Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No jo,
ale jak poznat, ze mam odolny holky nebo ze se v okoli jen nevyskytuje ten moribundus ... Smile
Pripadne ne v takovym smrtelnym koktejlu.
chose
Uber na léčení. Vše co vyžaduje zásahy v létě likviduji. Big Grin Nebo zachraňují a menim matku
OK, bavis se tedy o tom, ze vcelstva s vetsim poctem spadu VD bud rusis nebo resis vymenou matky ? Smile
Nebo jaky je kriterium?
Jasny jsou vcelstva bez jiskry samozrejme ...
Dikas
Chose.
Má to cenu vždy, když se dá dohromady více hlav.
pane Šumero, pro vás-
Připusťme modelovou situaci, že v okolí hrozí kolapsy. Podotýkám, že do každého roku jdu s minimem VD. Zareaguji tak, že nasadím dlouhodobý Formivan a tím okyselím prostředí v úle a včely mi bez markantní úhony přežijí, a to je již praktikováno min. v pěti letech úspěšně. Podotýkám, že nejsem lékař, ale praktik ano. I když zde na fóru mne mají asi za nevím, jak se nazvat…Nevadí mi to, mě to totiž funguje. Protože jste se dožadoval konkrétnější odpovědi, a jste lékař, tak vás zeptám co vám říká a jak se může projevit ve včelstvu Acidobazická nerovnováha. Když mne poprvé úhyny minuly, tak jsem našel odpověď právě tady. Více po telefonu nebo SZ.
(25.10.2019 14:58)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]OK, bavis se tedy o tom, ze vcelstva s vetsim poctem spadu VD bud rusis nebo resis vymenou matky ? :)
Nebo jaky je kriterium?
Jasny jsou vcelstva bez jiskry samozrejme ...
Dikas
Chose.

Spady neřeším pokud nejsou takovýhle. Projevy viroz řeším
[Obrázky: 8-D8-E8-A01-5045-4-A53-8-A86-2-F06-D1-B8-C756.jpg]
Mimochodem tohle byl přirozený spad u jednoho včelstva loni srpen září a ono žije. Letos patří mezi nejsilnější a spad má prakticky nulovy
@jirka
Ty fole a ja plasim kvuli kousku/dvema za den (prirozeny spad)...
Nejspis mas vyhodu groomingu, ja videl u par vcelstev jen nekolik VD s ukousnutyma nohama.

Na druhou stranu kdyby se nezadarilo, nechci udelat problem pro ostatni.

Chose.
Sem-tam sa snažím presviedčať včelárov, ktorí majú nejaké to poličko, nech sa dajú dokopy vo svojej lokalite a vysejú si rastliny pre včely. Ale kvôli slovenskej mentalite sa to asi nikdy nepodarí, hoci v jednej dedine sa to nejakým zázrakom podarilo. Prečo to píšem? Pretože, ale to je iba sci-fi názor budú si musieť včelári stavať chladiace boxy ako ovocinári, zavrieť tam včely v septembri a v marci ich odtiaľ vybrať. A veľa problémov sa týmto vyrieši.
Dnes opět namátková kontrola několika včelstev. Žádné rozplodování se nekoná navzdory velkým přínosům, prostě mají holky rozum a správnou strategii pro přežití. Kmenová včelstva zcela bez plodu a kleštíka nevidět. Tato včelstva za 7 let neviděla tvrdou syntetickou chemii (pouze zimní sublimaci nebo pokap) a jsou množena pořád ze stejného přežívajícího materiálu. A vůbec nevidím důvod proč bych teď měl do nich naprat 3 x varidol (to bych musel být idiot, kdybych jim začal šlechtit odolného kleštíka), u části zase vypustím i zimní KŠ pro srovnání. Zatím vím o 2 včelstvech zeslábnuvších na 4 uličky. Ale to je normální, selekce musí probíhat pořád.
Ono to komercni kupovani/prodavani oddelku,matek a prevoz po CR cikcak je zaruka rozsireni i tam,kde se vcelari porad jeste domnivaji,ze se neco podobneho prihodit nemuze.Taky jsem byl takovy idealista.
Bud tam jsou důležité ještě další markatni spouštěče,nebo je ta rovnováha tak křehká,ze staci opravdu malo.Mel jsem na stanovisti(popisoval a resil jsem to s Jirkou Marxem) predcasne skoncenou snusku a dostal jsem se ke vcelam o cca 14-20 dele nez bylo potreba.Nikde neloupily,nic si nedonesly.Na tom stanovisti byly fakt drzaci behem 7 let uhyn do max.5% okolo to padalo a ja byl v klidu.Lecil jsem jen v zimne pokapem nebo sublimaci KŠ,KM výjimečně bodove.Vynosy kazdej rok parada,silne vcely bylo to moje top stanoviste.ten rok neprisla medovice a vcelstva zůstaly s min.zasob,druha polovina byla setrnejsi.Vic jak 50% pryc ale i ty co zasoby mely nevyzimovaly v obvykle sile.Zimni generace se vytvorila slaba a presto ze jsem to zjistil v pulce Července clovek by rekl ze stihnou jeste vytvorit zimni generaci.pak snuska zahadne zacla,hromady pylu,plod i na 6 ram.ale vysledek byl ten ze od konce Října to s nima slo z kopce a do pulky Listopadu v ule hrst vcel s matkou,zasoby,plod,pylu mely cca ramek a presto to nezvladly.Zrejmne stacil nepomer starych a mladych vcel,rovnovaha ve vcelstvu se narusila a bylo rozhodnuto.
U tech nejlepsich jsem na tom stanovisti rozchoval a zatim si vrni na 100% ale kdo vi jak to bude dal.Jo a spady jsem na tomhle stanovisti neresil jako Jirka tam problem nebyl.Nebylo to tisice rozocu ale spady ve stovkach presto jim to dlouhych 7 let nevadilo.
Pokud je tech moznosti vice a staci do te rovnovahy takhle malej zadrhel tak to pak Pán Bůh snáma,nebo spíš se včelama....
JosPr, přesně tak. Tímto, se poměrem opakovaného vícegenračního množení v jednom roce oproti včele mnohem rychleji šlechtí a zocelují VD, viry aj. kamarádíčci včel.
Ono kluci jedna dulezita vec - s desitkama vcelstev se delaji jine "pokusy" nez s par kouskama. Kdyz mate par vcelstev, 2-3 vcelstva kaput je neco jinyho nez u poctu treba 40. Nebo i 20.
Na to ted narazim ja - vloni jsem sel do zimy se 7 vcelstvama, letos s 21. Od letoska jen KM a chystam se jeste na pokap KS kolem vanoc (vloni v tu dobu skoro zadna mel na podlozce).
Jakozto mladovcelar (nikoliv vekem) jsem do sebe od okoli nechal nacpat info, ze VD se musi vyhubit, postupem casu vsak zjistuju, ze je to blbost. A dalsi veci, ktery se clovek dozvida, ale musi brat i tady s rezervou, ale zaroven dulezitou a zajimavou informaci. To co slape jinde, nemusi jit u me Smile.
Libilo by se mi nechat vse na vcelach, ale nechci byt problemem pro okoli.
Za sebe : KM v lete misto gabonu krok vpred, KM misto Varidolu tez s POZOR na jedno vcelstvo, ktery ma spady velky, ale je na 4VN. Jak to dopadne si povime v breznu/dubnu - ale prubezny info tady ode me bude.
Pocitam letos s nejakyma ztratama, je par vcelstev na 1xVN, s rozumem od pristiho roku budu resit odolnost ala Jirka Marx Smile.
Chose.
Opavsko: Máme tady vesnice již bez včel. To, co se nyní děje, je zcela mimo chápáni. Jde o pocit naprosté bezmocnosti. Včelky nám dávájí jasně najevo, že se něco musí změnit. V Madarsku jsou v podstatě bez včel, uléčili si je k smrti. Rakousko podobně jako u nás. Neměl jsem nikdy ztráty včelstev, vystačil jsem si s varidolem a individualně s gabonem. Letos varroa spiš zanedbatelně, včelky jsou a najednou nejsou. Stalo se mě to u 20 včelstev z 240, určitě ještě nějaké zmizí , ale co mě zaráží , že všechny včelstva jsou slabší. Letos jsem nemohl dělat smetence. Včelařím 60l et způsobem, který mě a snad i včelkám vyhovoval a najednou je to špatně. Musí tady být néjaký patogen, který působí celoplošně, neboť ztráty jsou všude. Mám několik stanovišt, všude je to stejné včelky jsou a pak nejsou
Já myslím, že velkým problémem jsou ty rozkvetlá pole.
Když jsem viděl ty schémata ošetřování rostlin, tolik jedu by umořilo i vola.
Navíc voda z krajiny skoro zmizela a včely musí brát i tu na těch jedovatých rostlinách na polích. Postřikovače vidím denno denně, ajk na pole něco ser...
K tomu se přidá nějaká nosema, VD, viry a bůh ví, co ještě a problém je na světě. Jo málem bych zapomněl na podvýživu a nedostatek zásob po celý rok.
Není se čemu divit. Peníze jsou pro některé lidi až na prvním místě. Příroda už moc lidí nezajímá.
Také Opavsko,

zatím ztráta 3 %
ale do jara je daleko, co odešlo byly nejsilnější včely v izolovaných úlech,
zjara nejsilnější a velké množství plodu, tady bude asi příčina. Jinak už roky spoléhám na organické kyseliny, bez nich bych byl asi teď smutnější.
P.


(25.10.2019 20:50)zbynekc napsal(a): [ -> ]Opavsko: Máme tady vesnice již bez včel. To, co se nyní děje, je zcela mimo chápáni. Jde o pocit naprosté bezmocnosti. Včelky nám dávájí jasně najevo, že se něco musí změnit. V Madarsku jsou v podstatě bez včel, uléčili si je k smrti. Rakousko podobně jako u nás. Neměl jsem nikdy ztráty včelstev, vystačil jsem si s varidolem a individualně s gabonem. Letos varroa spiš zanedbatelně, včelky jsou a najednou nejsou. Stalo se mě to u 20 včelstev z 240, určitě ještě nějaké zmizí , ale co mě zaráží , že všechny včelstva jsou slabší. Letos jsem nemohl dělat smetence. Včelařím 60l et způsobem, který mě a snad i včelkám vyhovoval a najednou je to špatně. Musí tady být néjaký patogen, který působí celoplošně, neboť ztráty jsou všude. Mám několik stanovišt, všude je to stejné včelky jsou a pak nejsou
Horské stanovište - 29 rodín, pred 2 týždňami spadlo 1 a teraz som našiel druhé. Vyrabované boli na 70-80%. Váha +2,5 kg. Ostatných 27 vyzerá OK, ale včelstvá už v tomto období nerozoberám. Vymenil som podložky - podám správu. Kyseliny by som už nedával, pretože poškodzujú úľové prostredie aj včely / aj klieštika/ a teraz sa už včelám takýto zásah opravuje ťažie, ako v sezone. Ak bude treba, znova použijem Ekopol. Chcel by som selektovať, ale nepadajú.
Dnes skontrolujem stanovište pri rieke, kde už je zavčelenie hustejšie.
(26.10.2019 7:42)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Horské stanovište - 29 rodín, pred 2 týždňami spadlo 1 a teraz som našiel druhé. Vyrabované boli na 70-80%. Váha +2,5 kg. Ostatných 27 vyzerá OK, ale včelstvá už v tomto období nerozoberám. Vymenil som podložky - podám správu. Kyseliny by som už nedával, pretože poškodzujú úľové prostredie aj včely / aj klieštika/ a teraz sa už včelám takýto zásah opravuje ťažie, ako v sezone. Ak bude treba, znova použijem Ekopol. Chcel by som selektovať, ale nepadajú.
Dnes skontrolujem stanovište pri rieke, kde už je zavčelenie hustejšie.
Druhé stanovište OK, z 32 úhyn 2 pred 2 týždňami. Stav v ostatných včelstvách zistím až po prvom prelete.
Zdravím- trošku sa vrátim k obrázku ,snímke J.Marxa-je tam vidieť spusta aj svetlých klieštikov- mal som, to asi 2 krát v augustovej liečbe voči klieštikovi-u mňa istý úhyn včelstva, čiže rapídne premnoženie klieštika. Čo sa stalo ,že včelstvo prežilo ? Myslím ,že v Auguste či Júli /8-7 mesiac/ s takýmto aj,svetlým spádom nemá včelstvo už šancu.
Dúfam, že som nič zlé nenapísal,len ma zaujímal postup záchrany takéhoto včelstva,proste tie 2 moje so spádom aj výraznejšieho počtu svetlých klieštikov v auguste to nedali . Nič viac.
Referenční URL's