Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
@Zdenek : takze kdyz me kousne kliste a dostanu z nej boreliozu, tak ve skutecnosti mam klisteozu ?

Bez urazky, jen popichuju, vim ze jsi dost vysazeny jen proti VD.

Brouci mi po pokapu stavelkou pekne padaji, vcelstva zijou. DWV se u me objevila jen u tech zlodejek (spad po varidolu 16.11. byl 3700), ale zijou a vliv DWV dle mrtvolek se dost zmensuje. DWV u me nebylo na stanovisti a objevila se ve vcelstvech, ktery nekde loupily. Takze klestik muze na stanoviste s sebou neco pritahnout. Pak je na vcelstvu, jak se s tim popere.

Nosema ? Mam NC, neresim jiz (tolik).

chose
P.S. Spad VD sleduju celorocne a cilene resim.

P.P.S. Uvaha/dotaz - muze mit vliv na chut vcelstva loupit treba nastavek sousi umisteny pod vcelstvy jako uschova sousi ? Proste vetsi prostor, kam by vcely mohly jeste neco ukladat ?
Trošku z iného súdku- aký má vplyv premetenie včiel na medzisteny, viem že poniektorí to skúšali-Albert ,Tomáš a iný-k čomu ste dospeli ako to vypadá zo zdrav. stavom premetených včelstiev.?
(02.01.2020 8:26)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Napísal si to poeticky.
Veľa z nás by bralo zdravé klieštiky a varoázu spred 15-20 rokov. Máš pre nás aj vecnú radu, postup, ako z tých sraček von ?

Vzít si ponaučení od Zdeňka Barnata. Číst co píšu o sračkách. Neslovíčkařit nad vlastní blbostí.

Čtyři základní strategie pro zvládnutí škůdců(R. Oliver)
- Nedělat nic
- Snížit počet škůdců
- Snížit citlivost hostitelů
- Použít kombinace posledních 2
Území na jihovýchod od Sušice bylo do letošního roku podobným, jako je u Zdeňka, n.v. od 500 do 800 m n.m., hromadné úhyny tam dosud nebyly, až teprve letos převčelenější oblast Rejštejn- K.Hory to postihlo. Zbyla už jen polovina nedotčeného území.

Vidím, že se točíte v kruhu a nevíte, jak z toho ven. Při jednom, či dokonce více účinných ošetření včelstva za rok endemické přemnožení roztoče nehrozí. Není to v biologických možnostech rozmnožování roztoče. Stovky roztočů nezpůsobí ani se spolupůsobením NC a virů katastrofu. Na to je jich v silném včelstvu relativně málo. Náhlý kolaps tedy zákonitě musí způsobit náhlý impulz zvenčí a tím je "návnada na pasti", kolabující včelstvo a v něm roztoči včetně doprovodných patogenů.

Proč se tento scénář v některých oblastech neodehraje?
Možná tam nejsou vhodné podmínky pro volně žijící včelstva. Možná tam žije dostatek predátorů, kteří tato včelstva decimují. Možná tam jsou převážně včelstva, která neloupí, možná ....

Spasit vás může včelaření v takových oblastech, jako včelaří Zdeněk, ale až se tam za tím účelem usadí pár dalších včelařů, s velkou pravděpodobností nastane stejný problém.
Vytvoření clony podle Jiřího je funkční, ale jde o to, kdy jí vytvořit. Myslím si, že clona KM od července do listopadu by byla decimující i pro včely, znamená to tedy provádění diagnostiky V.D. a na základě toho clonit.
Východiskem může být výběr včelstev, která neloupí. Kdybychom to nechali na evoluci, taková včelstva by získávala značnou výhodu a tím by se prosadila. Pracuji na tom. Diagnostika takové vlastnosti je velice jednoduchá. Jednak monitoringem spadu roztočů a pak úlovými váhami. Pro ty, kteří toho nejsou schopni, tak pak rozchov včelstev, která kolapsy přežila, to je taková drsná diagnostika. I přesto jsou někteří tak omezení, že včelnici osadí zase brojlery.
Co se tady léta diskutuje o úhynech, tak souhlasím, je to točení se v kruhu a co člověk, to pomalu protichůdný názor. Jen se Pavle divím, kde bereš jistotu, že to špatné je v divoce žijících včelstvech? Chceš tím naznačit, že by bylo lepší, kdyby divoká včelstva nebyla a byla jen ty naše pod naší "pečlivou kontrolou" a výběrem?
Sám vidíš, jak názor na "pečlivou" kontrolu a opečovávání je u každého jiný.
Pavle kyselinová clona nemá ty stejné parametry jako redukce roztočů. Co se týče odolnosti či tolerance včelstva na KM tak je větší, než si všichni myslíte. Mám to za ta léta vyzkoušeno, jen je potřeba vyvážit poměr – důvod a prospěch. Za ta léta vím, že včely zdárně přežijí větší dávky KM (mám vyzkoušeno období 5. měsíců bez úhony). Je to s odparem 5 g/den max. bez poškození. Včely poškozují daleko vyšší odpary (i nárazové a krátkodobé).
S KM jsem dělal pokusy s řízeným odparem elektrickým odpařovačem. V létě s tím nebyl problém. Problém nastal na podzim, kdy i těch 5g/den bylo moc, protože KM v úlu kondenzovala spolu s vodní kondenzací a včelatvo to odrovnalo. Pokud by tam byl přirozený odpařovač, tak by se nic neodpařilo a clona by nebyla, nebo by ta aktivní plocha musela být mnohem větší. V tom případě ale nastane problém, když je ráno okolo nuly a v poledne 20°C. To se na přirozeným odparu těžko reguluje. Myslím si, že o málo menší problém může být i s thymolem, to jsem zatím nezkoušel. Mně vyhovuje clona z knotů či pásků napuštěných KŠG, to včely snášejí velice dobře za jakýchkoliv teplot a knoty ve včelstvu vydrží (podle tloušťky) bez problému dva měsíce, musí být dva na plodový nástavek.
Divoká včelstva jsou pro nákazovou situlaci pohromou. Nikdo je neléčí a během dvou -tří let kolabují s desetitisíci roztoči a jsou vyloupena.Nelze je vyléčit nelze je zachránit, nelze je tolerovat, stejně nemají apsolutně žádnou šanci.

Pavel Holub : Při jednom, či dokonce více účinných ošetření včelstva za rok endemické přemnožení roztoče nehrozí

To je velikej omyl ,mnozí léčili 3x (asi s trochou plodu) jaro a plodování začalo abnormálně brzo a měli všichni velký tisíce roztočú.
(02.01.2020 12:48)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]To je velikej omyl ,mnozí léčili 3x

(02.01.2020 10:59)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Při jednom, či dokonce více účinných ošetření
Zdeňku ty si fakt myslíš ze ostatní jsou blbci co nepoznaji ze mají v ule velký tisíce roztočů ???A navrch znám tři místa kde vcely trvale žijí nebo žily několik let bez zásahu člověka. Jedno stanoviště letos jede jedenáctou sezónu bez léčení . To se mi blbě žije , když mi neplatí tvoje JEDINÉ PRAVDY O VOLNĚ ŽIJÍCÍCH VCELACH Big Grin
(02.01.2020 11:42)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Pavle kyselinová clona nemá ty stejné parametry jako redukce roztočů. Co se týče odolnosti či tolerance včelstva na KM tak je větší, než si všichni myslíte. Mám to za ta léta vyzkoušeno, jen je potřeba vyvážit poměr – důvod a prospěch. Za ta léta vím, že včely zdárně přežijí větší dávky KM (mám vyzkoušeno období 5. měsíců bez úhony). Je to s odparem 5 g/den max. bez poškození. Včely poškozují daleko vyšší odpary (i nárazové a krátkodobé).
Jirko, extremy v kyslosti prostredia sú nebezpečné a škodlivé aj pre včely, nielen pre klieštika. Oveľa horšie je, že môže poškodiť aj úľovú mikrofloru na ktorej stojí socialna imunita včiel. Kyseliny už používam obmedzene a je to poznatok z mojej praxe od r. 2008: https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aplik...d=26#pid26
Radšej by som použil esenciálne oleje /aj experimentálne/ a umelé prerušenie plodovania /klietkovanie na 15 dní/. Dlhodobý odparovač sa mi zdá pre včely barbarský prostriedok, ale včely nám to nepovedia a pokorne trpia. Ten pelyněk Vám schvaľujem.

GP: Snížit počet škůdců
- Snížit citlivost hostitelů

O tom je debata a nevieme nájsť ten správny pomer. Ešte ani nevieme kto je najhorší škodca - klieštik, CCD alebo genetika Smile Ja by som to prenechal výskumákom Idea
Alberte nemohu si pomoci, ale ta kyselinová clona v úlovém prostoru působí proti virům, když to řeknu obrazně, asi tak jako sprej v uzavřeném prostoru proti mouchám či komárům. Působí to kontinuálně, dokud je tam Formivan. Včely tím ozdravím a ne že jim ubližuji. To bych neměl takové medné výsledky proti sousedům. Nevím, jak vás přesvědčit, ale asi je to zbytečné. Nedávno jsem zaznamenal z úst uznávaných autorit také pochybnosti ohledně pelyňku. Prostě když nezkusíš tak nevíš. To stejné si dovolím říci, že je to i stou kyselinovou clonou.
Je to zbytečné, ale kto se hraje, nezlobí.
Tiež by som to prenechal výskumu.
(02.01.2020 14:41)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Zdeňku ty si fakt myslíš ze ostatní jsou blbci co nepoznaji ze mají v ule velký tisíce roztočů ???A navrch znám tři místa kde vcely trvale žijí nebo žily několik let bez zásahu člověka. Jedno stanoviště letos jede jedenáctou sezónu bez léčení . To se mi blbě žije , když mi neplatí tvoje JEDINÉ PRAVDY O VOLNĚ ŽIJÍCÍCH VCELACH Big Grin

Já si to jen nemyslím ona je to čistokrevná skutečnost ,proto ty úhyny jsou. Oni sami mi to včelaři říkají jak se jim roztoč vymkl a umřelo jim to na varoázu.
[Obrázky: 941-D61-CF-1-E9-A-4-C5-E-A29-C-2-B30489-A4-FAC.jpg]
Takže měly jejich vcely takovýhle přirozený spad ( ne léčebny) ?? Mimochodem tyhle vcely žijí a snimek je ze září 2018
Jirko nechci jít s tebou do konfliktu, ale některé věci mi nejsou jasné:
Doba spadu Způsob usmrcení roztočů Na VHS příliš málo světlých roztočů i když rozkousaný plod tam je A závidím ti tedy zdravé roztoče Ten spad musel být alespoň z 8mi nástavků. Tam jistě nebyly viry nebo Albertovo CCD či NC
Pokud jsou roztoči včelami poškozeni, pak se ještě na podložce shlukují.
Jinak jsem si ho již dříve všimnul.

UŽ tady hodně exhibuji takže načas si dám pauzu.
Jsou svetli roztoci na podlozce znamkou VSH nebo se jen nestihli dostatecne vyvinout ?
Dikas
Chose
(02.01.2020 17:29)jirka.marx napsal(a): [ -> ][Obrázky: 941-D61-CF-1-E9-A-4-C5-E-A29-C-2-B30489-A4-FAC.jpg]
Takže měly jejich vcely takovýhle přirozený spad ( ne léčebny) ?? Mimochodem tyhle vcely žijí a snimek je ze září 2018
Bez dalších podrobností bezcenné. Vadí mi taento způsob provokace solidních včelařů, připomíná míto sdílení pravdy L.D.
Dá se logicky předpokládat, že tu společně hledáme cestu, jak dál včelařit v průměrně zavčelené oblasti trvale udržitelným způsobem. Chceš-li jen pouštět pšouky bez toho, aniž bys "prozradil jak", tak si to nech a neprovokuj.
Bezcenné jak pro koho, ty jen zavíráš oči před tím, že včely to umí i bez vědeckých poznatků, ...tak nějak od přírody Big Grin
(02.01.2020 11:14)Tini napsal(a): [ -> ]Co se tady léta diskutuje o úhynech, tak souhlasím, je to točení se v kruhu a co člověk, to pomalu protichůdný názor. Jen se Pavle divím, kde bereš jistotu, že to špatné je v divoce žijících včelstvech? Chceš tím naznačit, že by bylo lepší, kdyby divoká včelstva nebyla a byla jen ty naše pod naší "pečlivou kontrolou" a výběrem?
Sám vidíš, jak názor na "pečlivou" kontrolu a opečovávání je u každého jiný.
Předpokládám, že ošetřovaná včelstva, jsou ošetřovaná. Navíc "kontrola zimní měli", byť si o ní můžeme myslet cokoliv, mizerně ošetřená stanoviště většinou prokáže. Uvažuji podle toho, že padají velké včelnice, kde se tato praxe dá předpokládat. Takoví včelaři (znám některé) nejsou problematky neznalí.
Kde, odkud se tedy ten problém vyskytene? Jedinou možností je neošetřené včelstvo a je jedno, zda je ve stromě, na půdě a nebo v úlu eko-bio-debila (eko-bio-včelař na rozdíl od debila ví co dělá). Vždy jde o geneticky ±stejná včelstva. Kontrola nad těmito včelstvy není možná ale jedinou účinnou prevencí je eliminace rojení.

(02.01.2020 19:55)Tini napsal(a): [ -> ]Bezcenné jak pro koho, ty jen zavíráš oči před tím, že včely to umí i bez vědeckých poznatků, ...tak nějak od přírody Big Grin
Kdyby tam byly popsány okolnosti, tak ani nepípnu. Mě taky už přežila některá včelstva dost hororové stavy, ale bez popisu děje to nemá žádný význam pro replikovatelnost toho děje, pro srovnání, ...
Referenční URL's