Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.03.2020 15:57)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Měl jsi asi na mysli snížení pH, že.

Jasně. Díky za opravu.
Konečně!!!
Snad vám už konečně dochází, že je to potřeba zkusit, ale nejen krátkodobě, to nemá efekt. To pH je třeba snížit alespoň na 10 dní.
Jiří, kedy je podľa teba najlepšie začať s tvojou metódou? Ďakujem.
No už to tu v mých příspěvcích bylo napsáno a v podstatě se dá říci, že clona je reakce na viry ne na roztoče. Těm je třeba se věnovat již ve včasném létě.
Letos nám může do včel zasáhnout i koronavirus. Jak se to rozjíždí, tak pokud včelař na několik týdnů vypadne od včel, může to znamenat oproti jiným rokům zhoršení nákazové situace a rozlétnutí spousty rojů...
No myslim, ze je to pekne v prdeli, s prominutim (admine). Nebudu rikat misto kde jsem co videl/zazil/slysel/..., ale takovy chaoticky "planovani" a "jednani" v techto pripravnych manevrech - to jsem jeste nevidel. A uz jsem neco malo zazil. Vic to nebudu rozvadet vzhledem k tomu, ze jsem tu pod jmenem. Ale jestli je to takhle i jinde ...
Chose
Inde je to jednoduche. Inde su uhyny niekolkych celych vcelnic v jednej obci a stari skuseni vcelari maju jasno: je to pocasim. Bola tepla zima, vcely ohlupli, povyletovali vsetky z ulov ako v lete, skrehli a nevratili sa.

Ked som to pocul prvy krat, ledva som vydrzal nesmiat sa. Ked som to pocul treti krat, ledva som vydrzal neplakat.
MZe napsal(a):Včelařství:
Péče o včelstva – včelařství je v souladu s výjimkami ze zákazů, na které se krizové opatření nevztahuje.
Jde o výjimku zakotvenou v bodu I. písm. c) usnesení vlády – zajištění péče o zvířata a výjimku zakotvenou v bodu I. písm. h) usnesení vlády – pohybu v přírodě.
Vážení diskutující,
průběžně sleduji příspěvky v tomto vláknu, jsou evidentní rozdíly v míře ztrát včelstev napříč republikou. Pomozte nám tyto ztráty zaznamenat a zdokumentovat.

Vyplňte prosím dotazník zde.
 
Jeho vyplnění je anonymní, zabere asi 10 minut času, pomůže Vám zrekapitulovat loňskou sezónu a nám poskytne mnoho cenných informací. S nimi pak můžeme dále pracovat a sledovat vývoj ztrát včelstev i trendy v českém včelařství.
 
Co by Vás mohlo zajímat?
Vytvořili nebo aktualizovali jsme mapy:
· mapy zavčelení, zdarma, z dat Mze
· mapy ztrát včelstev, z dat našich respondentů
· vzděláváme studenty, kteří se učí zpracovávat Vaše anonymizovaná data, podívejte se na jejich závěrečné práce
· přednášíme a využíváme výsledky pro vzdělávání včelařů, možná jsme se již potkali na nějaké přednášce...
· snažíme se získat výstupy aplikovatelné do praxe - je to pro nás inspirace pro další ověřování metodik a strategií
· tvoříme databázi, kterou za pár let oceníme, protože budeme moci srovnat aktuální stav s minulostí
Vše o projektu najdete na www.coloss.cz nebo se podívejte na interaktivní prezentaci, kterou udělal náš student Jakub Kaplan.
 
Děkujeme všem zúčastněným za spolupráci a těšíme se i na Váš vyplněný dotazník, letos je dostupný jen do 30. 4. 2020!!
 
Jiří Danihlík
monitoring.vcely@gmail.com
http://www.coloss.cz
Za posledné dni som sa dostal k zlikvidovaniu rámikov z padnutých včelstiev. Diferencoval by som to tak, že do nejakého 20. novembra včelstvá nejavili žiadne príznaky nozémy apis - teda pokalenie minimálne. Od tohto dátumu až do minulého týždňa mali všetky padnuté včelstvá prejavy nozémy. Bohužiaľ som sa k testom včiel pod mikroskopom nedostal. Ale je tu silné tušenie, že by nedopadli veľmi dobre. Každopádne všetkým včelstvám som už dal macerát z paliny, pri ďalšej prehliadke to budem opakovať.
Pán Danihlík, existuje aj slovenská verzia dotazníka ? Rád by som sa zúčastnil. Našiel som len tento odkaz a zdá sa, že na Slovensku je to ilegálna aktivita. Stále to tajne adminištruje docent Chlebo ?
https://vcelar.lemarche.sk/coloss-monito...tiev-2019/
(22.03.2020 13:23)patko79 napsal(a): [ -> ]Za posledné dni som sa dostal k zlikvidovaniu rámikov z padnutých včelstiev. Diferencoval by som to tak, že do nejakého 20. novembra včelstvá nejavili žiadne príznaky nozémy apis - teda pokalenie minimálne. Od tohto dátumu až do minulého týždňa mali všetky padnuté včelstvá prejavy nozémy. Bohužiaľ som sa k testom včiel pod mikroskopom nedostal. Ale je tu silné tušenie, že by nedopadli veľmi dobre. Každopádne všetkým včelstvám som už dal macerát z paliny, pri ďalšej prehliadke to budem opakovať.
Ahoj, můžeš, prosím, napsat jak aplikuješ pelyněk (palinu)? Já mám pokálený jeden úl a nyní podněcuji 0,1l denně 1:1 a zhruba do 1l liji půl šálku pelyňkového čaje.
Použil som tento návod


(06.02.2020 14:26)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ],,Jak jsem koupil, tak prodávám" Smile,ale výluh už mám připravený.

Návod na lihový výluh z pelyňku. Použití na aplikaci do uliček, neilépe brzy na jaře nebo kdykoliv po medobraní. Možno dle potřeby i několikrát opakovat.
Vlastní výluh je možno libovolně dlouho skladovat, nejlépe v tmavé sklenici nebo ve tmě.

Na hrst sušeného pelyňku 1 dl lihu nebo pálenky a nechat 2 týdny louhovat (možno nechat i déle).
Před použitím naředit cukerným roztokem 1 : 1 tak, aby výsledný roztok obsahoval cca 2% alkoholu.
Příklad: Použitý alkohol 40%, naředit roztokem cukru 20x Alkohol 60%, naředit 30x.
Aplikovat pokapem nebo postřikem do uliček cca 100 ml ( = 1 deci) na včelstvo.
Díky za recept Patko, jdu otevřít domácí slivovici.
(16.03.2020 20:30)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
MZe napsal(a):Včelařství:
Péče o včelstva – včelařství je v souladu s výjimkami ze zákazů, na které se krizové opatření nevztahuje.
Jde o výjimku zakotvenou v bodu I. písm. c) usnesení vlády – zajištění péče o zvířata a výjimku zakotvenou v bodu I. písm. h) usnesení vlády – pohybu v přírodě.

Na Slovensku som nenašiel žiadnu takúto výnimku, toto je výpis z karanténneho opatrenia pre osoby vracajúce sa zo zahraničia, predpokladám, že pre osoby , ktoré boli v kontakte s nakazeným to bude také isté. Mohol bych sa starať o včely, len ak by som ich mal doma.

Citace:Počas tejto doby ste povinní:

sledovať svoj zdravotný stav (náhly nástup aspoň jedného z týchto príznakov: horúčka, kašeľ, dýchavičnosť) a v prípade objavenia sa príznakov bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a územne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a podrobiť sa odberu biologického materiálu

zdržať sa sociálnych kontaktov (napr. návštev kultúrnych, spoločenských, športových alebo iných hromadných podujatí alebo prijímania osôb alebo vykonávania spoločenských aktivít v mieste izolácie)

zdržať sa cestovania

zdržať sa účasti na výučbových aktivitách s výnimkou e-learningových foriem

zdržať sa pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie

zdržať sa akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie alebo prijímať v mieste izolácie vnímavé osoby.


Opatrenie sa nevzťahuje na:

vodičov nákladnej dopravy, ktorí vstupujú na územie Slovenskej republiky za účelom prepravy, nakladania a vykladania tovaru,

vodičov a posádky dopravnej zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta,

pilotov dopravných lietadiel, ktorí neopustia palubu lietadla s výnimkou vykonania predletovej a medziletovej prípravy, pri tranzitoch alebo spiatočných letov

posádku v lodnej nákladnej doprave, ktorí vstupujú na územie Slovenskej republiky za účelom prepravy, nakladania a vykladania tovaru,

rušňovodičov a strojvodcov v železničnej nákladnej doprave, ktorí vstupujú na územie Slovenskej republiky za účelom prepravy, nakladania a vykladania tovaru.
Asi teď plno včelařů plánuje jak lépe a oslovil je článek od př. Zrna ve Včelařství o jeho izolačních klíckách na matky včetně postupu. Mám jich asi 40 a je mi je líto vyhodit. Kdo si přijede jsou jeho. Nic za ně nechci. Důvodem není, že jsou špatné, ale já prostě nemám ten čas na hledání matek, oči a ruce také stojí za ..... . Daly dost práce a tak třeba někomu přijdou vhod. Zdraví R. S.
(23.03.2020 0:41)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Kdo si přijede jsou jeho. Nic za ně nechci.

a odkud jsi?
Pro kolegy ze Slovenska mám informaci od doc. Chleba, že slovenská verze dotazníku bude spuštěna co nevidět. Odkaz bude jistě dostupný na mnoha slovenských webech. Vložím jej i sem.
Hezký den všem a děkujeme všem, kteří již čský dotazník vyplnili. Získáváme z toho užitečná data!
http://www.coloss.cz
Vdaka za informáciu. Rád sa pripojím.
(22.03.2020 23:10)Andrej napsal(a): [ -> ]Na Slovensku som nenašiel žiadnu takúto výnimku, toto je výpis z karanténneho opatrenia pre osoby vracajúce sa zo zahraničia, predpokladám, že pre osoby , ktoré boli v kontakte s nakazeným to bude také isté. Mohol bych sa starať o včely, len ak by som ich mal doma.


čiastočne to rieši usmernenie na zabránenie šírenia Corona vírusu v chovoch hospodárskych zvierat ale samozrejme ideme osloviť prof. Bíreša. Osobne však kočovanie tento rok nevidím v ružových farbách. Ani si teda neviem predstaviť, že kto by orbil jarné prehlaidky u kočovníkov - jedine ak samotní Úradní veterinárni lekári...

Vzorky monitoringu uhynutých včelstiev odovzdal predseda Rusnák v piatok na ŠVPS SR - boli to vzorky reprezentujúce ak sa nemýlim cca 650 uhynutých včelstiev, z celého Slovenska. osobne ma najviac zaujíma, čo ukážu analýzy vosku (že ako sú/nie sú zaťažené kontaminantami).
Referenční URL's