepomůže. Zdraví R. Stonjek
Gorko som už niekde písal, že ten jarný som dal z toho dôvodu, čo si presne popísal- neveril som že to novembrové koncové ošetrenie varidolom bolo dostatočné.že tam nemám viacej klieštika. môže byť že Ekopol na jar a v lete nezabral tak ako mal. Minulý rok to po preliečení v júli vypadalo veľmi pekne, spády po liečení malé až na 2 včelstvá tam bolo tých klieštikov po ekopole viac ,tam som dal v auguste varidol a ešte potom asi po 2 týždňoch ekopol- tie sú celkom ku podivu teraz veľmi pekné včelstvá. U iných neboli po ekopole také markantné spády , možno tam som spravil chybu, nemonitoroval som ich ,nedal som im podložky.U jedného, to som vedel v auguste sa mi topili včely pri dodaní roztoku,že padnú/virozy nosema/,málo zásob v med. komore. Proste som to podcenil spoliehal na Ekopol. Čo sa týka mňa robím do budúcna radikálne škrty čo sa týká zimovania na mede, na viacej NN nastavkov 3 budú bohate stačiť+ júnového odoberania vačšieho počtu zaviečk. plodu odloženec z každeho včelstva. minulý rok som to trochu pokašlal. Gromingu neverím- neprejavil sa...
Janko, ja by som na zimovanie na mede nezanevrel. Podľa mňa u nás máme iný problém ako klieštika, ja na mede nezimujem, ale Ty by si mohol vyskúšať zbaviť sa nosemy a uvidíme. Pokusne, na dvoch troch včelstvách. Možno by si zistil, že to ide. Možno práve "ťažké" medovicové medy sú pre množenie nosemy to pravé orechové. Za pokus to stojí.
Pro JanR-
Pokud nepohrdneš mou radou, pak tedy jak bych se zachoval já, i když neznám všechny souvislosti. Tvá stanoviště jsou zřejmě zatížena NC a nejen tou. Můj recept je udělat mikroskopická vyšetření již po akátu a při větším výskytu NC přidat včelstvům dávku alespoň 2 litry roztoku z pelyňkem a po týdnu opět mikroskop jestli to trvá tak opakovat. Co se týče VD tak snad nemusím radit, ale ekopolu bych moc nevěřil spíše Thymovaru. No a jestli se v okolí vyskytnou kolapsy tak reagovat kyselinovou clonou.
(08.02.2020 9:45)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Medáku je to jednoduché. Máš li nějakou vizi a provádíš ji a ono to vychází, musíš mít také nějakou skupinu včelstev, která jede postaru...............................................
Díky za odpověď to co píšete o řízenem úhynu to mám pod pojmem test.Pod řízeným uhynem to je ,aby to zaniklo proto ta otázka. A teď druhá otázka nově a postaru co si mám pod tím představit.Napadají mne třeba:Nová doba host vyhazuje čišnika. Na odlehčení Ať se daří Zdeněk
(08.02.2020 9:45)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Takže 90 včelstev jede nově, 10 postaru. Takže stav je dnes ten, že 10 včelstev je mrtvých.

Těch 10 včelstev bylo na jednom stanovišti nebo jinak?
(08.02.2020 11:45)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Pro JanR-
Pokud nepohrdneš mou radou, pak tedy jak bych se zachoval já, i když neznám všechny souvislosti. Tvá stanoviště jsou zřejmě zatížena NC a nejen tou. Můj recept je udělat mikroskopická vyšetření již po akátu a při větším výskytu NC přidat včelstvům dávku alespoň 2 litry roztoku z pelyňkem a po týdnu opět mikroskop jestli to trvá tak opakovat. Co se týče VD tak snad nemusím radit, ale ekopolu bych moc nevěřil spíše Thymovaru. No a jestli se v okolí vyskytnou kolapsy tak reagovat kyselinovou clonou.
Jiří, ale bez labákov sme slepci. Citujem: "i když neznám všechny souvislosti,jsou zřejmě zatížena NC a nejen tou, udělat mikroskopická vyšetření, po týdnu opět mikroskop, ekopolu bych moc nevěřil"
V téme je veľa rozporných laických tvrdení, amatérsky výskum, ktorý sa dá zhodnotiť, skúsenosti včelárov... Ale nikto z toho nevie zostaviť nejakú hodnovernú metodiku. Takto je táto diskusia len dutá vŕba.
Tú metodiku pre teba Albert nikto nezostaví. Ja myslím, že príčin je viacero prečo to padá, to by museli výskumníci pre každého vyskúmať tú správnu metodiku.
Čo sa týka toho pelynku musím aj ja vyskúšať, nemôže to byť na škodu , len neviem, ktorá burina to presne je. Ekopol - mám s tým takú skúsenosť, že po vložení týždeň-2 nič nepadalo, alebo padalo len málo, potom som to prestal sledovať a po mesiaci keď som pozrel na podložku tak v každom včelstve stovky, niekde až tisíce. Tak som mal z toho taký pocit, že odkiaľsi tých kliešťov dovliekli a keďže tam bol ten ekopol, tak kliešti rovno popadali, ale mohlo to byť i tak, že vybehol posledný plod.
Pri následných fumigáciách padlo síce dosť kliešťa ešte , ale to bolo max tak cca. 200 ks.
Takže ja myslím, že ten ekopol funguje, keby nie tak som už bez včiel, lebo posledné 2 roky som ho dával namiesto Gabonu.
Včelárim od roku 2011. Gbon som nikdy nepoužil, KM párkrát, ekopol len posledné dva roky. Amitraz v začiatkoch aj 3× v jeseni, neskôr som ho redukoval na menej. Pred dvoma rokmi asi 1/3 včelstiev úplne bez amitrazu vlani 1/2 bez. Včelstvá monitorujem, vediem si podrobné záznamy a zásahy chémiou robím podľa toho. Snažím sa ich robiť naozaj minimálne no keď som vlani videl vo včelstve problém zasiahol som už v júli/červenec.
Zatiaľ mi to funguje.
Chtěla bych se zeptat na vaše názory zkušenějších.
Mám oddělek 1VN a momentálně na 4 plně zaplněných rámcích. Matka ploduje, včelky se již líhnou.
Letos jsem potlačila kleštíka na (pro mne) absolutní minimum.
V daném včelstvu byl od 25.12.2019 pouze 1 kleštík na podložce a to 25.1.2020.
Takže jsem byla spokojena. Od té doby kleštík opět žádný. Ani pokálený úl nebo loučky. Vše čisté, žádná plíseň, prostě nic, co by ukazovalo na důvody poškození včel.
Dne 30.1.2020 jsem vyčistila podložky a při včerejší kontrole podložek jsem na nich našla 4 vyházené nevylíhlé včely, stáří cca 17-19 a měly zdeformovaná křídla. Mám to brát tak, že včely mají dobrý čistící pud a neřešit to?
Zarazilo mne to, protože nález kleštíka je absolutně minimální. Předpokládám, že v buňkách nějaký je, ovšem opravdu nevím, co si o tom mám myslet. U ostatních včelstev nic takového není. Kleštík je na minimu a nebo dokonce žádný. Celkem mám 3 produkčnní včelstva na VN a 6 oddělků. Můžete mi prosím poradit, jak bych měla postupovat dál, když kleštík je prakticky na nule. Jediné, co bych udělala, až to dovolí počasí, tak bych odstranila všechny plodové rámky a nahradila soušemi, nevím..
Také bych byla nerada, aby se mi případný virus rozšířil do ostatních včelstev.

Děkuji za vaše názory.

[Obrázky: podlozka.png]

[Obrázky: termo.png]
Můžeš být v klidu je to zachlazený plod. To se stává i při větším ochlazení i v sezóně.
Referenční URL's